This is it. Beter wordt het (voorlopig) niet. Triple chocolate cupcakes met een suikervrije topping. Helemaal veganistisch, dus je hoeft je nergens schuldig over te voelen als je deze goddelijke chocoladevrienden naar binnen werkt. We geven je een recept om er maar liefst twaalf te bakken. Kan je even vooruit. Of niet natuurlijk. Lees gauw verder als je benieuwd bent naar het recept!
Ingrediënten voor 12 cupcakes
60 gram chocolade (puur)
250 ml sojamelk
1 theelepel appelazijn (koop je bijvoorbeeld bij de toko, of gewoon bij de supermarkt)
140 gram kokospalmsuiker of sucanat (dit is een zoetmiddel, een vervanger voor suiker, te vinden bij de biowinkel)
4 flinke eetlepels appelmoes
1 theelepel vanille extract
130 gram tarwemeel (volkoren tarwemeel)
45 gram cacaopoeder
3/4 theelepel baking soda of zuiveringszout
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
Ingrediënten voor de suikervrije choco-frosting
250 ml kokend water
45 gram cacaopoeder
250 gram gedroogde dadels in stukjes (de pitten haal je er natuurlijk uit!)
1 eetlepel agavesiroop (hiervoor kan je bijvoorbeeld ook (pannenkoeken)stroop gebruiken)
1/2 theelepel vanille extract
We bakken eerst de cupcakes
* Verwarm de oven voor op 180 graden
* Vet een muffin bakvorm in of gebruik een siliconen bakvorm
* Smelt de chocolade. Dit kan au bain marie, maar ook in de magnetron (kijk wel uit dat de chocolade niet aanbrandt!)
* Als de chocolade gesmolten is, laat je het 5 minuten afkoelen
* Ondertssen mix je in een grote kom de sojamelk en het azijn
* Dit melk-azijn goedje laat je een paar minuten rusten
* Vervolgens voeg je de sucanat of palmsuiker (of een ander zoetmiddel), de appelmoes, vanille-extract en de gesmolten chocolade toe. Roer goed door.
* In een andere kom mix je het meel, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder en het zout
* Voeg nu de helft van de droge ingrediënten toe aan de kom met de vochtige ingrediënten en mix dit heel goed
* Voeg vervolgens de andere helft van de droge ingrediënten toe
* Als het een mooi glad mengsel is geworden ga je de muffinvormpjes vullen
* Bak de cupcakes voor 18 tot 20 minuten in de oven en test met een satéprikker of de cupcakes gaar geworden zijn. (prik met een satéprikker in een cupcake. Als hij er droog uitkomt, is de cupcake gaar!)
* Laat de cupcakes 20 minuten afkoelen. Voordat je de frosting erop gaat doen, moeten de cupcakes helemaal afgekoeld zijn.
Nu maken we de frosting
* Doe het water met het cacaopoeder in je blender. Zet hem aan en wacht tot het een soort chocoladewater is geworden. Blend niet langer dan 30 seconden.
* Voeg vervolgens de dadels en de stroop toe. Blend tot het een romige massa is geworden. (wellicht moet je tussendoor stoppen met blenden, omdat het mengsel aan de wanden van de blenderkan kleeft, dit kan je er met een spatel gemakkelijk af halen!)
* Voeg als laatste het vanille extract toe en blend nog even kort door
* Spatel de fluffy, goddelijke, megazoete frosting in een bakje en laat het goedje eerst een kwartier afkoelen. Let op: doe géén deksel op het bakje!
* Zodra de frostig is afgekoeld doe je de deksel wél op het bakje en zet je de frosting voor minimaal 3 uur in de koelkast.
* Na 3 uur wachten (I know, het zal niet meevallen, maar geloof me: het is het waard!) is de frosting stevig genoeg om je cupcakes te gaan versieren.
Top je cupcakes af met bakdecoraties zoals discodip, hagelslag, kokosrasp, jam, een framboosje…maak er een feestje van! Trouwens, deze verantwoorde cupcakes komen nog beter tot hun recht op een vintage bordje uit je oma’s servies. Probeer het maar eens!
Ooooh help! Zelfs zo vroeg op de ochtend lijkt me dit wel wat :)
Zelfs? ;) Cupcakes for breakfast, the best thing!
Wauw, looks delicious! Ik ben vrijdag jarig en zoek nog inspiratie voor lekkere (en liefst gezonde) taartjes/cakejes. Volgens mij heb ik ze gevonden!
Mmmm! Net als Martine hierboven ben ik deze maand jarig en ik denk dat ik deze cupcakes maar op mijn bak-lijstje zet. Klinkt heeerlijk!
Holy moly. Ga ik dit weekend zeker proberen! Maar voor de zekerheid maak ik er maar 6 :)
Wat heerlijk! En dat op de vroege ochtend haha
Wauw dit ziet er echt super lekker uit! Jumm!
Hoooooooo-ly. Dit lijkt me het perfecte SOG-help-ik-moet-veel-leren-en-heb-chocola-nodig-voedsel!
Zelfs nu, net nu ik mijn brunch op heb, heb ik er zin in :p
Ahh yummy, dit ziet er heerlijk uit. En toch nog redelijk verantwoord… dit ga ik zeker een keer proberen!
Oh, lekker! Ik denk dat ik echt snel weer een werkende oven moet halen. Doe ik meteen de weegschaal de deur uit. ;)
Klinkt heerlijk! Kun je ook appelciderazijn gebruiken i.p.v. appelazijn? Anders moet ik weer naar de winkel….
Wat leer ik toch veel van jullie! Niet alleen om heerlijke, feestelijke cupcakejes te maken, maar ook alweer een voor mij gloednieuwe uitdrukking: SOG. Ik heb het meteen geGoogeld, maar denk dat het in mijn geval StofzuigenOntwijkend Gedrag betekent. ;)
YES deze ga ik sowieso uitproberen en al helemaaaaaal die frosting!!
de frosting is echt to die for. Kijk maar uit dat je niet alles in 1 keer opeet ;)
Nou ik denk dat ik toch maar heel snel de ingredienten in huis gaat halen:D
Oh god. dit lijkt me heerlijk!
Wat een super recept zeg!! Ik vroeg me alleen af, kun je de sojamelk ook vervangen met amandelmelk en is het mogelijk om de volkorenmeel met iets anders zoals bijvoorbeeld havermeel o.i.d. te vervangen?? Ik ga het hoe dan ook zeker een keertje proberen hoor!!
Hi Berdien, het antwoord op beide vragen is: ja! :)
Ik heb ze net gemaakt voor mijn verjaardag dit weekend, maar helaas misbaksel, snaak is wel heerlijk! Ze rezen enorm, zakte volledig in bij het uit de oven halen, ze zijn ook erg nat gebleven helaas
Ik heb ze net gemaakt voor mijn verjaardag dit weekend, maar helaas misbaksel, smaak is wel heerlijk! Ik heb ze gemaakt met amandelmeel en amandelmelk. Ze rezen enorm, zakte volledig in bij het uit de oven halen, ze zijn ook erg nat gebleven helaas
Oh, wat lijkt me dit heerlijk! Nu eet ik suiker- en zoetstofvrij dus vraag ik me af waar jullie chocolade kunnen vinden zonder suiker ed.
Alvast bedankt voor jullie antwoord!
Bij de biowinkel! Gezoet met stevia. Ekoplaza bijvoorbeeld.
Dan moet ik daar toch nog eens goed gaan zoeken want ik vond alleen varianten met smaakjes. Dank je!
Gebruiken jullie raw cacao poeder?
Bij deze cupckes niet. Maar bij andere recepten wel!
Waarmee zou ik de appelazijn en appelmoes kunnen vervangen?
Ja waar zou je de appelazijn voor kunnen vervangen?
Heb amandelmeel gebruikt maar na 8 minuten zakken de zo mooi gerezen muffins in en zijn ze zo nog erg vleoibaar na 20 minuten. Kan het niet met amandelmeel??
Hoor het graag. gr
Heb ze vandaag gemaakt met speltbloem, havermelk en minder kokosbloesemsuiker en ze waren zooooo lekker <3 Heb m'n (niet vegan) eters vanavond onder de indruk naar huis laten gaan, dus ga zeker ook de andere recepten proberen :)
Kan ik deze ook met Amandelmeel maken? Of mag ik er stukjes pure chocola doorheen doen of kleine stukjes oreo?
Gister deze muffins voor mijn verjaardag gebakken, zooo lekker! Echt zo’n lekkere smeuïge, brownie-structuur :-) En heb ook jouw/Jamie’s Italiaanse citroentaart erbij gemaakt, die was ook heerlijk. Iedereen heeft heerlijk gesmuld hier! Dankje voor de recepten!
[…] cupcakes, want dan kun je er wat meer van eten. Je kunt ze natuurlijk zelf bakken (bijvoorbeeld met dit recept,) maar heel eerlijk? Ik krijg ze niet zo mooi als op bovenstaande foto, dus ik heb het mezelf […]
[…] van het feestje waren denk ik wel de chocolade cupcakes. Deze waren natuurlijk helemaal vegan en het recept kwam van de groene meisjes af. En wordt tot op de dag van vandaag nog steeds aangevraagd door […]