Deze blogpost schreef ik in samenwerking met mijn partner Snuggs
Het lijkt erop dat het eíndelijk wat geaccepteerder begint te worden om open over menstrueren en de bijbehorende zaken te praten. Zelf praat ik geregeld over menstruatie ondergoed omdat ik het één van de beste uitvindingen van onze tijd vind. Op Instagram vroeg ik mensen die nog geen ervaring hebben met menstruatie ondergoed om vragen over dit onderwerp in te sturen. Dat werden er een heleboel en ik koos er tien om te beantwoorden.
Hoe maak je menstruatie ondergoed schoon?
Veruit de meeste ingestuurde vragen gingen over het wasproces van het menstruatie ondergoed. Ik vind dat heel logisch, want het ís ook gewoon anders dan een maandverband of een tampon die je na het dragen weggooit. Dat is iets waar je wellicht even aan moet wennen, maar trust me, het komt goed. Ook weet ik dat mensen zich soms zorgen maken over of het heel veel gedoe zal zijn: valt reuze mee.
Het idee is: je draagt het menstruatie ondergoed een paar uur en daarna spoel je het uit onder de koude kraan tot het water helder is. Ik weet dat er veel mensen zijn die die doet terwijl ze staan te douchen; het water stroomt dan immers toch al. Je kunt er ook voor kiezen om het te laten weken in een emmer met koud water en het ondergoed daarna goed uit te wringen. Als je het in elk geval maar uitgespoeld hebt voordat je het ondergoed in de wasmachine doet. Vervolgens kun je het in de wasmachine gewoon op dertig graden wassen, met je normale wasmiddel. En nee, je hoeft geen aparte was te draaien, het kan gewoon bij de rest van je ‘normale’ ondergoed en handdoeken. Vervolgens laat je het menstruatie ondergoed drogen en is het klaar om weer gedragen te worden. Zo simpel is het!
Kun je menstruatie ondergoed de hele dag dragen?
Als je bedoelt: kun je één onderbroek de hele dag dragen? Dan is het antwoord nee. Als je bedoelt: is het ondergoed geschikt om overdag en ‘s avonds te dragen, dan is het antwoord ja. Het is namelijk de bedoeling dat je om de zoveel uur (afhankelijk van hoe hevig je menstrueert en wat jij zelf prettig vindt voelen,) de broekjes verwisselt. Omdat de broekjes zacht en comfortabel zijn, zijn ze heel geschikt om de hele dag te dragen (je voelt eigenlijk amper dat je ze aan hebt,) en ook ‘s nachts kan het prettiger zijn dan bijvoorbeeld het dragen van een tampon of cup.
Maakt het dragen van menstruatie ondergoed nou echt impact?
Ja, zeker. Ik bedoel, ik ben geen specialist natuurlijk, maar wat meteen duidelijk wordt wanneer je start met menstruatie ondergoed is dat je daarvoor echt héél veel producten hebt weggegooid. Dat is iets wat je dan misschien pas echt inziet of ervaart. Ook is er voor het maken van het menstruatie ondergoed 7,9 keer minder water nodig dan bij de producten van tampons en maandverband. En dan hebben we het nog niet over CO2-uitstoot en fossiele brandstoffen die gebruikt worden. Wil je precies weten hoe het met de duurzame kant van menstruatie ondergoed zit? Check dan vooral de speciale pagina die Snuggs hiervoor heeft ingericht.
Werkt het ook bij zwaardere menstruaties?
Wel als je de juiste broekjes kiest. Je kunt allerlei ‘zwaartes’ kiezen, net als bij maandverband of tampons: voor lichte dagen tot zwaardere dagen. Die laatste gebruiken veel mensen ook ‘s nachts, omdat je het ondergoed dan meer uren achter elkaar aan hebt. Natuurlijk weet ik niet hoe zwaar jouw menstruatie is, en het zal altijd een kwestie zijn van uitproberen, maar in principe is het menstruatie ondergoed zo ontwikkeld dat ook mensen die heviger bloedverlies hebben, het kunnen dragen.
Hoeveel broekjes heb je nodig?
Ik zou zeggen, om te beginnen, een stuk of vier. Het hangt van verschillende dingen af: hoe hevig menstrueer je en hoe vaak verwacht je je ondergoed dus te moeten verschonen? Maar ook: hoe vaak ben je in de gelegenheid om de broekjes uit te spoelen en te wassen? Daarnaast weet ik natuurlijk niet hoeveel dagen je menstrueert; ook iets om mee te nemen in je overweging. Kortom; het is per persoon verschillend. Als je het je kunt veroorloven, dan zou ik zeggen: schaf er een paar extra aan, want dat maakt alles weer een stukje comfortabeler. Lukt dat niet, dan is het een kwestie van goed ‘was-management.’
Hoe vallen de maten bij Snuggs?
Mijn ervaring is dat de maten precies overeenkomen met wat ik gewend ben te dragen. Ik draag broekmaat 48 en dit komt in mijn geval meestal overeen met een XXL. De XXL broekjes van Snuggs passen mij precies goed. Een paar maanden geleden deed ik een winactie met Snuggs en van de winnaars heb ik toen ook gehoord dat de maten die ze gekozen hadden (wat natuurlijk altijd een beetje een gok is,) goed klopten.
Wat doe je als je een hele dag weg bent van huis? Hoe zit het dan met verschonen?
Ik kan me voorstellen dat het je om te beginnen eerst een fijner idee vindt om het menstruatie ondergoed thuis te gebruiken. Dan kun je even aankijken hoe het gaat. Wat heel handig is, is dat Snuggs een speciale ‘waterproof bag‘ heeft ontwikkeld waarin je gebruikt menstruatie ondergoed kunt bewaren. Die kun je dus in je tas doen als je bijvoorbeeld een dag naar je werk gaat en je ter plekke moet verschonen. Dit is een zakje van waterdicht materiaal met een rits erin. Beloofd: het blijft droog in je tas en je ruikt het niet. Thuis gekomen kun je het ondergoed dan meteen uitspoelen en in de wasmachine gooien. Het zakje kan ook in de wasmachine.
Zit menstruatie ondergoed echt lekker? Voelt het niet vies? En hoe zit het met geurtjes?
Ja, het zit echt lekker. Het is zacht en stretchy, heel comfortabel. Ik houd van hogere modellen die mijn buik bedekken, maar misschien vind jij een ander model prettiger. Dat is natuurlijk altijd even zoeken. Wat ik wel kan zeggen is dat alle broekjes van hetzelfde zachte, gladde materiaal zijn en dat zit heel prettig aan je huid en onder je kleding. Dit ondergoed kan dus echt bijdragen aan een comfortabele menstruatie.
En nee, het voelt niet vies. Mits je je op tijd verschoont. Maar goed, dat geldt natuurlijk ook als je bijvoorbeeld maandverband draagt. Als je dat niet op tijd verschoont ga je je er ook niet frisser op voelen en dat gaat je op den duur ook ruiken. Zo lang je geregeld (zeker op zwaardere dagen) een schoon broekje aantrekt, is er niks aan de hand. Ook zou ik aanraden om het menstruatie ondergoed na het dragen meteen uit te spoelen. Hoe minder lang het bloed in het menstruatie ondergoed zit, hoe minder de kans op geurtjes.
Heb je naast het ondergoed nog andere menstruatie producten nodig?
Dat hangt een beetje af van hoe hevig je menstruatie is en wat je zelf prettig/veilig vindt voelen. Ik weet dat er mensen zijn die in hun menstruatie ondergoed voor de zekerheid toch nog een inlegkruisje dragen, bijvoorbeeld. En misschien kies je ervoor om het menstruatie ondergoed alleen op de lichtere dagen te dragen en op de zwaardere dagen draag je dan iets anders. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. In principe dient menstruatie ondergoed als vervanger voor andere producten, dus zou je in elk geval veel minder wegwerp producten moeten gebruiken dan je eerst deed. Dat is het idee. Ik denk dat het een kwestie is van ‘oefenen’ en aankijken waar je je prettig bij voelt. En, niet onbelangrijk: de juiste broekjes voor de juiste dagen in huis hebben!
Wil jij menstruatie ondergoed eens een kans geven?
Menstruatie ondergoed is nou precies zo’n ding dat je zelf moet ervaren. Ik kan tig vragen erover beantwoorden (en dat doe ik graag,) en iedereen kan je vertellen over diens ervaring ermee, maar hoe jij het gaat vinden weet je pas als je het probeert. Voor degenen die hebben besloten menstruatie ondergoed een kans te willen geven: houd mijn Instagram stories de komende weken goed in de gaten want er komt een fijne kortingscode voor het ondergoed van Snuggs aan!
Oooh wat fijn om te lezen. Ik heb 3 mnd geleden getwijfeld over wasbaar maandverband en menstruatie-ondergoed, en toch gekozen voor wasbaar maandverband (en inlegkruisjes). Jouw artikel bevestigt dat dit voor mij een betere keuze is. T lijkt me nl best ingewikkeld om steeds je onderbroek te moeten wisselen. En hoe vaak moet dat dan?
Wat fijn om te lezen dat het wel een werkbaar product is. Alsnog lijkt het mij best een gedoe. Als ik naar mijn wisselmomenten kijk is dat toch geregeld op een dag vooral dag 1 en 2. Veder zijn de meeste wc hokjes zijn er niet op gebouwd om je broek uit te doen en vindt dat ook vaak niet fris, neem een tankstation.
Het zou eigenlijk aan moeten kunnen zonder erin te hoeven stappen. Soort van open en dicht maken aan de zijkanten. Makkelijk aan en uit.
Mijn zorg met menstruatieondergoed is dat het is gemaakt van synthetisch materiaal. Normaalgesproken krijg ik van polyamide-achtige materialen snel gistinfecties. Heeft iemand daar ervaring mee?
Je hebt van Snuggs ook varianten van katoen of lyocell ;-)
Wat ik ideaal vind aan menstruatie-ondergoed: de combinatie met een cup. Ik snap dat een cup niet voor iedereen is, maar samen met menstruatie-ondergoed is het wat mij betreft perfect. Ik draag overdag de cup, samen met het ondergoed, om eventuele lekkages op te vangen (ik gebruik het dus als een soort inlegkruisje). s Avonds verwijder ik de cup en draag ik s nachts alleen het ondergoed. s Ochtends doe ik dan een ondergoedwissel en weer een cup in. Zo maak ik optimaal gebruik van het ondergoed, en hoef ik niet altijd de cup in. Ideaaaaaal! Win-win-win.
Je moet het uistspoelen van het ondergoed voor het wassen wel echt doen! Je kan niet een keer denken sla ik over vandaag, uit mijn mijn ervaring worden het dan niet echt schoon!
Ik draag zelf een ander merk dat met wolwasmiddel gewassen moet worden!
Ik heb alleen ervaring met Thinx, en dan als back-up voor een menstruatiecup. Mijn menstruatie is namelijk nogal hevig op de zwaarste dagen. Ben nu sinds mijn zwangerschap nog niet ongesteld geweest, dus ik moet eerst even afwachten hoe mijn cyclus terug komt.
[…] menstruatieondergoed. Hier hebben jullie me op mijn stories al vaker over gehoord en ik heb ook een blogpost geschreven over hoe menstruatieondergoed werkt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om het jezelf comfortabel te maken tijdens je […]
Beetje late vraag, maar hoe zit het dan met stolsels? Die hebben alle vrouwen toch wel eens (ik wel iig). Die worden niet opgenomen, en blijft er dan wel op liggen? Lijkt me niet fijn? Iemand idee?
Hi wen, als ik een stolsel heb, zie ik dat vaak bij het plassen en die veeg ik dan weg met een wc papiertje. Werkt top!