Boekreview: Talking Dress

Vorige week lazen wij het boek “Talking Dress,” van the amazing Marieke Eyskoot. Marieke is al zeker tien jaar lang bezig met het onderzoeken van eerlijke fashion. Je zou haar dus gerust een expert kunnen noemen. Talking Dress gaat over eerlijke kleding en over een groene en bewuste lifestyle. Onze lievelingsonderwerpen! Dit boek is een regelrechte eyeopener voor ons geweest. Natuurlijk dachten we echt wel eens na over waar onze kleding vandaan kwam en wat dat betekende voor de wereld om ons heen. Maar op de een of andere manier vonden we blijkbaar nooit een reden om daadwerkelijk iets aan ons koopgedrag te veranderen. We kopen al wel heel lang veel tweedehands kleding, maar in onze kledingkasten hangt toch ook nog genoeg oneerlijke en totaal niét milieuvriendelijke kleding. Daar zijn we heel eerlijk in. Na het lezen van dit boek willen we dat dit verandert. Als we veganistisch eten omdat we geloven dat het beter is voor het welzijn van de dieren, en zoveel mogelijk biologisch en fairtrade kopen, omdat we denken dat het gezonder voor ons en beter voor het milieu is, waarom zouden we onze kleding dan niét meenemen in deze overwegingen? We willen geen bijdrage meer leveren aan de wereld van oneerlijke kleding. Als dat betekent dat we minder vaak iets nieuws kunnen kopen, dan is dat maar zo. 

Talking Dress bespreekt alle aspecten van onze kleding. Hoe wordt het gemaakt? Waar wordt het gemaakt? Hoe komt de kleding bij ons terecht? Wat gebeurt er met onze kleding als wij het niet meer dragen? Hoe kan je jezelf een eerlijke lifestyle aanleren?

Ook staan er hier en daar in het boek lijstjes die je zelf kan invullen, om te checken hoe het met jouw koopgedrag en garderobe gesteld is. Verder vind ik de interviews die achter in elk hoofdstuk te lezen zijn erg inspirerend!

De meesten van ons zijn op de hoogte van de erbarmelijke omstandigheden waarin onze kleding geproduceerd wordt en toch wordt er nog zoveel oneerlijke kleding verkocht. Dat is toch eigenlijk ongelooflijk? Of nouja, eigenlijk ook niet. Want ook wij zaten te snotteren voor de televisie toen tijdens het programma “Bloed, zweet en luxeproblemen” getoond werd in wat voor afschuwelijke omstandigheden onze kleding in India of Bangladesh (of een van de andere ‘beruchte’ landen) geproduceerd werd. Ook wij zeiden dat ‘het toch wel heel erg was.’ En ook wij stonden een paar weken later weer in de sale-bakken van de bekende modeketens te zoeken naar een uitverkoopje. Weg was blijkbaar het schuldgevoel. We zullen vast niet de enigen zijn bij wie het zo gaat en wij hebben voor onszelf besloten dat wij er dan zelf maar verandering in moeten brengen. En natuurlijk heeft bijvoorbeeld H&M een eco-lijn, en dat is een prachtig initiatief. Maar het maakt de rest van de enorme bulk oneerlijke kleding die ze verkopen nog niet goed. Nu wij voor écht eerlijke kleding willen gaan, kiezen we voortaan liever voor kleinere ondernemers of misschien kunnen we ook eens denken aan kleding die niet van de andere kant van de wereld hoeft te komen, maar iets dichterbij gemaakt wordt. Er is nog een hoop te ontdekken. Ook voor ons, want we staan aan het begin van een nieuwe zoektocht!

Talking Dress heeft voor ons ook weer bevestigd waar wij een tijdje geleden ook al over schreven: het is verstandig om te kiezen voor kwaliteit. Liever minder voor meer geld, dan andersom. Dat uitverkoopje waar ik het hierboven over heb, daar vielen na drie wasbeurten de gaten in. Weg truitje. “Wil ik dit nog wel?” was mijn gedachte toen ik onlangs voor de zoveelste keer een kledingstuk weg moest gooien omdat het kapot was gegaan. Het antwoord is nee. Ik wil dat niet meer. Ik wil mijn geld uitgeven aan goede spullen. Ik heb liever één goed en mooi nieuw vestje, dan dat ik er vier in verschillende kleuren heb. En als ik geen geld heb om nieuwe kleding te kopen, dan is er natuurlijk altijd nog de tweedehandswinkel en de kringloop. Volgens Marieke is dit nog altijd één van de beste opties. Je redt een kledingstuk van de vuilnisbelt, geeft het een nieuw leven en voorkomt hiermee dat er iets nieuws voor jou geproduceerd moest worden. Vaak is vintage kleding ook van erg hoge kwaliteit, dus kan je er nog lang plezier van hebben. Daarbij komt: met tweedehands of vintage kleding kan je fijn je eigen kledingstijl ontwikkelen. Dat is toch veel leuker dan altijd maar de laatste mode volgen, zoals praktisch iedereen al doet? Trouwens, ook nog een erg leuke manier om je kleding een langer leven te geven: fashion DIY’s! Pimp saaie kleding op, brei zelf een sjaal of maak een jurkje op maat. Een moderne vrouw zou het eigenlijk allemaal moeten kunnen!

Het is geweldig om te lezen dat Nederland een behoorlijk vooraanstaand land is waar heel veel mogelijk is. Groene initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond, er openen steeds meer winkels en tentjes met eerlijke producten, het aanbod in veganistisch eten wordt steeds groter, de biowinkels krijgen steeds betere aanbiedingen en ook op het gebied van groene kleding is Nederland zeker geen kleintje. Tof om te weten! Achterin Talking Dress vind je dan ook een gids met ontzettend veel leuke (web-)adresjes voor kleding. Maar ook voor andere groene dingen. Want zoals Marieke het ook omschrijft; groen leven is een pakket. Dat houdt niet op bij het kopen een fairtrade jurkje gemaakt van brandnetel.

Het boek heeft het ook over een ‘eerlijke lifestyle’ en terwijl we dit hoofdstuk lazen dachten we alsmaar: wat is het geweldig om een deel uit te kunnen maken van een generatie die echt een verschil kan maken. We nemen zelf de touwtjes in handen, bepalen zelf wat we eten, waar we kopen en welke producten we gebruiken of liever skippen. Het is een voorrecht dat we hier, in een westers land, kunnen kiezen voor een betere optie. Daarbij komt, het is gewoon heel erg leuk om je hiermee bezig te houden. Wij zijn iedere dag met deze eerlijke lifestyle bezig (vooral door erover te bloggen,) en we bijven het leuk en interessant vinden om boeken en artikelen over deze onderwerpen te lezen. Het is dus ook een heel bewuste levenswijze, waar je mee bezig bent. Het komt je niet aanwaaien, je moet kritisch blijven en er zelf iets voor doen. En dat geeft ons een goed gevoel. Maar we vinden het vooral ook spannend. Wat gaat er allemaal nog meer komen?

Als wij in de gelukkige positie zouden zijn om prijzen uit te mogen delen aan boeken, dan kreeg Talking Dress bij deze alvast de hoofdprijs. Wat een fantastisch boek. Het leest lekker weg, we hebben er enorm veel van geleerd en: Marieke heeft ons keihard aan het denken gezet. Als je geïnteresseerd bent in een groene, eerlijke lifestyle, dan is dit een absolute must-read voor jou!

Talking Dress is onder andere te koop bij bol.com voor €19,95.

Wie van jullie heeft Talking Dress al gelezen? Wat vond je ervan? Of: ben jij van plan dit boek te gaan lezen? (wel doen hoor!)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Boekreview: Talking Dress

  1. Dit boek staat al een paar maanden op mijn groene-boeken-nog-lezen-lijstje en na het lezen van jullie review ben ik helemaal enthousiast geworden! Het lijkt me een heel leerzaam en inspirerend boek, ik ga hem zeker binnenkort lezen. Bedankt voor deze review!

  2. Ik heb het laatst gekocht bij Anno in rotterdam (aanrader!) Echt een goed en interessant boek en leuk om te zien dat er steeds meer eerlijke kleding te krijgen is.

  3. Leuk artikel. Het boek gaat dan ook op mijn To read lijstje. Ik ben onlangs begonnen met zelf kleding maken. Is inderdaad ook erg leuk en origineel!

  4. Hi Merel,

    Wat een mooi review heb je geschreven. Talking dress is een prachtig boek wat ook mij heeft geïnspireerd! Heel herkenbaar wat je schrijft over je eigen kleding. Als ik in mijn kledingkast kijk, weet ik dat een deel niet pluis is… Maar ik ben goed op weg, met kledingruilen en vintage stukken verandert m’n kledingkast stukje bij beetje. Nu de volgende stap. Een stap naar een compleet eerlijke garderobe, met Talking dress op m’n nachtkastje als inspiratie ;)!

    Keep up the good work!

  5. Er is ook een gelijknamige app met veel info. Handig te raadplegen tijdens het winkelen ;-)

  6. Leuk boek van Marieke hé. In november 2012 kwam zij in Arnhem een lezing geven over haar boek, die toen nog niet zo lang uit was.
    Het was voor alle genodigden een eyeopener, bewust worden van wat en waar je koopt.
    Hoogtepunt van die avond is dat ik achter kwam hoeveel water gebruikt werd om een jeans te maken. En ik maar zeuren dat ik geen goede, leuke, juiste etc. in huis heb. Nou sinds ik haar boek in huis heb, moet ik eerlijk bekennen dat ik ook bijna geen kleding, en vooral geen jeans, meer heb aangeschaft.

    Ik wil Marieke echt bedanken, zo’n boek moet iedereen in huis hebben! En jij ook bedankt voor je leuke review!

  7. Erg herkenbaar boek! Ik ben erg geïnspireerd geraakt door dit boek. Ik koop alleen maar vintage kleding of eerlijke kleding en probeer te leven als wat er in het boek staat dit spreek mij erg aan!! Echt een aanrader! Ga binnenkort een eerlijke shop route doen met een vriendin die ook dit boek heeft. We hebben er veel zin in en er zal een verslag komen op mijn blog.

  8. Lijkt me een leuk/nuttig boek!
    Ik heb het meteen bij de bieb gereserveerd!
    Dank je voor de tip.

  9. Staat ook op mijn nog-te-lezen-groene-boeken-lijst… al een hele tijd! Nu maar wachten tot ik het in de bibliotheek tegenkom :)

  10. (Ik plaats net een reactie op je Instagram-blog en zie hier een blog over het hele boek haha. Voor op het verlanglijstje! Op Bol inmiddels pagina’s lang…..)

  11. Ik koop hooguit 1 nieuwe spijkerbroek per jaar, en daar doe ik dan 2-3 jaar mee, door slijtplekken te laten repareren. Nu ik weet hoeveel water de productie van een spijkerbroek kost, ben ik helemaal blij dat ik door die reparaties ze langer mee laat gaan. Het aloude reduce, reuse, recylce (minder kopen, langer gebruiken, en bij afdanken: recyclen!)

  12. Inspirerend om te lezen! Ik ben ook al een paar jaar bezig om groener te leven op alle manieren; ik ben verslaafd aan rommmelmarkten, DIY, kringloopvondsen en heerlijk maar eerlijk eten. Goed om te merken dat ik niet de enige ben die hiermee bezig is. Leuke site en lekkere recepten; die ga ik snel een keer uitproberen!!
    Keep on the good work :)

    1. Dankje Ottelien, leuk om te horen! En welkom op De Groene Meisjes :)

  13. […] moet beginnen? Dan hebben we twee tips voor je. De eerste tip is een oude: lees het briljante boek Talking Dress en er zal je een heleboel duidelijk worden. En de tweede tip is: kijk in de Green Room van Asos […]

  14. […] veel van haar geleerd. Natuurlijk hebben we haar boek ook al gelezen. Onze review uit 2013 kan je hier teruglezen. Toen we Talking Dress voor het eerst lazen en kennismaakten met Marieke, waren wij nog […]

  15. […] – je vindt hem op Netflix. Als je meer wilt weten over eerlijke mode, dan raad ik je het boek Talking Dress aan. Ook hebben wij eerder artikelen geschreven over de praktische kant achter eerlijke mode, over […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *