SMS ‘Kerst AAN’ naar 5656. Koolpakketjes met vegan (!) ricotta, tijm en oesterzwammen. Met een lekkere tomatensaus en nootjes on top. Komen jullie aan tafel?
Trouwens, het is misschien eerst handig om te zeggen dat wij niet echt aan een traditioneel kerstdiner doen. Het idee van zes gangen lang tafelen, met bijpassende wijnen en een grand dessert is niet helemaal aan ons besteed. Wij houden van een tafel vol met kleine gerechtjes om te delen, jullie ook? Dat is dan ook hoe we het dit jaar met kerst op de Groene Meisjes gaan doen. Lekker veel recepten delen die, van ons, allemaal tegelijkertijd op tafel mogen. Mocht je dan toch voor een zoveel-gangen-diner willen gaan, dan zou je deze koolpakketjes misschien als voorgerecht kunnen inzetten. Van bijpassende wijnen hebben we helaas geen verstand, sorry daarvoor.
Het recept voor de vegan ricotta is overgenomen (en een beetje aangepast,) uit het boek Chloe’s Vegan Italian Kitchen. We zouden willen dat we dit eerder hadden ontdekt, want wat is vegan ricotta lekker zeg! We kunnen ons al helemaal voorstellen hoe lekker dit ook kan zijn als vulling voor een huisgemaakte ravioli. Hmm, misschien voor het volgende feestdiner. Het complete recept voor de gevulde koolpakketjes bestaat uit flink wat stappen, maar is absoluut niet moeilijk. Je moet er dus even wat tijd voor uittrekken, maar daar het is natuurlijk ook een feestrecept voor! De ricotta en de saus zou je eventueel een dag van tevoren kunnen bereiden (waarbij je de saus op de dag van het diner opwarmt,) om wat tijd te besparen.
Wat heb je nodig voor 8 gevulde koolbladeren?
1 portie plantaardige ricotta
300 gram gebakken oesterzwammen
500 ml marinara saus
1 grote savooie kool
2 handen amandelen, gehakt
paar eetlepels edelgistvlokken
Vegan ricotta
Wat heb je nodig voor 1 portie ricotta?
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesneden
3 teentjes knoflook, gesneden
250 gram tofu
2 eetlepels citroensap + een beetje citroenrasp
anderhalve theelepel zout
anderhalve theelepel peper
1 eetlepel edelgistvlokken, optioneel
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde oregano
Wat ga je doen?
1. Verhit de olijfolie in een pan. Bak de ui en knoflook voor paar minuten.
2. Doe alle ingrediënten (inclusief gebakken ui en knoflook) in een krachtige blender of keukenmachine. Mix tot een stevige ricotta-achtige substantie ontstaat. Voeg eventueel nog een eetlepel olijfolie toe als het mixen wat moeilijk gaat.
Gebakken oesterzwammen met tijm
Wat heb je nodig voor de gebakken oesterzwammen?
300 gram oesterzwammen
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, gesneden
1 theelepel tijm
paar snuffen peper & zout
een flinke scheut witte wijn
Wat ga je doen?
1. Snijd de oesterzwammen in dunne plakjes.
2. Verhit de olijfolie in een pan (bijv. de pan waar je de ui & knoflook voor ricotta in hebt gebakken). Bak de knoflook 1 minuut.
3. Voeg de gesneden oesterzwammen en tijm toe. Bak dit 4-5 minuten.
4. Schenk een flinke scheut witte wijn erbij, samen met peper en zout. Laat dit net zo lang bakken tot het meeste vocht weg is. Doe de oesterzwammen in een bakje en zet aan de kant.
Marinara saus
Wat heb je nodig voor 500 ml saus?
1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, gesneden
2 teentjes knoflook, gesneden
2 theelepels italiaanse kruiden
400 ml passata (uit een glazen fles) of 1 blok tomatenblokjes
100 ml plantaardige kookroom (op basis van soja, haver of rijst)
snuf suiker
Wat ga je doen?
1. Verhit de olijfolie in een pan (zelfde pan als eerder). Bak de ui en knoflook 3-4 minuten.
2. Voeg de kruiden toe en bak 1 minuut mee.
3. Verlaag het vuur en voeg de passata of tomatenblokjes toe. (Prak de tomatenblokjes nog wat meer met een vork) Breng licht aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.
4. Roer de kookroom en een snuf suiker door de tomatensaus en haal van het vuur.
Hoe maak je de gevulde koolbladeren?
– Verwarm de oven voor op 180 graden –
1. Breng een grote pan met water aan de kook.
2. Haal 8 bladeren van de kool af en kook per 2 stuks voor 3 minuten, zodat ze niet meer zo hard zijn.
3. Snijd het dikke gedeelte van het blad af. (zie foto boven)
4. Leg een flinke eetlepel van de ricotta in het midden van het blad. Pak wat gebakken oesterzwammen en leg ze op de ricotta.
5. Vouw het blad dicht. Ik deed dit door eerst de 2 punten onderin naar binnen te vouwen en daarna de bovenkant. Hierdoor krijg je een soort driehoekje.
6. Leg het gevouwen koolblad in een ovenschaal. Ga zo door tot je alle 8 bladeren hebt gevuld.
7. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. (Zet de oven eventueel nog 1-2 minuten op de grillstand zodat de bovenkant nog wat krokanter wordt.)
8. Schep een paar eetlepels marinarasaus op een bord. Leg 2 koolpakketjes op de saus en garneer met gehakte amandelen en eventueel wat extra edelgistvlokken.
Beppie en haar team wensen u veel succes bij het bereiden van dit kerstige recept! Laat je het ons weten als je dit recept op je kerstlijstje zet? Wij vonden het echt ongelooflijk lekker, dus het was het maken van het uitgebreide recept waard. Je weet dat wij normaal echt van de makkelijke ‘comfortfood’ recepten zijn, maar af en toe is goed uitpakken in de keuken ook wel eens heel leuk!
Aaah die foto’s! Die gedekte tafel! Zo mooi! Ik krijg nu gewoon zin om dit te maken, en ik hou niet eens van kool :’)
haha grappig dat je dat zegt, want wij zijn ook helemaal geen kool-lovers ;) En toch pakte dit verrassend lekker uit!
Haha sms kerst aan, heel erg leuk! Ik ben ook meer van de kleinere gerechtjes, dan kan iedereen lekker pakken wat hij/zij wil. Heel leuk die vegan ricotta, klinkt goed!
Mmm,yummie! Dit ziet er zo goed uit! Het is wat werk maar dan heb je ook wat. Leuk dat jullie kool gebruiken. Lekker uit het seizoen dus ook natuurvoeding. Ik ga deze zeker onthouden voor mijn lijstje. Ik ben ook meer van de kleine gerechten om te delen samen met familie! Echt weer mooie sfeerfoto’s overigens. Komt daar binnenkort ook nog een artikel over ;-)?
Liefs,
Eva
zo iets heb ik nog nooit gemaakt! Hier kan ik wel wat mee, lijkt me lekker.
De reclames bovenin jullie website zijn trouwens van Jumbo en er wordt bijna alleen maar voor vlees geadverteerd .. :p
klopt, heel vervelend. We gaan het mediabureau over een half uur bellen, als ze open zijn, om de advertenties te laten verwijderen :)
ohhh dit lijkt me zo lekker!!
Ah, wat een ontzettend schattige foto van Beppie!
Beppie en haar team : ) :)
haha ja zeker. Beppie’s personeel, worden we ook wel genoemd.
Dit recept gaat linea recta op mijn to do list! Het klinkt namelijk verrukkelijk :)
Wat leuk, vegan ricotta! Toevallig heb ik voor Sinterklaas een veganistisch kookboek gekregen waar ook een recept voor vegan ricotta in staat. Misschien toch maar eens gaan maken binnenkort! Maakt het nog uit wat voor soort tofu ik koop?
Als je kiest voor een de ‘gewone’ stevige tofu van de supermarkt of bio-winkel zit je goed! Gebruik in ieder geval geen silken/zijden tofu, dan blijft het te zacht.
Lijkt me heerlijk! En wat een mooie foto’s :-)
dankjewel!
Wat een mooie foto’s weer!!!
En die vegan ricotta klinkt erggg goed! Ik probeer minder kaas te eten (dus ook jullie artikel hierover kwam als geroepen), en dit klinkt als een goed alternatief!
Wat goed zeg!
Hmmm klinkt erg lekker! Zou dit net zo lekker zijn met champignons of toch echt oesterzwammen gebruiken?
Nee hoor, ik gebruikte oesterzwammen maar je kan het vervangen door elke andere (eetbare;)) paddenstoel.
Ohhhh vegan ricotta… Dat betekent dat ik ook vegan pastizzi’s kan maken! Life is good haha.
Oeee daar maak je ons daar weer nieuwsgierig mee!
Ooo ik wil dit!! Ziet er zo lekker uit! Met Kerst zijn de eet-momenten al gepland, maar desnoods maak ik zelf een feestelijke dag om dit te kunnen maken.
Zo is het! oké het is wat teveel werk voor op een drukke doordeweekse avond, maar waarom niet gewoon een keer lekker uitgebreid koken in een random weekend? Daar hebben we kerst ook eigenlijk niet voor nodig ;)
Wat een ontzettend heerlijk gerecht zeg!
Ik ben net nieuw in de wereld van het vegetarisme/veganisme, probeer zeer sterk te minderen met zuivel en met ei producten maar met de feestdagen lijkt dit zo lastig..
Dit is perfect voor met de feestdagen, heel erg bedankt!
p.s.
Ik wil jullie er even op wijzen dat er reclame wordt gemaakt van de Jumbo Supermarkt op jullie website, waar ze als het ware ‘kerstdiner ideeën aanbieden’ maar deze zijn niet veganistisch. (Op het toetje na, als je veganistisch ijs koopt).
Anyway, ik weet niet of jullie dat weten of dat het jullie misschien niet stoort maar ik wilde jullie er toch even op wijzen.
Klopt, we hebben al contact gehad met het mediabureau en deze reclame wordt verwijderd :)
Hmm lekker! Ik ben zelf ook van de kleine gerechtjes, heerlijk.
Oh my *hartjesogenemoji*
Ziet er héérlijk uit! Die bewaar ik voor later.
Mijn lievelingsgerecht als kind al was “koolrolletjes”,met gehakt toen nog.En ik zocht al lang naar een goeie vervanging van dit gerechtje en ben dus heel blij met deze gezonde veganversie en ga dit dan ook al heel gauw maken,ziet er heerlijk uit .
Oeh, die ga ik binnenkort maar eens maken, ziet er heerlijk uit!
[…] jawel! Op woensdag kwam daar weer een fantastisch kerstrecept online. Oeeeee, deze koolpakketjes, gevuld met vegan ricotta, waren MEGA lekker. En hoe kerstig wil je je tafel krijgen? Nou, zo […]
Het ziet er echt superlekker uit!
Ik ben eigenlijk ook benieuwd naar het drankje dat op tafel staat, is dat water met appel?
Klopt! Geeft een lekker subtiel smaakje aan het water :)
Die ricotta van Chloe is zoooo lekker! Ik ben vooral dol op haar lasagne uit Chloe’s Kitchen <3
Jullie koolrolletjes zien er overigens ook heerlijk uit!
[…] we bij het kerstrecept voor de gevulde koolbladeren ook al zeiden: wij zijn niet zo van de ‘zoveel-gangen-diners.’ Ons doe je een veel […]
[…] Vrijdag – koolpakketjes met vegan ricotta […]
[…] & ricotta of pompoen & ricotta Nodig voor 1 portie ricotta (bron: De Groene Meisjes): 1 eetlepel olijfolie 1 ui, gesneden 3 teentjes knoflook, gesneden 250 gram tofu 2 eetlepels […]
[…] op de pizza! Dat wilde ik al zo lang proberen! Het recept voor de ricotta is niet van mij, maar van De Groene Meisjes. Deze blog is het zeker waard om even (of urenlang) door te spitten, jongens, trust me on […]
[…] en besloot daarmee wat te experimenteren. De ‘ricotta’ maakte ik van de Groene Meisjes, maar dan met wat extra citroensap, extra edelgistvlokken en wat meer peper en zout. Hij is erg […]
[…] Koolpakketjes met vegan ricotta – De Groene Meisjes […]
[…] tofu ricotta is geïnspireerd door het recept van De Groene Meisjes, alleen gebruik ik wat meer kruiden en koolzaadolie in de plaats van […]
Vegan ricotta, dat klinkt echt geweldig! Moet dit zeker een keertje proberen te maken.
[…] Koolpakketjes met vegan ricotta […]
Hallo,
Bedankt voor een heel goed artikel!