Leren hoe je zelf veggieburgers op basis van peulvruchten maakt? Vandaag delen we een succes-gegarandeerd-recept met je!
ADVERTORIAL-Burgers zijn hot. Je hoort er iedereen over (de één heeft een nog ergere burgerverslaving dan de ander) en op elke straathoek wordt een hippe burgertent geopend. Vaak zijn dit burgers die van vlees worden gemaakt, maar wie denkt dat je als veggie zijnde geen burgers kunt eten heeft het mis. Je kan namelijk van plantaardige ingrediënten – zoals peulvruchten, paddenstoelen en groenten – heel goed zelf burgers maken. Het leuke is dat je zelf heel precies kunt bepalen welke smaken je lekker vindt.
Verder zijn er natuurlijk nog een aantal andere zaken essentieel: het broodje (wij houden van een beetje knapperig,) de toppings in de vorm van rauwkost en natuurlijk de saus. Ketchup is sinds wij vegan eten onze lievelingssaus, omdat het plantaardig is. En trouwens, niet alleen daarom, ook omdat we het heel lekker vinden! Voor ons mag ketchup dus absoluut niet ontbreken op een goede burger.
Burger wedstrijd
Op de speciale Facebookpagina van Heinz kan je je eigen burgerrecept uploaden en op deze manier doe je mee aan een wedstrijd. Niet zomaar een wedstrijd, want je kan een geweldige prijs winnen. Het beste burgerrecept wordt namelijk door chefkok Ron Blaauw (ja! dé beroemde Ron Blaauw!) beloond met een plaats op de kaart van Ron’s Gastrobar. Stel je even voor hè: jouw burger op de kaart van een sterrenrestaurant. Wow. Dat kunnen niet veel mensen je nazeggen.
Ook wij hebben onze burgerskills eventjes toegepast in de keuken en het resultaat was een heerlijke vegan burger – op basis van edamame bonen, kikkererwten en champignons- met een goede bite. We delen hieronder het recept met je.
Wat heb je nodig voor 4 Edamameburgers?
- een beetje geurloze kokosolie om in te bakken
- 85 gram edamame bonen (als je ze uit de vriezer haalt, moet je ze even laten ontdooien)
- 100 gram kikkererwten uit pot, met 2 eetlepels van het vocht uit de pot
- 70 gram champignons in kleine stukjes gesneden
- 6 cashewnoten (rauw en in stukjes)
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1 teen knoflook
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel sojasaus
- zout en peper naar smaak
- 110 gram kikkererwtenmeel
- sla, komkommer, tomaat
- ketchup
- 4 broodjes
Wat moet je doen?
- Mix de edamame bonen, kikkererwten (en de vloeistof hiervan,) champignons, cashews, edelgist, knoflook, komijn, sojasaus en zout en peper in een keukenmachine tot een mooie gladde massa. Doe deze mix in een kom.
- Voeg steeds 4 eetlepels kikkererwtenmeel toe, roer door en voeg de volgende vier eetlepels meel toe.
- Let op: je gaat door totdat het een stevig beslag is geworden.
- Zet de kom voor 20-30 minuten in de koelkast. Hierna kan je er makkelijker burgertjes van maken.
- Haal de kom uit de koelkast en maak (met je handen) 4 burgers van de mix.
- Verhit een beetje kokosolie in de pan en bak de burgers 4-5 minuten per kant.
- We serveerden de burgers op spelt-kamut broodjes van de biowinkel. Heerlijk vers en knapperig.
- De toppings hielden we vrij eenvoudig: krulsla, tomaat, paprika en komkommer. En natuurlijk: ketchup!
Voor een iets creatiever idee voor de topping verwijzen we je graag door naar onderstaande filmpje van Ron Blaauw, waarin hij vertelt hoe je heerlijke gekaremliseerde rode uien maakt. Dit gaan wij volgende keer ook proberen!
Heb jij jouw (tot nu toe) geheime geweldige en succes gegarandeerde burgerrecept al in gedachten? Misschien iets met tofu, tempeh of seitan? Of een burger op basis van groente? Ga dan snel naar de Facebookpagina om jouw recept in te sturen. Stiekem hopen wij natuurlijk dat er een vegan recept gaat winnen ;)
En bedankt… Ik lag net in bed! Nu lekkere trek! Geintje. Ziet er overheerlijk uit. Ik ben een fan van kikkererwten, maar edamamebonen? Die ken ik niet!
oh dan moet je dit zeker proberen! Edamame bonen zijn die Japanse boontjes (in een schil) die je bij een sushi restaurant geserveerd krijgt. Zegt het je dan iets meer? :)
Edamame bonen zijn gewoon sojaboontjes! Je kunt ze (in Amsterdam) in elk geval kopen bij de toko op de Nieuwmarkt. Daar kosten ze al gedopt en ingevroren 1,39 voor ik denk 500 gram.
Edamame bonen! Niet aan beginnen hoor, dan kan je niet meer stoppen :). Deze zijn heeeeeerlijk!
En jullie burger ziet er hemels uit!
Voor mij ook een vega-burger op het menu vanavond maar wegens tijdgebrek is deze gemaakt door topchef AH ;).
De AH Puur & Eerlijk groenteburger vind ik heel erg lekker (niet vegan volgens mij), en ben vaak een beetje te lui om zelf groenteburgers te maken. Maar ketchup, heerlijk. Met frietjes inderdaad..
Jullie brengen me zeker op ideeën om m’n eigen burger recept uit te vinden! Veganistisch natuurlijk :) Ik ga ook snel op zoek naar die edamame boontjes bij de toko.
Beste Groene Meisjes,
Als jullie van ketchup houden dan MOET je echt de naturel ketchup van De Rit proberen. Veeeuuuuuhl lekkerder dan heinz wat mij betreft :) Te koop bij de bio winkel.
En deze burgers zien er fantastisch uit! ik ga ze zeker een keer proberen!
groetjes
Heinz heeft ook een biologische variant van hun ketchup.
Ik vind zelf ketchup 1 van de vieste dingen die er zijn maar mijn vriend vind die bio-Heinze heel lekker.
die is zeker ook lekker idd!
Heb je De Rit al geprobeerd? In vergelijking met ketchup van De Rit smaakt Heinz echt naar tomatensuikerwater, jak!
Waw, wat zien die er lekker uit! Ik maakte deze week ook nog burgers, het recept vind je op mijn blog.
Mereltje, ik ben nog maar kort vegan en dit lijkt me echt heaven on earth! Dus ik ga woensdag op avontuur in de plaatselijke supermarkt!
[…] Of wat dacht je van een lekkere burger op basis van edamamebonen, kikkererwten en champignons? Lekker én met een goeie bite. Dit recept lees je hier. […]
[…] Bron: http://www.degroenemeisjes.nl/recept-vegan-edamame-burgers/ […]
Kun je deze evt maken en dan invriezen? En eerst bakken en dan invriezen of ingebakken in de vriezer?