Groen zonder poen: Italiaanse bonenschotel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aii. Einde van de maand en het geld is op. Voor wie nog geen nieuw salaris heeft ontvangen: geen nood. We hebben weer een nieuwe ‘Groen Zonder Poen’ voor je. Een lekker en makkelijk vegan recept waar je maar weinig geld voor nodig hebt. Zeer regelmatig horen we dat mensen denken dat veganistisch eten duur is. Dat je er altijd speciale producten of dure vervangers voor nodig hebt. Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Dit is het voorbeeld van een heel ‘normaal’ recept. Je hebt absoluut geen ‘vegan skills’ nodig en ook niet-vegans vinden dit lekker. Misschien wil je er tóch nog kaas of vlees doorheen doen?  Nou, laten we eerlijk zijn: een bonenschotel zonder kaas en vlees is goedkoper dan een bonenschotel mét kaas en vlees. And there you go!

Bij de Italiaanse keuken denken we al gauw aan pasta en pizza’s. Superlekker natuurlijk, maar er is nog zoveel meer te kiezen. Zo kwamen we deze enorm simpele bonenschotel met verse rozemarijn tegen. Het was zo lekker dat we dachten: dit wordt ons nieuwe ‘help-het-geld-is-op’ recept. Tomatensaus met bonen, wat kruiden en een lekker stuk brood om erin te dippen. Waarom moeilijk doen, als het ook ontzettend makkelijk kan?

De ster van dit gerecht is de tomatensaus. Maak je eigen tomatensaus van goede tomaten voor het allerbeste resultaat. Helaas is het tomatenseizoen alweer over en zullen we het met blikken tomaten moeten doen. Ik gebruik een blik zongerijpte gepelde San Marzano tomaten. Deze tomaten komen uit het zuiden van Italië en worden de beste tomaten van de wereld genoemd. Helaas zijn de blikken niet in elke supermarkt te koop en zal je naar een speciaalzaak moeten gaan of online moeten kijken. Mocht het je niet lukken: elk ander blik tomaten werkt natuurlijk ook!

Wat heb je nodig voor twee porties?

1 sjalotje of ui, gesneden
1/2 chilipeper, in kleine ringetjes gesneden
1 teen knoflook, geplet met je mes of in plakjes
1 blik gepelde tomaten
1 blik cannellini bonen (of gebruik gedroogde bonen die je eerst welt en kookt. Nog goedkoper!)
een snuf suiker (of rijst/agavestroop of ander zoetmiddel)
1 takje verse rozemarijn
zout naar smaak
scheut balsamicoazijn

brood om te dippen (dit kan ook oud brood zijn dat je nog even ‘oppiept’ in de oven of onder de grill)
rucola

Wat moet je doen?

1. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en chili hier in voor 4-5 minuten.
2. Voeg de bonen, tomaten, suiker en rozemarijntakje toe. Plet de tomaten met een vork zodat je een gladde tomatensaus hebt.
3. Breng licht aan de kook, verlaag het vuur en kook voor 15 minuten totdat de tomaten zijn ingedikt tot een saus.
4. Voeg wat zout en balsamico azijn toe naar smaak en serveer met het brood en rucola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heel veel simpeler dan dit wordt het niet. Een ideaal maaltje voor de doordeweekse avond, nu het weer donker is als we uit ons werk komen en niemand nog zin heeft om uren in de keuken te staan. Eet smakelijk!

Laat je het ons weten als je dit recept hebt gemaakt? Vinden we leuk. Je kan ons een foto sturen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes.) Alvast bedankt! 

Ps: Vandaag is de laatste dag dat je kunt meedoen aan de Versapers winactie. Vanavond wordt de winnaar bekend gemaakt. Nog niet meegedaan aan de actie of wil je het stiekem gewoon nog een keer proberen? Meedoen kan nog via deze link!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Groen zonder poen: Italiaanse bonenschotel

    1. Daar kan ik me iets bij voorstellen ja. Lekker cheap, snel en makkelijk. En je hebt weinig nodig!

  1. Oh dit ga ik vanavond maken. Ziet er ontzettend lekker uit :) En iets dippen met brood is altijd goed, hihi

    1. Dat vind ik dus ook, haha! Het liefste eet ik overal brood bij hahaha

  2. Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van witte bonen in tomatensaus, maar zo klinkt het toch wel erg aantrekkelijk! Knoflook, ui en rucola.. dat moet wel lekker zijn :)
    Ik krijg altijd honger van jullie haha

    1. hahaha :) Even een broodje oppiepen. Het klinkt een beetje belachelijk, maar het dekt de lading voor mij wel ;)

  3. Deze gaat in mijn bladwijzer en nog snel even meegedaan aan de versapers win-actie, in het kader wie niet waagt wie niet wint. Kun je ook nog andere bonen gebruiken? Of wordt het dan niet italiaans?

  4. hahahahaahaa prachtig die laatste drie zinnen van de 1e alinea. Helemaal gelijk!

  5. Heerlijk! Vanavond gegeten! Wel een beetje mijn eigen versie van gemaakt?. Had nog verse munt en peterselie in de koelkast liggen en (bio) wraps. Was echt lekker! Deze combi ga ik zeker vaker maken! Snel klaar en lekker voedzaam! Thanks! ??

  6. Hey mede vegans,

    Als ik het recept over schrijf heel braaf en dan in de winkel sta dan denk ik: “okay, ik moet nu voor 30 hongerige kids koken. Ik zie blikken staan van 250 gram, 500 gram, zakken van 1 kg…. hoeveel moet ik nu hebben en welk blik met welke inhoud lol”. Het zou mij enorm helpen als in het recept staat 1 blik gepelde tomaten van 250 gram bijvoorbeeld ;)

    Ik ga proberen het weer lekker op tafel te zetten zo haha

    xoxo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *