DE GROENE MEISJES TESTEN: BROODSPREAD

1

De Groene Meisjes krijgen wel eens de vraag: “Maar wat eten jullie dan op brood?” Er wordt vaak gedacht dat je als vegetariër, maar al helemaal als veganist, niks anders dan pindakaas, tahin of hummus op brood kan eten. En toegegeven, soms blijf je daar wel eens een beetje in hangen. Maar met het pakketje dat wij onlangs van onze freundin uit Berlijn opgestuurd kregen kunnen we weer even vooruit! In dit zeer verantwoorde pakketje zaten namelijk vier cupjes spread voor op brood. Dit zijn de mini-varianten van de originele verpakkingen. Drie van het merk ‘Streich’ en eentje van het merk ‘Tartex.’ De Groene Meisjes testten deze producten uit en zetten het een en ander op een rijtje;

Het merk Tartex was voor ons al bekend. Onze favoriet van dit merk is de pittige Mexicana-spread. Ook heerlijk voor op een toastje. Het merk Streich hadden we al wel eens in de biowinkel zien staan, maar nog niet eerder geproefd. Tartex heeft een heel stevig structuur. Daardoor is het soms wat lastig smeerbaar, maar je bent er daardoor wel heel zuinig mee en dat is ook wat waard. Streich daarentegen heeft de structuur van een mousse. Luchtig en goed smeerbaar, maar daardoor gebruik je er ook weer meer van.Een blikje Tartex of een potje Streich kost zo’n 2,65 tot 3 euro in de biowinkel.We zouden niet kunnen zeggen welk merk we lekkerder vinden, maar we kunnen wel aangeven aan welke smaken de Groene Meisjes de voorkeur geven.

Tartex Paprika; stevig, zoetig en vooral zacht van smaak. Geen pittige smaak, maar lekker als basis voor op een broodje. (zie hieronder voor een serveersuggestie)

Streich Kerrie; zoet en een klein beetje pittig. Lekker! Geeft een oosters tintje aan je broodje, lekker op z’n tijd!

Streich Basilicum; hier kan je lekkere Italiaanse broodjes mee maken. In combinatie met een plakje tomaat doet het ons erg denken aan een broodje mozzarella-tomaat-basilicum. Wel heeft de spread een wat overheersende smaak, dus niet te dik smeren!

Streich Mango Chili: we maakten het cupje open en wisten al genoeg. Dit vinden de Groene Meisjes niet lekker. De geur is wat chemisch, te sterk en wij vinden het gewoon niet zo geschikt voor op brood. Dit is dus zeker niet onze favoriet!

Wat kun je nou allemaal doen met deze spreads? Natuurlijk kan je ze gewoon zo op je brood smeren en het daarbij houden. Ook op een toastje kan dit een lekker borrelhapje zijn. Maar wil je eens een wat uitgebreidere lunch, dan kan de spread als basis voor een rijkelijk belegd broodje of bijvoorbeeld een groentewrap dienen. Wat je daarvoor nodig hebt: pitabroodjes of wraps, (boter-)sla, gegrilde paprika, augurkjes, tomaten, komkommer, een bosuitje en alle andere rauwkost die je kan vinden. Warm de broodjes/wraps even op, smeer de spread goed aan de binnenkant van het broodje (boven- en onderkant, mag) en vul het met de rauwkost. Heerlijk en heel voedend! Om het geheel mee te nemen naar bijvoorbeeld school of je werk verpak je de broodjes of wraps in folie om alles goed bij elkaar te houden. Wij zien je collega’s al (enigzins jaloers) denken: “Ah, dus dát eet een vegetariër/veganist op brood!”

2
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “DE GROENE MEISJES TESTEN: BROODSPREAD

  1. Leuk! Ik herken de vraag wel ‘wat doe je dan op je brood?!’
    Die spreads van Zwergenwiese ken ik al een tijdje en die bevallen mij goed. Ze zijn er ook nog in andere lekkere smaken en gelukkig ook in grotere potjes, in plaats van deze milieubelastende cupjes.
    Maar sowieso hebben ze tegenwoordig bij de biologische supermarkt waar ik winkel, Ekoplaza, een zeer uitgebreid assortiment aan veganistisch hartig broodbeleg hoor, dus je kunt nog vanalles uitproberen en genoeg varieren. :-) Ik heb nu bijvoorbeeld Nuss-Paprika spread van Bruno Fischer en Tomaat-Paprika-Courgette spread van Healthy Planet.

    Hartelijke groet, Susanne

    1. Klopt inderdaad, er is inmiddels bij de biowinkel behoorlijk veel keuze in spreads! Deze cupjes heeft een vriendin uit Berlijn ons opgestuurd, gewoon om wat smaakjes te proberen. Normaal gesproken kopen wij ook altijd de potjes. De spreads zijn te lekker om er alleen maar cupjes van te kopen! :)

  2. Die basilicumspread haal ik regelmatig (is hier 2,49 trouwens) en ik vind ‘m zo lekker dat er best een dikke laag op mag! Oh, en op de verpakking staat ook de tip om het te mengen met yoghurt (yofu dus voor veggies) om een dipsaus te creëren.

    1. Die kennen we ja! Leuk :) Ken je ook Boc&Roll’s? Die gaan wij binnenkort testen en verloten!

  3. Ik heb ook wel eens spread van tartex, vind het wel lekker spul, weer eens wat anders. :) Jammer dat de mango chili zo tegen viel, het klinkt best lekker!

  4. Njammie, het klinkt wel lekker. En ik krijg weer inspiratie door dat broodje!
    Maarre, wat is het verschil eigenlijk tussen deze spread en die van de supermarkt?

    1. Ze zijn inderdaad heel lekker! Het verschil met bijvoorbeeld sandwichspread of andere spreads uit de supermarkt is dat de spreads die wij getest hebben veganistisch zijn en in die van de supermarkt zitten vaak dierlijke producten, zoals kaas, zuivel, ei. In deze spreads zitten dus alleen plantaardige ingredienten, vandaar dat wij ze graag eten :)

  5. Haha ja, wat eet je dan op brood. Maar op zich zou alleen tahin, humus en pindakaas niet zo raar zijn: hoeveel vleeseters eten iedere dag alleen maar vlees of kaas? :)
    M’n moeder noemt die Streich spread altijd kabouterspread :D vanwege het mutsje. Ze is verslaafd aan de tomatenversie.

  6. Yummie, klinkt goed! Zoals hierboven ook al eens gezegd is hebben ze bij de ekoplaza ook allerlei hartig beleg. Ik ben zelf fan van de vegetarische paté, want die is vaak ook veganistisch.

  7. Ik kende de Boc&Roll’s nog niet, maar die zien er ook leuk uit zeg! Zo natuurlijk wat flexibeler qua formaat, dat is ook wel handig. Dank voor de tip :-)

  8. Die van tartex zijn opzich wel lekker, maar ben er niet dol op. Kan die andere opzich ook wel proberen!

    Ik heb jullie website pas net ‘ontdekt’ trouwens, en wou even zeggen dat ik het een super blog vind! Leuk dat er onderwerpen bij zitten waar ik het helemaal mee eens ben en ook lekkere vegetarische recepten zag ik al! Ik ben zelf 6 jaar vegetarier en lid van de jongerenpartij van de pvdd. Vind het een heeel belangrijk onderwerp en jammer dat veel mensen anders denken.

    Ik zou zeggen voor jullie: Succes en ik blijf zeker jullie blog bezoeken!

    1. Dankjewel voor je grote compliment, Fardou! Dat doet ons goed!

  9. Probeer eens muhammara, heerlijk op brood en met dit recept maak je ongeveer een jampot vol. er zitten geen conserveermiddelen in dus je moet het zowel koel bewaren als in ongeveer een week opmaken. maar lekker dat het is…..

    Muhammara

    3 rode paprika’s
    60 ml olijfolie
    2 tenen knoflook, gehakt
    50 gr walnoten
    2 el granaatappelsiroop (of appelstroop)
    1 el citroensap
    2 tl komijnpoeder
    halve tl chilivlokken
    1 tl sumak (deze kun je ook weglaten)

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bestrijk de paprika’s met olie. Leg ze op een bakplaat 20 minuten in de oven. Doe de oven uit en laar de paprika’s er nog 20 minuten in liggen tot hun vel is verschrompeld. Doe de paprika’s 10 minuten in een grote kom die je afdekt met plastic folie.
    Verwijder van de pakrika’s het vel en de zaadjes. Pureer ze met de de overige ingrediënten in een keukenmachine.
    Breng op smaak met zout en peper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *