Restaurant Hills&Mills was zo ontzettend vriendelijk om hun beste vegan recepten voor het komende kerstmenu met ons (en dus met jullie) te delen. Omdat het nogal wat recepten waren, kozen we ervoor om ze te verspreiden over verschillende blogposts. Zo las je in deel 1 het recept voor de fantastische raw-chocolate bar met cranberrysaus (heel geschikt voor het kerstontbijt of de brunch) en in deel 2 kwamen er twee fancy drinks voorbij.
Vandaag is de laatste editie – net op tijd, je kan NU je boodschappen nog in huis halen – en we sluiten af met een heerlijk hoofd-en bijgerecht. Zoals we van Hills&Mills gewend zijn, zijn de gerechten gezond en gemaakt met pure ingredienten. Daar houden wij van! Want oke, het mag dan wel kerst zijn; dat wil nog niet zeggen dat je jezelf vol moet proppen met ongezonde dingen. Laten we beginnen!
Aromatische quinoa pilav met noten en vruchten
Pilav is een traditioneel en veelzijdig Oosters feestgerecht. Je hebt ze in allerlei soorten en varianten, en wij hebben er speciaal voor kerst een eigen versie van gemaakt. Deze pilav bereid je met uitsluitend pure, glutenvrije en veganistische producten. Het aantal ingrediënten is veel, maar de bereiding is verrassend simpel. Met maar liefst tien superfoods kun je met dit veelzijdige gerecht verrassend gezond genieten!
Ingrediënten
A
2 eetlepels olie (olijf of kokos)
2 medium wortels (julienne gesneden)
100 gram bloemkool (in kleine stukjes gesneden)
100 gram kikkererwten
2 medium aardappels (in schijfjes gesneden)
B
2 eetlepels olie (olijf of kokos)
2 medium uien
1 stuk (2x5x2cm) gember (fijngesneden)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
10 takjes koriander (fijngesneden)
1 theelepel komijnzaad
5 kardemom peulen
5 zwarte peperkorrels
3 kruidnagels
3 kaneelstokjes
2 laurierbladeren
1 theelepel rode peper
0.5 theelepel kurkuma
zout naar smaak
C
375 gram gekookte quinoa
50 gram granaatappelpitjes
50 gram cranberries
50 gram amandelen
50 gram pistachenootjes
Een mespunt saffraan (voor de kleur en geur)
Bereiding
Verwarm de oven op 180 celsius.
Bak A 10 minuten in een pan.
Bak B 6 minuten in een andere pan.
Mix A en B met C in een ovenschaal en zet het 5 minuten in de oven.
Opdienen in de ovenschaal
Klinkt heerlijk!
Christmas Cranberry Chutney
Bij een feestelijk hoofdgerecht hoort uiteraard een lekker sausje. Deze cranberry chutney is net even anders dan je gewend bent. Heerlijk Oosters gekruid met alleen pure ingrediënten, zoet en – als je wil – een tikkeltje pittig. Bijkomend voordeel: je keuken zal heerlijk geuren. Serveer deze chutney bij je rijstgerecht of stoofpot. Eet smakelijk!
Ingrediënten
A
50 gram gedroogde abrikoos
25 gram gedroogde dadels
25 gram gele rozijnen
1 appel (geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden)
1 stuk (2x5x2 cm) gemalen gember
100 gram kokosbloesemsuiker
0.25 liter water
B
300 gram verse cranberries
2 takjes koriander (gesneden)
3 kruidnagels
1 theelepel kaneelpoeder
het schil (schaafsel) van 1 sinaasappel
gedroogde rode pepervlokken naar smaak
zout naar smaak
Bereiding
Breng in een steelpan A aan de kook en laat het geheel 5 minuten sudderen.
Voeg B toe en laat de pan 10 minuten op laag vuur staan (regelmatig doorroeren)
Serveer de chutney koud of warm (naar smaak)
Oeeeh, dit klinkt zo goed! En eigenlijk minder moeilijk dan ik me het maken van een chutney had voorgesteld. Wij gaan er in de keuken van Huize De Groene Meisjes mee aan de slag!
Lieve mensen van Hills&Mills, ontzettend bedankt voor het delen van jullie fantastische recepten! En lieve lezers: als je na het maken van deze kerstgerechten nieuwsgierig bent geworden naar meer, ga dan eens lekker eten bij Hills&Mills in Delft. Wij beloven je dat je er geen spijt van zult krijgen!
De prachtige foto’s werden verzorgd door Orin Sjaris. Bedankt!
Lieve iedereen; heel veel kookplezier de komende dagen! Dat het kerstdiner (en het ontbijt en de brunch) jullie lekker mag smaken. Heel veel liefs!
Oh dit klinkt echt ontzettend lekker, yum! En inderdaad: prachtige foto’s :)
Wat een fantastisch goed idee om de ingredienten in A, B en C te verdelen, want wat maakt dat de bereidingsinstructies enorm makkelijk! Dat ben ik nog nooit ergens tegengekomen. Geniaal!
Mocht ik jullie niet meer ‘spreken’, een hele gezellige Kerst gewenst!
De gele chutney ga ik maken: ingrediënten heb ik toevallig in huis en ik wil onze gasten verassen met home made chutney! Wat een heerlijke artikelen meiden!!
Dat ziet er heerlijk uit!
Maar mag ik nou eens vragen hoe de rest van de wereld zijn kerstmenu plant? Bij ons staat dat toch minstens één, anderhalve week van tevoren al vast… En dat is ongeveer het moment waarop de kerstrecepten beginnen te verschijnen op blogs. Nu denk ik iedere keer, shit, dat ziet er lekker uit, jammer dat dit niet eerder online kwam!
Tsja, dat heeft denk ik een beetje te maken met de drukte. Voor ons is nu de kerstvakantie aangebroken, dus we hebben eindelijk weer tijd om te bloggen… Vandaar!