Misschien ben je je sinds kort aan het verdiepen in de wereld van dierproefvrije cosmetica. Hartstikke goed! Je zou denken dat dierproeven niet meer van deze tijd zijn en dat door aanpassingen in wetten je al gauw goed zit – welk merk je ook koopt. Helaas is dat niet waar. Vandaag de dag wordt er nog ontzettend veel niet-dierproefvrije cosmetica verkocht, hoe schandalig dat ook is. Als vegetariër of veganist wil je geen bijdrage leveren aan dierenleed, dus ook niet aan dierproeven. Maar: is dierproefvrije cosmetica altijd vegan? En: hoe weet je nou of een product volledig vrij van dierenleed is? We vragen Sophie, van het bekende blog Naoki.nl en expert op het gebied van dierproefvrije cosmetica, om een antwoord te geven op deze vragen.
Sophie: Waarschijnlijk let je er op dat de cosmeticaproducten zoals shampoo en lippenstift die je koopt dierproefvrij zijn. Maar wist je dat deze dierproefvrije producten niet altijd garant staan voor diervriendelijke cosmetica? In dierproefvrije producten kunnen namelijk alsnog een hele waslijst aan dierlijke ingrediënten zitten. Vandaag leg ik je uit wat het verschil is tussen dierproefvrije, vegetarische en vegan cosmetica en hoe je hier op kunt letten.
Alle cosmetica in Nederland is dierproefvrij. Toch…?
Je zou misschien denken dat alles in Nederland in ieder geval dierproefvrij is, maar helaas is dit nog niet het geval. Het zit namelijk zo: de meeste cosmetica merken verkopen niet enkel in Nederland, maar wereldwijd hun producten. In Nederland zijn dierproeven op cosmetica gelukkig verboden, maar buiten de EU is dit nog niet het geval. Neem bijvoorbeeld China: dit land verplicht buitenlandse cosmetica merken tot dierproeven wanneer ze hun producten naar China exporteren. Aangezien in China heel veel geld te verdienen is, zijn in de afgelopen jaren helaas veel merken op dieren gaan testen om aan deze wetgeving te voldoen. Denk aan een MAC, maar ook Yves Rocher: twee merken die jarenlang dierproefvrij waren, maar toch in China willen verkopen en hier hun producten dus op dieren moeten testen.
Maar wat heeft dat met de cosmetica in onze schappen te maken? Cosmetica in Nederland zou volgens onze wetgeving dierproefvrij moeten zijn, maar wanneer dezelfde producten in zowel de Chinese als Nederlandse schappen liggen is dit dus niet het geval. Immers zijn deze producten dan in China op dieren getest. Zo’n merk is dan niet dierproefvrij en hun collectie ook niet, ondanks een dierproevenverbod in de EU. Gelukkig bestaan er ook merken die hier op letten en dus niet in China verkopen, zodat ze dierproefvrij kunnen blijven. Denk aan mooie merken zoals LUSH, Green People, The Body Shop en Pacifica. Deze merken geven dan ook expliciet aan geen interesse in de Chinese markt te hebben en gaan per ingrediënt na of deze in ieder geval sinds 5 jaar vrij van dierproeven is. Deze ‘5 jaar regel’ wordt gebruikt aangezien in het verleden zo goed als alle ingrediënten ooit op dieren getest zijn. Dierproefvrije cosmetica bedrijven testen dus zelf niet op dieren, verkopen niet in China en gebruiken geen ingrediënten die onlangs op dieren getest zijn.
Betekent dierproefvrij ook automatisch dierenleedvrij?
Kort samengevat: dierproefvrije cosmetica is vrij van dierproeven tijdens de ontwikkeling van het product en nadat het product op de markt is gebracht. Vegetarische cosmetica bevat geen ingrediënten verkregen uit dode dieren en veganistische cosmetica is zowel dierproefvrij als vrij van ingrediënten gewonnen uit dode of levende dieren.
En hoe zit het dan met dierlijke ingrediënten? Helaas worden dierlijke ingrediënten vaak gebruikt in cosmetica producten, ook in dierproefvrije en natuurlijke producten – immers worden dierlijke ingrediënten als ‘natuurlijk’ gezien. Dit zijn de meestgebruikte dierlijke ingrediënten in cosmetica:
– Bijenwas
– Lanoline
– Honing
– Karmijn
– Melk
– Zijde
– Keratine
Cosmetica bedrijven zullen aangeven dat deze ingrediënten de producten nog beter maken en dat er geen dieren voor lijden. Maar dit is vaak lastig te achterhalen en in het geval van bepaalde ingrediënten ook vrijwel onmogelijk. Want hoe kan een bedrijf aantonen dat een dier niet geleden heeft als het uit de bio industrie komt? Als je er zeker van wilt zijn dat je hier geen risico mee loopt, kun je ervoor kiezen om enkel vegetarische of veganistische cosmetica te gebruiken. Cosmetica merken die hier op letten hebben dan ook meestal een keurmerk op hun producten staan van ‘The Vegetarian Society’ of de ‘Vegan Society’.
Wanneer een product vegetarisch is, dan zal het geen ingrediënten bevatten die verkregen zijn uit dode dieren, zoals keratine of karmijn. Maar hier kunnen nog wel ingrediënten zoals melk of honing inzitten, aangezien hier geen dieren voor gedood hoeven te worden. Wanneer je echt alle dierlijke ingrediënten wil vermijden, dan kies je voor veganistische cosmetica. Deze is helemaal vrij van dierlijke ingrediënten en omdat er ook geen andere vorm van dierenleed achter mag zitten, zal deze cosmetica ook niet op dieren getest zijn.
Logo’s en Sophie’s favoriete dierproefvrije merken
Gelukkig vind je steeds meer handige logo’s en informatie op verpakkingen en op websites staan die cosmetica producten verkopen. Zoals deze 4 logo’s: (klik op de linkjes om de logo’s te bekijken)
Leaping Bunny logo – dit logo garandeert een wereldwijd dierproefvrij product.
PETA cruelty free & vegan logo – dit logo garandeert een dierproefvrij & vegan product.
Vegetarian Society logo – dit logo garandeert een product vrij van ingrediënten gewonnen uit dode dieren.
Vegan Society logo – dit logo garandeert een product vrij van dierproeven & dierlijke ingrediënten.
Ik houd zelf ook twee lijsten bij op mijn website: een dierproefvrije lijst en een lijst van merken die wél op dieren testen. (klik op de linkjes om naar de lijsten te gaan!) Op mijn dierproefvrije lijst vermeld ik ook wanneer een merk vegetarische (V) of veganistische (V+) cosmetica maakt
Een paar van mijn favoriete merken die vegan cosmetica maken zijn Crazy Rumors, Human + Kind, Lani, LUSH (helaas niet alles veganistisch, wel grotendeels), LVX, Pacifica en Soapwalla.
Er is genoeg keuze qua dierproefvrije en vegan cosmetica en er komen steeds meer mooie merken bij! (op Sophie’s blog vind je wekelijks reviews van nieuwe producten)
Sophie, dankjewel voor je heldere verhaal en je goede tips! Wij, op onze beurt, zouden al onze lezers willen aanmoedigen om Naoki.nl te gaan lezen. Al was het maar voor de correcte en up-to-date lijsten die Sophie bijhoudt, maar ook voor de toffe verhalen, de reviews van mooie merken en andere leuke artikelen.
En? Zijn er dingen die je anders wil gaan aanpakken, op het gebied van dierproefvrije cosmetica? Laat het ons weten, misschien kunnen wij of Sophie je nog van advies voorzien!
Interessant artikel! Leuk dat Sophie voor jullie blog heeft geschreven, zelf volg ik haar al een hele tijd, door haar ben ik eigenlijk meer gaan letten en verdiepen in/op dierproefvrije cosmetica. Ging echt een wereld voor me open!
Ja ik volg naoki ook al een tijdje en check altijd haar lijsten! Heel fijn dat het hier in het kort nog eens wordt uitgelegd! Top!
Ik ben mij sinds kort ook aan het verdieping in dierproefvrije cosmetica en verzorging. Voor mij is het het belangrijkst dat een product niet op dieren is getest, en vegetarisch is. Alleen vraag ik mij wel af, wat voor ingrediënten kunnen er in een product zitten die van doden dieren afkomstig zijn, en dus niet vegetarisch zijn?
Dat staat in het artikel ;) heb je het lijstje gezien?
“Je zou misschien denken dat alles in Nederland in ieder geval dierproefvrij is, maar helaas is dit nog niet het geval.” … “Immers zijn deze producten dan in China op dieren getest.”
Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier niet helemaal in kan vinden.
Ik snap de gedachte erachter (je koopt een product van een merk en daardoor ‘sponsor’ je min of meer dierproeven in China.) Maar hoe ver ga je hier dan in?
Als ik een stel veganistische producten koop bij de Albert Heijn, kan je ook wel zeggen dat het niet echt veganistisch is, omdat je dan een supermarkt ‘sponsort’ die ook vlees verkoopt…
(Ik koop overigens zelf wel veganistische make-up, en vaak zijn dat kleinere merken die ook niet in China verkopen.) :)
Ik snap je gedachte ! Ik moest zelf ook even nadenken bij die zin.. Maar ze bedoelen volgens mij: Als jij bijv een lippenstift van MAC koopt, is die op dieren getest, precies die collectie lippenstift dus dan maakt het niet uit waar het word getest, of dat nou in china is of in nederland, een soort lippenstift is een soort lippenstift, dus die worden allemaal getest, dus dan ”sponsor” je dus ‘dierenleed’, om het zo maar te zeggen..
Maar als jij een vegan product koopt van de albert heijn, dan sponser je de vegan producten van de albert heijn, misschien wel in de hoop dat ze meer van die producten gaan verkopen, en dus minder vlees! Dus persoonlijk vind ik dat juist iets goeds ! :) – Malou
Wat Malou hierboven zegt! :)
Ik vind het persoonlijk niet ver gaan om enkel merken te steunen die zelf geen dierproeven uitvoeren en hier ook niet voor betalen. Immers zijn er honderden dierproefvrije merken, dus moeilijk is het ook niet. Het maakt mij dan ook niet uit waar ik het koop – bij de AH die ook plofkip verkoopt of een vegan speciaalzaak – zolang de producten maar dierproefvrij zijn.
Bedankt voor jullie reacties! Zo had ik er nog niet naar gekeken, Milou. Hier draait het inderdaad om een en hetzelfde product, wat het toch anders maakt :)
En het klopt inderdaad dat er veel keuze is, dus dat is super!
Tof artikel! Heb meteen mijn producten gecheckt en die zijn gelukkig dierproefvrij! (LUSH, hema en dr Organic). Ga zeker haar blog vanmiddag ook even bekijken :)
Wat leuk dat jullie ook andere bloggers op de Groene Meisjes aan het woord laten! Ik lees Sophie’s blog altijd met veel plezier en jullie hadden denk ik geen betere expert kunnen vinden om dit onderwerp te verduidelijken.
Helemaal mee eens! Sophie is top en dat geldt ook voor haar blog :)
Ik gebruik al een aantal jaar dierproefvrije cosmetica – mede door Sophie’s blog! Ik lette er eigenlijk nooit op een product vegan is. Ik ga ga gelijk even kijken!
Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik ben sinds een tijdje me ook gaan verdiepen in dierproefvrije producten, het is toch niet best dat dieren worden gemarteld zodat wij er ‘mooier’ uit zien. Jammer dat merken zoal L’Oréal, MAC ed zich nog schuldig maken aan de dierproeven zodat ze hun producten in China kunnen verkopen.
Wat een fijne gastblog! Dierproeven kunnen wat mij betreft echt niet. We zijn intelligente wezens en kunnen vast wel iets bedenken waar we geen dieren voor hoeven te martelen. Dat China dierproeven zelfs verplicht vind ik echt bizar en ik ben dan ook blij dat Sophie mooie lijsten heeft gemaakt op haar website waar ik wat mee kan. Thanks voor deze blog!
Fijn om te horen dat je het zo waardeert!
De reden waarom ik eens in de zoveel tijd een trip naar Duitsland plan.. Daar hebben ze veel vegan en betaalbare cosmetica een het staat altijd aangeven op de verpakking. Ik ben overigens niet heel strikt maar probeer er wel op te letten..
Ja absoluut! Ik koop ook graag cosmetica als ik in Berlijn ben. Veel vegan en heel betaalbaar!
Hoihoi,
zijn er soms specifieke merken (of shops) die écht aan te raden zijn om in Berlijn te kopen (of bezoeken)?
M’n vriend gaat binnenkort naar Berlijn, zou wel willen weten of ik hem een shoppinglijstje kan meegeven :))
Alvast bedankt!
Ik zou hem eens naar de DM sturen ;) (een keten die je overigens ook overal langs de Duits-Nederlandse grens vindt)! Daar hebben ze ongelofelijk veel vegan cosmetica, maar ook heel veel vegan eten in alle mogelijke soorten. En alles is er heel goedkoop! :)
Onwijs goed dat jullie hierover schrijven. Ik probeer mij de laatste tijd hier ook meer in te verdiepen en meer kennis helpt bij het maken van bepaalde keuzes. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven waardoor iedereen zijn eigen afweging kan maken. Ik wil nog wel een paar nuances aan brengen: bedrijven die in China verkopen (vaak de multinationals/grote merken) kiezen daarvoor omdat ze hun producten willen vermarkten, niet omdat ze -neem ik aan- voorstander zijn van dierproeven. Daarnaast is het blijkbaar zo dat de regelgeving binnen Europa onvoldoende sluitend is, waardoor deze -op dieren geteste- producten in onze winkels kunnen liggen. Ook valt natuurlijk in het achterhoofd te houden dat bepaalde merken onderdeel zijn van een concern (zoals TBS/L’Oreal) waardoor het merk dierproefvrij kan zijn, maar het overkoepelende concern niet.
Daar heb je natuurlijk wel gelijk in. Ik vind het alleen zo jammer dat merken die jarenlang dierproefvrij waren dan toch voor het grote geld kiezen en op dieren gaan testen! Ik geloof ook niet dat deze merken zo graag op dieren testen, het gaat deze merken alleen maar om geld… Gelukkig zijn er genoeg alternatieven!
Ja, Naoki is ook een fijne blog:) Bedankt voor de heldere uitleg Sophie:)!
Vet en informatief artikel, bedankt!
Heel erg fijn artikel, erg ophelderend!
Ben gelijk gaan googlen naar meer informatie.
Wat een hoeveelheid aan dierlijke ingrediënten zeg, echt onvoorstelbaar.
Ja, daar sta je echt van te kijken he? :(
Heel fijn dat hier steeds meer aandacht aan wordt besteed! Ik koop zelf al drie jaar dierproefvrije (en ook zo vaak mogelijk vegan) cosmetica. Het enige nieuwjaarsvoornemen wat ik écht heb kunnen volhouden haha! Goed artikel.
Super goed bezig!
Hoi,
Even een vraag waar kan ik zien welke douche producten vegan en dierproefvrij zijn? Ik kan alleen cosmetica lijsten vinden. Ik gebruik zelf Sanex ik krijg snel uitslag bij het gebruik van geparfumeerde ddouchecremes.
Groetjes,
Liann
Een merk douchegel dat je zou kunnen proberen is sanicur. Dit staat ook op de lijst van naoki en is veganistisch. Er zit wel parfum in, maar dit is allergeenvrij. Zelf heb ik soms ook last van een geïrriteerde huid, maar bij dit merk heb ik daar geen last van
Met cosmetica bedoel ik alle verzorgingsproducten, dus ook douchegels e.d. De lijst bevat dus merken die van alles maken, van shampoo tot oogschaduw.
Mijn favoriete dierproefvrije & vegan douchegels zijn trouwens die van Yes To, Dr. Hauschka en Etos Puur Natuur eigen merk.
Is Sanex niet dierproefvrij? Op hun site vind ik het volgende: Naast veiligheidsaspecten, streeft Sanex er ook naar om milieuvriendelijke en diervriendelijke producten te maken. Daarom worden er absoluut geen dierproeven uitgevoerd. R&D werkt samen met niet-gouvernementele organisaties om te garanderen dat het gebruik van de ingrediënten niet alleen je huid respecteert, maar ook het milieu.
Nope, Sanex is niet dierproefvrij.
Sanex doet geen dierproeven op haar eindproduct maar koopt wel ingredienten die op dieren zijn getest.
De manier waarop hun tekst geformuleerd is verraad het al behoorlijk. Ze ‘streven’ naar milieu én diervriendelijk. Laatste zin gaat ineens niet meer over de dieren. Daar wisselt het dierenaspect ineens om naar huid én milieurespect.
Marketingtechnisch een prima manier van iets verdoezelen wat ze niet 100% kunnen waarmaken
Gemaild met Sanex om te vragen of hun glycerine in de douchegel (0%) dierlijk is of plantaardig.
Eerst kreeg ik een mailtje die erom heen draaide, en toen ik de vraag nog eens herhaalde was het antwoord dat ze geen antwoord kunnen geven omdat de informatie “vertrouwelijk” is. Niet echt transparant! Volgens mij hebben ze iets te verbergen.
Reuze interessant om te lezen! Ik zat me al een tijdje af te vragen hoe dat nu precies zat, met die claim dat alle Europese cosmetica sinds 2009 proefdiervrij is, terwijl dat helemaal niet zo is. Heel behulpzaam artikel, dankjewel!
Dierenleed is vreselijk. Dierlijke producten vind ik geen probleem. Dat wordt natuurlijk geproduceerd, zolang er geen narigheid aan verbonden wordt en deze dieren dit vrij-uit kunnen blijven doen is dat goed! Maar och, wat hoop ik dat het leed snel stopt… Wordt ziek van die bontjes op die jassen overal ook e.d. (los v.d. dierenleed producten in cosmetica)
Dit soort artikelen zijn altijd interessant! Ik ben blij dat ik Naoki.nl volg, die lijsten zijn echt handig en ik had anders nooit gehoord van een merk als Lani =)
Ik vind het best een beetje sneu voor alle Chinese groene meisjes en jongens dat hun overheid dierproeven verplicht stelt. Moeten ze speciaal naar het buitenland om dierproefvrije cosmetica te kopen…
Ik had me er eerlijk gezegd nooit zo in verdiept, dierproeven… Sinds een tijdje ben ik er mee bezig dankzij Teske want ik had er eerlijk gezegd nooit zo bij stil gestaan. Toen ik erachter kwam welke merken allemaal testen kreeg ik het ff benauwd toen ik mijn plankje met make up /haarproducten zag. Jarenlang merken gekocht en niet door gehad dat er zoveel leed achter schuilde, bah. Mijn laatste MAC lipstick heb ik niet eens gebruikt toen ik op de achterkant de ingrediënten aan het lezen was. Carmine!? Huh…. zit er nou karmijn in mijn make-up ?! Sinds ik vegetariër ben let ik er altijd op dat er geen karmijn in mijn eten zat, maar make-up had ik nooit bij nagedacht. Ik heb alles nagekeken en schrok ervan dat karmijn gewoon bijna overal in gedrukt word, zo’n vies idee! Ik heb zo goed als alles weg gedaan met pijn in mijn hart, maar het idee dat ik dode luizen op mijn lippen/gezicht smeer … ik werd er gewoon misselijk van. Net als zijde, wist ik veel dat dat in mijn conditioner of een sjaal verwerkt was. Ik ben geen vegan maar ik koop nu mijn shampoo’s /make up vegan zodat ik zeker weet dat er geen dode dieren in verwerkt zijn en ook niet op dieren worden getest. Pacifica vind ik trouwens een heel mooi merk, heb daar nu meerdere producten van en ben helemaal tevreden over de kwaliteit! Sophie volg ik trouwens ook, echt super hoe zij alles bij houd, word allemaal heel duidelijk aangegeven op haar blog.
Ik wil me graag verdiepen in dierproefvrije cosmetica, omdat ik eigenlijk ook niet meer aan dat dierenleed bij wil dragen. De lijsten van Sophie zijn dus echt heel handig! Veel merken die ik gebruik zijn helaas niet dierproefvrij, maar mijn plan is om de ‘verkeerde’ producten eerst op te maken en dan een dierproefvrije variant te kopen.
Beste Sophie,
Na googelen kwam ik op deze blog terecht.. Dit omdat ik een discussie had met vrienden aan tafel over dierproefvrije make up.. Ik ben van mening dat er een gehele lijst is met merken die geen make-up verkopen, hun van mening dat elk product toch getest is op dieren, dat het onmogelijk is om producten te maken zonder ze te testen.. Hoe wordt dan nu getest hoe een product werkt en/of bijwerkingen heeft ? Hun zeggen dat elk ingrediënt al eerder getest is op dieren, dat het nu niet meer gebeurd zegt dus niet dat de producten van vandaag de dag niet al eerder getest zijn geweest op dieren?! Ik hoop dat je ons wat verheldering kan en wil geven op deze vraag?! Groetjes een stel vrienden ( in stevige discussie haha)
Persoonlijk koop ik ook geen body shop. Aangezien het bedrijf van L’Oréal is. Dierenbeul bedrijf nummer 1.
Al zie ik dat L’Oréal het wel van de hand wil doen .
Super deze duidelijke lijsten.
Fijn deze lijsten. Toch vraag ik me af in hoeverre gecontroleerd kan worden of producten helemaal dierproefvrij zijn. Werkt hetzelfde als met ingredienten op een verpakking heb ik weleens het idee.
De lijst is inderdaad handig. De afgelopen jaren is het bewustzijn van dierenwelzijn aanzienlijk gegroeid. Het drijft gevestigde merken en nieuwkomers op de markt om hun focus te verleggen en producten te maken die dierproefvrij zijn. Het resultaat is, dat meer mensen die dit voorheen als betutteling zagen, zelf voorstander zullen worden.
Heel nice! Als een voorstander van dierproefvrije cosmetica bieden wij dan ook dierleed vrije producten aan via onze webshop: https://hairmediq.nl/
[…] Merel, & Merel. (2017, March 21). Is dierproefvrije cosmetica altijd vrij van dierenleed? – De Groene Meisjes. Retrieved from https://www.degroenemeisjes.nl/is-dierproefvrije-cosmetica-altijd-vrij-van-dierenleed […]