Zuivelvervangers

Wat als je een groot liefhebber van zuivelproducten en kaas bent en je wilt vegan eten. We hebben de meest voorkomende zuivelvervangers op een rijtje gezet inclusief lekkere recepten om direct uit te proberen.
zuivelvervangers

Misschien ben jij je op dit moment aan het verdiepen in een plantaardig dieet. Of je bent nog maar net begonnen met vegan eten en je loopt tegen wat vragen aan. Wellicht heb je dan iets aan dit artikel waarin we de meest voorkomende zuivelvervangers voor je op een rijtje zetten. Bij verschillende producten laten we je een voorbeeldrecept zien, zodat je ziet hoe je het product kan toepassen. Door op de linkjes te klikken, kom je bij de desbetreffende recepten. 

Vlees en vis vervangen gaat over het algemeen vrij gemakkelijk. Kijk maar naar het aanbod in de supermarkten en biowinkels: burgers en balletjes genoeg. Maar wat als je een groot liefhebber van zuivelproducten en kaas bent en je wilt vegan eten? Ja, dat vergt wat extra zoektocht. Maar wees maar niet bang hoor, er is keuze genoeg!

Melk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Was jij gewend om de dag te beginnen met een koffie met opgeschuimde koeienmelk? Of drink je graag een glaasje melk bij je boterham met kaas? Klinkt allemaal heel bekend hoor! Waarschijnlijk zijn veel mensen hiermee opgegroeid, dus het is ook helemaal niet raar als je dit in het begin wel een beetje mist. Gelukkig zijn er allerlei soorten plantaardige variaties op melk te koop, dus je hoeft eigenlijk niks te missen.

In de reguliere supermarkt komen we al een heleboel soorten plantaardig variaties op melk tegen. Zoals sojadrink, rijstdrink, kokosmelk en haverdrink. En dan ook nog in allerlei smaakjes en vormen: gewoon en light bijvoorbeeld. Iedere supermarkt heeft wel een huismerklijn met plantaardige variaties op melk. Ook kom je Alpro en RiceDreams veel tegen. Het zijn prima dranken, maar natuurlijk willen we niet zeggen dat het per definitie gezond voor je is. Vaak zit er toch suiker in deze dranken en dan hebben we het nog niet over eventuele E-nummers. Het zijn geen biologische producten, dus misschien moeten we dat ook gewoon niet verwachten.

Bij de biowinkel daarentegen komen we wél ongezoete en biologische dranken tegen. Je kan denken aan merken als Provamel, Vitariz en Lima. Ook hierin komen we weer een breed scala aan verschillende smaken en soorten tegen; van rijst-kokos tot amandel-vanille en alles er tussenin.

Mijn persoonlijke favoriet? 100% zeker weten Oatly barista! 

Soorten plantaardige drinks

Hoe maak je nou een keuze? Dat is een beetje afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Een paar voorbeelden:

  • Sojadrink is vaak de goedkoopste melk. Je moet van de smaak houden, niet iedereen vindt dit lekker.
  • Sojadrink is er ook in allerlei zoete smaken, waardoor ouders het vaak een goede vervanger van yogidrink vinden voor hun kinderen.
  • Amandeldrink is lekker romig en vinden wij lekker om een havermoutontbijt mee te maken.
  • Rijstdrink is wat wateriger, maar ook heel erg ‘licht.’ Hierdoor vinden wij het geschikt om ermee te bakken. Bijvoorbeeld deze baked oats met rood fruit en kokos.
  • Speltdrink leent zich goed voor geweldige latte-art op je koffie.
  • Kokosmelk is vrij vet en vol van smaak en is geweldig om mee te koken. Denk aan een lekkere Indiase curry of linzensoep.
  • Hazelnootdrink heeft een – logisch – notige smaak en vinden wij daarom erg geschikt voor zoete (bak-)gerechten.
  • En dan hebben we nog dranken als hennepmelk en quinoamelk. Deze kom je niet overal tegen, want het zijn vrij exclusieve (en kostbare) producten. Beide melken hebben een beetje een hartige smaak en niet iedereen zal dit kunnen waarderen.

Zelf plantaardige melk maken

Vind je de zuivelvervangers uit de biowinkel of supermarkt niet lekker? Dan kan je ook heel gemakkelijk zelf plantaardige melk maken! Je hebt vaak niet meer nodig dan een kaasdoek en een vergiet. Ook met een blender of een juicer kom je een heel eind.

Wanneer je bijvoorbeeld zelf amandelmelk wilt maken is het enige dat je nodig hebt: amandelen, vanille, water en een zoetmiddel. Bijvoorbeeld in de vorm van verse dadels. Je laat de amandelen weken, laat ze met de andere ingrediënten draaien in de blender (deze gebruik ik!) en laat de melk daarna door een kaasdoek en vergiet lopen. Check hier mijn artikel over het zelf maken van plantaardige drinks. En echt, geloof me, het is zó gedaan!

Yoghurt

IMG_5697-768x1024

Ik weet niet hoéveel pakken en bakjes yoghurt er vroeger bij mij in een maand doorgingen, maar het waren er véél. Mijn lievelingsontbijt is jaren (ik overdrijf niet) een bakje kwark met cruesli geweest. En stiekem verlang ik er nog steeds af en toe naar. En daarom maak ik mijn eigen cruesli met biologische ingrediënten, maar die kwark, die eet ik natuurlijk niet meer. Hoe kan je yoghurt vervangen als je plantaardig wilt eten?

Plantaardige alternatieven voor yoghurt zijn overal te koop. Alleen al in de supermarkt kom je allerlei smaakjes tegen, meestal van het merk Alpro. Er zijn bekers en pakken van een halve liter te koop. Literpakken zijn er nog niet. Een plantaardige variant op yoghurt is een wat duurder product dan koeien-yoghurt, dus we denken dat een literpak dan ook wel prijzig zou worden. De plantaardige variant op yoghurt die we in de supermarkt tegenkomen is behoorlijk gezoet en dat is voor veel mensen een reden om het niet te willen eten. Zelf vinden wij het geen probleem om dit af en toe te eten; maar zeker niet iedere dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de biowinkel kom je meerdere merken plantaardige varianten op yoghurt tegen. Bijvoorbeeld Provamel en Sojade. Deze merken hebben ook varianten  waarin geen suiker zit. Zelf vind ik de Provamel naturel (zonder suiker) erg lekker, vooral omdat ik zelf graag een smaakje toevoeg. Zoals kokos of allerlei soorten fruit. Ik vind het ook erg lekker om een plantaardige variant op yoghurttaart te maken! Daar leent soja zich erg goed voor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laatst probeerde ik voor het eerst kokosyoghurt. Kokosyoghurt is een erg puur product, zonder gekke toevoegingen. Helaas is het lastig verkrijgbaar en enorm duur. Ik kocht een bakje voor €4,95 bij Vegabond. In dat bakje zat maar 250 ml… maar het was iedere euro waard. Een volgende keer wil ik het zelf proberen te maken. Zelf kokosyoghurt maken doe je met probiotica. Hoe het precies werkt moet ik nog uitzoeken, maar ik ga het zeker proberen!

Helaas zijn er verder nog geen plantaardige varianten op yoghurtsoorten te koop. Althans, in Nederland niet. In Amerika liggen de schappen van de biowinkels natuurlijk vol met allerlei spannende producten, maar zo ver zijn we hier nog niet.

IJs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook zo dol op ijs? Je hoeft niet bang te zijn dat je als veggie geen ijs kunt eten hoor! Bij de reguliere supermarkt zijn allerlei soorten sorbetijs, maar ook soja-ijs te koop. Zelfs bij de snackbar spotten we tegenwoordig soja-ijs in verschillende smaken, zoals aardbei, vanille en chocolade. Zelf zijn we niet de allergrootste fans van soja-ijs, omdat er soms toch een beetje een gekke bijsmaak aan zit.

Het ijs van Professor Grunschnabbel daarentegen: wow. Dit ijs wordt gemaakt op basis van kokosmelk en komt in ontzettend veel originele smaken. Wij zijn fan! Sowieso vinden we ijs op basis van kokosmelk erg lekker. Ook het Coco Superfood ijs van de Ice Cream Factory viel hier goed in de smaak.

Het allerlekkerste en meest gezonde blijft natuurlijk altijd om zelf ijs te maken. Denk aan Banana Softserve, Frozen Bananapops of Frozen Yoghurt.

Room en slagroom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gek op pasta met een romige saus? Vroeger gebruikte ik hiervoor crème fraïche of mascarpone. Maarja: not so vegan. At all. Tegenwoordig gebruik ik een plantaardige variatie op room van haver, rijst of soja. Dit koop ik bij de reguliere supermarkt of bij de biowinkel. Vooral bij de biowinkel kan je al kiezen uit allerlei soorten en merken. De plantaardige variatie op room leent zich goed voor romige sauzen en soepen. Wij vinden het ideaal!

Nog lekkerder is het om zelf een plantaardige versie te maken. En het grappige is dat daar helemaal geen room aan te pas hoeft te komen! Je kan met geweekte cashewnoten de allerlekkerste sausjes maken. Kijk maar eens naar dit recept voor een heerlijke Griekse saus en probeer het eens!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slagroom is een ander verhaal. Het is best lastig om hier een écht lekkere vervanger voor te vinden. Nu waren wij al nooit de allergrootste slagroomfans, zeggen we er eerlijk bij. Met een slagroomtaart heb je ons nooit een groot plezier kunnen doen. Maar natuurlijk testten we wel een paar soorten plantaardige variaties op slagroom, zodat we erover mee konden praten. We kunnen ons de desillusie nog herinneren die we beleefden toen we rijstslagroom van SoyaToo testten. We aten namelijk altijd rijstslagroom bij Lombaria, een van onze lievelingsplekken in Antwerpen. Deze slagroom is goddelijk. Maar de variant uit bus die we bij de biowinkel kochten was allesbehalve lekker. Helaas! De enige kant-en-klare plantaardige variatie op slagroom die we tot nu toe geslaagd vinden, is van Alpro Op Te Kloppen. Verkrijgbaar bij de buurtwinkel, dus dat is handig. Natuurlijk is deze plantaardige variant wel gezoet (zoals meestal met slagroom) dus daar moet je zin in hebben.

Een aantal merken: SoyaToo, Provamel, Alpro en LeHa. Verkrijgbaar bij de reguliere supermarkt, de biowinkel of te bestellen via Veggiedeli.nl.

Echt grote fans van kant-en-klare slagroom zijn wij dus niet. Maar we maken graag een uitzondering voor zelfgemaakte kokosslagroom! Mmm, dat is echt heerlijk. Het enige dat je nodig hebt is een blik kokosmelk, wat vanille en kokossuiker en een handmixer. In dit artikel lees je hoe je kokosslagroom maakt. Wij zijn ontzettend blij met deze uitvinding!

Kaas

Misschien wel het lastigste om te vervangen, omdat veel mensen het zo lekker vinden: kaas. Veel  vegetariërs eten veel kaas, omdat het zo’n lekker makkelijke vervanger voor vlees is. Maar als je dan besluit plantaardig te gaan eten, dan valt kaas helaas af. Ach, kaas kan ook heel erg vet zijn, dus zo erg is het niet om dit niet of in elk geval minder te eten. Toch kan je die bite of die typische kaassmaak nog wel eens missen. Mijn lievelingskaas was altijd geitenkaas – echt, daar kan ik van dromen. Helaas zijn hier nog geen goede vervangers voor te vinden. Sowieso zijn goede kaasvervangers nog vrij schaars.

Bij de reguliere supermarkt zal je nog geen kaasvervangers vinden. Bij de biowinkel wel, maar die vinden wij persoonlijk heel erg vies. Het gaat dan overigens om smeerbare kaasvervangers van het merk Tofutti en nog een ander merk, waarvan we nu de naam even niet weten. Wij vinden dat deze kazen een gekke soja-achtige smaak hebben. Ook voelen ze erg vet aan en zijn ze vaak erg zout. Nee, geen favorietjes voor ons. Welke kaasvervangers vinden wij dan wel lekker?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De kaasvervangers van Wilmersburger vinden wij zeer oké. Zo hebben we wel eens de geraspte kaas gebruikt voor een broodje met gesmolten kaas, kruiden en champignons. Dit werd erg lekker! Ook de tosti’s die bij DopHert worden geserveerd worden gemaakt met Wilmersburger kaas. Je merkt bijna het verschil met echte smeltkaas niet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook de gewone plakken kaas van Wilmersburger zijn lekker, maar wel een beetje kaal van zichzelf. Bij Vegabond aten we een broodje met Wilmersburger kaas, een sausje en veggies. Dat was lekker! Maar de plakken gewoon zo, kaal dus, eten? Mwah.

Wilmersburger is niet het enige merk kaasvervanger dat er te koop is. Zo is er ook nog Daiya kaas, uit Amerika, maar dit merk hebben wij helaas nog nooit geprobeerd. We horen er erg goede verhalen over. Verder is er No Muh, Sheese, Tofutti en Frescolat. Deze merken worden onder andere verkocht bij Veggiedeli. Voor Wilmersburger moet je bij de winkels van de Vegetarische Slager, Vegabond, Heavenly Cupcakes of Veggiedeli zijn.

Verwacht geen wonderen van een kaasvervanger. Het is en blijft natuurlijk nepkaas. Zo hebben wij nog nooit een goede vervanger voor bijvoorbeeld mozzarella of feta gevonden. En zoals ik hierboven ook al zei: geitenkaas is ook (nog) niet te vervangen. Maar de plakken Wilmersburger doen goede dienst als tostikaas en de geraspte kaas smaakt erg goed over een ovenschotel. Daar blijft het, voor ons, dan ook wel bij.

Edelgist

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij gebruiken zelf graag edelgistvlokken als vervanger van parmezaanse kaas of om kaassausjes mee te maken. Zoals bijvoorbeeld in dit gerecht: Mac ‘n “Cheese.” Edelgist heeft, als je het verwarmt, een lekker kazig smaakje. Veel vergis hebben een bus edelgistvlokken in de kast staan omdat het gezond, goedkoop en makkelijk te gebruiken is.

En hiermee komen we aan het einde van het overzicht van zuivel-en kaasvervangers. Er is, zoals je ziet, nogal wat te kiezen. Dat is maar goed ook, want je wilt als veggie zijnde natuurlijk niet op een houtje bijten. Plantaardig eten hoeft dus helemaal niet te betekenen dat je eetpatroon saai of eentonig wordt. Juist niet! Wie had ooit gedacht dat wij slagroom van kokosmelk, kaassaus van edelgistvlokken en room van gewelde cashewnoten zouden gaan maken? Sinds wij veganistisch eten zijn we juist veel creatiever geworden in de keuken!

We hopen dat je iets aan deze lijst hebt gehad! Welke zuivelvervangers gebruiken jullie wel eens? We lezen het graag bij de comments. Of: volg me ook op Instagram en laat daar van je horen! 

Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

87 gedachten over “Zuivelvervangers

  1. Leuk en handig, dit overzicht! Ik ben zelf niet vegan, en ook niet van plan het te worden… maar gebruik wel zeer regelmatig plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, amandelmelk, sojayoghurt. Heb onlangs ook een bus spuitslagroom gekocht bij Vegabond, die vond ik wel lekker!

    1. Nee, die hebben we nog nooit gezien of geproefd! Ziet er grappig uit :)

  2. In plaats van room gebruik ik vaak kokosmelk in mijn gerechten. Dezelfde smeuïge textuur en een beetje zoetige smaak. Heerlijk in bijvoorbeeld een curry of in de pompoensoep!

  3. Goed dit artikel! Wel een vraag; veel is op basis van soja & gebleken is toch wel dat je erg moet uitkijken met de inname van soja (vooral voor vrouwen), hoe lossen jullie dat op? Wisselen jullie veel af?

    1. Dat lossen we op door weinig soja te gebruiken en juist gebruik te maken van 1 van de vele alternatieven die in dit artikel worden genoemd.

      1. Voor melk genoeg alternatieven, maar voor yoghurt dus niet.. Zo lastig wat dan wel te eten na een sportavondje, dan snack ik naar yoghurt met fruit en noten of muesli…

        1. Precies dat. Genoeg vrianten op melk zonder soya. Maar yogurt of kwark zonder soya kan ik lastig vinden. Op dit moment eet ik teveel soya en daar ga ik last v krijgen gezien oestrogeen. Graag een hekdere simpele tip: waa koopnje een griekse yogurt vervanger of een kwark of half volle yogurt vervanger zonder teveel suiker etc en zonder soya. Ik ga het morgen meteen inslaan. Nee ik ben niet van het zelf maken

        2. De lekkerste yoghurtvervanger vind ik toch wel de kokos naturel van AH. die is echt heerlijk. Net als de koksmelk van ah. Kom er alleen net achter dat de kokos yoghurt echt bomvol calorieen is, niet normaal. Daar schrok ik van. De melkvariant juist weer heel weinig…

  4. Als vervanger voor feta kun je zelf tofu marineren. Dat vond ik zelf een beetje eng omdat ik niet zo’n fan was van tofu, maar het was echt erg lekker in mijn Griekse salade. :)

    1. Ohja, dat heb ik wel eens vaker gehoord inderdaad! Ik ben niet de allergrootste tofu fan, dus ik doe daar niet zoveel mee. Maar dit klinkt wel lekker!

  5. Oeh! Ik wil uiteindelijk veganistisch gaan leven als ik op mezelf woon (ik eet nu nog vlees, het lukt niet echt thuis) dus dit is super handig! Dit gaat bij de favorieten :P Please, gooi dit en de gelinkte artikelen nooit weg! Ik denk namelijk dat ik dit artikel over een paar jaar pas echt ga gebruiken haha. Super handig!

    1. Wij gooien nooit artikelen weg, wees maar niet bang ;)

  6. Verdorie, heb ik nog geen week geleden dat bekertje weggegooid. Ik had een geel bekertje met een gele dop erop en daar zat een soort kaaspoeder in. Ik maakte daar met sojaroom een kaassausje van voor over de groenten, maar ik maakte ook Mac & Cheese ermee. Ben dus de naam vergeten. Verder vond ik de Willemsburger inderdaad ook de enige verteerbare kaas.

  7. Ik ben wel heel nieuwsgierig over hoe jullie over soja denken, want het schijnt lang niet zo goed voor je te zijn als dat we denken. rijstmelk of amandelmelk schijnt een stuk beter te zijn doordat er tegenwoordig in de soja giftige stoffen blijven zitten door de productie.

    1. Hi Suzanne,

      In de biologische sojaproducten (die wij gebruiken) zitten geen GMO’s en ook hoeven daar geen regenwouden/bossen voor te ontgelden.
      Wat betreft je gezondheid: zoals met veel dingen geldt, geldt dat ook voor soja: alles met mate. Soja is niet ongezond voor je, maar wel als je het iedere dag of de hele dag door eet. Als jij je dag begint met sojayoghurt, koffie met sojamelk en tussen de middag en ‘s avonds tofu en tempeh eet… ja, dat wordt een beetje teveel van het goede. Maar datzelfde zou gelden voor zuivel, kaas, vlees, vis, tarwe, suiker…
      Sojaproducten die zeker wél gezond zijn, zijn tempeh en miso. Dat zijn de meest gezonde vormen van soja die je kan eten.
      De rest gebruiken wij dus zeker ook, maar niet dagelijks.

      Wat betreft die rijstmelk of amandelmelk die gezonder voor je zou zijn: kijk daar ook mee uit. Want in veel van deze melken zitten suikers of e-nummers. Dat is dan ook weer niet wat je wilt!

  8. Er gaan zoveel verhalen over soja de wereld over. Denk daarbij ook zelf kritisch na en geloof niet alles klakkeloos (dat is de kunst van de media). Voor mijn vak als (plantaardig) diëtist doe ik niet anders, maar hier is mijn visie.

    In ieder geval ligt het probleem in mijn ogen vooral dat als mensen vega(n) worden veel of vrijwel alles door soja gaan vervangen. En dat is !niet! gezond inderdaad. Een téveel van iets is nooit goed. Je hebt soja niet nodig om gezond plantaardig te eten, daar zijn genoeg andere opties voor :).

    Daar komt bij dat de ‘gewone’ soja genetisch gemanipuleerd (GMO) wordt en hierdoor nare stofjes kunnen bevatten en bovendien gepaard gaat met ontbossing. Je kan dan beter voor je eigen gezondheid en die van de wereld kiezen voor GMO vrije en ‘verantwoorde’ ontbossing (in hoeverre dat verantwoord is…) biologische sojamelk, zoals van Provamel. Dat is dan ietsje duurder, maar als je het niet veelvuldig gebruikt, zeer zeker de moeite waard.

    Wil je wel soja? Kies er dan voor om ‘whole foods’ bronnen van soja tot je te nemen: sojabonen,sojamelk, tofu, tempeh, miso en natto. Neem geen soja tot je dat te veel is bewerkt, zoals soja proteine isolaat.

    En houd de intake bij max 2-3 porties per dag (1 portie is 1/2 kop sojabonen, 1/2 kop sojamelk of 1/2 kop sojanoten)

    1. Dank voor je toelichting. We zijn het helemaal met je eens :)

  9. Dit is echt fan-tas-tisch! Dit is precies het punt waar ik op stuitte! Sinds ik geen vlees meer eet, eet ik des te meer zuivel; wat de stap naar vegan erg groot maakt! Ik ga hier meteen mee aan de slag :) Bedankt dames!

    1. Graag gedaan :) en: het komt erg bekend voor. Ik heb nog nooit zoveel zuivel gegeten als toen ik vega ging. Dat overstap naar vegan was daardoor behoorlijk groot, maar het is gelukt ;)

    2. Iknzit ook onder de acnee van die zuivel en vandaar dat ik vegan ben geworden. En vior de dieren. Ik mis alleen simpele yogurt varianten zonder soya.

  10. Als die kokosyoghurt lukt dan zou het voor mij nog wel te overwegen zijn om dat te maken ipv yoghurt. Want dat is idd mijn favoriete ontbijtje: griekse yoghurt met superfoodmix. Ik probeer mezelf tot 1 – 2 porties zuivel per dag te beperken. Ik zou dat namelijk de hele dag door kunnen eten. Dus gebruik ik amandel- of kokosmelk in smoothies en als ik dus met kokosmelk yoghurt zou kunnen maken kan ik toch lekker blijven ontbijten en toch weer minder dierproducten eten.

  11. Beste Groene Meisjes, leuk overzichtje!
    Ik mis alleen de probiotica: kefir … Met kefir maak je zelf heel makkelijk je eigen über lekkere VEGAN yogurt, van sojamelk, amandelmelk etc. Héééél gezond ook! Echt eens uitproberen Groene Meisjes, kefir smaakt werkelijk hemels!! ;)

    1. waar kan je kefir kopen? en hoe maak je daar yoghurt mee?
      Ik heb vaker of Kefir gehoord, maar begreep dat het complex is om te maken.
      Ik ben benieuwd naar je recept hiervoor :)

  12. Heerlijk dit! Ik krijg spontaan zin om volop te gaan kopen & experimenteren lieve groene meisjes! Dankjullie wel voor deze informatie: héél duidelijk én verleidelijk.

  13. Zijn jullie ook ooit vegayoghurt tegen gekomen die juist wat zuurder is? Dat mis ik echt verschrikkelijk, het zure, frisse van yoghurt en geitenkaas enzo :(

    1. Ja, dat is kokosyoghurt. Die vind ik echt wat zuurder. miste ik ook!

  14. Kaasvervangers, dat is het enige waar ik echt nog naar op zoek ben. Tot nu toe nooit ergens iets kunnen vinden wat ik ook daadwerkelijk lekker vind (helaas). :(

  15. Oh, maar ik weet een receptje voor kwark… smaakt heel prima. http://www.veganista.eu/raw-aardbeienkwark/
    En bij http://www.levenvanhetland.nl kun je apparatuur kopen om zelf plantaardige melk en yoghurt te maken, ook culturen voor yoghurt en kefir.
    En… een hele tijd terug zag ik een kookboekje om zelf vegan kaas te maken, alleen weet ik zo niet meer waar en hoe. Iets met Artisan vegan cheese…
    Voor de rest vind ik dit een leuk artikel. Lekker overzichtelijk.

    1. het boek heet artisan vegan cheese van miyoko shinner

      heb al enkele uitgeprobeerd met wisselend succes. heel leuk dat experimenteren.

  16. Sinds kort eet ik ‘s morgens havermout en dat maakte ik met koemelk, maar dat ging toch een beetje wringen – zowel fysiek als mentaal. Met de amandelmelk uit jullie FoodWeLove-box in mijn achterhoofd zag ik dat de amandelmelk van Alpro deze week in de bonus was en kocht ik twee pakken. Jeeeeetje wat viel die tegen! Ik vond de provamel echt heerlijk, deze is vooral erg zoet.

    Jammer, maar nu weet ik wel dat ik volgende keer naar de biowinkel moet ;)

  17. In mijn plaatselijke Jumbo verkopen ze sinds kort ook Wilmersburger kaas. Wel iets duurder als op veggiedellie, 3.50 voor 150 gram. Maar dan nog, het is wel een goede ontwikkeling! :)

  18. wat een toffe post! ik wil graag minderen met zuivel, dus deze dingetjes ga ik zeker even opschrijven :)
    xo, cheyenne

  19. Wat een handig artikel. Zelf eet ik niet vegan (wel vegetarisch), maar ben wel lactose-intolerant, dus ik heb hier ook zeker wat aan. Momenteel drink ik af en toe wat hazelnootmelk. Ik woon in een gat waar ze nauwelijks dit soort dingen verkopen. Hazelnoot bevalt tot dusver het beste, de amandelmelk kreeg ik echt niet weg. Heb er maar pannenkoeken van gebakken haha.

    Ga dit zeker ook terug opzoeken als ik over een aantal maanden op mezelf zit. Ik denk niet dat ik helemaal veganistisch zal gaan eten, maar ik wil het wel graag een paar dagen per week doen. Net zoals veel mensen zo een paar keer vegetarisch eten. Nu woon ik nog thuis en is dat dus erg lastig. Maar zodra ik uit huis ben ga ik zeker een poging wagen!

    1. Supwr tof van die pannenkoeken. Dat ga ik ook eens doen. Thabks voor de tip en goed bezig!

  20. Wat een fijn artikel! Super jammer dat er nog niet meer vegan yoghurts zijn.. misschien toch eens zelf proberen te maken ;- )
    Wat ik zelf nog als creme fraiche/room vervanger gebruik zijn limabonen, met water, citroensap en eventueel wat kruiden. Super lekker en heel makkelijk!
    Oh en voor een romig sausje voeg ik ook wel eens (een stukje) avocado toe, of wat eetlepels sesampasta. Super lekker en romig wordt het daarvan!

    1. Anne-Fleur ik wil weten hoe je dat creme fraiche sausje maakt! Wat voor kruiden doe je erin en wat zijn de verhoudingen, of moet ik gewoon een beetje kijken? En doe je het dan in een keukenmachine ofzo? Nice :) liefs

  21. De SEM in Utrecht heeft in de zomermaanden een vegan-suikervije softijs machine staan op basis van plantaardige melk en gezoet met stevia. Erg lekker en absoluut een aanrader

  22. Dag groene meisjes. Leuk initiatief, leuk site. Ik ben ook echt op zoek naar vervangers. alleen ik heb een probleem met al die suiker die al snel gebruikt wordt, sojaroom bijvoorbeeld dat is gewoon een ongezond product.
    Je noemde ook edelgistvlokken. weet je dat dat DE bodem is voor candidaproblemen …. En zo stuit ik tegen wel meer trivialiteiten aan. Ik ben nou eenmaal van mening dat voedsel vooral gezond moet zijn behalve lekker natuurlijk en dat vind ik wel heel moeilijk.
    groet
    Marianne

    1. Het is een veelvoorkomend misverstand dat edelgistvlokken candida veroorzaken!
      Het is namelijk een INACTIEVE gistsoort en daarom juist wel goed geschikt voor mensen die i.v.m. candida geen gist mogen eten!

      Hieronder extra info over edelgistvlokken (gekopieerd van internet):

      Edelgistvlokken bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Vitamine B1 zorgt voor een metabolisme. Daarnaast dragen zij bij, tezamen met vitamine B5 en B6, tot vermindering van vermoeidheid. De Edelgistvlokken van Natufood passen in elk gevarieerd voedingspatroon en gezonde levensstijl. Edelgistvlokken geven een hartige smaak aan gerechten zoals groente, rijst, pasta of aardappelen, snoep of sauzen. Probeer de Edelgistvlokken zo min mogelijk te verhitten. De vitamines blijven zo het best behouden. Voeg de edelgist daarom pas toe na het koken.

      Wat zijn edelgistvlokken?

      In eerste instanstie zullen edelgistvlokken je misschien niet enthousiast maken. Het ziet er namelijk niet heel smakelijk uit. De droge vlokken met een wit geel kleurtje zijn al snel te vergelijken is met zaagsel. Edelgist is een gist die gedroogd en inactief is. Het groeit en voedt zich met melasse. Nadat de gist is verhit wordt het gedroogd en onstaan de schilfers. Edelgistvlokken hebben hun uiterlijk tegen maar zijn daarentegen een zeer gezonde en lekkere aanvulling op een dieet.

      Waarom edelgistvlokken?

      Naast de genoemde vitamines is edelgist een inactieve gist. Dit betekent dat het geschikt is voor mensen die in verband met Candida geen gist mogen, zij zullen hier geen last van hebben met edelgistvlokken. De edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daardoor een goede toevoeging voor een veganistisch dieet. Edelgistvlokken geven je en mooie huid, harde nagels, lang glanzend haar en meer energie! Dit maakt het naast een extraatje bij de maaltijd een product die werkelijk iets voor je gezondheid betekend.

      Hoe smaken edelgistvlokken?

      De vlokken smaken een beetje kazig. Het komt het dichtst in de buurt bij parmezaanse kaas. Edelgistvlokken kunnen daarom ook prima over de pasta. Zo komt de kazige smaak echt naar boven. Of wanneer je de vlokken verwarmt en er een sausje van maakt. Voor mensen die geen kaas eten zijn edelgistvlokken ideaal!

      Ingrediënten Edelgist Natufood:
      Gistvlokken, (rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur voor huid, haar en nagels)

  23. Hier in Eindhoven wordt Wilmersburger ook verkocht in de jumbo.
    En in de ekoplaza hebben ze vaak vegan kaasjes (‘gouda style’) waar je zelf plakjes van kunt schaven. Op een tosti met wat ananas erbij super lekker! Ik geloof van het merk sheese.

    Verder een nuttig artikel! Inderdaad jammer dat alpro overal suiker in doet..

  24. Wat is nou de beste vervanging voor gewone koffiemelk. Zelf drink ik zwart, maar het is voor de visite?

      1. Ik ben ook heel benieuwd naar het antwoord. Zelfs na 2 jaar nadat het gevraagd is. Bij mij gaat alles wat ik erin doet schiften. Er was welk soya koffiemelk bij de Appie Hein te krijgen, maar deze hebben ze laatst uit de schappen gehaald! Wie helpt mij uit de brand??? P.S. ik klopt mijn melk niet op, want dit vind ik te veel gedoe zo ‘s morgens vroeg hihi

    1. Wij vinden AroyD kokosmelk in de koffie het lekkerst, is romig

  25. Ik eet al jaren vegetarisch en zit er serieus ver te denken om veganistisch te gaan eten.
    Ik drink alleen erg graag warme melk in mijn koffie (cappuccino). Nou vraag ik mij af welke plantaardige melk lekker smaakt in de koffie.

  26. Sojamelk is toch wel het allerlekkerst om cappuccino mee te maken omdat je met sojamelk mooie schuim krijgt. Veel plantaardige melksoorten geprobeerd maar sojamelk is voor cappuccino toch wel bij mij de favoriet.

  27. Buigarde?

    Ik lees met candida dat rechtsdraaiend biogarde wel mag

  28. Hallo! Ik heb sinds kort ziekte van graves. Nu schijnt zo’n auto Imuumziekte te KUNNEN ontstaan door het gebruik van overmatig zuivel. Nu ben ik een enorme zuivel fan en at soms zuivel in enorme hoeveelheden op een dag. Weliswaar met gezonde ingredienten als fruit en superfood.. De arts heeft me niets hierover gezegd maar ik denk dat ik zelf eens ga kijken wat het met mij doet, zuivelvervangers. Gezondheid gaat voor alles! Heeft iemand hier ook ervaringen mee?

  29. Ik lees dat jullie speltmelk gebruiken voor een latte of cappuccino. Nu heb ik dit geprobeerd blijft
    mijn melk waterig en lijkt het niets op schuim helaas. Iemand tips welke melk ik het beste kan
    gebruiken naast sojamelk? Groetjes, Anthea

  30. Een goed artikel met goede reacties. Sinds een paar maanden eet ik geen zuivel meer i.v.m. veel te hoog cholesterolgehalte. Voor het ontbijt maak ik van gedroogde sojabonen (zonder GMO) sojayoghurt, maar de geur en smaak ervan zijn niet prettig. Het helpt wel om er veel Ceylon kaneel (besteld in de UK) over te strooien. Verder doe ik er 2 theelepels kokos dessert (Aldi) bij, maar daar zitten weer teveel onverzadigde vetten en suikers in.
    Zelfgemaakte sojamelk heeft voor mij teveel vezels om lekker te zijn in de koffie en een nare smaak , dus de koffiemelk zit (helaas) nog steeds in mijn ‘dieet’. Het blijft zoeken naar de beste mogelijkheid voor de koffie.

  31. Vervanging voor karnemelk is helft kokoswater mengen met helft soya yoghurt mild en creamy ongezoet (AH). Ijskoud drinken.Héérlijk!

    1. Om het iets zuurder te krijgen kun je nog een scheut waterkefir erbij doen of alleen wat citroensap

  32. Hebben jullie wellicht een idee voor het vervangen van babyvoeding met plantaardige variant. Ik ben over een paar weken uitgerekend en wil een combinatie van borst- en kunstvoeding geven. Hoor heel graag tips! Super behulpzaam artikel, trouwens! Bedankt!

  33. Hoi,

    Ik ben heel erg benieuwd of jullie een goed alternatief hebben voor mascarpone?
    Mijn zware melkallergie laat niets toe en wil een keer iets leuks maken. Tiramisu oid.
    Ben heel erg benieuwd of jullie de juiste tip hebben.

    Liefs Ineke

  34. Beste,

    Ik heb een vraagje over de zuivelvervangers, graag zou ik willen weten wat je ipv creme-fraish en zure room/ mascarpone kunt gebruiken?

    Ik hoor graag van jullie

    Groetjes Marjolein

    1. Oei, dat is nog wel een beetje lastig te vervangen.. ik zelf heb daar nog geen geschikte vervanger voor gevonden in ieder geval.

  35. Hallo,

    Ik kom net bij de Osteopaat vandaan en die raad mij en mijn dochtertje geen zuivel producten meer. ( voornamelijk melk yoghurt vla en kaas) Nu gelijk gaan google etc. en zie inderdaad veel van Alpro en heb dit ook al eens geprobeerd.
    De yoghurt variant valt erg in de smaak maar de melk zeker niet.
    Aangezien mijn budget niet extreem groot is vroeg ik mij af of jullie misschien tips hebben waar ik de beste producten kan krijgen met een niet al te extreem hoog budget.

    Alvast bedankt.

      1. Nee de amande en de kokos zowieso niet. Ze staan bij die oakken die langer houdbaar zijn weet je wel. Heb gister gekocht want wil geen soya.

  36. Ik kwam dit artikel tegen omdat ik op zoek ben naar plantaardige alternatieven voor yoghurt / zuivel.

    Maar jullie gaan helemaal niet in op de vraag WAT er aan voedingsstoffen in zuivel zitten en hoe je die voedingsstoffen dus vervangt. Denk aan calcium, diverse vitamines waaronder B12.

    Daar kom ik niet achter….

  37. Christine van Pareren schreef:

    Parmezaan smeerkaas is verrukkelijk als je snel even wat moet klaarmaken bij onverwachte visite:
    150 g ongezouten cashewnoten (even roosteren in de pan), 15 g edelgist, 6g zout, 4g knoflook of uienpoeder, blenderen tot een (bijna) fijne poeder is ontstaan en in een potje in de koelkast doen. Wil je crackertjes besmeren met smeerkaas, dan zachte vegane (halva) -margarine mixen met deze parmezaanpoeder tot je een dikke pasta hebt. Let wel op: veel poeder is nodig bij een beetje margarine. Mjummmm!

  38. Wat een fijn overzicht! Ik moet zuivelvrij gaan eten (dus ik eet wel vis en vlees), dus was zoekende naar alternatieven. Helaas mag ik ook geen soja, dus de mogelijkheden worden wel erg beperkt, maar ik haal hier toch nog wat opties uit op het gebied van kaas en room. De kokosyoghurt en edelgist kende ik al.

  39. Beste groene meisjes

    Allemaal mooi en aardig de alternatieve zuivelvervangers.
    Ik heb een allergie voor zuivel,noten,etc.
    Calcium,B12 zijn de belangrijkste ingredienten in de melk.

    Deze ingredienten zitten niet in de plantaardige vervangers.
    Jammer genoeg geven jullie hier geen advies over!

    Graag Uw advies !!

    Groetjes Petra

    1. Haiii ik ga me nuttig voelen. 😁 Ik heb voor je gezocht want ben zelf ook zoekende. *Peterselie/ framboze/ chamihnons. Suppliment en pak vervangers zoals vleesvervanger waar B12 is toegevoegd.
      Smakelijk. Ps ik wil yogurt zonder soyaaaaaa

      1. Beste alle. B12 maken we zelf niet aan en is voor ons mens moeilijk op te nemen uit voeding, dus een supplement B12 slikken.

        Groetjes Mirella

  40. Wat voor PROBIOTICA zou u dan gebruiken in uw recept om kokosyoghurt te maken? Probiotica is normaal gesproken dierlijk.

  41. Leuk om eens een nieuwe versie van dit artikel te maken? De ontwikkelingen gaan hard!

  42. Het wil voor mij nog niet lukken om mijn dagelijkse portie yoghurt of kwark te vervangen. Ik.eet een aantal keren per week soja- varianten maar deze mag ik ivm een chronische aandoening eigenlijk maar heel mondjesmaat eten.
    Zijn er ondertussen al andere non-soja en non-zuivel kwark/yoghurt producten op de markt?

  43. Kan ik kwark ook vervangen door plantaardige Griekse yoghurt?Het is voor een kwarkbrood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *