Vegan Fastfood: Mac & “Cheese”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Don’t we all just lOVE fastfood? Maar, alleen als het vegan is. Mac & Cheese, klassieker krijg je het niet. Lekkerder bijna ook niet. Jamie maakte een vegan variant en de cheese werd vervangen door edelgistvlokken. Voor wie alleen maar Engelstalige recepten leest: nutritional yeast. Je koopt het bij de natuurwinkel en het zit in een wit met paarse bus. Schrik niet als je de verpakking opent: het ziet eruit als zaagsel. Maar geloof ons, je kan er lekkere dingen mee maken. Benieuwd? Go check this out!

Wat heb je nodig voor een portie voor 4 personen? (of voor 2, zodat je je lunch voor morgen alvast in de koelkast hebt staan)

450 gram macaroni (wij gebruikten hier de glutenvrije elleboogmacaroni van Dove’s Farm)
1 1/4 cup water (+/- 310 ml)
1 cup plantaardige melk (+/- 250 ml)
3/4 cup edelgistvlokken
3 el maizena
1 el citroensap
1/2 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
1 tl mosterd
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma/geelwortel
snufje cayenne peper
2 el tahin
1 tl miso (optioneel)
snuf zwarte peper

Wat moet je doen?
1. Kook de macaroni volgens verpakking.
2. Terwijl de pasta kook blend je alle andere ingrediënten in je blender.
3. Giet de pasta af en voeg de saus bij de pasta in de pan waar je de pasta in hebt gekookt. Laat dit samen nog even koken en blijf goed doorroeren.
4. Je mac ‘n cheese is klaar als er een dikke saus is ontstaan. (Je kunt het altijd nog een beetje verdunnen met water.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Serveer met een lekkere frisse salade. Geniet ervan!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Vegan Fastfood: Mac & “Cheese”

  1. Ik ben gek op mac and cheese dus dit ga ik zeker een keer maken!

    1. Zoooo lekker met ketchup, haha! Net als vroeger.. Maar dan zonder kaasdraden natuurlijk ;)

  2. Wowie, ik heb denk ik al 10 jaar geen macaroni meer gehad. Ik hield er nooit zo van. Maar stiekem ziet dit er wel heel lekker uit en i loove edelgistvlokken (jammer dat het woord zo ranzig klinkt). Ik ga dit recept opslaan, thanks!

  3. Misschien een beetje een domme vraag waar ik al langer mee zit: wat zijn edelgist vlokken precies? Ik mag namelijk geen gist en misschien zit het woord alleen maar zomaar in de naam edelgist maar ik twijfel… What’s in a name, right? ;-)

  4. Smaakt het ook echt kazig? ik twijfel een beetje over de tahin namelijk,,,,, de combinatie van macaroni en sesam klinkt niet echt lekker in mijn oren.

  5. Ik moet bekennen dat ik nog nooit “echte” mac&cheese heb gemaakt, altijd zo’n pak maccaroni van Kraft met een pakje poeder erin, dat kaassaus wordt als je het door de gekookte elleboogjes roert. Joost mag weten wat daar voor rotzooi inzat…. maar de kinderen vonden het heerlijk.
    Jamie’s versie ziet er precies zo uit maar zal vast veel lekkerder zijn. Ik ga het proberen! :)

  6. […] je in de volgende recepten voor vegan parmesan met edelgist en cashewnoten en deze fantastische ‘mac & cheese.’ Het kan overigens totaal geen kwaad om iedere dag edelgist te eten. Sterker nog: het is aan te […]

  7. Klinkt goed! Dit is misschien wel het eerste dat ik ga uitproberen als ik de edelgistvlokken in huis heb ;).

  8. […] vervanger van parmezaanse kaas of om kaassausjes mee te maken. Zoals bijvoorbeeld in dit gerecht: Mac ‘n “Cheese.” Edelgist heeft, als je het verwarmt, een lekker kazig smaakje. Veel vergis hebben een bus […]

  9. Ik zou de melk vervangen voor soaked cashews! Veel creamier en kaziger

  10. Hoooi! Ik heb de saus net gemaakt en ga het vanavond lekker oppeuzelen. Ik heb wel een vraagje: wordt de saus dikker wanneer je het door de pasta gaat koken? Hij was nadat ik alles had geblend (?) namelijk nog erg dun!

  11. Lijkt mij echt verukkelijk!!! Ik vraag me nu af.. hoe lang is het houdbaar in de vriezer?

  12. Helaas vond ik dit helemaal geen lekker recept.. Eerste keer dat ik iets met edelgistvlokken maakte en het leek me van te voren heel lekker, maar het had uiteindelijk een heel gistige smaak en ik proefde weinig van de kruiden, dus het was totaal niet smaakvol. Misschien ligt het aan mij of mijn ingrediënten… Maar dit is jammer genoeg niet voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *