Vegan ‘kaas’

kaasbal3

Er wordt ons vaak gevraagd of wij kaas wel eens missen, nu we veganistisch eten. Inmiddels, na vier jaar, zijn wij wel een beetje over onze ‘kaasissues’ heen, maar dat neemt niet weg dat we nog steeds weten hoe lekker we kaas vroeger vonden. Bijvoorbeeld op een toastje, bij de borrel. En natuurlijk, een toastje met hummus of een tapenade is óók heel lekker, maar zelf een vegan kaasje maken leek ons ook wel eens leuk!

Om eerlijk te zijn: ik (J) ben nooit zo’n fan van recepten waar veel cashewnoten in zitten. Cashews zijn best wel prijzig en voordat je ze kunt verwerken, moet je ze vaak uren weken. Maar nu we toch al wat langer in de keuken staan, rondom de feestdagen, leek het een goed moment om dit recept (met cashews dus,) toch eens te maken. Het lijkt ons het perfecte borrelhapje voor oudejaarsavond, wat denken jullie?

Natuurlijk wordt een ‘kaasje’ gemaakt op basis van cashewnoten nooit precies hetzelfde als kaas gemaakt op basis van zuivel. Maar dat geeft niet, want het gaat om het idee. Het gaat om het romige en het smeerbare en dát effect bereik je zeker met dit recept.

kaasbal5

Wat heb je nodig voor 2 kaasballetjes?

2 cups (300 gram) rauwe cashewnoten
3 eetlepels edelgistvlokken
2 1/2 eetlepels kokosolie, hard
rasp van een halve citroen
3 eetlepels citroensap
2 handjes olijven (stuk of 20)
snufje zout

handje gehakte amandelen
handje gehakte peterselie

Wat ga je doen?

1. Week de cashewnoten voor minimaal 2 uur in een kom water. Des te langer je de cashewnoten weekt, des te romiger je kaasje wordt. (geduld is een schone zaak / voorbereiding is key)
2. Doe de cashewnoten met de kokosolie, edelgistvlokken, citroenrasp en sap, olijven en zout in een keukenmachine of een stevige blender. Het kan even duren voordat alle cashews vermalen zijn.
3. Schep de mix in het midden van een stuk plastic of stof (let op: wordt wel vies) en vorm tot een bal. Zet de bal (in plastic/stof) een uur in de koelkast.
4. Haal de cashewmix uit het plastic of de stof. Maak 2 balletjes van de mix.
5. Rol de ballen door de gehakte amandel en peterselie. Serveer met toastjes of stokbrood.

kaasbal4 kaasbal2 kaasbal1

And there you go! Je eerste borrelhap-optie voor oudejaarsavond is daar. Op dit moment is Jamie met nog een aantal andere hapjes bezig, die komende dinsdag op De Groene Meisjes zullen verschijnen. Houd ons dus goede in de gaten als je op zoek bent naar meer inspiratie voor oud&nieuw!

Heb jij wel eens zelf een vegan kaasje gemaakt? En wat zijn jouw favoriete vegan hapjes  voor bij de borrel? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Vegan ‘kaas’

  1. Ik ben niet zo zeer fan van kaas, maar juist van geitenkaas. Oh, wat mis ik dat soms! Een tijdje geleden heb ik een vegan kaas gemaakt van tofu, maar ik eet liever niet heel veel soja, dus ben benieuwd naar deze variant! Onwijs leuk servies!

  2. Ik vind het zo gek dat online ik edelgistvlokken voor €4 euro kan vinden voor 200 gram maar in de winkels (correct me if I’m wrong, hebben jullie nog een adresje in Amsterdam?) vragen ze 10€ voor maar 150 gram. Haha waar kan ik dit veganistische goud het beste bestellen? Ben er zo benieuwd naar!

    1. Wij kopen het altijd bij Ekoplaza, voor rond de 4 euro per bus :)

      1. 4 euro? Ik heb zo’n bus gekocht bij EP, kostte iets van 10 euro :o Van het merk Mattisson, kopen jullie een ander merk?

        1. Ik betaal €4,25 voor 150 gram edelgistvlokken van het merk Natufood bij mijn plaatselijke biologische winkeltje. Afgelopen jaar was het ook weleens in de aanbieding en dan kostte het maar €3.00. Natufood is ook biologisch geloof ik, alhoewel ik geen officieel EKO keurmerk tegenkom op de bus.

        2. wow, dat is wel heel duur! Wij hebben Natufood ofzoiets, uit mn hoofd :)

      2. bij ekoplaza verkopen ze tegenwoordig alleen nog de biologische edelgistvlokken en daar betaal je inderdaad 10 euro voor :(. voortaan op internet bestellen dus!

        1. Bij die van mij heb je gewoon nog die van natufood hoor en die is rond de 4 of 5 euro geloof ik. Sowieso verkopen ze dat merk ook in andere natuurvoedingswinkels :)

        2. huh? wow! Dat is dan niet bij iedere Ekoplaza, want wij hebben het vorige week nog gekocht voor 4 euro oid.. Maar dat is wel heel erg prijzig zeg!

    2. ik bestel het altijd bij pit & pit.. ik heb een grote bus van 900 gram voor ik geloof iets van een tientje.. hij is ook bio! :)

    3. €2,50 voor 200 gram in Duitsland in de reguliere supermarkt, daar heet het Würzhefeflocken.

  3. Wat een leuk recept. Ik heb nog nooit vegan kaas gemaakt maar ik vind dit echt een hele leuke optie!! Ik maak zelf graag een spread van groente. Heerlijk! Ik ben benieuwd naar de hapjes de komende week:-)
    Liefs, Eva

  4. Dit wordt de borrelhap bij de wijn op mijn eetclubavond. Een van de eetclubdames ( we zijn allemaal rond de 50, inmiddels dames dus ipv meiden ?) is op weg om vegan te worden, dit lijkt me dus heel erg passend voor haar en ons.
    THNX!

  5. Iedere keer als ik in de bio supermarkt ben vergeet ik die edelgistvlokken te kopen! WIl zo graag eens een van jullie kaas(saus) recepten maken, dit ziet er ook echt weer héél lekker uit!

  6. Hé wat leuk. Gisteren heb ik bij het kerstdiner voor het eerst een gerechtje gemaakt met ‘kaas’ van edelgistvlokken. Gelijk aan 10 mensen (kaas- en vleesliefhebbers) voorgeschoteld. Spannend! Maar gelukkig vonden ze het lekker. En ik ook :)

  7. Hoo, dit klinkt niet slecht en wat zien ze er ook lekker uit! Mijn complimenten voor de foto’s. Ze zijn echt prachtig!
    Fijne feestdagen! Sofie

  8. Lekker hoor! Ik heb zowaar een goed voornemen voor 2016: kaas laten staan. Zal dit recept eens uitproberen binnenkort.

    1. De edelgistvlokken geven het een beetje een kazige smaak. Ze dienen dus als smaakmaker!

    1. Zou kunnen, maar de smaak wordt dan wel echt behoorlijk flauw. De olijven geven wat meer pit/smaak.

  9. Ja edelgist is inderdaad nergens echt goedkoop te vinden, hopelijk komt dat ooit nog wel..
    Anyhow, ik heb vaak geprobeerd vegan kaas te maken maar altijd miserably gefaald. Met agar agar bijvoorbeeld, maar dan werd het te jelly achtig, of het bleef gewoon smeerkaas achtig. Ga deze zeker keer proberen, denk dat de kokosolie hem wel stevig houdt.
    Ik heb dat recept van c’est la vegan volgens mij ook ooit geprobeerd, in een kaasdoek en dan in de oven ofzo, niet aan mij besteed helaas.

  10. Heb deze ‘kaas’, of spread, gemaakt en ik vind ‘m heerlijk! Op brood of in salade… Vandaag heb ik een zoete puntpaprika ermee gevuld en toen 20 minuutjes in de oven. Dat was lekker! Echt aan te bevelen. De paprika wordt zietig en dat samen met de olijvige citroensmaak van de ‘vegan kaas’ was een supercombinatie!

  11. Lieve Groene Meisjes,

    Als jullie edelgist in papier zoeken dan kun je bij REWE in Duitsland terecht. Zo´n zakje is niet zo duur, iets van 4 € voor 200 g geloof ik.

    Een ander recept voor vegane kaas en iets eenvoudiger dan het bovenstaande:
    250 g cashews een nacht weken in water
    1/2 theelepel zout in het weekwater
    dan de volgende dag:
    weekwater afgieten en opvangen
    cashews in een mengbeker, 100 ml van het zoute water erbij en nog een halve theelepel zout. Ik doe er nog een teen knoflook bij en wat peper, maar dat hoeft niet.
    Met de pureerstaaf het geheel pureren tot het de consistentie heeft van verse kaas.
    mjammm
    hartelijke groet,
    Marianna

  12. De cashewsmaak vind ik wat te sterk. Zijn macademia noten misschien ook een optie?

  13. Wat is dit lekker zeg!! Ik heb er ‘1 haps balletjes’ van gemaakt. Stond er leuk op tafel en makkelijk met een prikkertje op een cracker te hevelen :-)

  14. Ik heb al eens edelvlokken gekocht maar vond ze heel muf smaken en amper naar kaas. De persoon in de reformwinkel zei dat het het meest naar parmazaanse kaas smaakte maar dat was ver te zoeken. Ik hou van kaas, bijna alle kaas maar edelgistvlokken deden me kokhalzen. Kan het liggen aan het merk dat ik had? Ik had G&W merk van de reformwinkel zelf. Ik wil het graag lekker vinden want vegans doen het in zoveel recepten

    1. Wat heb je met de edelgistvlokken gedaan? Je moet ze echt verwerken in een gerecht. Zo op brood of over de pasta is het inderdaad niet lekker. Dus zoals hier in deze kaasjes of in een kaassaus smaakt het goed.

      Wil je geraspte kaas voor over de pasta, dan kan je beter geraspte kaas halen, of Violife ove je pasta laten smelten, of Grattugioto kopen. https://www.vmarktutrecht.nl/zoeken.html?q=grat

  15. hoi meisjes,

    ik heb vandaag jullie recept gebruikt als basis, heb twee variaties gemaakt :
    1 met halfgedroogde tomaatjes, harissa, en paprika omhuld in een eigen mengeling van noten en zaden die ik geroosterd heb en 1 met tuinkruiden en omhuld met peterselie en crispy onions..
    Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen, onwijs leuk om te doen en te proeven.

    1. Super leuk jou eigen creatie zou hier ook graag mee aan de slag gaan kun je zeggen hoeveel gram of stukken jij hebt gebruikt van de tomaatjes harrisa en paprika en hoe je dit hebt toegevoegd eigen lijk gewoon wat uitgebrijder info dan zou ik hier graag mee aan de slag gaan! Alvast bedankt

  16. Hi Merel, Wat is er zo vervelend aan het weken van cashews? Je hoeft er niet bij te blijven hoor! Rob

  17. Holland & Barret heeft de edelgistvlokken regelmatig in de aanbieding, soms 1+1 gratis. Op het moment 2e produkt 50% korting. Normaal 200g = 4,09 euro

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *