Spaghetti pompoen met avocadosaus

spagsquash

Wat een leuke verrassing! Deze week zat er een spaghetti pompoen in ons BeterBio pakket! Ja, over dat soort dingen kunnen wij erg excited worden, want je ziet deze pompoen namelijk niet héél veel. Het grappige is dat de pompoen is gevuld met slierten, zoals spaghetti dus, die je kunt opeten. Die slierten zie je overigens pas verschijnen als je de pompoen hebt gekookt of geroosterd en je het vruchtvlees ‘losmaakt.’ Met deze grappige pompoen kun je heel lekkere gerechtjes maken, zo bleek! Jamie maakte spaghetti pompoen met avocadosaus en vandaag delen we het recept met jullie.

spaghettisquash3

Zoals je op de afbeelding hieronder ziet, is de pompoen gevuld met spaghettislierten én pitten. Deze pitten kun je natuurlijk drogen en roosteren en daarna opnieuw gebruiken, dus je hoeft helemaal niks te verspillen!

spaghettisquash2

Wat heb je nodig voor 2 personen (of 1 grote eter)?
1 spaghetti pompoen (of een andere pompoen, als je geen spaghetti pompoen kunt vinden)
2 kleine avocado’s
sap van 1 citroen
2 kleine teentjes knoflook
scheutje olijfolie
snufje zout en peper
1 grote hand basilicum
2 handjes cherrytomaatjes (1/2 bakje)

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 200 graden –

1. Snijd de pompoen doormidden en haal de pitten eruit.
2. Smeer de pompoen een beetje in met wat olie en leg de met de gesneden kant naar beneden op een bakplaat. Bak de pompoen in 35 – 45 minuten gaar. De pompoen is klaar als je er gemakkelijk met een vork in kan prikken. Let wel na 35 minuten goed op, als de pompoen te gaar is krijg je meer een pap dan ‘spaghetti’. (niet de bedoeling, dus!)
3. Mix de avocado’s, citroensap, knoflook, olijfolie, zout, peper en basilicum in een keukenmachine of sterke blender tot een romige saus.
4. Haal de pompoen uit de oven en maak het vruchtvlees los met een vork. Je ziet al snel de spaghetti sliertjes verschijnen.
5. Serveer met de avocadosaus en cherrytomaatjes.

spaghettisquash-1 squash2

Dit recept is niet alleen leuk, makkelijk om te maken én gezond. (vinden wij dan hè – disclaimer) Het is ook gewoon heel erg lekker. Op naar een herfst vol met pompoenen, in allerlei soorten en maten! Maar de spaghetti pompoen zal vast en zeker vaker op tafel verschijnen hier, want hij is meer dan goedgekeurd.

Wie van jullie heeft er ook wel eens gekookt met een spaghetti pompoen? Wat vond je ervan? Laat je het ons weten als je dit recept gaat maken? We vinden het áltijd leuk om een fotootje van jullie te ontvangen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Spaghetti pompoen met avocadosaus

    1. Dank, voor het recept. Mijn pompoen heb ik bij EkoPlaza in Almere gekocht, vanavond ga ik hem aansnijden. Groet Joke

  1. Oh hilarisch, ik zat net naar mijn pompoen (heb nu sinds 2 weken de BeterBio mand) te kijken en wilde net een recept googlen! :-D Hartelijk dank, ik ben zeer benieuwd naar de combo pompoen/avocado.

    1. Wat toevallig! en wat leuk dat je ook een BeterBio pakket hebt! ben benieuwd hoe het je bevalt :)

      1. Dit is mijn tweede week en het bevalt heel goed! Ook het feit dat het in een mandje komt en niet in 350 miljoen bakjes, doosjes en stukken plastic vind ik heel prettig. Scheelt me echt een halve zak plastic/ander recyclespul op weekbasis.

        1. Goed he :) fijn om te horen dat je er ook enthousiast over bent!

      2. Uit het zaad van een overrijpe butternut had ik een mij onbekende pompoen gekregen. Uit jullie plaatjes vermoedde ik dat het een spaghetti pompoen was. Dit heb ik nu experimenteel kunnen bevestigen.
        Kan ik de schil ook gewoon eten, net als bij de oranje zon?

  2. Ik wil al zo lang een keertje spaghetti ‘squash’ proberen! Ben de pompoen helaas nog niet tegengekomen. Lijkt me zo leuk om een keer te eten. Ja, ook ik kan hier excited over worden haha!

    1. haha wij dus ook! Ik denk wel dat je hem op een biologische markt zou kunnen vinden. Of bij een grotere biologische winkel?

      1. Ik heb hem laatst gevonden bij de Ekoplaza! Ze hadden daar ook een recept erbij hangen over hoe het klaar te maken. Met tomaten saus en mozzarella (of een andere vegan kaas misschien?)

  3. Ik vroeg me toevallig net af wat ik vandaag met pompoen en cherrytomaatjes zou kunnen maken. Geen spaghettipompoen hier, maar wel gewone oranje pompoen (en heel veel cherrytomaatjes) uit eigen tuin. Maar helaas pindakaas heb ik nog steeds geen oven…

    1. Oh wat balen van je oven! Ik denk alleen wel dat ‘oranje pompoen’ (weet nooit hoe die heten, haha) net een beetje anders smaakt dan deze spaghetti pompoen. Dus ik weet niet of de combi even lekker gaat zijn, maar je kunt het sowieso proberen.

  4. Ziet er zo goed uit! Ik ben al super lang opzoek in België naar dit soort pompoen en vind die nergens. Ik was zelfs zover gekomen dat ik ze zelf had geplant op mijn terras. Er waren er twee bijna volgroeid en dan zijn ze afgestorven door onweer. :(

    1. Lauren, in de Bioplanet hebben ze die hoor! als je er eentje in de buurt hebt? in andere biowinkels vast ook wel. x

      1. Ik heb die in de biowinkel bij mij in de buurt niet gevonden, misschien toch maar eens een omweg naar een Bioplanet maken! ;) Bedankt voor de tip!

  5. Ik heb ze vorig jaar en dit jaar zelf gekweekt met groot succes, dit jaar zelfs al moeten uitdelen, zoveel had ik er.
    Met die avocado saus ga ik t zeker eens proberen.

  6. Ik maakte al eens spaghettipompoen, gevuld met chili sin carne. Ook heel lekker! Grappig dat alletwee de recepten in Mexicaanse sfeer zijn ;-)

  7. Ik heb nog nooit gehoord van een spaghettipompoen, maar hij ziet er echt verrukkelijk uit!!! Zeker eens het proberen waard. Bedankt voor dit recept!

    Groetjes

  8. Wij zijn dol op spagettipompoen, makkelijk zelf te telen, blij met onze moestuin. De smaak gaat meer richting courgette dan oranje pompoen, vind ik. Kook ze altijd in zijn geheel, heel lekker om laurierblaadjes en takjes rozemarijn mee te koken. Heerlijk met verse tomatensaus en gebakken paddestoelen.

  9. Oh wat ziet dat er lekker uit. Ik kwam het altijd tegen op pinterest maar ik kon er nooooit eentje vinden in de winkels. Misschien moet ik beter gaan kijken op de markt en biologische winkels. De avocado saus klinkt ook zeker het proberen waard.

  10. Hmmm ! Dit ga ik zeker binnenkort maken ! Bedankt voor het recept

  11. Ik heb afgelopen weekend ongeveer 25 kg aan spaghettipompoen gekregen uit de moestuin (en dit was een halve, ik maak geen grapje..). Hij was zo groot dat ik er pas na bereiding van 2 gerechten achter kwam dat het een spaghettipompoen was. Anyway, ik heb nu nog een stuk liggen van 8 kilo en nu weet ik wat ik ermee ga maken! Dit :)

  12. Ik kan nergens vinden waar ik zo’n pompoen kan kopen. Ik woon in Utrecht, tips? Groetjes

  13. Hallo Groene Meisjes.
    Ik heb vanmiddag jullie recept spaghetti pompoen gemaakt . Precies zoals Door jullie vermeld .
    Geweldig gesmaakt met die avocadosaus. Ik heb wel een foto maar geen Twitter of Instagram. Jammer. Bedankt

  14. Ik heb het vandaag uitgeprobeerd, wat een overheerlijk recept.

  15. Bedankt voor leuk en lekker recept, en het kan zelfs nog makkelijker, heb ik ontdekt: pompoen helemaal heel in de oven, zonder snijden , en pas doorsnijden als ie er gaar uit komt. Snijden + pitten verwijderen gaat makkelijker, en de smaak wordt beter bewaard.

  16. Heerlijk recept, vandaag gemaakt.
    De avocadosaus aangevuld met wat groene olijven en gekruid met wat chilipoeder en ras el hanoet.
    Ook enkele tomaatjes, ik heb tasty tom’s gebruikt, gehalveerd ook even in de oven meegebakken.
    Heerlijk!

  17. Leuk recept. Als je de ruimte hebt, je kweekt de spaghettipompoen gemakkelijk in eigen tuin. Ze zijn eerder oogstbaar dan de andere pompoenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *