Yes! Weer een nieuw soeprecept erbij. En het is een blijvertje! Afgelopen dinsdag reviewden we het prachtige ‘The Green Kitchen Travels’ boek. Hoewel er een heleboel recepten in het boek staan die we nog eens willen proberen, sprong het recept voor Harira er meteen uit. Deze Marokkaanse soep stond al heel lang op onze ‘to cook list.’ Ik herinner me dat ik ooit een keer harira bij een Marokkaanse collega thuis at en oh man, wat was dat lekker. Dus ja, het moest er maar eens van komen!
Wat een heerlijke, makkelijke en snelle soep is dit. Trouwens, het is ook nog eens een super lowbudget recept. Groenten, kruiden, kikkererwten en citroen. That’s it. Wij maakten de soep behoorlijk spicy, doordat wij gerookt paprikapoeder (in plaats van gewoon paprikapoeder) gebruikten. Je kunt gewoon paprikapoeder gebruiken of een beetje minder aanhouden dan het recept voorschrijft. (wij houden van pittig, maar we weten dat niet iedereen dat lekker vindt)
Deze soep maak je gemakkelijk in grote hoeveelheden. Ideaal als je visite krijgt, of als je je lunch voor de volgende dag alvast klaar wilt hebben staan. Deze soep blijft in de koelkast zo’n drie dagen goed, maar je kunt hem ook goed invriezen. Soep is en blijft geweldig. En met dit recept hebben we er weer een nieuwe favoriet bij!
Wat heb je nodig voor 4 porties Harira?
een heel klein beetje kokosolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 grote wortels, fijngesneden
1 eetlepel gemberpoeder
1 eetlepel paprikapoeder (of gerookt paprikapoeder, maar dan wel iets minder gebruiken)
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel kurkuma
2 eetlepels tomatenpuree
1 liter groentebouillon (wij gebruiken deze low-salt variant)
400 gram tomaten uit blik
het sap van een halve citroen
400 gram voorgekookte kikkererwten
handvol bladpeterselie (gesneden)
een paar zachte dadels
Wat moet je doen?
1. Verhit een beetje olie in de soeppan en laat op laag tot middelhoog vuur staan. Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel ongeveer 5 minuten. Roer af en toe tussendoor om te voorkomen dat het aanbrandt.
2. Voeg de vier specerijen toe en roer goed door.
3. Wanneer de specerijen goed beginnen te geuren, voeg je de tomatenpuree, de groentebouillon en de tomaten toe. Dit geheel laat je zo’n 30 minuten sudderen.
4. Voeg nu het citroensap en de kikkererwten toe. Laat nog een minuutje meekoken.
5. Schenk de soep in en dien het gerecht op met gesneden bladpeterselie en wat stukje zachte dadels.
Dit recept staat op bladzijde 118 in het The Green Kitchen Travels boek. Het is één van de vele geweldige recepten die het boek rijk is. Het boek is in het Nederlands vertaald, dus dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker bij het lezen en maken van de recepten.
Tip: als je voor dit recept bleekselderij hebt gekocht en nu dus een paar stengels overhoudt, maak er dan eens een smoothie mee! Check bijvoorbeeld dit recept voor een ‘pittige’ groene smoothie. In plaats van de limoen kun je ook de andere helft van de citroen, die je ook overhoudt na het maken van de harira, gebruiken!
Wij kunnen niet anders zeggen dan: maak deze soep en lees het The Green Kitchen Travels boek! Het is zo tof om de mooie verhalen bij de heerlijke recepten te lezen. Het maakt voor ons het plaatje helemaal compleet. Laat me vooral weten wat je van dit recept vond! Dit kan bijvoorbeeld door me op Instagram (@merelwildschut) te volgen.
Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Ziet er lekker uit! Lijkt een beetje op een stoofpotje dat ik onlangs maakte. :-)
In 1 woord…..heerlijk!!…heb de soep wel gepureerd.
Dat Green Kitchen Travels boek wordt steeds aantrekkelijker :)!
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet en klinkt heerlijk! :)
Ziet er goed uit, ga ik zeker ook een keertje maken!
Heb ik toch net mijn diepvries volgestopt met jullie vorige twee soepjes…. En dat pittige van jullie weet ik voort wel. Als ik een ander recept volg, doe ik er meestal wat meer peper in, maar dat is bij jullie niet nodig, zo heb ik reeds ondervonden. Desalniettemin, het wedstrijdseizoen is nog niet ten einde, ik heb nog soep nodig.
Hoi meisjes! lekker ‘recept’ al is het zo’n beetje als de italiaanse minestrone, je doet erbij wat je nog in de frigo hebt, een stukje courgette, prei, pompoen ipv wortel, linzen ipv kikkererwt: en zo is het ook de ideale verspillingspreventiesoep :) elke marokkaanse mama heeft wel ‘haar’ harira! citroen, peterselie, komijn en peulvruchten en tomaat zijn wel standaard. dit is trouwens wat tijdens de ramadan traditioneel élke avond op het uitgebreide menu staat in de maghreb (al is het in Algerije vaker ‘Chorba’, de gemixte variant), na het breken van de vasten met wat dadels en een glas melk. en als jullie toch van verhalen houden :) het woord Harira komt van het arabische ‘haar’ wat warm betekent! mmmh soep en verhalen :)
Dank voor het schrijven van deze context, leuk om te horen wat de culturele achtergrond is van deze soep :)
Ik had er nog nooit van gehoord maar het klinkt heerlijk! Fijn dat het ook makkelijk in te vriezen is.
Ik ben de laatste tijd helemaal ‘into’ soepen maken. Ik heb jullie rode linzensoep geprobeerd en het was heerlijk.
Yum! Ziet er echt heerlijk uit.
harira snelle soep ? Ik kreeg het familierecept van vriendin Latifa ( en schreef dat mooi uit op mijn blog ) en ik ben dol op harira ! Dit receptje wordt zeker eens uitgeprobeerd !
Hmmm, vooral die dadels maken het super interessant! Gaat hier toch ook snel eens op tafel komen!
Mmmmm … ik ben dol op soep en ook deze ziet er super ‘yummy in my tummy’ uit.
En met dadels. Voor mij een experiment!
Ga ik heus eens maken en proeven.
Warme groet
Ik heb de soep vanavond gemaakt.Vond het helaas tegenvallen. Kwam denk ik door de hoeveelheden van de kruiden, die ik heb opgevolgd uit het recept. Had beter kunnen beginnen met een theelepel ;-). De kurkuma en komijn waren overheersend waardoor het bitter smaakte.
Jammer! We hebben het recept letterlijk uit het boek overgenomen. Wij vonden hem wel erg lekker maar houden dan ook erg van pittig eten :)
Ik heb dit gister gemaakt en het was heerlijK! Die dadels gaven een super bijzondere smaak.
Twee weken geleden heb ik deze soep gemaakt en ik vond hem super lekker! Ik schrok een beetje van de hoeveelheden die stonden aangegeven, ik heb wel drie keer gecheckt of er echt eetlepel stond en niet theelepel, haha. Ik heb een flinke theelepel pimenton toegevoegd en die rokerige smaak maakte de soep heerlijk. De dadels heb ik overgeslagen, die heb ik nog nooit gegeten. Misschien binnenkort :-)
Gisteren heb ik deze soep gemaakt – echt heerlijk! Ik fronste ook even bij de hoeveelheden kruiden maar I went with it en het was precies goed :)
Van een vriendin kreeg ik onlangs het kookboek The green Kitchen travels en deze soep gisteren gemaakt…zo lekker! Ik ken jullie website verder niet, kwam er vandaag toevallig op, maar zal eens een blik werpen op jullie recepten en wat nieuwe recepten uit proberen.
Hmmmm, dit recept stond al een tijdje op het to cook lijstje!
Errug lekker :-).
Hartstikke bedankt voor t delen van dit heerlijke recept!
Lekker! Moet je de kikkererwten niet pureren?
nee :) maar als je dat graag wilt, kun je dat natuurlijk wel doen!
Super lekker, wel op mijn manier gemaakt. Paar tips voor een meer gebonden en subtielere soep:
Laat de bleekselderij weg, neem een groot blik kikkererwten, twee blikken gepelde tomaten, doe van de kruiden per stuk 1 theelepel, paprika 2. Voeg vers pepertje bij het bakken toe voor meer pit en pureer de soep nadat alles een halfuur geprutteld heeft :)
[…] Harira. Soep is misschien wel het allergoedkoopste gerecht om te maken. Immers: wat heb je nou nog helemaal nodig? Groenten, wat vulling (bijvoorbeeld in de vorm van peulvruchten,) en dat is het eigenlijk wel. Wij vinden het ideaal. En deze harira is ontzettend lekker, vooral als je investeert in een paar dadeltjes voor de vulling. (dadels kun je goedkoop bij de Turkse winkel vinden.) […]
Een van mijn lievelingssoepen en wekelijkse kost :)
Vandaag deze soep gemaakt: Heerlijk!!
Lijkt me heerlijk! Dadels in een pittige soep, daar kan ik me helemaal in vinden, ik ben geen fan van dadels, maar op deze manier lijkt het me bijzonder smakelijk!
Waar kun je de low salt vegan groentebouillon van Healthy Planet kopen in Nederland?
Oooh deze soep is heerlijk, echt lekker voor op een koude winteravond ♥!
Alleen om de naam zou ik deze harira willen maken, maar vooral omdat soep is gewoon altijd een goed idee is!
Heerlijk!! In plaats van gemberpoeder verse gember gebruikt en 2 aardappelen toegevoegd om de soep wat te binden. We hebben gesmuld :)
Bedankt voor het recept!
Vandaag de soep gemaakt, en een overschotje kokosroom toegevoegd (die moest toch op). Het heeft zeker goed gesmaakt want ze bleven maar vragen om meer.
[…] http://www.degroenemeisjes.nl/harira/ […]
Was heerlijk, juist nog iets meer kruiden gebruikt dan voorgeschreven en geen dadels. Wij houden niet zo van zoetigheid in ons eten. Ik heb m in de slowcooker gemaakt met iets minder bouillon, ging perfect.
oe, zojuist het recept gemaakt nadat ik inspiratieloos was voor het avondeten. Een aanrader, heerlijk en vult goed! Sneetje brood erbij en het was een volledige maaltijd!
[…] Harira […]
Hi mensen,
beter neem je zelf de moeite om tomaten te ontvallen en snijden. de meeste tomaten uit blik zijn in erbarmelijke omstandigheden geoogst.
Antonio
Zie volgende link voor meer informatie en achtergrond hierover: https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/07-11-2019/KN_1710326
[…] je vertrekpunt voor je fictieve reisje zijn! Als ik je een paar tips mag geven: wat denk je van een Marokkaanse / Mexicaanse / Koreaanse / Japanse […]
[…] is altijd vegetarisch, het is een beetje geïnspireerd op een recept van Smulweb, een recept van de Groene meisjes, op dat kruidenmengsel uit Marokko en natuurlijk op de inhoud van mijn […]
Vandaag de soep gegeten, in een woord: HEERLIJK!!!!
Dank voor het recept 👍
Geprobeerd met deze hoeveelheid specerijen, maar ga volgende keer wat minder gebruiken. Ik vond het zo veel te bitter. Soep was wel oké, maar ik denk dat het met theelepels in plaats van eetlepels wat meer in balans is.