Cowspiracy

12-reasons-why-cowspiracy-is-the-next-blackfish-features-peta

Afgelopen zaterdagavond keek ik de documentaire Cowspiracy. Ja, ik weet het, ik ben aan de late kant. Er zullen vast een hoop vegans zijn die denken: “komt ze ook lekker op tijd mee.” Maar ik zeg eerlijk: ik heb een beetje een Earthlings-trauma opgelopen en sindsdien durf ik eigenlijk nog maar weinig documentaires meer te kijken. Voor wie Earthlings niet kent: het is een heel, heel heftige film over dierenleed. Ik keek hem vorig jaar en sommige beelden kan ik nog zo oproepen. Sommige geluiden ook. Het heeft een diepe indruk op me gemaakt. In de review van de Earthlings schreef ik vorig jaar dat ik eigenlijk niet wist of ik de film nou aanraadde of niet, omdat de een wat meer kan hebben dan de ander. Voor mij is het goed geweest, maar het heeft er dus wel voor gezorgd dat ik voortaan wel twee keer nadenk voordat ik weer aan een nieuwe docu begin. Maar, zeiden veel mensen, Cowspiracy is anders. En inderdaad, dat was zo. Sterker nog, het is misschien wel de beste documentaire over dieren, het milieu en plantaardig eten die ik heb gezien.

Laat ik beginnen met je geruststellen: Cowspiracy draait niet per se om het dierenleed dat zich in de vee- en zuivelindustrie afspeelt. Het komt absoluut aan bod en de makers van de film draaien er ook niet omheen dat het verschrikkelijk is, maar het is niet het centrale uitgangspunt van de film. Dat zorgt ervoor dat de film niet heel veel heel schokkende beelden bevat – wat maakt dat het een plezierige film is om naar te kijken. Maar begrijp me goed, dat doet absoluut geen afbreuk aan de film. Cowspiracy heeft gewoon een andere invalshoek. De maker van de film, Kip Andersen, begint een zoektocht naar oplossingen voor milieugerelateerde problemen. En dan hebben we het over onderwerpen als voedselverspilling, watergebrek, het afsterven van hele natuurgebieden en Co2- uitstoot.

Andersen gaat op onderzoek uit bij verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld bij Greenpeace. Wat hem al gauw opvalt is dat Greenpeace met allerlei feiten komt over hoe wij ons steentje kunnen bijdragen in ons huis en daar buiten (door de kraan niet onnodig lang aan te laten staan bijvoorbeeld, of door niet iedere avond je grasgazon te besproeien,) maar nergens rept de organisatie met ook maar 1 woord over waar de werkelijk bizar grote waterverspilling plaatsvindt: bij het produceren van vlees en zuivel. Andersen probeert het bij verschillende milieu-organisaties, maar geen enkele organisatie wil hier uitspraken over doen. De reden? Ze zijn bang om sympathie van hun ‘volgers’ te verliezen. Immers, zeggen dat een kraan niet te lang mag lopen, dat gaat nog wel en daar krijg je de mensen wel in mee. Maar zeggen dat je geen vlees of zuivel meer zou moeten kopen, wil je echt een oplossing voor dit wereldwijde probleem vinden, nee, dat gaat te ver. Ze zijn bang mensen af te schrikken, omdat vlees en zuivel eten door zoveel mensen als first need wordt gezien.

Maar is dat dan zo, dat vlees en zuivel produceren voor zoveel waterverspilling zorgt? Absoluut. Voor het maken van 1 kilo vlees, wordt zo’n 15.000 liter water gebruikt. Hoeveel hamburgers zou je kunnen maken van een kilo vlees? Misschien een stuk over 10? Hoeveel hamburgers zouden er in de plaatselijke supermarkt liggen of iedere dag over de toonbank van de McDonalds op de hoek gaan? Reken maar uit. Het gaat om miljarden liters water die worden verspild, alleen maar omdat wij mensen zo nodig vlees willen eten.

In de documentaire gaat het absoluut niet alleen maar over de verspilling van water. Het gaat over hoe hele natuurgebieden moeten wijken, omdat we de gebieden vol willen stoppen met vee – omdat er anders niet genoeg zuivel en vlees kan worden geproduceerd. En over hoe de oceanen worden leeggevist. Of over hoe er (volgens WFP World Food Programme) wereldwijd 870 miljoen mensen honger lijden en wij eten verspillen alsof het niks is. Er is genoeg eten voor iedereen, alleen wordt het oneerlijk verdeeld. Hoe cru moet het zijn om in een land te wonen waar genoeg graan wordt verbouwd, maar dat jij het je kind niet kunt geven, omdat het nodig is om de koeien mee te voeren – om daar vervolgens weer vlees van te maken, voor mensen aan de andere kant van de wereld? Als je er wat dieper over nadenkt is het complete waanzin. En de oplossing? Een plantaardig dieet. Hoe dat zit, dat leert de film je.

Cowspiracy is nuchter (ook al is het een Amerikaanse film, het is geen standaard Amerikaanse ‘dramatische’ docu) en super duidelijk. Hoewel ik veel van wat er verteld werd wel wist, heb ik ook een hoop nieuwe dingen geleerd. Het heeft mijn ogen weer eens geopend. Ik denk iedere dag na over het feit waarom ik vegan eet: mijn voornaamste reden is dierenleed. Ik wil daar geen bijdrage aan leveren. Maar als je dan ziet wat plantaardig eten ook voor het milieu kan betekenen, dan is dat een extra reden om de rest van mijn leven plantaardig te blijven eten. Ik kan iedereen aanraden deze anderhalf uur durende film te kijken. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar de officiële website van Cowspiracy – waar je ook de film kunt bekijken. Maar ook naar WakkerDier.nl, waar je een helder overzicht van alle voordelen die het niet eten van vlees heeft.

Cowspiracy is te bekijken op Netflix!

Wie van jullie heeft Cowspiracy ook gezien? Wat vond je ervan? En wie van jullie eet er juist plantaardig vanuit milieu-overwegingen? Wie van jullie gaat de film kijken? Laat het ons weten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

51 gedachten over “Cowspiracy

  1. Wat een duidelijke en pakkende recensie van deze indrukwekkende docu! Wij, mijn zus, dochter en ik, hebben de “première” mogen bij wonen alweer een jaar geleden in Haarlem. Kip was er na afloop om alle vragen te beantwoorden. Het heeft een enorme indruk op achter gelaten. Sinds die tijd promoten wij de docu te pas en te onpas waar zich de gelegenheid maar voor doet in de hoop vele mensen de ogen te openen voor wat er werkelijk gebeurd met het milieu op heb moment en het wereld voedsel probleem. Dank voor jullie bijdrage!

    1. Beste Caroline,

      Deze docu ligt nu alweer een week op mij te wachten op de laptop, maar heb nog niet de tijd genomen om deze in zijn geheel te bekijken. Ja, ik heb inderdaad al een gedeelte gezien, maar ben toen gestopt omdat de getoonde cijfers wel erg afwijken van het beeld dat ik totnutoe had van de vleesindustrie. Ben zelf nu bijna een jaar afwezig op de vleesmarkt, maar ga in 2016 toch weer een beetje vlees eten. Terugkomend op de docu wil ik eerst uitzoeken hoe het nu zit met de getoonde feiten en cijfers. Ik wil mijn – misschien wel – getoonde verontwaardiging wel baseren op waarheden en niet op interpretaties….. Mocht jij, of iemand anders die jij kent, zich bezig hebben gehouden met factfinding dan hoor ik dat graag. Groet, Franklin

  2. Heey meiden,

    Aangezien ik nog maar een verse vegetariër (vanaf januari 2015) ben ga ik ze beiden bekijken en dat doe ik ook nog samen met mijn vriend die de grootste vleesliefhebber is die er bestaat en tevens ook de een hele grote dierenvriend is zodra hij dieren ziet, word hij een vriendelijk budhatje. Ik ben benieuwd, ik hoop dat ik het dierenleed aankan, zien en horen, want ik huil al bij reclames van het wereld natuur fonds.

    Xjes Yvon

      1. Jeetjemina, ik dacht dat ik wat gewend was?! Earthlings….Merel en Jamie,
        ik heb tot 01.30 uur omdat ik ram van de kaart was, misselijk, schreeuwend huilend kokhalzend van alle beelden! Het geschreeuw van die arme beestjes, Kosher slachten ja dag! Na het zien van deze beelden ik overweeg serieus vegan te worden! Ook geen eieren en zuivel meer voor mij! Gerhm!!!!!

        Voordat ik aan cowspiracy, en nog een getipt van een klant van mij die ook vegetarisch is, meat the truth… eerst even bijkomen van deze eerste klas horrorbeelden.

        Groetjes Yvon

        1. Heftig Yvon… maar ik had je wel een beetje gewaarschuwd, toch? Hoop niet dat je het me kwalijk neemt dat je de docu hebt gekeken? Hij is echt heel, heel erg heftig. Cowspiracy is bijna een Disney film (maar dan een heel interessante en overtuigende) vergeleken Earthlings. Echt een aanrader. Sterkte met bijkomen!

  3. Klinkt erg interessant. Ik ga hem zeker een keer kijken. Fijn dat jullie helder uiteenzetten wat voor soort docu het is. Ik lees al dat Earthlings iig niets voor mij is. Bedankt hiervoor!

  4. ‘bijna een biljoen mensen honger lijden’
    De vertaling voor het Engelse ‘billion’ is miljard ;)

    1. aangepast, thanks :) Het bleek om 870 miljoen mensen te gaan.

  5. Ik heb de documentaire ook pas een paar weken geleden gezien. Ik ben dan wel geen vegan maar wel een liefhebber van (goede) documentaires. En dat was Cowspiracy zeker! Voor mij voelt het alsof er ‘eindelijk’ goede argumenten gebruikt worden waarom de mensen minder/geen vlees meer moeten gaan eten. Niet dat ik vaak niet begrijp waarom mensen alleen maar vegan eten, maar ik heb het idee dat het soms moeilijk uit te leggen is. Nu kun je gewoon zeggen: ‘Kijk Cowspiracy en dan praten we weer verder.’ En eerlijk is eerlijk, ook ik en mijn vriend proberen minder vlees te eten na het zien van deze documentaire.

    1. Daar sluit ik me helemaal bij aan! Ik vind dit echt een docu die iedereen eens gezien zou moeten hebben.

  6. Ik vond cowspiracy echt een fantastisch indrukwekkende documentaire. Alles wordt zo duidelijk uitgelegd. De documentaire heeft daarom echt mijn ogen geopend. Ik begon met een week vegan eten als experiment en toen keek ik cowspiracy. Dat heeft me overtuigd om gewoon vegan te blijven na die week. Hoewel dierenleed voorkomen een belangrijke reden voor mij is om vegan te eten, vind ik het milieu minstens zo belangrijk.

    1. Wat tof om te horen! Je hebt helemaal gelijk en ik vind dat ook. Maar gek genoeg sta ik daar niet dagelijks bij stil. Ik wil dat zeker meer gaan doen!

  7. Ik ga Cowspiracy zeker kijken, dankjulliewel voor de tip! Ik vind het zo langzamerhand steeds verschrikkelijker worden hoe ‘wij’ gewoon gebruik maken van de dieren en het millieu voor onze eigen bedoelingen. Ik ben minder vlees gaan eten, en zit erover na te denken om (voor 1 maand maar hoor) veganistisch te eten. Dit ook onder het mom van; ‘ik ben benieuwd of ik het kan’. We zullen zien! Bedankt voor jullie inspirerende blog :)

    1. yay Merel! Je weet ons te vinden he, als je vragen hebt? Heel veel succes!

  8. Deze heb ik al een paar keer voorbij zien komen, maar heb m ook nog niet gekeken. Hier ook een earthlings trauma (en meat video, for that matter) dus ik vind het een beetje eng om aan zulk soort documentaires te beginnen. Naïef? Misschien wel. Maar je recensie is er duidelijk en klinkt alsof ik de docu echt moet kijken. Ik ga m een kans geven!

    1. Nee hoor, ik vind dat niet naïef. Maar Cowspiracy gaat je echt geen nieuw trauma bezorgen, dat beloof ik je :)

  9. Ik heb Cowspiracy al een tijdje geleden gezien, en vond het ook een heel goede docu! Het zette me ook wel aan het denken, want ik ben al jaren donateur voor Greenpeace, maar ik vraag me nu wel af of het nog wel nut heeft om door te gaan met doneren, aangezien je dagelijkse eerpatroon zo’n grote invloed heeft! Wat denken jullie?

    1. Als je het mij vraagt, dan zeg ik: ik spendeer mijn geld liever anders, door vegan te leven en te doneren aan kleine organisaties. Zoals aan de dierenopvang waar we het laatst op Facebook over hadden. Of aan toffe crowdfundingsprojecten. We doneren iedere maand ergens anders en verder is je lifestyle ook een investering :) Zo zien wij het althans!

  10. Dank voor de tip! Ik had nog niet van de docu gehoord, maar hij klinkt echt mega interessant en ook goed. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er zóveel water nodig is voor één kilo vlees, naar dat dat zomaar gedaan wordt.. Ik ga dit op mijn kijklijstje zetten!

  11. Ik ben nu heel benieuwd naar deze documentaire, ga hem binnenkort zeker kijken! Inderdaad bizar dat er zoveel moet wijken omdat (rijkere) mensen vlees willen eten.

  12. Wat een heldere recensie! Ik ben nu wel heel benieuwd naar Cowspiracy. Wil hem nu ook wel gaan kijken eigenlijk.

  13. Ik ben juist vanuit milieuoverwegingen plantaardig gaan eten en Cowspiracy heeft dat alleen maar versterkt. Niet alleen maar door alle schokkende cijfers die daarin naar voren komen, vooral dat zulk soort informatie in de doofpot wordt gestopt is iets wat mij ontzettend tegenstaat. Daarbij ook dat er inderdaad de cultuur heerst dat mensen dingen wel verandert willen zien, maar daar vooral zo min mogelijk voor willen doen – zoals wel op de kraan letten maar geen vlees laten staan. Het een is water management, het ander gedragsverandering.

    Ik heb er een dubbel gevoel aan overgehouden. Aan de ene kant begrijp ik heel goed dat het een verhaal van vraag en aanbod is. Organisaties en bedrijven spelen in op wat de consument wil om te kunnen blijven bestaan. Hier vind ik het dus ook weer jammer dat de meerderheid van de consument dit gedrag nog steeds stimuleert. Langs de andere kant begrijp ik niet dat juist die organisaties en bedrijven hun (machts)positie niet gebruiken om er iets aan te doen. De consument wordt net zo hard beïnvloed door wat zij vertellen als andersom, doe daar iets mee denk ik dan.

    Dit is ook zo’n onderwerp waar ik gewoon nog steeds heel erg van in de war raak. Als je heel goed weet wat er aan de hand is, waarom kies je er dan zo bewust voor om er niet (direct) wat aan te doen? Waarom zou je er bewust voor kiezen om te doen alsof er niks aan de hand is? Hoe kunnen mensen beslissen ergens mee door te gaan als ze heel goed weten wat voor impact dat heeft? Ik begrijp dingen heel goed, maar snap ze niet. Is dit nog te volgen?

  14. Interessante recensie! Mag ik vragen hoe jullie dat met jullie katten doen? Ik heb zelf ook een kat en ik vind het niet zo fijn dat ik vlees voor haar moet kopen, maar katten zijn nu eenmaal carnivoren…

    1. Klopt.. katten kun je niet (zomaar) vegetarisch opvoeden. Ik weet niet of het per se onmogelijk is, maar ik weet wel dat het niet aan te raden is. Wij kiezen ervoor om alles biologisch te kopen.

      1. Nee, en ik kan het ook niet over mijn hart verkrijgen om mijn eigen kat te verwaarlozen omwille van andere dieren. Dankjewel voor de reactie!

        1. Dat is wel de reden waarom sommige vegans geen huisdieren willen. Hoewel ik ook weer een heel grote vegan-scene ken die juist wél huisdieren heeft. (vooral dieren uit het asiel, of gered uit proeflaberatoria en dergelijke)

      2. Nee, dat kan niet. Katten hebben essentiele aminozuren aginine en taurine nodig om te kunnen overleven. Dit kunnen ze alleen uit vlees haken. Katten zijn dus echte carnivoren. In tegenstelling tot honden, die wél vegetarisch kunnen leven.

  15. Ik heb Earthlings ook gezien.. vreselijke beelden. Ik heb vaak een beetje het idee dat ik me moet verdedigen als ik zeg dat ik vegan eet maar als ik die beelden zie dan weet ik extra goed waarom ik het doe! Zo zielig en wreed!! Is deze docu ook ergens gratis te bekijken toevallig? Ik ben benieuwd!

  16. Hey meiden!
    Ik heb zojuist Cowspiracy gekeken en moest even hier terugkeren om er nog wat over te lezen en er zelf iets over kwijt te kunnen! Wat een prachtdocu! Ik eet zelf al jaren geen vlees meer, wel sporadisch vis.. Deze docu heeft me ontzettend overtuigd van het hebben van een plantaardig dieet, de knop gaat om bij mij! Net zoals toen ik besloot geen vlees meer te willen eten, was ik nu ook op zoek naar materiaal voor op mn netvlies, waar ik mijn hele leven over na zou kunnen denken en beelden die laten zien waarom je zou moeten stoppen met het eten dierlijke producten. In mijn hoofd was ik bijvoorbeeld nooit zo ver om vis los te laten, ik had simpelweg geen sympathie voor vissen of de mensen die vissen vangen en slachten. Gewoon te weinig over gelezen/gezien/geleerd om me aan te kunnen passen. Deze docu heeft me wakker geschud en dat had ik echt even nodig!! Melk drinken of yoghurt eten deed ik al niet, nu nog proberen kaas en eieren te schrappen en dan geloof ik ook dat de rest goed gaat komen, zeker door middel van jullie site die nu voor mij, na het kijken van deze docu, wéér meerwaarde heeft gekregen in mijn leven! Ik geef ontzettend veel om de natuur en de concluderende opmerking “you can’t call yourself an environmentalist and eat animal products” sloeg er bij mij in als een bom! Ondanks dat ik geen vlees meer eet begrijp ik ook dat dit gewoon niet voldoende is. Ik moet mijn omgeving het goede voorbeeld geven en van pescotarisme overgaan op veganisme. Ontzettend bedankt voor de tip!!

  17. […] bewust bezig te zijn: fairtrade koffie met biologische melk. Totdat ik Cowspiracy zag. Slik. Lees hier een recensie van deze aangrijpende documentaire. En als je dan ook nog Earthlings erachteraan kijkt, dan neem je […]

  18. dag groene meisjes,

    in jullie stukje schrijf je dat milieu-organisatisch bang zijn om volgers te verliezen, maar volgens mij komt in deze documentaire juist naar voren dat organisaties als greenpeace een aanzienlijk bedrag aan steun ontvangen vanuit de vlees/zuivelindustrie zoals verderop in de film gesuggereerd wordt…

  19. Hoi meiden, ik wilde jullie graag laten weten dat ik jullie een tof team vind! Was al jaren vrijwel helemaal vegetarisch en ga nu de doorstap maken naar veganistisch! Deze film Cowspiracy en een beetje ook jullie filmpjes hebben daar aan bijgedragen! Lieve groeten, Guus Bok.

  20. Hoi groene meisjes,

    Bedankt voor deze tip! Net gekeken en indrukwekkend. Ik eet al sinds mijn tienerjaren vegetarisch met als argument de bio-industrie. Ik heb altijd uitgedragen dat ik niet tegen vlees eten an sich ben, maar tegen de manier waarop dieren worden behandeld. Ik at daarom ook wel biologisch vlees. Ik heb me er voor de rest ook niet in verdiept.

    Zo langzamerhand kom ik erachter dat het gebruik van dierlijke producten ook heel milieubelastend is. Ik vind documentaire verhelderend omdat de maker een kant van de vee-industie belicht, die voor mij volkomen onbekend is/was. Ik ben onwijs geschrokken: is er zoveel water, land en voer nodig voor een kilo vlees. What!!!! Hoe komt het dat ik dit niet wist. Omdat ik mij niet informeerde, duh! Deze documentaire is een eye-opener. W

    Ik doe al mee met de vegan challenge. Maar wie weet blijft het niet bij een maand vegan challenge.

  21. Zojuist Cowspiracy gekeken en heb er meteen een review over geschreven. Ik ben pas 3,5 maand vegan en had hier en daar wat slippertjes met kaas, maar ik denk dat me dat nu niet meer gaat gebeuren. Die slippertjes dan. Ik vond Cowspiracy echt een hele boeiende documentaire die mij ook erg verraste. Ik had ook meer iets als Earthlings verwacht, die ik overigens nog moet kijken, als ik het nog aandurf na het lezen van de reacties. Leuk om te lezen wat jullie van de docu vonden!

  22. Een hele goede docu, dank je voor de tip:)
    Door jullie leuke recepten ben ik al ver op weg naar vegan eten, vooral de budget maaltijden zijn erg fijn.
    Earthlings durf ik niet te kijken

  23. Hallo dames,

    Goed werk, ik heb Cowspiracy afgelopen week gezien. Daarna ben ik pas op jullie site terecht gekomen.
    Ik ben een echte vlees eter, maar sinds vorige week laat ik reeds het rundvlees staan.
    Ben nog op zoek naar goede vervanging en moet mijn eetgewoonte nog veranderen om Vegan te worden maar hier wordt aan gewerkt. Ik Vond het echt schokkend om te zien hoe ignorant de politiek en milieu organisaties ons proberen te houden onder invloed van de lobby en funding van de vleesindustrie. Denk dat ik jullie boek maar moet aanschaffen om mijn eetgewoonte aan te gaan passen.

    Cowspiracy is nu op Netflix gratis te zien. Misschien goed om op jullie blog te vermelden. Zodat nog meer mensen de docu gaan zien.

    1. Hi Frank, wat een leuke comment, dankjewel! Goed om te lezen dat je er zo mee bezig bent! Ons boek zou je zeker verder opweg kunnen helpen, het is wat dat betreft een echt ‘beginnersboek.’ Ik dacht dat ik al had aangepast in het artikel dat de docu op Netflix stond, maar niet dus! Dank voor het melden, ga het meteen doen :)

  24. Net gekeken en bekijk nu jullie review, echt een hele goeie documentaire !!! ik raad deze film sowieso aan alle mensen om mij heen aan, ben echt een beetje in shock ! Vind het echt gewoon NIET TE GELOVEN dat deze informatie nog niet wereldwijd bekent is. Mijn vader heeft een mechanisatie bedrijf, en ga hem deze film ook even voorschotelen, ben heeeel erg benieuwd hoe hij op deze film gaat reageren.
    Sowieso eet ik de laatste paar weken niet vaak meer vlees (mede dankzij jullie, dank jullie wel daarvoor!) maar omg, ik ben van plan per direct over te stappen naar vegetarisch en ik weet wel bijna zeker in de toekomst volledig plantaardig.
    Ik denk dat ik de documentaire Earthlings nog maar even niet ga kijken, kan ik denk ik nog niet aan..

    Was sowieso al van plan om volgende week zondag naar het food festival ”viva las vega’s” te gaan, maar heb daar nu NOG MEER zin in gekregen !!

  25. Mooie docu, ik was onder de indruk. Een fijne eyeopener, doch heb ik wat namen en feiten nagetrokken. Het klopt niet dat Greenpeace zich niet bezighoud met dit onderwerp. Info hierover :http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/food-for-life-eat-less-meat-who/blog/54640/

    En de meneer van de ‘olifanten slachting’ is heel overtuigend op TEDtalks: https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change
    Waar hij openlijk zijn fouten toegeeft en deze als motivator gebruikt voor zijn levensmissie: tegengaan van verwoestijning.

    Anyway: Ik wil jullie van harte aanbevelen niet in de valkuil te trappen waartoe alle mensen neigen: nl, dat geloven wat je goed uitkomt.

  26. Blijf gewoon iedere dag lekker vlees eten. Deze vegan promo heef fundamentalistische trekjes.

  27. Ik heb gisteren deze docu gekeken. Ik ben het eens dat het beter kan. Maar de mens is in principe geboren als carnivoor, al kan het inmiddels ook heel goed zonder. Deze docu laat echter iets zien wat zij zelf ook niet aangrijpen als punt. Namelijk er zijn gewoonweg teveel mensen op aarde. Zeker die boeren in Amerika die goed voor hun vee zorgden en de theorie die Kip er daarnaast op na hield, maakten voor mij pijnlijk duidelijk dat er eigenlijk op zich niets mis is met gevarieerd eten. Mits je je houdt aan het strikte regime van max 60gram biologisch vlees of vis per week.

    Belangrijker is dat we moeten stoppen met ons zo exponentieel voort te planten! Dan komt misschien de wereld weer Wat dat betreft klopt het 1 kind beleid van China wel en is dit zeer effectief gebleken in een paar jaar tijd. Het is in ieder geval voor ons wel weer een bewustwording waarom wij geen o.a. geen kinderen willen. Maar dat is mogelijk zelfs voor documentaire-makers een te pijnlijk ethisch punt…

    1. Sorry, maar niet alles wat je zegt, klopt.

      De mens is niet ‘in principe geboren als carnivoor’. We stammen af van apen, dat zijn omnivoren en eten dus zowel (in het geval van apen kleine hoeveelheden) vlees als plantaardig voedsel. Al in 9000 v.Chr. ontstond in Mesopotamie een primitieve vorm van landbouw.

      Of die boeren in Amerika nou goed voor hun vee zorgen of niet, dat vee eet voedsel dat ook gegeten had kunnen worden door mensen die hongeren. Het vlees dat uiteindelijk overblijft is bizar weinig in verhouding tot al het voedsel dat het dier moest eten om op je bord te belanden. Dit geldt ook voor de enorme hoeveelheid water die komt kijken bij het houden en voeden van vee. De boer kan nog zo goed voor het vee zorgen, maar het is en blijft een enorme verspilling. Sowieso kun je je afvragen of er wel echt ‘niets mis is’ met het eten van dieren, als er genoeg alternatieven beschikbaar zijn. Dan kun je nog steeds gevarieerd eten, dat bewijst deze blog wel, nietwaar?

      Er zijn inderdaad erg veel mensen op aarde (wanneer is het teveel?), maar je kan je afvragen of dat het probleem is. Zit het probleem niet in het feit dat we, ondanks al onze moderne middelen, keuzemogelijkheden en wetenschap, het toch niet voor elkaar krijgen, al die mensen te onderhouden? Bovendien weten we dat, zodra de welvaart van een regio stijgt, het aantal kinderen per gezin afneemt. De oplossing ligt dus bij de groei van duurzame welvaart, welvaart waarvan ook die gezinnen met vele kinderen meeprofiteren.

      Ik hoop je een beetje geinformeerd te hebben!

  28. Gister de docu bekeken en over veel punten was ik redelijk in shock. Kanttekening vond ik het slachten van de eend, dit voegt in principe niet zo veel toe aan de boodschap van de documentaire. Men moet wel in ogenschouw nemen dat dit een Amerikaanse documentaire is gebaseerd op de Amerikaanse manier van veeteelt. In Nederland vindt geen irrigatie plaats op voedergewassen voor vee en het gras wordt ingekuild om veel koeien te kunnen voeden van 1 hectare land. De ondertiteling was ook niet best want een acre is 0,4 hectare. Een boer beweerde dat overal waar graan en mais geteeld wordt ook andere gewassen kunnen groeien, dat is een leugen.
    Goed aan de documataire was dat de ontbossing weer aangekaart wordt, nog steeds absurd dat dit zo door kan gaan. Het doel van de grote milieuorganisaties werd wel weer pijnlijk duidelijk, het gaat ze niet om de regenwouden of de oceaan. Ze steken hun energie het liefst in dwarsbomen van grote multinationals als Shell en Monsanto en verliezen daardoor de grip op het uiteindelijke doel.
    Wat ontbrak was een goede toelichting op de manier van landbouw in de toekomst. Een veganistische akkerbouwer klinkt leuk maar wat houdt dat in. Op 1 hectare 6300 kilo product telen is een lachtertje vooral met een kas erbij, ga eens kijken wat de Nederlandse akkerbouw produceert. Het ontbreken of een verminderde beschikbaarheid van dierlijke mest gaat een explosieve vraag naar kunstmest veroorzaken en die bronnen zijn nu al aan het opdrogen. Voor een gezonde landbouw zijn kringlopen nodig. Ga u voor het vormen van een definitieve mening even verdiepen in de Nederlandse landbouw, er wordt op Nederlandse bodem ook soya geteeld.
    Ga voor een duurzame maaltijd eens om de hoek kijken en dat hoeft niet te betekenen dat de producten biologisch moeten zijn. Uiteindelijk gaat duurzaamheid niet alleen over de input maar ook over de output, producten die zonder irrigatie goed groeien in een gebied met hoge opbrengsten zijn misschien duurzamer dan je denkt.

  29. Even een opmerking over de “enorme verspilling van water”. Het water gaat niet verloren. Ik bedoel: de hoeveelheid watermoleculen op aarde neemt nauwelijks af. De planten verdampen het water via de bladeren en het vee plast en ademt ook vrijwel alles weer uit. In landen waar een watertekort is, is de veeteelt of de veevoederproductie wel een probleem, omdat er dan te weinig drinkwater overblijft. In een land als Nederland halen we het water gewoon uit de rivieren en uit de regen. Via de kringloop van verdamping en neerslag komt het gewoon weer bij ons terug. Alleen bij extreme droogte kan het ook in Nederland een probleem zijn. Ik ben een voorstander van minder of geen vlees eten, maar waterverspilling is alleen een argument wanneer het vlees of het veevoer uit ‘droge landen’ wordt gehaald.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *