Dit kan bijna geen toeval zijn. Van de week woonde ik een inspiratiesessie bij van een groot merk, over het bedenken van producten voor de komende jaren. Helaas mag ik hier verder nog niks over vertellen, omdat de ideeën allemaal nog niet concreet genoeg zijn, maar twee dingen ga ik verklappen: 1) mensen zien écht in dat het tijd is voor meer plantaardig eten en 2) mensen zien ook eindelijk in dat je van andere dingen dan alleen maar olijfolie en azijn een lekkere dressing kunt maken. Zo bespraken we bijvoorbeeld dat tahin (sesampasta,) wel eens een grote speler kon gaan worden de komende jaren, omdat de Midden-Oosterse keukens (zoals de Libanese,) steeds populairder worden. En kijk waar Jamie mee komt? Een maaltijdsalade met een tahindressing! Toevallig hè?
Nu moet ik er wel bij zeggen dat we altijd al enorme tahinlovers zijn geweest. Je kunt er zóveel lekkere dingen mee maken. Ik zal aan het einde van deze post een paar recepten met tahin delen, want als je straks eenmaal een pot tahin in huis hebt, dan moet ie op ;)
Deze Aziatisch getinte maaltijdsalade bevat meer elementen die ik héél erg lekker vind. Zoals boerenkool – nu weer super voordelig te koop, want een absolute seizoensgroente – en geroosterde kikkererwten. Met geroosterde kikkererwten maak je mij blijer dan met borrelnootjes. Zó lekker en je kunt ze allerlei smaakjes geven, wat gewoon ideaal is.
Eerlijke rijst
Verder is de basis van deze maaltijdsalade de biologische zilvervliesrijst van Fair Trade Original, zodat het een echte maaltijdsalade is. We hebben in het najaar natuurlijk niet genoeg aan die luchtige salades die we in de zomer aten. Zilvervliesrijst vind ik altijd lekker omdat het goed vult. En natuurlijk kies ik het liefst voor fairtrade (en het liefst ook biologische,) rijst. Immers, als je op een gemakkelijke manier kunt kiezen voor een eerlijk product (deze rijst is gewoon bij de reguliere supermarkt te koop,) dan waarom niet?
Goed, ik heb weer meer dan genoeg gepraat. Door naar het recept. En daarna zal ik een aantal andere tahin-gerelateerde recepten met jullie delen.
Geïnspireerd op dit recept van Minimalist Baker, maar een andere dressing gebruikt.
Recept
Wat heb je nodig voor 1 grote portie of 2 bijgerechten?
200 gram boerenkool, gesneden
2 handen peen julienne
2 handen gesneden rode kool
50 gram zilvervliesrijst (bijvoorbeeld van Fair Trade Original, maar het kan natuurlijk ook een andere rijst en een ander merk zijn)
geroosterde kikkererwten:
1/2 pot kikkererwten
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 eetlepel sesamolie
dressing:
4 eetlepels tahini
4 eetlepels water
1/2 teentje knoflook
1/2 eetlepel verse gember
1 eetlepel citroensap
1 dadel of 1 eetlepel rijst/agave/maple syrup
snufje chilivlokken
1 theelepel miso, optioneel
Wat ga je doen?
– verwarm de oven voor op 220 graden –
1. Laat de pot kikkererwten uitlekken en maak de kikkererwten goed droog. Mix de kikkererwten met de olie en knoflookpoeder en leg op een bakplaat (of rooster met bakpapier). Zet voor 20-25 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn.
2. Kook de rijst volgens verpakking.
3. Doe de boerenkool, rode kool en wortel in een schaal.
4. Mix alle dressingingrediënten in een blender of keukenmachine.
5. Schenk de dressing over de salade, top met de kikkererwten en serveer met de gekookte rijst. Je kunt de rijst ook door de salade mengen – het is maar net wat je lekker vindt!
Meer inspiratie
De smaak te pakken gekregen? Meer lekkere recepten met tahin:
Bulgur met bloemkool en tahin
Salade met za’atar, kikkererwten en tahin
Smoothie bowl met extra eiwitten (ontbijt)
Loaded hummus (geen hummus zonder tahin!)
Falafel uit de oven (ook geen falafel zonder tahin)
Falafel bowl (een gouden oude, maar nog steeds zó lekker!)
Tahinkoekjes (zoet)
Leef je uit! Mocht je dit recept – of één van de andere suggesties – gaan maken, vergeet dan niet een foto van het eindresultaat te maken en dit met ons te delen op Instagram. Dit kun je doen door #degroenemeisjes te gebruiken. Alvast bedankt en eet smakelijk!
Mmmmmm! Wat een lekker en gezond receptje :) Tahin gebruik ik eigenlijk veel te weinig.. Gebruik jij de witte of de “gewone”?
Kan allebei, maar ik zelf vind de witte tahin het lekkerst :)
Ah deze salade, heerlijk! Prachtige foto’s weer!
Ik vind het zo leuk om via jouw blog op deze manier steeds weer nieuwe dingen te leren! Ziet er erg lekker uit. Ook qua kleurcombinatie perfect voor nu, dacht ik zo :D
Dat is leuk om te horen :) (en dat is ook de bedoeling, natuurlijk)
Maar waar koop je die tahin dan?
Tegenwoordig eigenlijk bij iedere supermarkt, maar ook bij de Turkse winkel, toko of biologische winkel :)
Ziet er heerlijk uit. Komt op mijn te maken lijstje :)
[…] Maandag – Maaltijdsalade met boerenkool en kikkererwten […]
Hoi, eet je de rode kool en de boerenkool dus rauw?
ja :)
[…] het begin van de week een grote pan met rijst klaar te maken. Daar maak je 1 avond bijvoorbeeld dit recept mee, of misschien deze. En met de andere helft van de rijst maak je een dag of twee […]