Packmee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen dinsdag hadden we de eer om bij de lancering van ‘Packmee’ te zijn. Misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien denk je: hee, bestond dat niet al in Duitsland? Klopt! Packmee is een service die uit Duitsland is komen overwaaien. Heel in het kort gezegd is Packmee DE manier om 1) van jouw overbodige kleding (en ander textiel) af te komen en 2) meerdere goede doelen te steunen. En dat alles zonder er de deur voor uit te hoeven. Hoe ideaal is dat? Ik zal je eerst een kijkje achter de schermen bij een kledingsorteerbedrijf geven. Het is echt heel indrukwekkend om te zien hoe bizar veel kleding er wordt ingezameld en wat ermee wordt gedaan. Hieronder zie je stap voor stap hoe het werkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kleding komt in zakken of dozen (meestal in zakken) bij een sorteringscentrum binnen. Wanneer er teveel kleding binnenkomt om direct weg te kunnen werken, wordt het opgeslagen in grote stalen constructies.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hier zie je hoe kleding op de lopende band wordt aangeleverd. Op dit moment gaat het naar de kledingsorteerders. Vanwege respect voor privacy heb ik geen foto’s gemaakt van de dames en heren die hier aan het werk hadden. Het werkt als volgt: kleding wordt gecheckt op status. Is het nog heel? Is het niet al te vies? Vervolgens wordt het gesorteerd op soort. Truien bij truien, jassen bij jassen, spijkerbroeken bij spijkerbroeken, enzovoorts. Wanneer dit is gebeurd, wordt de kleding geperst. Dit gebeurt in een container die acht meter onder de grond ligt. De kleding wordt helemaal samengeperst, omdat het vervoerd moet worden naar Oost Europa en naar Afrika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kleding die naar Oost Europa moet worden vervoerd ziet er zo uit. Dit hoeft niet zo heel strak geperst te worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Maar kleding die naar Afrika moet, moet juist wél helemaal fijn geperst worden. Dit is makkelijker bij het transport per vliegtuig. Zo’n pakket met kleding is trouwens niet te tillen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moet je kijken wat een bergen!Misschien ligt er wel een vestje of een broek van jou tussen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hier zie je de recyclehoek. Hier worden alle dozen en verpakkingsmaterialen gebundeld (ook geperst,) zodat ze gerecycled kunnen worden. Aan de overkant zagen we een muur van oude jeans. Deze broeken waren niet meer te gebruiken als broeken, maar worden gerecycled. De vezels worden uit de stof gehaald en van die vezels wordt weer nieuwe stof gemaakt. Van oude t-shirts maken ze poetslappen voor in de auto-industrie en zo zijn er nog veel meer kledingstukken die niet meer direct worden gedragen, maar nog wel heel goed gebruikt kunnen worden.

Per jaar wordt er zo’n 100 miljoen kilo kleding gewoon weggegooid. Bij het huisafval en in containers die níet zijn bedoeld als kledingbak. Doodzonde natuurlijk, want er zijn nog zoveel dingen die je kan doen met jouw afgedankte kleren. Maar dan moet het eerst wel ingezameld worden en Packmee helpt daar enorm bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoe werkt Packmee? Waarschijnlijk is dit voor 90% van onze lezers een herkenbare situatie: je bestelt wel eens iets bij een online shop. Deze bestelling wordt geleverd in een doos. Vervolgens heb je een lege doos in je huis staan, waar je natuurlijk op zich van alles mee kan doen. Misschien het wel het nuttigste dat je ermee kan doen, is er oude kleding en textiel in verzamelen. Je ruimt je kledingkast uit en haalt eruit wat je zelf niet meer nodig hebt. Te groot, te klein, niet meer leuk of gewoon niet meer je smaak. Weg ermee! Maar weggooien, dat zullen we natuurlijk nooit doen. Je zou het naar een kledingbak kunnen brengen, of naar de kringloop. Maar misschien heb je deze beide niet in de buurt. In dat geval is Packmee echt de allersnelste oplossing. Je neemt de lege doos, vult hem met kleding, print een pakbon (vanaf de site van Packmee) met antwoordnummer en geeft de doos de eerst volgende keer dat de pakketbezorger weer eens langskomt aan hem mee. Komt de pakketbezorger niet zo vaak langs? Dan kan je de doos ook naar het postkantoor brengen. Trouwens, Packmee gaat samenwerken met een aantal webshops (bijvoorbeeld met Fonq.nl) en dat betekent dat deze webshops voortaan bij hun leveringen een Packmee-flyer zullen doen. Deze flyer is te gebruiken als adreslabel; je plakt hem op een doos en je pakket is klaar voor verzending!

Je pakket met kleding wordt naar een textielsorteringscentrum gebracht, waar de kleding wordt uitgezocht. Een deel gaat naar de Oost Europa, een deel naar Afrika en een deel wordt gerecycled. Heel belangrijk om te weten: je kleding of textiel wordt nooit weggegooid! Dat is al het eerste goede doel dat je steunt: je kleding krijgt een nieuwe toekomst. Maar dat is nog niet alles. Je moet het als volgt zien; de kleding wordt ingezameld en verkocht aan een textielsorteringsbedrijf. Tenminste 50% van de opbrengst hiervan wordt gedoneerd aan Stichting Kinderpostzegels en KiKa. Iets goeds doen voor het goede doel was nog nooit zo makkelijk, nuttig voor jezelf en leuk!

Waarom duurzaam? Je kleding krijgt een tweede leven. Je denkt misschien wat langer na voordat je iets nieuws koopt (“ik koop het alleen als ik zeker weet dat ik dit niet na een half jaar weer met Packmee mee hoef te geven,”) dozen worden nuttig opnieuw gebruikt en lege de bestelbussen van de PostNL pakketbezorgers worden veel beter benut. Immers: ze rijden vol heen en leeg terug, dat kan slimmer! Door Packmee hoeven mensen niet zelf de weg op met een auto naar de kringloopwinkel, dus dat scheelt ook weer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fred van Leer, stylist van tout bekend Nederland, is ambassadeur voor Packmee. Normaal gesproken houdt Fred zich alleen bezig met de ‘voorkant’ van de mode. Ziet het er mooi uit? Is het in de mode? Maar voor dit project krijgen we een kijkje aan de ‘achterkant’ van de mode. Waar gaat onze kleding naartoe als wij er genoeg van hebben? Doen we er nog iets nuttigs mee? Uit onderzoek is gebleken dat er nog maar een klein deel van alle kleding die in omloop is gerecycled wordt. De rest ‘verdwijnt’ gewoon. Doodzonde toch? Er zijn nog zoveel mensen in de wereld die behoefte hebben aan kleding; weggooien is gewoon geen optie!

Wij vinden Packmee te gek. Hier is echt over nagedacht. Het is een moderne methode die heel veel mensen zal aanspreken en zal motiveren de garderobe eens uit te gaan zoeken. Het is ideaal voor mensen die het, zoals wij, erg druk hebben. Of mensen die niet in de gelegenheid zijn kleding en spullen naar de kringloopwinkel te brengen. Wij hebben al een paar dozen klaar staan die mee kunnen met de pakketbezorger. Even een label printen op de website en gaan!

Heb je nog vragen over hoe Packmee precies werkt? Bijvoorbeeld: hoe groot moet de doos zijn, moet het aan bepaalde eisen voldoen of wat mag er wel en niet opgestuurd worden? Dan verwijzen we je graag naar de website van Packmee. We wensen je heel veel succes en pakplezier!

Wat vind jij van Packmee? Denk je dat je er gebruik van gaat maken?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “Packmee

  1. Goeie! Hoe meer recyclemogelijkheden, hoe beter. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik geen zin heb om naar de kledingcontainer te lopen met mijn afdankertjes, terwijl ik er een in de straat heb staan!

  2. Wat een enorm goed initiatief! Als ik zelf kleding heb die ik niet meer hoef en het ziet er nog mooi uit, dan doe ik het vaak in zo’n kledingcontainer, ik gooi het bijna nooit weg. Maar dit klinkt wel er goed!

  3. Wat slim! Ik vind het een heel goed idee :) Ik probeer altijd als ik iets nieuws koop, meteen iets ouds weg te geven zodat het in evenwicht blijft, maar dit is nog veel makkelijker!

  4. Ik heb ook al heel lang twee dozen staan voor Packmee, ik snap daarom de lancering niet zo goed haha, voor mijn gevoel bestaat het al minstens een halfjaar in Nederland, die dozen staan er alweer een tijdje voor ze haha. Wel jammer, ik was in de veronderstelling dat alles kleding binnen Nederland verkocht werd en naar Kika ging.. Maar nu ik nog eens de site bekijk zie ik inderdaad dat er een groot deel naar het buitenland gaat. Nouja, blijft in ieder geval een goed doel!

    1. Dat is wel vaker met dingen die al wel een tijdje bestaan, maar nog niet zo bekend zijn. Dan wordt het onder bloggers gelanceerd, zodat wij het onder de aandacht kunnen brengen. Je ziet dat er mensen zijn die er nog niet over hadden gehoord :) Wat betreft de kleding: nee, die wordt niet aan Kika verkocht. Ik weet ook niet wat Kika met zoveel kleding zou moeten….Of bedoel je de opbrengsten? Daar gaat 50% van naar Kika en Kinderpostzegels. Het kost natuurlijk ook geld om die kleding te vervoeren, uit te sorteren (daar werken mensen 5 dagen in de week aan) en vervolgens weer te verspreiden. De kleding is dan wel gratis, maar het proces natuurlijk niet. Als je in zo’n fabriek bent geweest en je stelt je voor dat 50% wordt afgedragen aan een goed doel, dan is dat heel erg veel!

  5. Ik ben sinds gisteren bezig met het sorteren van mijn kledingkast en lees dit da ook helemaal op het juiste moment :) Ik ga een doos vullen!

  6. Ik vind dit een super goed initiatief. Ik wist niet waar ik met mijn kleding heen moest, nu weet ik het wel! Thanks.

  7. Wat een goed plan! Ik geef mijn kleding meestal aan jongere kinderen van vrienden van mijn ouders. In ieder geval nooit weggooien!

  8. Wat een geweldig handig systeem!
    Leuk om eens te zien hoe het daar achter de deuren er aan toe gaat.
    Ik had hier nog niet van gehoord, maar ga nu de spullen die al lang in een zak zitten omdat er inderdaad geen inleverbak in de buurt is, overpakken in een doos.

  9. Ik had hier nog niet van gehoord maar wat een ontzettend goed idee! Ik heb nog wat kleding liggen die ik niet draag + een aantal lege dozen, dus dat moet wel goed komen :)

  10. Heel goed initiatief! Een jaar terug heb ik flink wat kleding naar de kledingbank gebracht, ook al zo’n onwijs goed initiatief maar die zijn toch erg moeilijk bereikbaar en dan moet je maar net een auto hebben om er al je oude kleding heen te brengen. Dit werkt volgens mij een stuk beter :)

  11. Dit is zooooo goed! Briljant! Oude kleding die nog goed is deed ik altijd al in de kledingverzamelbak, maar kapotte spijkerbroeken verdwenen toch regelmatig in de container. Nu dus nooit meer. Alleen wel jammer dat wij zelden thuis zijn als de pakjesman langs komt. Ach, postkantoor is in de buurt.

    1. Hoewel, nu lees ik op de site dat kapotte kleding toch niet gedoneerd kan worden… *confuus*

      1. De enige ‘keiharde’ eis is dat de kleding schoon moet zijn. Je mag namelijk geen afval via de post versturen. Maar als er een keer een kapotte spijkerbroek tussen zit is dat niet zo’n probleem. Het is alleen niet de bedoeling om alleen maar kapotte kleren op te sturen, want dan zouden er meer kosten bij komen kijken om alles te recyclen. (ik heb net de oprichter van Packmee Nederland aan de telefoon gehad en hij vertelde me dit :))

        1. Ok, dank je voor de opheldering. Ik ga een doos klaarzetten en mettertijd wordt die vanzelf gevuld.

  12. Goed initiatief, ik kende het nog niet (en de pakketbezorger komt hier regelmatig…).

    Maar ik ga ook proberen gewoon geen kleding meer te kopen die ik uiteindelijk toch niet draag omdat ik me over laat halen door verkoopsters… “Ik vind dit jurkje wel een beetje kort.” “Jaaaa maar met een dikke panty kan dat prima hoor!” En dat je het dan vervolgens toch nooit draagt omdat een panty natuurlijk de lengte van het jurkje niet veranderd :’) zo heb ik er nog een paar in de kast hangen…

    1. hahahaha dat ken ik ja. “Ja maar met een legging eronder kan het wel hoor.” Top, die legging, maar op de fiets zit je toch nog mooi in je blote kont ;)

  13. Wat een goed initiatief. Van de week nog een grote doos met nieuw servies ontvangen en binnenkort toch echt eens m’n kledingkast weer uitzoeken, dus dit komt goed van pas!

  14. Wat een fantastisch idee! Ik ga over enkele dagen verhuizen en heb veel kleding die naast mijn eigen nieuwe stukje leven ook een nieuw stukje leven verdient. Packmee of een ander initiatief is een super uitkomst. Ik gooi sowieso nooit kleding weg, want wie weet kan ik het nog een tweede leven geven. ‘Sharing is caring’.. toch :-)?

  15. Goed initiatief zeg!
    Ik schrik elke keer weer als ik hoor of lees dat mensen oude kleren weggooien. Gewoon in de container…. Zonde toch!

    Ik doe het altijd in zo’n kledingbak.

    Ow enne Fred van Leer: ik ben zo fan van die man:) vind hem echt superleuk! Haha

  16. Grappig dat ik dit nu lees, ik heb net gisteravond mijn kleding die ik niet meer draag in een zak gestopt. Hier in Groningen heb je Goud Goed als kledinginzameling, er staan bijvoorbeeld bakken bij bepaalde supermarkten waar je de zakken in kunt deponeren.

    Overigens maken ze bij Goud Goed poetslappen van kapotte kledingstukken, daar blijft dus niets ongebruikt. Wellicht doen ze dat bij Packmee ook zo?

  17. Ik gebruik mijn kleding tot op de draad en koop al vaak bij de kringloop dus ik kan hier niet echt veel mee, mijn afgedankte kleding is meer geschikt als poetslap hahaha

  18. Wauw, indrukwekkend om te zien ja, die stapels met kleding! Ik breng mijn kleding altijd naar een kledingcontainer. H&M heeft tegenwoordig ook dat je bij kleding kunt inleveren en dan krijg je een kortingsbon van 15% als ‘dank’ (ik denk niet dat jullie, Groene Meisjes, bij de H&M komen, maar ter info voor anderen misschien).

  19. Oh ja, handig trouwens dat Packmee, voor als je niet naar de kledingcontainer wilt/kunt! :)

  20. Maar hoe zit het dan met ‘vieze’ kleding zoals ondergoed. Niet iets wat je een ander wil geven, maar gaat dat dan wel in de kliko? Vind het een superinitiatief en bekijk niet alleen voor ons kleintje van 4 maanden wat hij nu echt nodig heeft, maar ook voor onszelf. Ik heb alleen wat nieuwe bovenleiding ‘nodig’ om op mijn werk netjes voor de dag te komen maar de rest is plenty en heb ik onlangs goed uitgedund.

  21. Is er zicht op wat er precies met de kleding gebeurd als het op de plaats van bestemming is? Wordt het verkocht, weg gegeven? Is het voor projecten of 2ehands winkels?

  22. Ik geef mijn kleding aan mijn zusjes en moeder. De kleding ziet er nog wel goed uit, maar krijgt alsnog een tweede leven!

    1. Doorgeven aan familieleden en vrienden is natuurlijk de allermakkelijkste en waarschijnlijk ook leukste manier :)

  23. Je kan het ook in een container stoppen voor goede doelen voor Dieren! Dierenasiels enz.

  24. Wauw wat een geweldig initiatief, ik denk dat ik binnenkort ook eens mijn kledingkast ga opruimen en mijn spullen opstuur. Veel mensen hebben ook gewoon té veel kleding waar ze niks mee doen, terwijl mensen uit arme landen zo enorm blij kunnen zijn met een kledingstuk. Ik heb ooit een keer toen ik nog een klein meisje was een shirtje van de Zeeman meegegeven aan een kennis naar Indonesië, later zag ik dat meisje enorm blij op alle foto’s met mijn afgedankte shirt. Dat was zo mooi om te zien, goed dat er nu zo’n initiatief bestaat als Packmee!

  25. Worden die kleren dan inderdaad gedoneerd aan goede doelen?
    Hier in België is er een tijdje geleden wat ophef geweest omdat achter die kledingcontainers vaak winstgevende bedrijven zitten, die die kleren effectief verkopen in Oost-Europa, Afrika, … Alleen bij inzamelingen zoals Wereldmissiehulp is het blijkbaar écht als hulp. Ongelofelijk toch dat mensen dik geld verdienen aan iets wat je denkt te doneren aan arme mensen…

    1. Maar helaas zit de wereld niet meer zo in elkaar. Het overvliegen van kleding kost heel veel geld. Uitdelen aan ‘arme mensen’ is niet meer zo makkelijk als het lijkt. Vaak zijn de landen waar de kleding naartoe gebracht wordt ook nog tamelijk corrupt. Door kleding te verkopen aan bijvoorbeeld Afrikaanse landen wordt werkgelegenheid gecreëerd; marktkooplui gaan ermee op de markt staan. Dat is, misschien helaas, hoe de wereld van tegenwoordig in elkaar zit. Je kan je kleding natuurlijk ook naar de plaatselijke kringloop brengen. Dan help je de minder bedeelden in je eigen woonplaats.

      1. en dan ligt het nog wat genuanceerder (om helemaal gek van te worden), omdat in bepaalde landen met een florerende lokale textiel markt de kledingverkoop deze helemaal kapot heeft gemaakt. Vervolgens zijn de mensen afhankelijk geworden van westerse producten die moeten worden overgevlogen :-(

  26. beste,

    we zouden graag een aankoop van 40voet willen doen ,wij zouden graag de prijs
    per kilo willen weten van schoenen en de prijs van kleding ,want wij zijn een vereneging die exporteert naar
    marokko en onze vesteging is in marokko zou u vriendelijk om ons zo spoedig mogelijk een antwoord te sturen

    alvast bedankt

    Marchouh Lahbib

  27. Persoonlijk vind dat we het zoveel mogelijk in eigen land moeten recyclen en niet dumpen elders, daar is men er ook lang niet altijd blij mee en kan het er eigen markt versturen.
    Gooi je goede goed niet weg maar verkoop, ruil of hergebruik het.

  28. “je kleding of textiel wordt nooit weggegooid!”?!?
    DE TEXTIELBERG – DE VERBORGEN LAST VAN ONS MODE-AFVAL – YouTube
    Zijn jullie ook bekend met deze kant van het verhaal?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *