We gaan op vakantie. We drinken een glaasje teveel, bij dat glaasje teveel eten we een gefrituurde borrelhap teveel en we ontbijten uitgebreider en zwaarder dan we normaal gesproken thuis doen. Veel mensen komen standaard een paar kilo zwaarder terug van vakantie. Al onderweg naar huis vanaf de vakantiebestemming spreken we met onszelf af: “vanaf morgen ga ik weer even streng voor mezelf zijn.”
Wij zijn absoluut helemaal vóór het enorm genieten van eten op vakantie. Dat kun je wel zien als je onze hotspotindex bekijkt; overal waar we komen gaan wij op zoek naar de plekken waar je het lekkerste vegan kunt eten. Maar je kunt je wel afvragen of het goed voor je lichaam is om in twee weken een paar kilo aan te komen en die vervolgens zo snel mogelijk weer kwijt te willen raken – want dat is er wat er bij veel mensen op vakantie gebeurt. Los van het feit dat het best lastig kan zijn om gezond te eten op vakantie, zijn er mensen die met andere dingen rekening moeten houden. Zo moeten wij altijd van tevoren checken of en waar er vegan opties zijn en wanneer je een allergie hebt, zul je je hier volledig in herkennen. Kortom: gezond eten op vakantie kan nog best een uitdaging zijn, maar wij hebben inmiddels wat ervaring opgedaan en we zijn blij om dit vandaag met jullie te kunnen delen.
Gezond eten onderweg
Het begint allemaal met de reis naar je bestemming. Of je nu met de trein, auto, fiets of het vliegtuig reist, het kan een behoorlijke uitdaging zijn om onderweg een beetje een fatsoenlijke maaltijd te scoren. De laatste keer dat wij met het vliegtuig reisden kwamen we weer tot de conclusie hoe ontzettend veel junkfood er achter de douane verkocht wordt. Er is wel een smoothiebar en je zou ook voor sushi met veggies kunnen gaan, maar je bent ten eerste een hele hoop geld kwijt en ten tweede zijn het niet echt heel uitgebreide, vullende maaltijden. Dit kan anders. Hoe dan? Door zelf eten mee te nemen.
We’re not talking krentenbollen met een plakje kaas, darling. Ten eerste niet omdat een krentenbol met kaas gewoon totaal niet vegan is, maar al was dat het wel, kom op, wie wordt er nou vrolijk van zo’n geplet geval met zweterige kaas ertussen? Gezond eten meenemen op reis kan echt heel anders. Er is alleen één ding: voor sommige suggesties die we je nu gaan geven, moet je iets meer tijd uitkopen. Maar goed, dan heb je ook iets.
Voor het geval dat je gaat vliegen, moet je rekening houden met het feit je niet meer dan 100 ml vloeistoffen mee mag nemen. Ook gaan ze bij de security niet blij met je zijn als je een mesje in je handtas vervoert. Kan jij nog tien keer zeggen: “maar dat is om mijn avocado open te snijden als ik in het vliegtuig zit! En met die vork ga ik hem opeten!” Maar nogmaals, ze gaan je meewarig aankijken en je ‘wapens’ afnemen. Zeg maar dag tegen je avocado, want dat gaat hem dus niet worden. Verder zou ik persoonlijk geen dingen mee willen nemen die dusdanig sterk ruiken dat de mensen op de drie rijen stoelen om je heen last van jouw lunch hebben, maar goed, er zijn mensen die zich hier niet veel van aantrekken. (heb ik zelf gemerkt, toen ik onlangs in het vliegtuig zat)
De volgende ideeën zijn makkelijk om mee te nemen, bijvoorbeeld in een plastic bakje of in een glazen pot. En hoewel je misschien iets meer tijd kwijt bent dan wanneer je toch voor die kleffe krentenbol gaat, zijn het stuk voor stuk eenvoudige gerechten om te maken.
– springrolls
– veggie sushi
– wraps
– zoete aardappelfrietjes met een salade
– sowieso allerlei salades
– fruit
– gedroogd fruit, zoals dadels, mango, appelringen en abrikozen
– noten
– voorgesneden rauwkost, zoals wortels en komkommer, maar ook cherrytomaatjes en radijsjes doen het goed
– een paar plakken bananenbrood
– sesamkoekjes
Stel dat je niet met de trein of het vliegtuig reist, maar met de auto, en je dus wat meer ruimte hebt om dingen mee te nemen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om flink wat extra eten mee te nemen. Neem bijvoorbeeld een heel (gesneden) bananenbrood mee, in plaats van een paar plakken. Of maak een grote bak maaltijdsalade, gooi een stokbrood achterin en je bent verzekerd van een goede maaltijd op de dag van aankomst.
Voorbereiding
Gezond eten op vakantie is voor ons een heel belangrijk ding. Ten eerste omdat we ontzettend van lekker eten houden en we graag plaatselijke restauranttips en recepten met jullie delen, maar ook omdat wij als vegans geen zin hebben om iedere avond aan de ‘salades met geitenkaas zonder geitenkaas’ te zitten. Nu eten wij dus vegan, maar stel dat je wel vlees, maar dan weer glutenvrij eet. Of je bent een ‘alleseter,’ maar je bent je de laatste tijd aan het verdiepen in gezond eten – allemaal redenen om op vakantie enigszins door te willen gaan met het patroon dat je altijd volgt. En dat betekent dat je je goed moet voorbereiden.
Wanneer wij op vakantie, of op perstrip voor De Groene Meisjes, gaan, bereiden wij ons altijd heel goed voor. We bezoeken eerst de website HappyCow. Op deze website worden alle adressen waar je goed vegetarisch en veganistisch kunt eten verzameld. Soms zijn het zóveel adressen die er worden getipt, dat we nog eventjes een tweede check doen. Wij vragen dan aan jullie op Facebook of Twitter wie er wel eens op die bestemming is geweest en welke adressen er echte aanraders zijn. Die websites van die adressen zoeken we op om bijvoorbeeld alvast even te kijken naar waar het restaurant zit, wat voor tent het is, wat er op de menukaart staat enzovoorts. Dit is eigenlijk gewoon voorpret, in plaats van voorbereiding. Naast de leuke restaurantjes en andere toffe adressen, zoeken we ook altijd even naar wat supermarktjes en biowinkels in de buurt van onze logeerplek. Altijd handig om te weten!
In onze telefoons maken we een notitie van de adressen die we eventueel gaan bezoeken. Natuurlijk hoeven we ons daar heus niet al te streng aan vast te houden, maar stel dat je op pad bent en je kunt niks vinden, dan heb je altijd die notitie nog. Wij vinden het superhandig! Nog een tip: in de app Stay.com kun je adressen opslaan en de kaart ter plekke offline bekijken. Erg handig als je je internet niet de hele vakantie aan wilt laten staan.
Wij gebruiken graag HappyCow omdat het zich richt op vega(n) food, maar stel dat jij een ander eetpatroon volgt, zoals Paleo of een glutenvrij dieet, dan zou je gewoon eens kunnen googelen naar bloggers die op jouw reisbestemming zijn geweest en hier iets over hebben geschreven. Zo hebben wij al menig adres in Europa gevonden, want overal komen (food-)bloggers en overal worden recensies geschreven. (Tripadvisor kan je hier ook vaak goed mee helpen)
Vasthouden aan ‘normale’ patronen
Natuurlijk, je bent op vakantie en je wilt je dagelijkse leven/sleur misschien een beetje loslaten. Maar wat nou dat een verandering in je eetpatroon, al is het maar voor een week, ervoor zorgt dat je je niet goed voelt. Stel, je bent overgevoelig voor tarwe en je weet dat je buikpijn krijgt als je brood eet. Ga je dan toch een week lang met die lekkere zoete broodjes van de bakker op de hoek ontbijten, ondanks het feit dat je weet dat je je ‘s middags niet goed zult voelen? Of houd je je vast aan je normale patroon, in hoeverre dat kan, en ontbijt je zoals je dat altijd doet?
Wanneer je in een vakantiehuis of een appartementje met een keuken zit, is het allemaal erg goed te doen. Zo lang je de beschikking over een keukentje hebt, kun je alle kanten op. Maar stel dat je in een hotel zit, of in een bed and breakfast. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je alles maar op maat kunt bestellen en dat er voor jou heel speciale menu’s op tafel worden getoverd. Wat wij dan standaard doen, is naar de markt gaan, of naar de plaatselijke biowinkel, en een heleboel fruit kopen. Fruit kan altijd. Je hebt er hooguit een mes en een lepel voor nodig. Daarbij komt dat het gewoon heel erg lekker is en je voldoende energie geeft. En bonus: misschien ben je op een bestemming waar je fruitsoorten kunt eten die je thuis niet zo gemakkelijk kunt krijgen. Zo hebben wij een droom om naar Thailand te gaan, puur en alleen om daar het allerlekkerste fruit van de wereld (horen wij altijd,) te gaan eten. (nouja, nee, ook omdat we denken dat het een prachtig land is en de cultuur ons erg aanspreekt, wees niet bang, we hebben meer interesses naast eten alleen.) En in Spanje aten we de sappigste cherimoya’s die we ooit hadden gegeten. Hoe leuk is dat?
Zorg dat je voldoende drinkt
… en dan bedoelen we niet per se wijn of bier of cocktails. (in dat geval moet je zéker genoeg water drinken ;)) Als je op vakantie bent wil het er nog wel eens bij inschieten om voldoende water te drinken. Zonde, want het hoeft helemaal niet lastig te zijn. Neem je gewone drinkfles mee (wij hebben bijvoorbeeld momenteel een drinkfles van KRNWTR, waar 750 ml water in kan) en vul deze een paar keer per dag. Als je op een bestemming bent waar je het water niet uit de kraan kunt drinken, is het misschien handig om één keer per dag een grote fles water te kopen (bijvoorbeeld van 2 of 3 liter, of misschien zelfs zo’n jerrycan) en hiermee je eigen drinkfles steeds bij te vullen.
Een andere manier om je vocht een beetje op peil te houden is het drinken van (verse) kruiden. Koop een stuk gember, een bosje munt en een paar citroenen en je hebt heerlijke thee. Of neem een paar zakjes van je favoriete kruidenthee mee van huis. Thee zetten kan vaak in het meest crappy hotel nog en hoe lekker is het om ‘s avonds op je bed neer te ploffen en even bij te komen van de dag, met een beker thee erbij? (gember kan je trouwens ook helpen als je last hebt van je maag of darmen, dus een stuk gember kopen is echt geel slecht idee)
Go with the flow
Ga je op vakantie naar een zonnig oord en zijn de mensen daar gewend om veel later te eten dan wij doorgaans doen? Ga gewoon een beetje mee in dat ritme. Ontbijt wat later en brunch/lunch wat uitgebreider. In veel Mediterrane landen eten de mensen ‘s avonds pas rond tien, elf uur ‘s avonds. Misschien vind je het te heftig om op dat tijdstip nog uitgebreid te tafelen en ben je bang dat je daarna niet goed zult kunnen slapen. Houd het dan ‘s avonds lekker simpel en eet, ter compensatie van de wat zwaardere lunch, een soepje of een salade.
Je lichaam is prima in staat om aan te geven waar het behoefte aan heeft. Is het enorm warm op je reisbestemming, dan zal je lichaam waarschijnlijk aangeven dat het behoefte heeft aan wat lichtere maaltijden en meer drinken. Ben je op wintersport en dus de hele dag in beweging in de kou? Dan is het logisch dat je het niet op een paar crackers gaat redden. Go with the flow en luister goed naar wat je lichaam van je vraagt.
Het feit dat je op vakantie bent, hoeft niet te betekenen dat je alle remmen losgooit. Dat mag natuurlijk wel (uiteraard, want alles mag,) maar misschien concludeer je voor jezelf dat je je er niet bepaald beter door gaat voelen. Veel mensen komen met een opgeblazen gevoel, of een paar kilo zwaarder, of met darmklachten of met een slechte huid thuis. Hoe zonde is dat eigenlijk, want na een vakantie zou je je energiek en opgeladen moeten voelen.
We hopen dat jullie iets aan onze tips hebben! Als je nog vragen hebt over gezond eten op vakantie of andere tips hebt die je graag wilt delen, voel je dan vrij om dit bij de comments hieronder te doen. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met dit onderwerp!
Ik voel me heel erg aangesproken haha. Ben net terug van vakantie en heb werkelijk waar alles gegeten wat los en vast zat. Gezond is inderdaad anders… Jullie tips sla ik op! Het kan natuurlijk ook zo ;).
Oeps! haha :) Je hoeft je niet schuldig te voelen he? Je hebt genoten en dat is ook heel belangrijk!
Wat fijn dat jullie aandacht schenken aan dit onderwerp. Zelf ben ik allergisch voor suiker (ook fruit, op zure appels na), gluten, zuivel, gist en eet ik veganistisch. Helaas thuis als op vakantie dus altijd voorbereid de deur uit. Je zou zeggen, ervaring genoeg, maar ik heb zeker wat aan jullie tips, bedankt!
Wat fijn om te horen :) Het lijkt me nog een hele uitdaging voor je!
Ik vind popcorn ook altijd een leuke snack om mee te nemen, maar het neemt natuurlijk wel heel wat ruimte op in je handbagage. ;) Ik probeer ook altijd het ritme van de bestemming te volgen & ook vooral écht de plaatselijke keuken op te zoeken, in plaats van een hamburgerbar te kiezen die je in elk land wel hebt.
Wat een goed idee van die popcorn!!!
Salade met geitenkaas zonder geitenkaas: hilarisch, zo herkenbaar!! Als chocoholic zou ik zeggen: vegan melkchocolade niet vergeten mee te nemen! Overigens: hoewel ik in een stad woon (Antwerpen) kan ik hier helaas nergens de alom bejubelde Vego repen vinden. Maar de tabletten Rice Milk Haselnuss van Rapunzel vind ik alleszins ook niet te versmaden :-)
De popcorn-tip van Ellen vind ik ook heel goed!
Hahah ja, je kent het gevoel denk ik he ;) Vego repen moet je trouwens gewoon eens groot inkopen. Gewoon meteen 10 repen kopen, kan je even vooruit ;) (als je toch een keer in NL bent, of online bestellen)
Goede tips!
Vooral het vasthouden aan je eigen ritme is iets wat ik nog eens kan vergeten.. Zo heb ik mij afgelopen week in italie lekker laten gaan qua lekkere zoete broodjes en pasta’s.. nu weer even afkicken.
Oei, ik ken je gevoel ;) Maar goed, het is niet het einde van de wereld! Je hebt ervan genoten, moet je maar denken. En nu weer een beetje back on track :) Succes!
Handige tips. Zelf vind ik het op een lange schooldag al lastig om gezonde en lekkere dingen mee te nemen.
Oh, maar dat heb ik ook hoor! :) Daarom zet ik dit soort dingen voor mezelf op een rijtje, zodat ik mezelf ook weer een ‘schop onder mijn kont’ geef en weer gezonde dingen meeneem :)
0,75 ml, dat is niet veel. ;)
Oh oeps, 75 ml bedoel ik! haha
Nou, dat is nog steeds een heel klein flesje! ;)
750 ml dan toch zeker? ;-) of 0.75 liter
zucht ;) ja.
Leuke blogpost! Ik ben sinds kort suiker- en gistvrij aan het eten. Ook witmeel producten en varkensvlees laat ik staan. Daarnaast blijk ik ook overgevoelig voor lactose, dus melkproducten zijn ook geen goed idee. Nu ben ik een weekje bij mijn vriend in Denemarken en je zou zeggen dat Denemarken een goed land is hiervoor. Toch kan ik bijvoorbeeld nergens geitenyoghurt vinden – had ik niet verwacht. Daar tegenover staat dat ze hier wel geweldig veel havermout en -vlokken hebben. Ook volkoren speltmeel en soja- en amandelmelk is er gewoon dus ik mag niet klagen. Gist- en suikervrij brood heb ik helaas nog niet gevonden. Als iemand toevallig een tip heeft houd ik me aanbevolen!
Herkenbaar! Afgelopen november in Barcelona geweest en ik ben zelf iemand die echt losgaat bij het ontbijt. Gelukkig hadden ze veel vers fruit en begon ik altijd met een bak ananas en meloen. Daarna mocht ik pas wat lekkers van mezelf en ik moet zeggen, dat scheelt. Dat je ‘s middags even neerploft op het dakterras van het hotel met een rol Oreo’s en chocoladebroodjes van de bakker, moeten we even vergeten ;)
Maar dat moet ook gewoon kunnen, toch? Ik eet ook graag vegan taartjes op vakantie, gewoon omdat ik dat thuis niet zo vaak doe :)
Dat hoort ook bij vakantie, vind ik :) zo vaak ga ik ook niet op vakantie ;)
Gezond eten, of iig goed eten, op vakantie kan echt een uitdaging zijn. Nu is melkvrij voor mij niet per se een probleem, omdat er lactase pilletjes zijn, maar die gebruik ik liever niet. Glutenvrij is wel altijd een uitdaging. In IJsland had ik net op tijd een IJslander gevonden die mij wist te vertellen dat ik op punt stond om seitan te eten. Dit jaar willen we naar Italie, wordt dan ook wel spannend. Nu kamperen wij graag, dus ik zal ook wel veel zelf koken (ik ben erg goed in eenpansgerechten ;-P). Happycow is altijd wel een uitkomst, erg blij mee dat ik die tip van jullie heb gehad. Rondsnuffelen in lokale supermarkten is toch ook altijd wel leuk, je komt nog eens voor verrassingen te staan.
Met een beetje voorbereiding kom je inderdaad ver! (zeker ook op voorhand de lokale specialiteiten googelen, ook op wikipedia vind je heel veel, zo weet je welke ‘klassiekers’, types brood, tapas, … normaal gezien vegan zijn). Van het teveel (willen) eten op reis heb ik weinig last, hou over het algemeen liever vast aan eetgewoontes dan er te drastisch van af te wijken. Eerder het te weinig vinden is een uitdaging, ik reis dus ook meestal beladen met snacks rond, maar vind soms wel dat je een aspect ‘mist’ door niet gewoon in een lokaal barretje te eten (zonder vlees en vis ok, maar als vegan moet je toch ook zeker weten ivm boter, melkproducten etc in de bereiding en dat is soms moeilijker te achterhalen. de markt is meestal ook mijn oplossing om toch local te kunnen proeven :) maar wat weinig aan bod komt hier vind ik is het ‘ethische’ aspect, jullie tips zijn goed voor citytrips en meer ‘westerse’ bestemmingen maar wat met meer exotische bestemmingen? ik werk en reis veel in het ‘verre’ buitenland, rwanda, oeganda, algerije, congo.. en vind het op zulke bestemmingen toch een stuk moeilijker, vind het echt lastig mee om te gaan, ik wil niet liever dan vasthouden aan mijn principes, heb er ook geen moeite mee dan maar enkel wat rijst en bonen en fruit te eten maar heb dan vaak het gevoel een verwende wereldvreemde westerling te zijn, exact wat ik met vegan zijn tracht te vermijden :( herkenbaar voor iemand?
Oeh, dat lijkt me inderdaad lastiger. Exotischer bestemmingen hebben wij nog niet bezocht inderdaad.. wie weet worden we ooit naar verre oorden gestuurd, zodat we verslag kunnen uitbrengen voor jullie ;)
Verre oorden kunnen culinair super interessant zijn (mmh meisjes op naar Ethiopie rond Pasen, dan eet het hele land veganistisch voor weken en de keuken is heerlijk! gewoon naar de vastenmaaltijd vragen gedurende het hele jaar en je hebt ook een selectie van heerlijke vegan receptebn op één groot bord) maar ook een uitdaging. In Thailand, en zeker Indonesie bevat bijna alles gedroogde garnaal, dat is vlees noch vis voor hen maar een ‘kruid’ zoals een ander. maak maar eens buiten de hoofdstad duidelijk dat dat ook telt (ik ben behalve veganist ook nog eens hyperallergisch aan schaaldieren dus heb Indonesie min of meer geschrapt, met pijn in het hart). maar als ik denk aan de heerlijke advocados, ananassen, linzen, falafels, curries die ik op reis of in mijn nieuwe ‘thuisland’ al at, het heeft ook heel veel charme :) het mag ons reisplezier alleszins niet in de weg staan!
het gekke is dat ik altijd op vakantie gezonder eet dan thuis. Op vakantie neem ik altijd veel meer lekker fruit en salade dan hier in nl haha. Daar eet ik weinig chips enz en in Nl juist wel. Misschien moet ik gewoon akltijd op vakantie gaan
Wat een goede tips! Op vakantie zie ik altijd zoveel lekkere dingen. Helaas blijft het niet bij kijken. Meer balans zou beter zijn.
Goede tips! Daar hebben we wat aan :)
En die foto bovenaan, hemels!!
Wat een fijne tips! Vooral voldoende blijven drinken vind ik vaak lastig, ik vergeet het meestal totdat ik super erge dorst krijg haha
Xo