We hebben natuurlijk al wel vaker een recept voor bananenbrood geplaatst, maar deze recepten waren anders dan dit recept van vandaag. Eerder maakten we namelijk nog wel eens gebruik van bloem en ‘gewone’ suiker. Nu bakken we graag glutenvrij, zodat veel lezers die bijvoorbeeld een glutenallergie hebben, onze recepten ook kunnen maken. Daarom bakte ik vandaag een bananenbrood met rijstmeel, kokossuiker en blauwe bessen. Lekker verantwoord! Het is minder werk dan ons andere recept voor bananenbrood, waarbij dadels en plantaardige melk de suikervervanger vormen.
Wat heb je nodig?
- 3 rijpe bananen
- 1 eetlepel (vers!) citroensap
- 2 eetlepels kokosolie
- 1/2 cup / 110 gram kokossuiker
- 1 1/2 (anderhalve) cup / 240 gram rijstmeel (je kan ook speltmeel nemen, maar dan wordt je brood wel wat ‘zwaarder’)
- 1/2 cup / 45 gram havervlokken (wij kiezen voor glutenvrije havervlokken van het merk “Lieke is Vrij”)
- een snuf himalaya zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 cup /230 gram blauwe bessen
Wat moet je doen?
– Verwarm je oven op 190 graden –
- Prak in 1 kom de bananen fijn. Voeg hier het citroensap, de (gesmolten!) kokosolie en kokossuiker aan toe. Roer door met een houten lepel.
- Mix in een andere kom het rijstmeel, de havervlokken, het zout, bakpoeder en de baking soda.
- Voeg nu alle ingredienten (droog en vochtig) samen en roer héél rustig door met een houten lepel.
- Vet een cakeblik lichtjes in met kokosolie, schep het beslag in het cakeblik en schuif voor 45 minuten in de oven.
Tip 1: gebruik houten keukengerei om te voorkomen dat je beslag een metaalsmaak krijgt (dit schijnt te kunnen gebeuren)
Tip 2: roer het beslag heel rustig door om te voorkomen dat je beslag gaat ‘bruisen.’ De baking soda, het bakpoeder en het meel kunnen een soort chemische reactie krijgen als je te snel en te lang roert.
Mmm, die besjes die openknappen in je mond als je het brood eet… heerlijk! Het brood is niet mierzoet; dat komt doordat kokossuiker minder zoet is dan ‘gewone’ suiker. Je zou het brood eventueel met een beetje jam kunnen eten, als je voorkeur uitgaat naar zoeter.
Deze cutiepie theepot kregen we als cadeautje van Het Snuffelhuis. Bedankt! We zijn heel blij met deze echte ‘Groene Meisjes theepot.’
Enjoy! Wie van jullie gaat dit brood bakken? Er kwamen zoveel reacties op Facebook, Twitter en Instagram dat we nu natuurlijk wel verwachten dat jullie het brood echt gaan bakken ;) We zien weer heel graag foto’s voorbij komen via Twitter (@degroenemeisjes) en Instagram (#degroenemeisjes.) Vinden we echt heel erg leuk!
Ik ben echt dol op bananenbrood! Heb al vaak jullie variant met aardbeien en chocolade gemaakt! Deze klinkt ook erg goed, ben benieuwd:) Het ideale van bananenbrood is echt dat je er zo veel kanten mee op kan en bijna alles lekker smaakt!
Mooie foto’s, leuk met die theepot erachter! Wel grappig, ik wilde dit weekend zelf ook al bananenbrood gaan maken, maar dan met fijngemalen boekweitgrutten!
Dit ziet er heerlijk uit!
Wat een heerlijk recept, dat ga ik zeker proberen! Voor de mensen met een glutenallergie is speltmeel trouwens geen aanrader, omdat spelt van tarwe afkomstig is en dus dezelfde allergische reactie kan geven.
Looking good! Zou dit ook met havermeel of boekweitmeel werken? Die heb ik allebei nog in huis.
Welja ;) gewoon proberen! (doen wij ook altijd, zoals bij dit recept)
Klinkt goed! Ik ben dol op bananenbrood! Blauwe bessen zijn mijn favoriet, misschien ook maar eens wat door mikken de volgende keer als ik een bananen brood maak.
Gaaf! Ik ga maandag gelijk bananen inslaan :p
Wat geweldig dat jullie zijn uitgeroepen tot Leukste Ondernemers van Amsterdam!
Van harte gefeliciteerd!
Bij mij werd het beslag veel te droog, ik heb er nog 2 eieren aan toegevoegd( ben niet vegan) en een scheut havermelk om het wat smeuiger te krijgen. Het resultaat was wel geweldig!
he? echt waar? Wat apart! Dat heb ik nog niet meegemaakt… Het wordt wel een stevig beslag, dat klopt wel. Maar het wordt eerder wat vochtig dan te droog. Hmm.. nouja, als het uiteindelijk maar lekker werd! :)
Het is mijn beste bananenbrood tot nu toe
Mijn bananenbrood staat nu in de oven. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik heb gemerkt dat er verschil zit in een 1/2 cup of 110 gram. Woog eerst af en leek me zoveel kokossuiker. Daarna m’n cup gebruikt (1/2 cup dus) en er zat meer dan 30 gram verschil in. In de cup zit dus ruim 30 gram minder.
Bedankt weer voor dit fijne recept! Helemaal leuk dat jullie de laatste tijd weer veel recepten plaatsen. Lovin’ it!
Bij mij ook te droog hoor, heb er wat kokoswater bij gegooid. Volgende keer mag die van mij iets lager in de oven staan want hij is tikkie te nat onderin. Maar smaak is goed hoor!
Ah dat is goed om te horen! Overigens, voor een volgende keer zou ik eerder aanraden om iets van (plantaardige) melk toe te voegen dan kokoswater.. Het is niet heel gebruikelijk om water aan een bakrecept toe te voegen, dus dat kan ook de reden zijn waarom het wat nat is gebleven.
Super lekker het bananenbrood, ik had het met frambozen gemaakt ipv bessen, mijn vraag is of je kokossuiker kan vervangen voor palm suiker of Isar toaal iets anders,.
Ook heerlijk met frambozen! Ja hoor, je kan de kokossuiker gewoon vervangen door palmsuiker, maar ook door rietsuiker of gewone witte suiker, wat jij maar wilt of in huis hebt! :)
wat een heerlijk brood. Ik heb lang gezocht naar een lekker recept. Meestal ziet het er heerlijk uit maar is het niet te………
I k geloof in jullie site en ga zeker meer maken.
Bedankt.
Bedankt weer voor het fijne recept. Ik ben altijd erg blij met de duidelijke kookinstructies en ik geniet nu alweer de tweede keer van zelfgemaakte bananenbrood. (Ik heb nu bij de tweede keer zuiniger gedaan met het snufje himalaya zout, aangezien ik af en toe een hap had met een grof korreltje zout.)
Waar kan ik het brood het beste bewaren in of buiten de koelkast?
goed verpakt buiten de koelkast :)
Dit is een heerlijk recept, niet zo zwaar vanwege r.ijstmeel, ik had de bessen door frambozen vervangen,
[…] één van de meest gemaakte (door lezers dus) recepten van De Groene Meisjes: bananenbrood. We hebben eigenlijk nog nooit gehoord dat iemand dit niet lekker vindt. Misschien iemand die geen […]
[…] kunnen nog wel fantastisch smaken. Dit soort rijp fruit verwerken we graag in smoothies of in een bananenbrood. Ook kan je fruit en groente combineren in een smoothie, zodat je eigenlijk in één handomdraai de […]
Gisteren heb ik voor het eerst dit bananenbrood gebakken. Het zag er verrukkelijk uit! Helaas is mijn brood erg bitter geworden. Geen idee hoe het komt, heb me keurig aan het recept gehouden :-)
Misschien komt het door het rijstemeel, ik denk dat ik meer een tarwe/haver typje ben.
Maar ik laat me niet ontmoedigen hoor, het volgende recept dat ik ga proberen zijn jullie brownies!
Hi Jose, het zou inderdaad door het rijstmeel kunnen komen. Hetzelfde heb ik wel eens gehad met boekweitmeel. Volgende keer misschien het havermeel maken, dat doe ik meestal.
Hoi José,
Dit zou kunnen komen omdat de bananen niet rijp genoeg waren!
Groetjes,
Thirza
Ik heb hem afgelopen weekend met speltmeel gemaakt. Precies dezelfde afmetingen gebruikt en hij was/is heerlijk!
Wat een gigantisch lekker bananenbrood! Ook met andere vruchtjes erin heerlijk :) Zoet genoeg hoor! Tip: het bananenprakken gaat erg makkelijk met een stampotstamper
Super lekker! Heb er de tweede keer nog 25 – 30 gram cacao nibs doorheen gedaan, mijn favoriet tot nu toe moet ik zeggen. Wel langer in de oven gehad dan 45 minuten, denk een dik uur omdat hij anders te nat bleef. Maar het resultaat is heerlijk :)
Ik heb hem zojuist gemaakt met wat aanpassingen:
-in plaats van rijstmeel heb ik 260 gram boekweitmeel gebruikt (had nog een restje)
-in plaats van kokossuiker heb ik gewone rietsuiker en kristalsuiker gebruikt (80 gram)
-in plaats van bosbessen heb ik chocoladedrops gebruikt
-in plaats van bakpoeder heb ik een extra halve theelepel zuiveringszout gebruikt en wat extra citroensap
En hij is lekker!
Wel vind ik em vrij zoet, misschien dat gewone suiker zoeter is dan kokossuiker?
En ook is ie vrij droog, maar dat komt waarschijnlijk door het boekweitmeel en doordat ik meer meel heb gebruikt dan in het recept staat…
Gewone suiker is absoluut véél zoeter dan kokossuiker! Zeker kristalsuiker…
hallo Merel, ik gebruik kokossuiker, maar vond het bananenbrood nog steeds heel zoet als ik me aan het recept hield. nu heb ik er de helft van de suiker in gedaan en een beetje extra citroensap – het resultaat is echt super. heerlijk fris en niet te zoet. wat een fantastisch recept voor de paasbrunch van morgen, dankjewel!
Ik wil hem morgen gaan bakken, maar wat is het beste alternatief voor rijstmeel? Ik lees vaak dat hij hierdoor te droog kan worden. Amandelmeel? Havermeel (havermout in de uit de keukenmachine)?
Hebben jullie een lijstje met de verschillende soorten meel, wat gebruik je waarvoor? Dank je!
[…] het Teff-meel bakten we een bananenbrood volgens dit recept, waarbij we het havermeel vervingen door Teff-meel. Dit ging erg goed en leverde een lekker stevig […]
Vandaag nu voor de 3e keer eenpoging gedaan om dit recept voor bananenbrood te maken. De 1e keer was het helemaal verbrand. De 2e keer nog steeds de bovenkant,onderkant en de zijkanten waren keihard en heel donkerbruin. Terwijl de binnenkant heel zacht was en leek wel niet gaar. Nu de 3e keer de electrische oven van de Bosch solitaire van het gasfornuis op allen op onderverwarming gezet en de temperatuur op 150 graden.
na 1 1/2 uur heb ik het uit de oven gehaald en was de onderkant verbrand, de zijkanten keihard en de bovenkant goed. maar de binnenkant is nog steeds te vochtig en lijkt wel niet gaar. De smaak is wel lekker. Iemand zei als het niet gaar is moet je het niet eten. wat doe ik verkeerd? Wie heeft voor mij goede tips?
Alvast bedankt.
Dick, ander bakblik gebruiken? En niet te veel er in!
Sowieso niet alleen onder- of bovenverwarming gebruken, maar proberen de lucht zo gelijkmatig moeglijk te verwarmen (lees ik als tips op internet
Ha meiden,
Dank voor het heerlijke recept. Wel vraag ik me af of het de bedoeling is dat het brood op dag 2 al een stuk minder lekker en vanaf dag 3 echt niet meer lekker is… Ik heb precies jullie recept gevolgd, maar heb helaas echt een stuk weg moeten gooien. Volgende keer sneller dooreten zal geen straf zijn, maar misschien kan het anders ook ingevroren worden? Ik hoop heel erg van jullie te horen.
groetjes, Annelie
Oke, dit probleem hebben wij nog niet eerder gehad. Maar invriezen is zeker een optie!
Invriezen en in de koelkast bewaren!
[…] volledige recept voor bananenbrood vind je in ons Ontbijtrecepten e-book en hier. In het filmpje zie je een variant met pecannoten en pure chocolade, maar je kunt helemaal zelf […]
Misschien een gekke vraag, maar kokossuiker is dat gewoon in de supermarkt te vinden of vindt je dit eerder bij een Ekoplaza of een speciaalzaak?
Helemaal geen gekke vraag :) Tegenwoordig kan je kokossuiker ook bij albert heijn krijgen, in het ‘speciale bio-vak.’ Maar inderdaad, het is ook te koop bij biologische supermarkten, Erica, De Tuinen… dat soort winkels :)
Heb hem gevonden, bij de Tuinen gescoord! Hebben jullie nog een makkelijke bewaartip? Want in één keer opeten wordt toch wel een beetje veel! (Hij is trouwens erg goed gelukt al zeg ik het zelf :D)
Wij doen hem altijd in een grote plastic bak en bewaren hem dan een dag of 2. Maar je kunt het brood ook prima invriezen.
Dit recept lijkt me heerlijk en ik ga het uitproberen (en ik bak zelden, dus dat zegt wat ;-)). Waar kan ik het beste baking soda kopen? Bij de AH kon ik het niet vinden. En ik vroeg me af of je de havervlokken weg kan laten of kan vervangen door havermout (dat heb ik nog staan, dus scheelt weer in de aankoopkosten…). Alvast bedankt voor jullie antwoord!
Baking soda kopen wij bij de toko. Het is hetzelfde als zuiveringszout en dat is te koop bij vrijwel iedere drogist :)
Havervlokken geven het brood wat meer bite, maar dat zal met havermout (iets fijner dan vlokken dus) ook wel lukken hoor!
Dank je voor jullie snelle reactie. Ik heb hem gisteren gebakken en: hij is gelukt!! Mijn moeder was op bezoek en heeft heerlijk zitten smikkelen :))
[…] bakte een bananenbrood voor mijn leerlingen, omdat we een brunch hadden op school. Het brood viel goed in de smaak, […]
Ik heb hem al een paar keer gemaakt en hij is echt geweldig!! Net als jullie andere recepten ???
Hoi..
Ik vroeg me af of ik de bessen ook zou kunnen vervangen door appel.?
Thnx voor jullie antwoord
Ja hoor, dat kan zeker! sterker nog: je kunt het vervangen door elk fruit dat je maar lekker vindt :)
Ik heb het brood gemaakt maar helaas kreeg ik hem niet gaar. Was te nat. Had hem nog langer in de oven laten staan maar hielp niet. ;-(
waar zou het aan kunnen liggen, heb al zo vaak geprobeerd bananenbrood te maken en heb elke keer hetzelfde probleem…
Hoi Patricia,
Niet opgeven! Probeer eens een ander recept(google)? Het zou aan je oven kunnen liggen. Als het te snel gaat zou je zilverfolie op je brood kunnen leggen zodat hij niet te donker wordt. Ik maak mijn brood vaak met amandelmeel en boekweitmeel, 2 bananen, 3 eieren, dadels zooivrijd appelmoes etc. geïnspireerd door het recept van rens kroes en een beetje aangepast.
Succes!
Dit is mijn eerste vegan bananenbrood die gelukt is! Super recept dit :)
Hij is lekker stevig en zoet geworden.
Wat goed om te horen! Geniet ervan :)
Jullie zijn de blauwe bessen vergeten toe te voegen aan het recept :) jij start wel benoemd in de ingrediëntenlijst namelijk. Ik heb ‘m als laatste toegevoegd aan de ‘natte’ ingrediënten en hij staat nu in de oven dus ben erg benieuwd!
Heb het bananenbrood net gemaakt…het ziet er goed uit!Wel lang in de oven gestaan…ongeveer een uur!Vond het beslag erg droog,dus heb ik amandelmelk toegevoegd…aardig wat tot het beslag wat smeuiger was…dus nu hoop.ik dat het lekker is!Het is mooi lichtbruin van kleur dit bananenbrood met heel veel blauwe bessen, biologische blauwe bessen van een teler hier uit de buurt!Zal het laten afkoelen, dan kan ik.het vanavond proeven bij een kopje thee!
Heb net mijn bananenbrood gegeten…het is echt verrukkelijk!!!!Smaakt heel lekker met die blauwe besjes er in!Heb een tweede stukje genomen!Morgen snijd ik alles in vierkantjes en doe het in boterhamzakjes met clipje vast en dan de vriezer in!want volgende dag is het nog lekkerder he!Maar kan natuurlijk niet dagen buiten de koelkast blijven staan…hij was alleen wel een beetje plat..volgende keer doe ik er meer bakingsoda in…had er ook nog kleine stukjes nootjes(verschillende soorten..walnoten…paranoten…hazelnoten…in gedaan…ga hem zeker weer een keer maken..binnenkort…want heb nog superveel blauwe bessen in de koelkast staan…heb hem met speltmeel en kokosmeel gemaakt…volgende keer ga ik denk ik ook boekweitmwel gebruiken…..
[…] aan heb toegevoegd: appels en rozijnen. Ik ga wél een linkje naar het recept met jullie delen. Kijk eens, alsjeblieft. Voeg een geschild appeltje in fijn gesneden stukjes, wat kaneel en twee handjes rozijnen en toe en […]
Hoi!
Een paar jaar geleden maakte ik dit recept heel vaak, toen één van mijn favorieten. Nu heb ik em al 2 keer weer gemaakt maar hij is zo anders! Kan het misschien liggen aan dat er nu gram bij staat? Voorheen stond er dscht ik alleen maar cup maten. Ik vind em te zoet en te nat..
[…] dit maak ik met zuurkool, tempeh en zoete aardappel – dit bak ik met rijpe bananen – deze soep maak ik om de week wel een […]
Vraagje kan dit recept ook met ei?
Hij lijkt me namelijk super lekker maar wat droog.
ha Merel,
over de blauwe bessen: bij mij past er precies 125 gram blauwe bessen in een cup – en dat is ook prima in het brood.
dus: is 230 gr geen typfoutje? of doe jij er echt 230 gram in, bijna 2 cups dus?