De titel van dit recept is misschien wat onhandig gekozen. Het lijkt nu net alsof we soep hebben gekookt en de inhoud van de pan daarna geroosterd hebben. Maar je begrijpt hem waarschijnlijk al; we hebben de pompoen (en de andere veggies) eerst geroosterd en daarna hebben we er soep van gemaakt. ‘soep van geroosterde pompoen en andere groenten’ was dus een betere titel geweest. Maar dat klonk niet. Dus sorry voor dat.
We hebben al vaker een recept voor pompoensoep geplaatst, maar nog niet eerder maakten we het op deze manier. En wat bleek? Dit is echt de allerlekkerste manier om pompoensoep te maken, dus dat wilden we toch even met je delen. Het is heel simpel, het kost alleen wat meer tijd. Immers, de groenten moeten eerst de oven in, dus daar moet je wat meer tijd voor uittrekken.
Wat heb je nodig voor 4 porties pompoensoep?
1 oranje pompoen
1 zoete aardappel
een paar tenen knoflook
1 ui
gerookte paprikapoeder
(olijf-)olie, peper en zout
een liter groentebouillon
Wat moet je doen?
– Verwarm je oven voor op 200 graden –
groenten roosteren
1. Bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier. Hier komen de groenten op te liggen.
2. Snijd, met een scherp mes, de pompoen in parten. De schil kan je laten zitten, – zeker als je een biologische pompoen gebruikt.
3. Snijd de zoete aardappel in plakken en de ui in partjes.
4. Laat de knoflooktenen heel, om te voorkomen dat ze gaan aanbranden.
5. Besprenkel de groenten met wat olijfolie, peper en zout.
6. Schuif voor 30 minuten in de oven. Schep tussendoor nog eventjes om.
soep koken
7. Breng de groentenbouillon aan de kook.
8. Wanneer de groenten uit de oven komen, kunnen ze in de bouillon. Breng opnieuw aan de kook.
9. Kook de groenten tot ze goed zacht zijn. Dit duurt niet lang, want het halve uur in de oven heeft de pompoen al behoorlijk zacht gemaakt. Pureer met een staafmixer en laat nog even koken.
10. Breng op smaak met gerookte paprikapoeder en een snufje zout.
Het resultaat? Een lekker romige, zoet-pittige soep. De geroosterde groenten geven je pompoensoep echt extra smaak. En een extra voordeel? Je huis gaat hier echt ongelooflijk lekker van ruiken. De combinatie pompoen-knoflook is echt to die for. Probeer het maar eens!
Lijkt mij inderdaad echt heerlijk! Ik maak zelf altijd paprikasoep van geroosterde paprika’s. Daar zit ook altijd zo’n lekkere smaak aan.
Heerlijk!!!
Pompoensoep is sowieso geweldig, maar ik denk dat dit net dat beetje extra geeft
Ik hoop dat ik dit binnenkort een keer kan maken
Oeh lekker! Gisteren ook zelf een soepje gemaakt met patisson en yum dat was echt lekker! Dat is nu eens iets dat ik elke dag zou kunnen eten :D
Ik ben gek op de smaak van geroosterde groente. Deze soep gaat binnenkort zeker een keer gemaakt worden :)
Klinkt super lekker! Geroosterde pompoen-knoflook-ui-kaneel-groene appel (zo’n lekkere friszure) soep is ook echt heerlijk (:
Hmmm, ik hou van pompoensoep! Deze versie ga ik gelijk maken, lijkt me heerlijk! Bedankt! :))
Bij pompoensoep kan weinig mis gaan, dit lijkt me dan ook weer verrukkelijk! :)
Nom!
Lijkt me heerlijk. Ik heb jullie basispompoensoep al verschillende keren gemaakt, ook zo lekker!
Misschien een leuke tip: Ik rooster de pitjes van de pompoen altijd nog los in een koekenpannetje en die doe ik vervolgens in de soep in mijn kom. Dat geeft de soep wat extra consistentie. Enige nadeel is dat je de pitjes niet in de soep mee kan invriezen, want dan worden ze bij het ontdooien helemaal zompig.
Morgen is de dag…. dat ik dit heerlijke gerecht maken mag! Ik ben dol op pompoen én zoete aardappel én veeel knofloof. Jummmmm
knoflooK :-)
Hallo,
ik heb een hele grote pompoen liggen…. neem ik dan de helft van de pompoen? Of een idee van hoeveel gram ongeveer jullie genomen hebben?
Groetjes
Wat een leuk recept, dit is weer een heel andere manier om pompoensoep te maken.
Dit ga ik algauw maken, want ik heb nog een pompoentje liggen.
gr. Loes
Perfect recept :)
Lekker! Ik ben dol op alles wat je met een pompoen kan doen. Dank voor het recept. Kan ik eens een ander pompoensoepje hupsen. Je blijft toch meestal in je eigen recepten hangen.
Het was heeeeeerlijk !!! !Zo goed dat we er zelfs de kerstsoep van maken ….
Oh wat leuk!!
Tijd om eens een berichtje achter te laten… Ik maak deze soep serieus IEDERE WEEK inmiddels ;) Haha!
[…] Beet Bourguignon (hier moet je even wat tijd voor uittrekken, maar dat is zeker de moeite waard!) Soep van geroosterde pompoen (waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?) Broodje zuurkool (zuurkool heeft iets winters […]
[…] hebben een paar favoriete soeprecepten die we regelmatig maken. Zoals bijvoorbeeld pompoensoep, linzensoep, bloemkool-venkelsoep en […]
Hee Merel en Jamie, wat een leuk makkelijk receptje! Heb hm vanavond gemaakt alleen ik vroeg me af of je ook de ui en de knoflook mee in de bouillon moet doen? Ik heb nu een deel van de ui gedaan en de knoflook niet, omdat ik dacht; de smaken zijn toch al wel in de groente getrokken dus dat is niet nodig. Wat hebben jullie gedaan? Ben benieuwd! Xx Anne
Oei, het is een wat ouder recept (jaartje geleden,) dus ik weet het niet meer precies. Maar normaal gesproken bak ik ui en knoflook eerst… of doe ik het idd bij de bouillon (als het mee is geweest in de oven.) Ach, heel veel zal het niet eens uitmaken ;)
Ik heb ‘m net gemaakt en zit heel erg te smullen, wat een verrukkelijk recept, thanks!
Ik heb de soep vandaag gemaakt: HEERLIJK! De knoflook die mee de oven in gaat wordt ook lekker zoet, dat maakt de soep nóg lekkerder vind ik. Thanks voor het recept!
Heb deze soep net gemaakt en hij is lekker!!! Ik had een hele kleine pompoen en iets te veel bouillon waardoor hij iets dun was, maar alsnog superlekker!
Ah ja, het kan nogal uitmaken hoe groot je pompoen is inderdaad. Maar goed om te horen dat het alsnog lekker was!
Dit recept staat al bijna een jaar op de site, maar ik heb hem net gemaakt en hij is zoo lekker!!
Ook erg lekker met een eetlepeltje komijn, kerrie en cayennepeper ;)
Ik heb de soep net gemaakt. Heerlijk! Ik heb me alleen een beetje verkeken op de hoeveelheden, dus nog een lading geroosterde groenten over (het paste echt niet meer in de pan!). Dat gaat een lekker maaltje opleveren samen met couscous.
Ook zojuist de soep gemaakt, was heerlijk! Onze 2 jongens van 1 en 3 konden er geen genoeg van krijgen! Bedankt voor dit mooie recept!
Het zou fijn zijn als jullie gewicht aangeven ipv ‘1 oranje pompoen’ of ‘een halve flespompoen’ (pompoencake). Ze kunnen nogal van grootte verschillen. Ik heb nu een pompoen liggen van een paar kilo, maar ze zijn er ook van 1 kilo. Onlangs probeerde ik jullie pompoencake maar die mislukte. Blijkbaar was mijn flespompoen groter dan die van jullie, waardoor het te nat was.
Ik heb 750 gram pompoen gebruikt en een middelgrote zoete aardappel. Precies genoeg.
Heerlijke soep en makkelijk om te maken, blij met dit recept.
Deze soep (+ een dikke winterpeen) gemaakt als voorgerecht op Oudejaarsavond. Veel complimenten gekregen! Lekker hoor.
Dit recept heb ik al heel vaak gebruikt! Het is echt heeeeerlijk! Ik laat wel de zoete aardappel weg omdat ik die niet lekker vind dus niet in huis heb (hoewel de smaak in de soep vast meevalt). En een extra uitje kan nooit kwaad! Top recept!
Ontzettend lekker! Ik had 700 gram pompoen en was precies genoeg. Voor herhaling vatbaar!
[…] dé biologische pompoenen van de Albert Heijn, die ik standaard gebruik voor mijn lievelingssoep: de geroosterde pompoensoep van mijn collega’s De Groene Meisjes), hoefde ik natuurlijk geen seconde te twijfelen: jaaa, natuurlijk wil ik […]
[…] zó lekker! Ik wil ‘m daarom bij deze officiaal aan iedereen aanraden. Het recept kun je hier […]
Deze heb ik zonet gemaakt met een kleine pompoen, superlekker. Ik heb nog zo een 20-tal butternuts in de moestuin die bijna klaar zijn, alle recepten heel welkom!
Wow, go you! It’s the season! haha
Lekker!
Trouwens: als je ‘geroosterdepompoensoep’ schrijft, is niet de soep maar de pompoen geroosterd en is er dus geen verwarring;)
Zalig!! Zelf nog tijm en rozemarijn mee geroosterd en een paprika.
Vanmorgen al een zuurdesem brood gebakken, schepje crème fraiche in de soep voor het opdienen, gezouten boter bij het brood en smullen maar!
[…] Geroosterde pompoensoep Bij oktober en de herfst denk ik aan pompoenen. Als de bomen gaan kleuren in oktober en je een fijne boswandeling maakt, of wanneer je helemaal verregend thuis komt door stormachtig weer… dan is het echt genieten met deze kom warme pompoensoep. Bekijk hier het recept. […]