Vorige week werden we door een heel leuke lezer uitgenodigd om te komen eten bij biologisch restaurant Gys in Utrecht. Ze werkt bij dit restaurant en het leek haar leuk als we eens een bezoekje brachten, zodat we over Gys konden schrijven. Dat vonden we natuurlijk een heel leuke uitnodiging! Niet alleen omdat het gastvrij is, maar ook omdat we al veel mensen over Gys hadden gehoord. Steeds vaker kregen we dit adres getipt, dus het werd tijd om zelf eens te gaan!
Onze eerste indruk toen we bij Gys binnenkwamen? Wat een gezellige tent. Het zat er bomvol, dus we moest even zoeken naar een tafeltje, maar hey, dat is een goed teken. Ook vonden we de inrichting leuk. Een beetje strak, maar toch ook studentikoos en tof met allemaal plantjes in lampjes. We vonden een plekje aan een hoog tafeltje met barkrukken en dit verhoogde het ‘gezellig eetcafé- gevoel’ voor ons nog eens.
We bestelden lekkere drankjes van Whole Earth en Fritz – pluspunten! En natuurlijk een broodplankje met drie verschillende dips. Verwacht geen enorme broodplank, want het zijn drie stukjes brood met drie verschillende dips. Echter, toen we onze hoofdgerechten voorgeschoteld kregen snapten we waarom het voorafje wat aan de kleine kant was. Wat een grote porties!
Nog even voordat we laten zien wat we hebben gegeten: dit is de kaart. Die hangt gewoon lekker makkelijk boven de keuken, zodat je daar een duidelijk overzicht hebt van wat er wordt geserveerd. Geen enorme kaart, maar wel een gevarieerd aanbod. Op de kaart kun je door middel van icoontjes heel duidelijk zien welke gerechten glutenvrij, vegetarisch of veganistisch zijn. Ideaal!
Jamie koos voor de gaddo gaddo met tempeh.
Merel ging voor de bonenburger. De frietjes, met huisgemaakte vegan (!) mayonaise, deelden we.
Zomaar wat ideeën over het eten: enorme porties. Echt zo groot dat wij het niet op kregen en dat zegt wel iets, want we zijn grote eters. (je mag overigens alles mee naar huis nemen, als je dat wilt, fijn dat ze daar niet moeilijk over doen) Jamie’s gerecht vonden we origineel. Het lijkt niet per se op een gaddo gaddo zoals je dat gewend bent, maar dat ze met tempeh werken is leuk. Merel’s bonenburger was wat zwaar en ook erg donker. Het broodje waarop de burger werd geserveerd was lekker knapperig en ook vonden we het erg positief dat er veel veggies bij geserveerd werden. De huisgemaakte frietjes waren goed en de vegan mayonaise viel ook in de smaak. Overall vonden we het eten niet fantastisch, een beetje smaakloos hier en daar – niet het lekkerste eten dat we in tijden hadden gegeten.
Een aantal dingen vinden we tof aan Gys. Ten eerste het feit dat de maaltijden erg betaalbaar zijn. De hoofdgerechten komen nooit boven de tien euro uit en dat is voor een biologische maaltijd gewoon echt niet duur.
Ten tweede omdat het een 100% biologisch restaurant is. Vegetarische restaurants zijn er tegenwoordig in overvloed, maar een biologisch restaurant kom je minder vaak tegen. Het lijkt ons ideaal om hier te gaan eten met een gemengd gezelschap. Een lezer maakte de volgend opmerking: “Gys is voor mij een ideale plek om te gaan eten, omdat ik vegetarisch eet en mijn vriend vlees, maar hij eet wel graag biologisch vlees. En dat kom je lang niet overal tegen.” Inderdaad, ze heeft gelijk. Er zijn nog niet heel veel plekken waar je biologisch vlees kunt eten en waar ook nog goede vega(n) opties op de kaart staan. Fijn dat dit bij Gys wel kan! Over een gemengd gezelschap gesproken: bij Gys komen veel studenten, waarschijnlijk mede doordat het zo betaalbaar is, maar we zagen ook veel gezinnen met kinderen en ouderen.
Het derde pluspunt voor Gys is dat er zelfs veganistische desserts op de kaart staan. Wow, dat maken we in niet-vegan restaurants zelden mee. Pluspunten voor jou, Gys! Helaas hebben we deze desserts niet meer kunnen proeven omdat we ons hoofdgerecht niet eens opgekregen hadden. Oeps! Oh en laten tot slot dit punt niet vergeten: het personeel vonden we erg vriendelijk en gastvrij. We werden ook vlot geholpen en vragen werden zeer correct beantwoord. Erg prettig!
Kort samengevat: een gezellig eetcafé, studentproof en betaalbaar, biologisch, veel vegan en glutenvrije opties (zelfs desserts) en vriendelijk personeel!
Gys
Voorstraat 77 en Amsterdamsestraatweg 113, beide in Utrecht
Website Gys
Facebook Gys
Wat jammer dat het niet geweldig was, dat is niet mijn ervaring. Maarja, elke kok heeft zijn dipjes natuurlijk. Het broodje tempeh is mijn favoriet, de gado gado is idd ook top.
Ah, ik ben ook zo gek op Gys! Een paar maanden geleden was ik er voor het eerst, en ik werd er echt helemaal blij van :) Een gezellig sfeertje, vriendelijk personeel, een tof interieur en je krijgt ook echt wat voor je geld. Bij mij was het eten echt top, jammer dat het bij jullie wat minder was!
Jammer dat het niet super was! Ben er 2 weken geleden geweest en was echt top! We namen de vegetarische proevertjes als voorgerecht, mijn vriend de veggie burger (weet niet meer juist de welke, ik denk met linzen en champignons?) en ik de sandwich met humus en gegrilde groenten. Was echt SUPER lekker, mmm! :-)
De tempeh in de proevertjes vond ik ook super lekker klaargemaakt. Gaan we thuis eens zelf proberen. :-)
Achteraf konden ze ons wel naar huis rollen. Inderdaad grote porties. :-)
Leuk dat jullie bij Gys zijn geweest! Dit is ook een van mijn favoriete plekjes in Utrecht! Lekker en heel betaalbaar (wel belangrijk voor een student haha). Mochten jullie nog eens in Utrecht terugkomen en een ‘echt’ restaurant willen proberen (dus geen eetcafé), ga dan naar Jasmijn&ik aan de Kanaalstraat! Heel leuk (biologisch) restaurant waar de meeste gerechten vega(n) zijn of een vega(n) variant hebben. En voor een ‘echt’ restaurant ook zeker goed betaalbaar!
Goed dat je ons er aan herinnert! dit restaurant wordt ons echt al jaren getipt, maar we zijn nog nooit gegaan. Misschien omdat het niet in het centrum ligt en je het dus niet automatisch tegenkomt ofzo, maar we moeten/willen er zeker eens naartoe!
Jaaaaa, jaaa ECHT Jasmijn&ik is bij FAR één van de beste restaurants waar ik ooooit gegeten heb!
Hop ..niet meer uitstellen en gaan met die banaan :D
Gijs is een leuk restaurant voor een redelijk snelle hap en combineer ik nog wel eens met naar de film gaan. Jasmijn en ik is inderdaad een geweldig restaurant, ook voor ‘gemengde’ gezelschappen. Ik eet regelmatig vegan (helemaal lukt (nog) niet), maar mijn vriend is nog altijd erg gesteld op vlees. En ook bij Jasmijn is alle vlees biologisch en vis met MSC keurmerk. Wij hebben het geluk dat Jasmijn wel 20 seconden lopen bij ons vandaan is :-D Wel handig om te reserveren, zeker als je op vrijdag of zaterdag daar wil gaan eten! En dan kan je lekker door de Kanaalstraat lopen, waar allemaal multi-culti winkels zijn, variërend van groentewinkels en bakkers tot kleding en schoenen.
ik had het met vriendinnen juist laatst hierover.. nu moet ik zeker ff een kijkje nemen, maar misschien niet de bonenburger nemen.. :-)
Ik heb een tijdje geleden ook bij Gys gegeten, precies om wat hier beschreven wordt; het is perfect voor mijn vriend en mij. Ik wil vegan eten, hij vlees. En dat het biologisch is vind ik echt super. Ik krijg mijn vriend eindelijk zover dat hij biologisch vlees koopt voor zichzelf, want hij begint (eindelijk) ook wel in te zien dat kiloknallers echt vreselijk zijn. Jasmijn en ik is inderdaad ook echt súperleuk om een keer te gaan eten, aanrader!
Ik vind Gys echt een prima plek voor als ik in de stad ben en het laat is en geen zin heb om boodschappen te doen en te koken. Gewoon iets waar je nog snel even wat kunt eten. De salade met bieten is erg goed. Mijn vriend vond de bonenburger ook te veel en te zwaar geloof ik.
O ja op de wc hebben ze een kraantje op de spoelbak van de wc. Als je snapt wat ik bedoel. Ik denk dat dat is zodat je het water dat verloren gaat met handen wassen gebruikt om de wc door te spoelen. Alleen hebben ze geen zeep en handdoekjes op de wc zelf, alleen in de ruimte ernaast. Dus dan heeft het weer geen zin. Wel leuk bedacht.
Ik vond het mega tegenvallen, eigenlijk! De eerste keer dat ik er at was het lekker, maar daarna ben ik nooit meer tevreden weggegaan (vooral die bonenburger stond me erg tegen; wat een massief blok zeg! En zand in de sla <_<). Dat smaakloze herken ik ook wel. Hoewel ik 100 % biologisch echt een fantastisch iets vind zal ik er niet snel nog iets eten – daarvoor vind ik de lunch dan weer wel te duur.
Ik vind inderdaad Gys betaalbaar, gezellig en snel, maar het eten is altijd net niet top. Inderdaad zo ‘puur’ dat het soms een beetje smaak mist. Ik heb nog geen favo gerecht gevonden, maar af en toe eet ik er wel, zeker als ik een keertje geen zin heb in bergen sushi, hamburgers of pizza. Ik vind de parelgort erg lekker en fris (kan je zonder kaas bestellen)
Luf
Wat een tof restaurant, het ziet er erg gezellig uit! Fijn dat ze zo’n gevarieerd menu hebben, maar dat het toch betaalbaar is. Echt iets voor studenten lijkt me! Als ik eens in Utrecht ben, ga ik zeker een kijkje nemen. :)
Die leuke plantjes in lampen maakt mijn (bijna) man!
Neem eens een kijkje op http://www.spruitje.nu
Lieve groetjes,
Annelotte
Leuk dat jullie hier zijn geweest! Ondanks dat ik in Utrecht woon ben ik er gewoon nog niet aan toegekomen, erg he? Zeker nu sinds een paar weken een tweede filiaal is geopend vlakbij mijn huis. Ben wel benieuwd geworden, want het ziet er echt enorm leuk uit.
Ik heb een vergelijkbare ervaring met GYS: leuke plek maar redelijk smaakloos eten. Mijn burger had geen saus en was daardoor ontzettend droog en flauw. Heb dit nog wel gezegd en kreeg toen (heel netjes) een drankje van de zaak. Het is wel een erg mooie zaak.
Haha ik was hier zaterdag en at de paddestoelen-linzenburger. Dit vond ik niet lekker. De volgende keer maar wat anders ;)
Daar woon ik vlakbij! Zooo leuk en gezellig!!