Een tijdje geleden had ik het over mijn favoriete comfortfood, weet je nog? Nou, deze chili sin carne mag op dat lijstje absoluut niet ontbreken. Makkelijk eten voor makkelijke dagen. Lekker met rijst, tortilla chips, een berg koriander en natuurlijk heel veel guacemole. En ach, misschien een lekker Mexicaans biertje erbij op het balkon of in de tuin? Dat leek ons wel de beste setting voor deze maaltijd. Weer eentje voor in het rijtje ‘Groene Meisjes basisrecepten!’
Wat heb je nodig?
Voor een grote pan chili:
1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (in ministukjes gesneden)
1 paprika
1 eetlepel komijn
1 eetlepel gedroogde koriander
1 eetlepel chilipoeder
1/2 theelepel cayennepoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel oregano
1.5 blik kidneybonen (niet in saus!)
1 cup mais
2 blikken (400 ml) gezeefde tomaten
1 blikja (140ml) tomaten puree
zout naar smaak
verse koriander
zak tortilla chips naturel
2 avocado’s
1 citroen
1 theelepel knoflookzout (verkrijgbaar bij de toko)
400 gram rijst (naar eigen keuze)
Wat ga je doen?
1. Sauteer de ui voor ongeveer 8 minuten in een pan.
2. Voeg vervolgens alle kruiden, knoflook en de paprika (in blokjes gesneden) toe met een klein scheutje water.
3. Voeg na een minuut alle andere ingrediënten toe. Let op: de gezeefde tomaten moet je in de pan een beetje prakken.
4. Kook 15 minuten. Maak ondertussen de guacemole. (zie de instructies hieronder)
5. Schep op de borden en serveer met de verse rijst, guacemole, verse koriander en tortillachips!
Hoe je de guacemole maakt:
1. Schil en ontpit de avocado’s en stop ze in de keukenmachine.
2. Pers een halve citroen uit boven de avocado’s en voeg 1 theelepel knoflookzout toe.
3. Laat de keukenmachine (ik gebruik al jaren dit eenvoudige hakmolentje) draaien totdat het een gladde massa is geworden.
4. Je houdt waarschijnlijk guacemole over. Lekker voor bij de borrel, met de tortillachipjes die je ook overhoudt! (of je houdt het niet over en je eet gewoon alles op. Wat ik eigenlijk altijd doe, hehe.)
Heb je toevallig ingrediënten over naar aanleiding van dit recept? En/ of wil je de Mexicaanse vibe doorpakken? Dan hebben we hier nog wat meer inspiratie! Je kunt nooit genoeg Mexicaans eten.
Laat je me weten wat je van het recept vond? Dit kan bijvoorbeeld via Instagram! Leuk als je me daar ook volgt :)
Bestel nu ‘Vegan voor iedereen’, mijn kookboek dat ik uitbreng ter ere van 10 jaar De Groene Meisjes! Het boek komt uit op 20 mei 2021 en staat vol makkelijke, betaalbare, snelle en – natuurlijk – vegan recepten. Je bestelt het boek via deze link of bel je favoriete boekhandel op en vraag een exemplaar aan. Dankjewel voor je support!
Foto’s: Sam van Rij / Styling: Dille & Kamille
Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Mmm.. Wat ziet het er lekker uit! Perfect comfort food inderdaad! :D En wat een prachtige foto’s weer Sam, echt heel mooi! <3
Leuk om te horen, thanks!
Oh, heerlijk! Ik hou van dit gerecht! Maak het zelf liever met zwarte bonen, al is met kidneybonen ook niks mis.
chili vind ik ook ultiem comfortfood! net als Meike liever met zwarte bonen, en ook liever met wat meer groentjes meer paprika, en verder iets van wortel, zoete aardappel of pompoen) . Njam!
kan allemaal ;) wilde het zo basic mogelijk houden!
Jaaaa wat heerlijk! Ik heb echt direct zin om dit te gaan maken. MMM! <3
Wow, wel een hoop ingrediënten, maar dit wil ik graag eens proberen :)
Ziet er heerlijk uit op je foto’s. En ik ben er zeker van dat het ook zo smaakt! X
Deze avond stond deze chili sin carne op het menu. Een tikkeltje te pikant voor mij maar mijn partner vond het top. Sowieso lekker gesmuld!
Jij bent er snel bij! Leuk om te horen :)
Hahahaha, ben ik de enige die stuk ging om ‘4. Je houdt waarschijnlijk guacamole over’?! Ik dacht ‘Ja duhuh! Dat is het idee van alles in je keukenmachine pleuren!’. Pas toen ik verder las begreep ik dat het om een overschot ging. Hilarisch! Overigens, inderdaad: guacamole overhouden, hoe dan?! :)
hahaha ja nee hoor, guac overhouden is hier ook eigenlijk ondenkbaar ;)
Wat een fijn basisrecept, en wat een prachtige foto’s!
Dankjewel!
Voor hoeveel personen is dit recept? Bedankt!
ik zou zeggen voor 3-4!
Gaat morgen gemaakt worden! Op de foto staat een blikje gerookte paprikapoeder, maar dit zit niet in het recept. Aangezien dit poeder mijn nieuwste overheerlijke aanwinst is ben ik wel benieuwd of ik dit er doorheen kan gooien en zo ja, hoeveel raad je aan?
Ah ja, dat klopt! Optioneel :) Het is geweldig spul, ik hou ervan, maar je moet zeker niet te veel gebruiken. Heel sterke smaak!
Ik heb er 1/4 theelepel doorheen gedaan. Het had ieeeetsje minder gekund, maar de chili is echt goddelijk!! Ik eet kleinere porties dus ik kon hier zo 5 porties van maken. Love it!!
Gezeefde tomaten of gepelde tomaten?
Gezeefde zitten volgens mij in pakken en hoef je toch niet meer te prakken?
Dit is dus echt een topper! Ik heb er nog wat blokjes zoete aardappel en wortel aan toegevoegd. Ik was even wat terughoudend door – blik dit en blik dat -, maar vond het sùperlekker!
Goed om te horen!
Hoi, ik heb een deel van het recept gemaakt, de avacado zat al in een smoothie :)
Ik heb 1 blik tomaat gebruikt en 250 gram wortel gekookt en gepureerd.
Voor geproefd en…. oef! Best pittig! Ik denk dat mijn verkering er vanavond blij van wordt!
Bedankt!
Ik ga dit vanavond maken #zinin
Klinkt goed! Hier alleen een man die geen koriander lust, zowel droog als vers.
Moet ik het vervangen of gewoon weglaten?
Ik heb dit toevallig vanavond gemaakt voor een vriendin die ook niet van koriander houdt en het er volledig uitgelaten. Miste er niet heel veel van!
Chili sin Carne is denk ik echt al 12 jaar mijn favoriete maaltijd (eerst met carne, toen ik nog vlees at). Deze variant ga ik echt een keer proberen!
Ik wil die pan <3
Ik heb dit gemaakt en dan in een wrap gedaan. Heerlijk.
[…] vleesvervanger kan natuurlijk ook, zoals de meatless chili con carne van Hurry the foodup, of de chili sin carne van van De Groene Meisjes, met als extra een guacemolerecept. Het geheim van al deze chili’s? […]
[…] sin carne met guacamole. Dit recept is altijd een […]
[…] vleesvervanger kan natuurlijk ook, zoals de meatless chili con carne van Hurry the foodup, of de chili sin carne van van De Groene Meisjes, met als extra een guacemolerecept. Het geheim van al deze chili’s? […]
wat voor blik bonen gebruik je ? een grote of een kleine ? en maakt het merk wat uit?
[…] vleesvervanger kan natuurlijk ook, zoals de meatless chili con carne van Hurry the foodup, of de chili sin carne van van De Groene Meisjes, met als extra een guacamolerecept. Het geheim van al deze chili’s? […]
[…] Chili sin carne van de Groene Meisjes […]
Zooo lekker zeg. Dit is echt mijn favoriet!!!
Voor de blikken zou een maat heel fijn zijn. En de gezeefde tomaten… Bedoel je niet gepelde tomaten? GezeefdeTomaten is al een saus. Ben nu aan het koken.. Maar het wordt vast lekker!
Heb t gemaakt vandaag maar het was errug pittig. De kids vonden het niet lekker… helaas!
Bedoel je gepelde tomaat ipv gezeefde tomaat? Anders krijg je tomata di pulpa, tomatensap. En inderdaad heel, heel pittig
[…] kikkererwten, zwarte bonen en het brood maakte ik een heerlijke (!) soep van Ottolenghi. Oh en een chili sin carne, want zoveel bonen had ik. De doperwten gooide ik door een stoofpotje. Na het koken liet ik alles […]
Wij eten met regelmaat Chili sin carne. Wil als tip meegeven om de gerookte paprikapoeder te halen bij de Arabische winkel als je die in je buurt hebt. De kruiden van het merk Tuana zijn puurder zonder toevoegingen (supermarkten zit vaak veel zout in) en stuk betaalbaarder dan in de supermarkt. En het is leuk om een lokale ondernemer te steunen.
goeie!
Heerlijk recept. Alleen…gezeefde tomaten nog met een vork bewerken? Ik denk dat je gepelde tomaten bedoelt. Heb beide geprobeerd en gepelde tomaten bevielen mij beter. De kids vinden vooral de tortilla’s lekker ;-)
4 jaar, en niemand die zich ooit heeft afgevraagd wat je met de mais in het recept moet doen? 🤷
” Voeg na een minuut alle andere ingrediënten toe”. Daar hoort de mais bij
[…] Chili con carne (of chili sin carne voor een vegetarische variant) is een gerecht boordevol complexe koolhydraten vanwege de bonen. Maak ‘m met (vega) gehakt of juist extra veel groentes. Houd je van een milde of juist pittige variant? Voeg jalapeños pepers toe en maak de chili extra pikant. Niet iedereen houdt van pittig eten. Er zijn echter aanwijzingen dat af en toe pittig eten goed voor je is. Tip: maak een volle pan en je hebt een snelle lunch voor de dag erna. Hier vind je een recept van de vegetarische variant. […]
[…] Chili con carne (or chili sin carne for a vegetarian variant) is a meal full of complex carbohydrates because of the beans. Make it with (vegan) minced meat or extra vegetables. Do you like a mild or spicy variant? Add jalapeños peppers and make the chili extra spicy. Not everyone likes spicy food. However, there is some evidence that occasional spicy food is good for you. Tip: make a full pan and you have a quick lunch for the day after. Here you will find a recipe of the vegetarian variant. […]
Wellicht handig om de stap 3: “Voeg na een minuut alle andere ingrediënten toe” even aan te passen? Lijkt me niet lekker om er dan al verse koriander, 2 avocado’s en een zak chips door heen te doen.
Zat er in het oorspronkelijke recept ook geen cacao poeder? Ik gebruik dat nog steeds en het lift mijn chili naar een hoger niveau. Erg lekker.