Na het MEGA succes van de kokos rode linzensoep is hier een kokos linzen dahl! Dahl is een gerecht dat als basis altijd een peulvrucht in een saus heeft. Super lekker over witte rijst of met naanbrood. Niks zal de oude vertrouwde linzensoep ooit kunnen evenaren maar dit gerecht komt in de buurt :)
Ik maak vaak een grote pan dahl en vries het in porties in. Zo heb je voor een aantal avonden een makkelijke maaltijd!
Je kan het jezelf nog makkelijker maken door de linzen te laten koken in de tomaat-kokossaus. Hou dan wel wat extra kokosmelk bij de hand voor als de linzen teveel vocht opnemen.
Wat heb je nodig voor 3-4 porties dahl? (let op: als je het met rijst eet)
200 gram rode linzen
1 kleine ui, gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel gember, geraspt
1 theelepel komijnzaad of komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
flinke snuf cayennepeper
1 klein blikje kokosmelk (270 ml)
1 blik tomatenblokjes
1/4 – 1/2 eetlepel zout, naar smaak
handje verse koriander, gesneden
handje kokossnipper, geroosterd
gekookte rijst voor 3-4 personen
Wat ga je doen?
1. Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en bak de ui voor 15 minuten. Roer tussendoor paar keer goed door zodat de uien niet aanbranden.
3. Bak de knoflook en gember voor 1 minuut mee.
4. Voeg het komijnzaad, kurkuma en cayenne toe en bak nog eens 1 minuut.
5. Schenk de kokosmelk en tomatenblokjes erbij en breng langzaam aan de kook.
6. Roer de gekookte linzen door de tomaat-kokossaus en breng op smaak met zout.
7. Serveer de dahl met rijst, verse koriander en kokossnippers.
Met dit gerecht zou je toch bijna hopen dat het nog wat langer winter blijft? (hoewel een dahl ook in de zomer erg goed smaakt, natuurlijk.)
Bestel nu ‘Vegan voor iedereen’, mijn kookboek dat ik uitbreng ter ere van 10 jaar De Groene Meisjes! Het boek komt uit op 20 mei 2021 en staat vol makkelijke, betaalbare, snelle en – natuurlijk – vegan recepten. Je bestelt het boek via deze link of bel je favoriete boekhandel op en vraag een exemplaar aan. Dankjewel voor je support!
Ik hoop dat je enthousiast bent geworden van dit recept! Laat je het me weten via instagram (@merelwildschut) als je het hebt gemaakt? Dat vinden we iedere dag weer erg leuk om te zien, dus alvast bedankt voor de moeite!
Jeetje, ziet er super lekker uit. Comfort food ten top. Ga ik zeker een keer maken.
Maak er een mooie dag van!
Jaaa dahl! <3 Er is geen dag waarop dahl niet lekker is. En toevallig heb ik al deze ingrediënten in huis, dus ik weet al wat ik vanavond eet! ^^
Wat goed om te horen dat er meer liefhebbers zijn :)
Yum!! Wat een heerlijke ingrediënten weer! Echt een gerecht wat je eet als je het koud hebt. En met kokos! Mijn favoriet!
Ah, ik ben dol op kokos, dus dit gerecht gaat zeker in de smaak vallen! Ga ‘m snel eens proberen :)
Oeh, ik ben gek op Dahl. Dit klinkt echt heerlijk, ik ga dit gerecht zeker maken!
We willen al tijden een lekkere dahl maken, dit gaan we zeker proberen! Ben namelijk dol op alles met kokos.
Wij ook!!
Grote fan van dahl! Mijn vriend spijtig genoeg niet, waardoor het hier eigenlijk niet op tafel komt. Daar moet ik dringend verandering in brengen!
Ah wat jammer! Misschien op de avonden dat je alleen eet maken? ;)
Dat ziet er lekker uit!! Maar: “(let op: als je het met rijst eet)” wat dan? ;)
haha ja het staat er een beetje stom. Ik bedoel: “het is genoeg als je er rijst bij eet” :)
sounds good! maar je zegt dat je moet kijken op de verpakking om de linzen te koken, het toeval wil dat ik net een voorraad linzen ben gaan inslaan in de verpakkingsvrije winkel ;)
gelukkig is er het internet voor overige kookinstructies!
fijn weekend!
Oh jeetje! Nouja, inderdaad, dankjewel internet. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je ziet het precies wanneer ze klaar zijn :)
Ik had iets helemaal anders gepland om te eten vanavond MAAR ik heb ook hier alle ingrediënten voor in huis en mijn zwangerschapshormonen zeggen: DAHL! Nu! (man en kind gaan wellicht niet akkoord zijn, maar dan kook ik het wel lekker voor mezelf, dan heb ik de hele volgende week nog een heerlijke kom om ‘s avonds mee in de zetel te kruipen…)
Precies! Goed bezig :) Grappig, dat je hormonen zoveel invloed hebben op waar je zin in hebt. Gek lijkt me dat, maar soms ook leuk :)
Oeeee dit zit er zo lekker uit! Ga het binnenkort zeker maken :) bedankt X
Ik weet wat we gaan eten vanabond
en? was het lekker?
Oh jam! Dahl brengt me altijd terug naar Nepal. Kan niet wachten dit recept uit te proberen!
Wow, zo vreemd dit. Ik zat de hele week al te denken dat ik echt rode linzen dal wilde maken en ben daarvoor zelfs speciaal vandaag naar de toko gegaan. Kom ik thuis, kijk ik op jullie site, staat er opeens een gerecht online! Wat een héérlijk toeval, ik ga vanmiddag aan de slag!
Telepathie is het gewoon! ;)
Oh man, ik maak dahl minstens één keer per week en heb er dan zeker twee keer avondeten en drie keer lunch van (ik eet alleen xD) en het is zo lekker en voedzaam. Zelf voeg ik er ook altijd nog extra groenten aan toe (paprika, wortel, doperwten, verse tomaat, spinazie, champignons; alles wat ik maar in de koelkast vind) Heerlijk!
Als je de restjes met veel groenten en wat extra tomatensaus mengt, dan heb je een heerlijke pastasaus en ook is dahl die al een dag of twee in de koelkast staat super lekker op brood ;)
Wat een goede tip! dankjewel :)
Ik ben dól op dahl! Aangezien linzen toch nooit bederven, heb ik bijna standaard alle ingrediënten in huis om het te maken.
hahaha linzen overleven alles ;)
Dahl is denk ik wel mijn lievelings, zooo lekker! Flink wat spinazie erbij is ook heerlijk!
Bof ik even heb alles hiervoor in huis, stond op het punt om naar de winkel te gaan voor mn avondeten. Denk dat dit hem wordt vanavond ben benieuwd het ziet er lekker uit
Help!!! De dahl is erg ‘waterig’. Gewoon het recept gevolgd. Iemand tips?
Hij staat te pruttelen! Ik kan niet wachten tot de linzen gekookt zijn.
Ziet er lekker uit, dit zou ik graag eens proberen. Graag zou ik nog een soort gevuld sausje bedenken/vinden voor bij de rijst zonder linzen :)
Oh myyyy, dit ziet er echt héél goed uit!
Ik heb de linzen geweld (in water) en op de gok wat extra water in de pan gedaan om de linzen in te laten koken. Het resultaat was lekker maar ik miste toch wat smaak, beetje extra kruiden er bij… lekker! Ik kan er nog zeker 2 dagen van eten. En ook zeker lekker met warm weer! Een aanrader.
Trouwens, welke linzen gebruiken jullie? Ik gebruik linzen van de toko, die zijn droog oranje maar gekookt zijn ze vooral heel geel, niet zo mooi oranje als bij jullie op de foto.
Mmm, dahl is zo lekker!
Ja heerlijk! Tip: in plaats van kokos-melk Santen (kokos-creme) gebruiken; geeft een nog lekkerdere kokos-smaak vind ik :)
Was heerlijk! Heb er zelf nog wat kaneel bij de specerijen toegevoegd, mijn gasten vonden het heerlijk! Nieuw favoriet receptje. Wat extra groente erbij zou helemaal top zijn!
Hmmm, wat een heerlijk receptje weer! Ik hou van linzen en ook van kokos, ben heel benieuwd hoe dit smaakt.
Was heerlijk dames! Ik heb mijn kom net leeg :) had het (bijna) net zo mooi opgemaakt als jullie. Lekker met veel gebakken spinazie erdoor.
Ge-wel-dig!!!! Het was echt zo lekker! :D Bedankt!
Ah dat klinkt goed zeg! Ik moet nog even kijken wanneer ik hem ga maken, maar dát ik hem ga proberen is zeker!
Hee ik vroeg me af wat voor linzen jullie gebruiken? Heb mijne gekookt zoals op de verpakking stond maar het is een grote bruine pap geworden :/
Heb ik ook altijd. Blijft weinig vd linzen over. Kan je de linzen ook nog hard erin doen met blik tomatenblokjes en kokosmelk? Is dat dan genoeg vocht?
klopt het dat de saus niet gepureerd moet worden?
Ik heb het net gegeten! Heerlijk! Ik had nog flink wat champignons, paprika en spinazie meegebakken en iedereen hier thuis was fan! :)
Ik heb nog nooit dahl op, maar als het in de buurt komt van jullie overheerlijke linzensoep… dan wil ik graag een keer proberen!
net gemaakt, wat heerlijk simpel en de geuren…jammie! kan niet wachten tot mijn man thuis komt ;)
maar…hij is erg nat, hebben jullie een groot of klein blikje tomatenblokjes gebruikt?
het is nu bijna meer soep dikte…heb linzen uit blik gebruikt..hopelijk heeft iemand de gouden tip voor de volgende keer dat ik hem ga maken :)
Ik had 400gr tomatenblokjes. Maar ik denk dat het ook wel uitmaakt als je geen linzen uit blik neemt!
Ik heb er gister ook nog een pak diepgevroren fijne tuinerwtjes door gegooit. Super lekker, en heb je direct wat groenten binnen :)
Ah ja, goed idee!
Heerlijk voor mij onbekend recept. Bij Dahl denk ik altijd aan Roald en Sophie ;-)
Mijn tafelgenoten smulden mee.
Dank voor het delen. Fijne Pasen
[…] zaterdag deelde Jamie een lekker recept voor een kokos linzen dahl. Comfortfood voor het […]
Klinkt heerlijk! Maar moet je de ui echt 15 minuten bakken?!
[…] the nettles in the colander, focusing on making a delicious red dahl with rice (recipe to be found here, for those who understand Dutch or just want to be tempted by the gorgeous photography). The dahl […]
Heb het net gemaakt, en het was heerlijk! Bedankt voor het recept <3
Net gemaakt, was erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar!
Heel erg lekker!! Ik heb nog wat broccoliroosjes toegevoegd, een aanrader :)
Heerlijk recept! Wanneer voeg je de extra groenten zoals spinazie en wortel toe?
Net gemaakt, superlekker! Bedankt voor het recept!
Dit was echt goddelijk!! Heb er zelf nog een heeel klein beetje zaffraan doorheen geroerd. Ging goed samen met deze kruiden :)
Ik heb deze Dahl vandaag gemaakt en het was heerlijk!
Lijkt me heerlijk in je Buddha Bowl!! Ga ik zeker eens proberen :D
Ik heb dit net gemaakt. Ik heb gesmult.
Dit recept ga ik zeker weten vaker eten!
[…] Kokos-linzendahl Thaise linzensoep Snelle linzenschotel met aardappel Veel kookplezier! Ga jij deze linzensoep ook maken? Vergeet dan niet het resultaat te fotograferen en met ons te delen via Instagram, met #degroenemeisjes. Dankjewel en eet smakelijk! […]
Hoi groente meisjes, ik heb gisteren dit gerecht gemaakt en het was een doorslaand succes. Zelfs de moeilijke eter in het gezin smulde ervan.
Ik had zelf nog hüttenkäse toegevoegd en de kruiden heb ik vervangen door kerrie massala.
De samenstelling van die kruiden komt aardig overeen met de losse kruiden in het recept met nog wat lekkere toevoegingen. Vind het altijd zo zonde als ik van die bakjes losse kruiden koop en dat die dan in mijn kast over de datum raken. Bedankt voor jullie aanstekelijke passie voor het koken!
[…] soep of curry. Ik ben dol op zoete aardappel en aubergine. Na een paar keer experimenten met het kokos linzen dahl recept van De Groene Meisjes ben ik hierop uitgekomen. Deze dahl met aubergine en zoete aardappel is zoet, […]
Heerlijk! Gezond eten is zo een feestje. Ben een beginnend amateur-kom maar oogst met zulke recepten als snel suc6 bij mijn groene meisje!
*kok
wat leuk om te horen!
Ik heb het gemaakt en werkelijk verrukkelijk! Wel iets aangepast. Ik heb vlak voordat ik de tomaten en kokos eerst spinazie erbij gedaan. Daarna zoals her recept. Overheerlijk!!!
Diepvries of verse?
Echt heeerrlijk!!
Hallo,
Ga dit recept dadelijk uitproberen, maar klopt de hoeveelheid zout wel?
Er staat een kwart of halve EETlepel, lijkt mij wat veel!?
Ben heel benieuwd! (En eigenlijk ook naar de calorieën door de kokosmelk!)
Smaakte heeeeeeerlijk! Met een beetje rijst en naan.
En de hoeveelheid zout klopt, met minder is het niet lekker en het is ook een behoorlijke pan vol!
[…] Bron: De Groene Meisjes […]
Dit klinkt als een heerlijk recept en ga ik binnenkort zeker maken! Kan ik de komijn weglaten of ergens door vervangen (manlief heeft er helaas een hekel aan)?
Heb de komijn vervangen door een currykruidenmix (zonder komijn!) en we hebben allemaal (man, kind van 17 maanden en ik) heerlijk gegeten! Heb gelijk extra gemaakt voor in de vriezer, bedankt voor de tip!
Wauw zit er superrrrr lekker uit ! Ga ik vrijdag voor mezelf en men moeder klaarmaken met een lekker wijntje erbij. Girlsnight !
[…] Ik at o.a. een heerlijke vegan sushi bowl in het park – met tofu en nori-vellen ter vervanging voor de vis, bakte vegan poffertjes naar recept van de Vegan Challenge en maakte een overheerlijke Indische dahl van de Groene Meisjes. […]
ik weet dat dit voor heel veel mensen dom gaat klinken maar ik hoop toch echt dat iemand dit wilt beantwoorden: wat is het verschil tussen dahl en curry? dit is ook precies hoe ik m’n curry maak to be honest…
Staat hier al een jaar of 2 zeker elke maand op het menu! Zonder koriander, mét een 400 ml blik kokosmelk, wat kaneel, diepvrieserwtjes en een grote zak verse spinazie erdoor. Heerlijk!
Zo lekker!!! Er werd gretig van gegeten, de pan was schoon leeg! Heerlijk gerecht ! Geweldig!
Heb dit eergister gemaakt en het was echt heerlijk!!! Heb er wel wat extra cayannepeper in gedaan, maar ik hou ook wel van pittig. Echt een super recept, bedankt voor het delen! Ga dit zeker vaker maken.
Het is trouwens ook lekker om de left over dahl op een volkoren taco te doen (hoe gek dit ook klinkt) met spinazie en wat zwarte bonen. Lekker als lunch.
[…] Kokos linzen dahl […]
Maak dit nog steeds maandelijks, zo lekker!
Heerlijk recept, maak het regelmatig.
Heb je toevallig de voedingswaarden?
Bedankt alvast