Pompoenfriet met wasabinadipsaus

pompoenfriet

Op woensdag wordt altijd het groente-en fruitpakket van BeterBio geleverd en dan willen we altijd meteen aan de slag met allerlei recepten. Dit keer hadden we extra veel geluk, want er zat een butternut pompoen in het pakket. Eén van onze favoriete groentesoorten. We maken meestal soep van pompoen, een curry of een stoofschotel, maar dit keer hadden we zin om toe te geven aan onze laatste verslaving: gezonde frietjes uit de oven. (check ook dit artikel, dat meteen een groot succesrecept werd!) Bij friet hoort een sausje, dus daar zorgden we ook voor. We gebruikten hiervoor een voor ons totaal nieuw ingrediënt: wasabina. Lees gauw verder!

pompoenfriet

Noem ons maar twee saaie huismussen, maar wij houden dus heel erg van struinen over de biologische markt. En dan met name van de groente-en fruitkramen, want daar is zóveel te zien. Dit keer viel ons oog op wasabina. De marktverkoopster vertelde ons in geuren en kleuren een verhaal over dit bijzondere kruid – dat eigenlijk geen kruid, maar officieel een koolsoort is. De naam ‘wasabina’ doet al een beetje vermoeden dat de smaak wel iets met wasabi te maken zal hebben en dat is ook zo. Het heeft die zelfde pittigheid, zoals wasabi en mierikswortel. Heerlijk! Ze vertelde ons ook dat wanneer er in het Japans een ‘na’ achter een woord staat, dat dat dan zoveel betekent als ‘achtig.’ Dus: wasabi-achtig. Je spreekt het uit als ‘wasa-bíe-na.’ Te gek toch, om dit soort dingen te leren? Wat dus ook heel vreemd is, is dat wij het gebruiken als een kruid, maar dat het eigenlijk een koolsoort is. Net als paksoi dat is. Wisten we ook niet. Nou, ons bezoekje aan de markt werd hiermee meteen een educatieve aangelegenheid en we hadden nu nóg meer zin om hier iets lekkers mee te maken!

pompoenfriet

En dat werd: pompoenfriet met wasabinadipsaus. En voor de dipsaus gebruikten we dit keer geen basis van sojayoghurt of room, maar geweekte rauwe cashewnoten. Je laat de cashews een uurtje weken en gooit ze daarna met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Klaar ben je! Ook de pompoenfriet is mega simpel. En het fijne van een butternutsquash pompoen is dat hij zich heel gemakkelijk laat snijden. Veel gemakkelijker dan de bekendere ronde oranje pompoenen. De smaak is net zo lekker, dus wij gebruiken graag deze variant! De pompoenfriet wordt heel lekker zoet. Nog zoeter dan zoete aardappel – en dat zegt wel iets.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

1 butternut pompoen
chilikruiden (of gebruik in plaats hiervan zeezout)

voor de dipsaus:
150 gram cashewnoten (een uurtje laten weken en daarna afgieten)
1/4 cup edelgistvlokken
1/2 cup water
wasabina (of andere verse kruiden) naar smaak
eventueel wat zout en peper
citroensap naar smaak

Wat ga je doen? 

– verwarm je oven voor op 200 graden – 

1. Snijd de pompoen (met schil en al, tenminste, als je een biologische pompoen gebruikt) in dunne frietjes.
2. Leg de frietjes op een vel bakpapier (op je ovenrek of bakplaat) en bestrooi met chilikruiden en/of zeezout.
3. Schuif de frietjes voor 30-40 minuten in de oven (check tussendoor even of de frietjes niet aanbranden en schep af en toe om)
4. Maak nu de dipsaus door alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine te doen en laat draaien tot je een mooie gladde saus hebt.
5. Proef tussen: te scherp door de wasabina? Doe er wat meer citroensap bij. Juist te flauw van smaak? Voeg wat meer wasabina en/of peper en zout toe.
6. Haal de frietjes uit de oven en serveer met de saus. Enjoy!

Tip: Je kunt er ook voor kiezen om de halve pompoen te gebruiken en van de andere helft een lekker soepje te maken.

pompoenfriet

Wie van jullie is er ook zo dol op huisgemaakte frietjes uit de oven? Welke groentesoorten, naast (zoete) aardappel gebruiken jullie hier graag voor? En heb jij wel eens wasabina gebruikt? We horen graag van jullie bij de comments. Alvast bedankt voor je reactie!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Pompoenfriet met wasabinadipsaus

  1. Wat een mooie, kleurrijke foto’s. Ik krijg er meteen honger van! Het lijkt me heerlijk. Groente-friet uit de oven is sowieso een favoriet, maar met pompoen heb ik dit nog nooit gehad. Goede aanrader dus! Tof om te weten dat ‘na’ ‘achtig’ betekent in het Japans. Weer wat geleerd vandaag :)!

  2. Wat leuk om eens een keer friet van pompoen te maken, die is daar natuurlijk ook zeer geschikt voor. Van zoete aardappel en pastinaak heb ik zelf wel eens friet gemaakt, maar dit moet ik nog gaan proberen. En grappig om weer eens iets nieuws te ontdekken: van wasabina had ik nog nooit gehoord!

  3. dat ziet er heeerrelijk uit! ik ken alleen pompoen en zoete aardappel als frietjes-mogelijkheden.. ben ook wel benieuwd naar meer ideeen!

  4. Dit lijkt me heerlijk! Ik ben dol op aardappelfrietjes uit de oven, met pompoen heb ik t nog nooit geprobeerd. Naar welke biologische markt gaan jullie eigenlijk?Ik wil wasabina ook wel een keer pproberen!

  5. Lijkt mij super lekker, pompoen frietjes. Zelf maak ik ook geregeld zelf friet van zoete aardappel. Maar ook wel eens van pastinaak.

    1. thanks! Je kunt nog heel veel variaties met de dipsaus maken ook, want de cashewnoten vormen een goede basis.

  6. Wat een leuk recept, zelf ben ik niet zo een pompoenliefhebber. Waarschijnlkjk omdat ik het als kind te vaak heb gegeten. Daarom liggen hier nog 4 bio pompoenen te rijpen. Ga nu oom eens friet van maken denk ik!
    Ik hou ervan om groentenfriet te maken van oa pastinaak, wortels, aardpeer enz. De meest verrassend lekkere is toch wel friet van schorseneren, die waren echt te lekker!

  7. Wat een heerlijk idee! Ik maak wel eens frietjes van zoete aardappel, ook zó lekker!! En de dip lijkt mij ook erg lekker

  8. Wasabina, nog nooit van gehoord. Klinkt wel als iets waar ik naar op zoek wil.
    Als het een soort kool is, lijkt het me ook tof om er een stamppot met zoete aardappel van te maken

    1. Hmm, ook een goed idee! Wordt ie lekker pittig van denk ik!

  9. Looove ovenfrietjes, eigenlijk in elke vorm. Maar aangezien pompoen ook mijn favo grote is moeten deze frietjes toch wel de lekkerste zijn! Maak ze regelmatig!

  10. Wat een leuk recept weer. Ik dacht eerst dat jullie wasabi verkeerd hadden geschreven hahaha. Ik had er dus ook nog nooit van gehoord! Weer wat nieuws geleerd.

  11. mmmmm groentefrietjes vind ik echt heel lekker alleen bij mij komen ze er altijd nog wel wat zacht uit, is dat normaal bij pompoen en zoete aardappel of zou ik het nog langer in de oven moeten laten staan? oja en knolselderij frietjes zijn ook echt een aanrader!

  12. Dank u dames,voor weer een heerlijk educatief recept! Wasabini…noooit van gehoord en dus weer wat geleerd!

  13. O, dat ziet er weer heerlijk uit ! De combi zoet-pittig is hier sowieso we favoriet.
    Ik weet niet of je het echt groentefriet kunt noemen, maar ik ben wel dol op groente uit de oven. Eigenlijk alles wat hierboven al genoemd is, en ook koolraap en knolselderij wel. Alle knolgroente sowieso.

  14. Hoihoi! Ik had bedacht om morgen als avondeten groentefrietjes te eten (van pompoen en zoete aardappel), maar wil er graag iets bij serveren, omdat alleen frietjes een beetje kaal staat. Hebben jullie tips of ideeën? Misschien een salade met komkommer, weet niet of dat een goede combi is.. Vast bedankt en liefs, Maaike

    1. Ohja dat kan zeker! Wij eten er ook altijd een salade bij. En wat dacht je van een vleesvervanger? Zoals kipstuckjes van de Vegetarische Slager? Of een lekkere vegaburger? Lekker zomers! :)

  15. Hi meiden, ik wil dit eigenlijk vanavond maken. Aangezien ik twee biologische pompoenen heb liggen. Ik heb een vraagje, hebben jullie tips voor een ander kruid? Ik denk nl niet dat ik snel wasabina ga vinden (alhoewel ik wel heel nieuwsgierig ben). En ik heb twee groen/ gele pompoenen daar kan het toch ook prima mee? Groetjes Leonora

    1. Ik vind zelf groentefrietjes met curry/kerrie of chilikruiden ook erg lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *