Kun je je nog herinneren dat wij een reeks met vegan fastfoodrecepten hadden? Groene Meisjes eten namelijk echt niet altijd 100% healthy, maar we willen het toch graag een béétje verantwoord houden. Daarom bedachten we voor een aantal bekende fastfoodgerechten een vegan alternatief. Neem bijvoorbeeld deze Turkse pizza. Of wat denk je van een vegan Kapsalon? Wij houden van comfortfood dat eenvoudig te maken is en ook nog eens geen fortuin hoeft te kosten. Als jij daar ook van houdt, dan is dit broodje vegan ‘gyros’ met tzatziki echt jouw ding.
Dit broodje kun je gerust iedere week een keertje eten, zonder er op uit gegeten te raken. Je maakt het met lowbudget ingrediënten, zoals ui en bonen. Pitabroodjes zijn ook erg goedkoop. Het duurste ingrediënt is een pot naturel sojayoghurt, maar je hebt maar de helft van de pot nodig en dus kun je de andere helft voor bijvoorbeeld je ontbijt van de volgende dag gebruiken. Wij zijn zelf echt helemaal gek op dit gerecht en we maken het al een jaar of twee. Geen idee waarom we het niet eerder met jullie gedeeld hebben. Vergeef het ons!
Voor de zekerheid; natuurlijk is het geen echte gyros, want dat zou natuurlijk niet vegan zijn. Ook gebruiken we geen dure kant-en-klare vleesvervanger. We maken met kidneybonen, ui en gerookt paprikapoeder een vulling die erg doet denken aan zo’n heerlijk Grieks broodje. Paprikapoeder geeft de bonen en ui zo’n heerlijke rokerige smaak, zoals je dat normaal gesproken eigenlijk alleen bij vlees hebt. Dat bewijst maar weer eens dat je echt heel weinig nodig hebt om een vegan alternatief voor een gerecht dat je misschien vroeger altijd zo lekker vond, te maken. Vegans hoeven helemaal niks te missen!
Wat heb je nodig?
Voor de tzatziki:
250 ml naturel (ongezoete!) sojayoghurt
het sap van een halve citroen
een klein teentje knoflook
1 komkommer (geraspt)
snufje zout
gedroogde dille naar smaak
1 grote ui
1 blik kidneybonen
paprikapoeder naar smaak
pitabroodjes (wij gebruiken volkoren broodjes)
rauwkost, zoals spinazie, sla, geraspte wortel, augurk (of iets anders dat je nog in de koelkast tegenkomt)
Wat moet je doen?
– Bak eerst, volgens de aanwijzingen op de verpakking, de pitabroodjes af –
1. Mix de sojayoghurt, het citroensap, de knoflook, dille en zout goed.
2. Rasp de komkommer en pers (met je handen) het vocht eruit. De ‘droge’ komkommer die je overhoudt, mix je door de sojayoghurt.
3. Snijd de ui in dunne halve maantjes. Bak deze met olie in een koekenpan.
4. Voeg de kidneybonen (zonder het vocht) toe en bak mee. Voeg paprikapoeder naar smaak toe.
5. Vul de broodjes met de bonenmix en voeg zoveel tzatziki toe als je wilt.
Supersimpel, superlekker! We horen heel graag wat jullie van het recept vinden. Laat je het ons weten?
Dit soort simpele recepten zijn wel aan mij besteed :). Word ik blij van. Gaat un het ‘repertorire’ bij de quinoa-burger.
goed bezig!
tipje: als je de kernen met een theelepel uit de komkommer haalt nadat je die overlangs hebt doorgesneden, en dan pas raspen.
is makkelijker, minder nat…..
ik maak ze graag met rauwe ui, die na snijden wordt afgespoeld om het rauwe er wat vanaf te halen.
goede tip!
De ui heel dun snijden en dan even in zaijn met zout marineren maakt hem ook een stuk zachter van smaak en lekker(der) om rauw te eten.
Waar kun je ongezoete sojayoghurt krijgen? Ik zie overal alleen maar naturel sojayoghurt van Alpro waar ook wat suiker door zit.
Onder andere bij Ekoplaza. Daar heb je Provamel naturel, 0% suiker!
Hoi Daniëlle en Groene Meisjes,
Lekker recept!
Ik was totaal geen fan van de meeste yoghurt soorten, te zoet, maar bij Marqt en Ekoplaza kun je Provamel Soja Breakfast Zero Sugars kopen, die is lekker zurig. Perfect voor tzatziki, dips, etc.
Is daar te bestellen zie ik ook:
https://webshop.ekoplaza.nl/nl/koelvers/zuivel/soja-drink-en-desserts/5411188112143.html
X Marijke
Hey Marijke, dat is inderdaad ook de enige soya yoghurt tot nu toe die ik geslaagd vind! erg geslaagd zelfs en dat is fijn gezien yoghurt het enige product was dat ik wel eens stiekemn miste sinds ik vegan ging :)
Mjamm, lijkt me lekker!! :)
Lekker! Ik ben net vegan, maar dit komt bij ons op de menu!
Oh die ziet er heerlijk uit! Ga ik binnenkort maken :)!
Wat een gaaf idee om een fastfood-versie te maken van iets, zonder ‘kant en klare’ vleesvervangers! Dit lijkt me ook een perfect recept om met vleeseters te eten!
Zeker weten! Je hoeft niks te missen!
Klinkt heerlijk! Ga ik zeker een keertje proberen. Dank voor het recept! :)
Hmm, dit lijkt me erg lekker! Deze gaat op mijn receptenlijstje voor mijn vegan week komende week. Alleen heb inmiddels iets teveel recepten haha.
Je gaat het druk krijgen ;)
Oh lekker! Ik ben dol op kidneybonen, dus deze gaat op de planning voor aankomend weekend :)
Echt, waarom heb ik daar niet op gedacht? Ik ben gek op de combinatie van kidneybonen en ui! Ik ga alleen een beetje meer look toevoegen. Iets om dit weekend meteen uit te proberen!
Ik was stiekem een beetje teleur gesteld. Ik dacht yes de vegetarische slager heeft gyros gemaakt. Maar helaas, daar blijf ik op wachten hihi. Al ga ik er van uit dat dit ook een heerlijk recept is =)
ahhh sorry ;) Maar die vleesvervangers zijn best wel prijzig en wij zitten middenin een budgetteerproject. Vandaar :)
Kijk, dit lijkt mij echt een recept wat mijn vriend ook zou kunnen waarderen! Top, ik ga dit uitproberen :-)
Ziet er zó lekker uit! Ook echt iets voor mijn smaak. Ik wil dit in het weekend wel eens uitproberen!
Dit ziet er lekker uit dames! Leuk zulke recepten met een gezonde twist. Dit zou ik wel eens willen proberen, misschien dat mijn vriend dan dat vieze gyros en shoarmavlees uit de supermarkt eens laat staan, haha. ;-) Ik gruwel daar altijd zo enorm van.
brrrr ik ook! Was er al niet echt een fan van toen ik nog wel vlees at!
Oh pitabroodjes doen het bij mij altijd goed :)
THANKJOE
Ik wil nog even vertellen dat ik het gister heb gemaakt en het was echt heeerlijk!! Ik had er ook nog champignons door gedaan, aanrader! Mijn vleesetende vriend vond het ook echt heel lekker :D
[…] Heb je tzatziki over? Maak dan morgen deze heerlijke veggie gyros, waarvoor je exact dezelfde saus nodig […]
Vanavond gemaakt en wat een succes! Echt zo’n receptje waarbij 2 plus 2 zomaar even 5 wordt. Aan het ui-bonenmengsel heb ik pimenton, knoflook en venkelzaad toegevoegd om vleeskruiden na te bootsen. Healthy, goedkoop en super smakelijk Geen wonder dat hij ook in jullie boek staat! :)
Is dit recept voor 1 of 2 personen?
Vanavond gemaakt maar dan met verse bonen (dus die hadden al even liggen weken sinds gisteren :-)
Dit is echt een superlekker recept, bedankt voor het delen.
[…] Dinsdag – Pita’s met ‘gyros’ en tzatziki […]
Fantastisch recept! Simpel, alle ingrediënten heb ik standaard in huis en mijn puberzonen vonden het ook een succes. Dank!
Mmmm, wat ziet dit er lekker uit!!
Hoi!
Kan ik ook gezoete soja yoghurt gebruiken? Waarom eigenlijk de ongezoete variant?
Ik eet zelf namelijk altijd de gezoete variant omdat ik de ongezoete variant echt héél vies vind.
Groetjes,
Emma
Omdat je anders een naar suiker smakend sausje krijgt bij je avondmaaltijd… dat lijkt me niet heel lekker ;)