In deze rubriek geeft één van onze lezers ons allen een kijkje in zijn of haar vegetarische/veganistische eetdagboek. Vandaag het woord aan; Eefje!
Hoi! Ik ben Eefje, en vegetarisch sinds mijn 9e jaar. Nu dus al zo’n jaartje of 22. Ik werk in de zorg en maak daarnaast tasjes en ander leuks voor mijn kleine webwinkeltje. (www.bettyslittlebag.nl – www.bettyblogt.punt.nl)
Ik ben gestopt met vlees eten toen ik me ten volle ging beseffen waar dat vlees nu toch eigenlijk vandaan kwam. Sindsdien heb ik nooit meer een stukje vlees of vis op (en besloten mijn ouders ook te stoppen met het eten van vlees), en is er een heleboel in positieve zin veranderd op het gebied van vleesvervangers en het imago van ‘de vegetariër’.
Ik heb nooit begrepen dat er mensen zijn die denken dat je als vegetariër niet lekker en afwisselend kunt eten. Super dat jullie d.m.v. deze rubriek nogmaals laten zien dat dit wel makkelijk, lekker en gezond is!
Mijn eetdagboek
Ontbijt: Schaaltje turkse yoghurt, stukjes appels en cruesli met een scheutje honing. Kopje rooibosthee.
Lunch: zuurdesembrood met hummus, tomaatjes en tuinkers en een boterham met vegetarische kaas (zonder dierlijk stremsel), beetje mosterd tomaat en tuinkers.
Tussendoor: een vlug gemaakte courgette-tomaten soep met een beetje sambal.
Avondeten: Chili sin carne (recept hieronder)
Recept chili:
1 pak tomatenblokjes
1 blik kidneybonen
1 (klein) blikje bruine bonen
1 (klein) blikje mais
5 stengels bleekselderij klein gesneden
2 sjalotjes in kleine stukjes
1 grote peen in stukjes
1 rode paprika in stukjes
1 blok tofu
tortillawraps
Kruiden uit potje: cayennepeper en komijn
Voor de guacamole:
verse koriander
1 avocado
1 limoen
beetje sambal
2 tomaatjes klein gesneden
Voor erbij: creme fraiche
Bak de ui in een hoge pan, doe dan de bleekselderij, de paprika en de wortel in de pan en bak een aantal minuten op hoog vuur met wat komijn en de cayennepeper. Doe dan de blikjes bonen en mais erbij. Roer goed door en giet dan de tomatenblokjes en eventueel wat verse tomaat in stukjes door de chili. Breng het op smaak met nog wat komijn en cayennepeper en verse koriander. Laat het geheel zeker 15 minuten op laag vuur pruttelen om de smaken lekker te vermengen. Bak de tofu apart en roer deze pas op het allerlaatst door de chili heen.
Voor de guacamole:
Snij de avocado en de tomaat in kleine stukjes. Meng door elkaar heen en voeg een theelepel sambal toe (of proef wat jij lekker vindt). Voeg wat fijngesneden koriander toe (en eventueel nog een fijn gehakt sjalotje) en roer goed door elkaar. Pers op het allerlaatst een 1/2 limoen boven de guacamole uit en roer door.
Serveer de chili met wraps en maak ze af met de guacamole en een beetje creme fraiche. Smakelijk!
‘s Avonds tussendoor: Een stukje versgebakken bosbessen-citroentaart met amandelen.
Eefje, je eetdagboek ziet er superlekker uit! We kregen er spontaan trek van! Dank voor je inzending.
Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Je kunt hier de ‘spelregels’ en instructie lezen. We zien jullie inzendingen graag tegemoet!
Oooeeh ziet er lekker uit Eefje! Die Chili con Carde ga ik zeker eens proberen :):)
Wat een leuk eetdagboek Eefje! Je lunch ziet er heerlijk uit (je avondeten en ontbijt ook trouwens). Het lukt je goed om lekker creatief te zijn!
Alleen eh, je bent vegetariër, niet vegetarisch…
Ach, we weten allemaal wat ze bedoelt, toch? ;)
Oh ziet er allemaal heerlijk uit! Het proberen waard! :-)
Oh foutje.. Eet vegetarisch had het moeten zijn. Alerte lezers ;-)
Hoi Eefje,
Heb je ook nog het recept van die bosbessentaart? Ziet er namelijk heel lekker uit!