DE GROENE MEISJES TESTEN: ECOVER

Als Groen Meisje ben je voortdurend opzoek naar manieren om nóg groener te leven. Want eerlijk is eerlijk, het kan altijd beter! Zo was één van de terreinen waarop we het een en ander wilden veranderen ‘het huishouden.’ Schoonmaken, wassen, afwassen…Er zijn zoveel milieu-onvriendelijke en agressieve producten op de markt, dat moet toch anders kunnen! En ja, dat bleek zo te zijn. Van het merk ‘Ecover’ kregen wij een testpakketje thuisgestuurd, met daarin een twee kleine verpakkingen allesreiniger en een handzeep. De Groene Meisjes werden aan het poetsen gezet; actie!

Allereerst wat informatie over het merk ‘Ecover’. Ecover maakt producten die geen schadelijk effect hebben wanneer ze terug in de wereld worden losgelaten. Dat wil zeggen: je kunt deze producten met een gerust hart door je gootsteen weg laten lopen. Ecover doet houdt niet van plastic soep, het zijn stuk voor stuk producten die goed zijn voor mens&milieu. Dat betekent dat er in de schoonmaak- en verzorgingsproducten gebruik wordt gemaakt van natuurlijke (plantaardige) bestanddelen die 100 % afbreekbaar zijn, verpakt in 100 % recyclebare verpakkingen. De producten werken niet alleen goed, ze zijn ook nog eens zacht voor de huid, of voor je was, je huis, noem maar op. Geen chemische troep in huis dus, fijn!

Ecover heeft schoonmaak- en wasmiddelen, maar ook producten voor de persoonlijke verzorging. Denk aan shampoo, douchegel en handzeep. Laatstgenoemde hebben wij getest en hieronder lees je ons oordeel over het product.

Dit is de handzeep, met aloe vera en lavendel.

1

De zeep heeft echt een heerlijke geur. Het is alsof het hele pompje vol zit met lavendelblaadjes. Heerlijk! Een lange tijd na het wassen van je handen ruik je de lavendel nog. Ideaal voor na het koken, sterke geuren verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dit is wat de website van Ecover over de handzeep zegt: de zeep reinigt de handen met zachtheid, is uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid en is pH neutraal.

Wij gebruiken de handzeep nu ongeveer anderhalve week en zijn uitermate tevreden. De geur is prettig, de zeep is zacht. We krijgen er geen droge handen van en vinden het een prettig idee dat deze zeep niet milieubelastend is.

Over naar het echte schoonmaakwerk…

Dan de ecologische allesreiniger. Wanneer we de dop van het flesje halen ruiken we het al; dit is nou eens een goede, natuurlijke geur. Iedereen kent de supermarkt-allesreinigers met citroen geur wel. Vaak is dat een chemische, net iets te ‘felle’ geur, die eigenlijk helemaal niets te maken heeft met citroen. Deze allesreiniger van Ecover ruikt heerlijk mild, fruitig, maar niet te. Je huis zal niet naar citroentjes ruiken als je het hiermee van boven tot onder hebt schoongemaakt. Gewoon lekker fris en schoon, niet chemisch.

Volgens de website van Ecover heeft deze allesreiniger de volgende voordelen:

  • reinigt uiterst effectief met de kracht van de natuur
  • alle afwasbare oppervlakken hygiënisch schoon
  • frisse geur van plantaardige oorsprong
  • laat geen ongewenst chemicaliën in je huis achter

En de milieuvoordelen van deze allesreiniger zijn: 

  • volledig en snel afbreekbaar.
    (OECD-test 301F, volledig product)
  • minimale belasting van het waterleven
    (OECD-test 201&202, volledig product)
  • product niet getest op dieren
  • veilig voor de septische tank
  • gebaseerd op plantaardige en minerale grondstoffen

Leuk dat het lekker ruikt, maar doet het ook iets? We hebben de instructies op het flesje netjes opgevolgd. Dat betekent dus dat je de allesreiniger aanlengt met water en niet zo puur op een oppervlakte spuit. We maakten een emmer met sop en begonnen te poetsen. De keukenkastjes werden eens grondig onder handen genomen. We merkten al snel dat het vuil snel los liet. Nu waren de keukenkastjes niet erg vies, dus een grote uitdaging was het niet. Wel hadden we wat plekjes op de vloer (laminaat en vinyl) die er lastig af te krijgen waren. We probeerden het met deze allesreiniger en jahoor! Het vuil kwam makkelijk los van de vloer en liet zich ook gemakkelijk verwijderen. Deze allesreiniger zou dus ook uitstekend geschikt zijn om de hele vloer mee te dweilen!

Prettige bijkomstigheid is dat wanneer je met blote handen (dus zonder handschoenen) schoonmaakt, deze allesreiniger totaal niet belastend is voor je huid. Dat komt natuurlijk doordat er zoveel natuurlijke bestanddelen in zitten, daar kan je bijna geen last van krijgen. Deze allesreiniger is verkrijgbaar in verpakkingen van 1liter, 5liter en 25liter (voor de fanatieke schoonmaker.) De Groene Meisjes zijn erg tevreden over de allesreiniger van Ecover, dus nu wij de smaak te pakken hebben gaan wij zeker voor een liter fles!

De producten van Ecover zijn onder andere verkrijgbaar bij de biowinkel, denk bijvoorbeeld aan EkoPlaza.Een literfles allesreiniger kost ongeveer 3 euro. Een pompje met handzeep (250 ml) kost ook ongeveer 3 euro.

Ken jij de producten van Ecover? Welke producten raad je ons aan?

 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “DE GROENE MEISJES TESTEN: ECOVER

  1. Ik heb jaren hun afwasmiddel gebruikt zeer naar tevredenheid.
    De handzeep ook en ik vraag me nu eigenlijk af waarom ik die nu niet meer koop?!
    Verder raad ik hun wc reiniger aan die zeer goed uit de testen is gekomen!

    1. Ik heb net mijn granieten aanrecht blad er mee schoon gemaakt. Helemaal dof nu !! Alles geprobeerd om het weer een beetje mooi te krijgen, maar helaas.Ik heb het te puur gedaan denk ik dus mn eigen schuld , had ik maar op de fles gekeken . Zucht ….Sat wordt een nieuw aanrechtblad of kan iemand mij nog helpen

      Carla

      1. Zou het misschien helpen om het graniet terug te voeden? Zoals je een droge huid voedt. Met een natuurlijke olie zoals amandelolie ofzo. Ik weet niet of het zou werken het zijn maar ideeën.

  2. Ik gebruik de allesreiniger en de wc reiniger, beide erg fijne producten. De handzeep ga ik ook eens proberen!

  3. Ik gebruik ook al jaren Ecover: afwasmiddel, allesreiniger, wc reiniger en douchegel. Ik vind het fijne producten én met een mooie vormgeving (ook niet onbelangrijk).
    Ik ga ook maar eens aan het boenen vandaag…

  4. Ik heb de Ecologische Allesreiniger in een verstuiffles.Ideaal,want je spuit gewoon een beetje middel op een vies plekje of op het aanrecht en je hoeft het alleen af te nemen.Ideaal als je geen zin/tijd hebt om een sopje te maken. Je gebruikt het alleen waar het nodig is en dus heel weinig water!

  5. Ik raad hun WC-product aan (met de lichtblauwe dop), hun handzepen en afwasmiddelen. Hun wasmiddelen en wasverzachters, ben ik minder fan van. Heb wel nog een staaltje waspoeder met lavendel liggen, die ZALIG riekt! Dus, wordt vervolgd!

  6. Ik ben best benieuwd naar dit merk en kreeg van de week mail voor de Ecover afwas actie en wilde me dus aanmelden maar ze leveren alleen bij kialapunten af omdat dat makkelijk is, nou voor mij niet want die zitten niet in de buurt. :( Helaas, maar ga zeker eens bestellen om het te proberen. :)

  7. In België kan je Ecover gewoon in de supermarkt kopen (een tip voor als jullie nog een keertje naar België komen). Ik gebruik het afwasmiddel van Ecover.

  8. ik ken Ecover nog niet. Overigens; misschien heeft airmagazine.nl ook leuke groene schoonmaaktips voor jullie?

  9. Ik gebruik ook diverse produkten van Ecover en ze bevallen mij prima.

    Nu ik zo de claim las over 100% recyclebare verpakking werd ik eigenlijk wel nieuwgierig wat dat dan precies inhoudt, sceptisch als ik tegenwoordig ben ;-) Want de flessen zien eruit als plastic, en recycling van plastic is downcycling: er treedt kwaliteitsverlies bij op, er komen giftige vrij, chemische additieven nodig om kwaliteitsverlies te compenseren en produkten gemaakt van gerecycled plastic zijn vaak niet recyclebaar. Allemaal nog niet zo geweldig voor het milieu dus.

    In een nieuwsbericht van Ecover lees ik dat de flessen sinds maart vorig jaar worden gemaakt van suikerriet. Dat wekt het beeld op het volledig natuurlijk is en daarmee misschien zelfs biologisch afbreekbaar. Maar even verderop lees ik “onze flessen op basis van suikerriet zijn 100% recycleerbaar met andere plastics.”
    Dus het is toch plastic, wat dan blijkbaar in de recyclestroom van plastic gemaakt van aardolie meegaat… Ik ben zelf niet chemisch onderlegd, dus ik snap het niet helemaal. Iemand anders?

    1. Daar weten wij ook het fijne niet van. Misschien een keer mailen naar Ecover?

      1. Hoi iedereen

        Onze vloeibare producten zijn verpakt in flessen op basis van suikerriet. Voor 100% gemaakt uit plantaardige bron. In tegenstelling tot bijvoorbeeld maïs of bieten, kan er uit suikerriet vier keer meer ethanol gewonnen worden om groene plastics te maken. Suikerriet geeft een oneindige productie in tegenstelling tot de fossiele grondstoffen waarvan de voorraad aanzienlijk slinkt. Suikerriet is dus hernieuwbaar materiaal.

        Om alle verwarring te voorkomen verduidelijken wij graag dat onze plantastic flessen niet biodegradeerbaar zijn, maar wel 100% natuurlijk en recycleerbaar. Wanneer je een biodegradeerbare fles bij de compost zou werpen, zou het jaren duren alvorens deze wordt afgebroken. Bovendien blijven er piepkleine bouwsteentjes in het milieu achter die niet volledig worden afgebroken. Onze flessen zijn navulbaar (via het refillsysteem in de natuurvoedingswinkels) en kunnen zonder probleem gerecycleerd worden samen met andere plastics.

        Traditionele plastic verpakkingen (op basis van aardolie) zijn jaarlijks verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. Met de nieuwe groene plastic verpakking van Ecover kan dat cijfer met 75% verlaagd worden! Een aanzienlijke verbetering voor het milieu en een innovatie op wereldniveau!

        Indien jullie nog vragen hebben, aarzel niet ons te contacteren op info@ecover.com.

        Groetjes!

        Stéphanie

  10. Ik kan niet geloven dat ik zojuist een artikel heb gelezen over handzeep en allesreiniger én dat ik het ook nog eens boeiend vond! Hahaha, ik ken dit merk wel.. in het verleden heb ik weleens op het huisje van mijn oude baas opgepast (suuuuuper mega tweedehands ingericht, met 5 verschillende printjes 60ies behang in één kamer en hoogpolig tapijt – bij haar was het motto ook altijd: ALS IETS KAPOT GAAT – maakt niet! Alles is toch tweedehands en heeft bijna niets gekost! .. anyhow) en zij had ook altijd handzeep van dit merk én ook het afwasmiddel – works like a charm!

  11. Bedankt voor alle tips voor de schoonmaakmiddelen die we echt nog een keer moeten proberen! :)

  12. Wasmiddel en wasverzachter(zowel de roze als de gele dop-variant), beiden erg fijn!
    (En daarbij nog een tip in het kader van budgetteren: in België&Duitsland is het goedkoper dan in Nederland)

  13. Op het boodschappenlijstje voor wanneer ik de volgende keer bij een ekoplaza kom!

  14. Ecover is fijn spul, alleen bij het witwasmiddel vind ik jammer dat witte was niet echt mooi wit wordt, maar een beetje grauwig blijft. Iemand tips om witte was ook met ecologisch wasmiddel mooi (“stralend”, om even in waspoederreclamejargon te blijven :-)) wit te krijgen/houden?

    1. Twee tips uit oma weet raad:
      1. Om de was weer heerlijk wit te krijgen moet je naast je gewone wasmiddel een eetlepel soda in je wasbolletje doen!(of bij je waspoeder in het laatje).
      2. Door de natuur laten bleken:
      Als je witte was niet meer zo wit is als zou moeten, dan moet je de kleren na het wassen een nachtje in het gras leggen, bij maanlicht. nog even in de zon voor het drogen en en je was is de volgende dag weer stralend wit.

      1. Dank voor de tips :-) Mijn moeder had het ook al over dingen op de bleek leggen, maar ja, bovenwoning in Amsterdam hè, dan gaat dat wat moeilijker…Soda ga ik zeker eens proberen!

  15. De wasverzachter met de roze dop is heeeerlijk! De gele vind ik minder qua geur. Detail: In de supermarkt (C1000)is de vaste prijs 4,49 en in de biologische winkel (Estafette in winkelcentrum Brazilie, O. Havengebied) 3,99….(zo uit mijn hoofd, afwijkingen in centen daargelaten)…dus dat scheelt toch 50 eurocenten…

  16. Ik gebruik eko-schoonmaakmiddelen van het AH-huismerk (afwasmiddel, allereiniger, wc-reiniger). Volgens mij zijn ze ietsiepietsie goedkoper, en natuurlijk makkelijk te verkrijgen. Maar misschien ga ik toch Ecover maar eens gebruiken, ter vergelijkin en vanwege het verpakkingsmateriaal

  17. @ Hara ik vond de volgende twee natuurvriendelijke tips om je was weer wit te krijgen.

    Twee tips uit oma weet raad:
    1. Om de was weer heerlijk wit te krijgen moet je naast je gewone wasmiddel een eetlepel soda in je wasbolletje doen!(of bij je waspoeder in het laatje).
    2. Door de natuur laten bleken:
    Als je witte was niet meer zo wit is als zou moeten, dan moet je de kleren na het wassen een nachtje in het gras leggen, bij maanlicht. nog even in de zon voor het drogen en en je was is de volgende dag weer stralend wit.

    1. Hoi Nicolette, je kan je bericht beter even ‘reply-en’ op dat van Hara. Volgens mij krijgt zij er alleen dan een melding van.

  18. Ik gebruik het ook al enkele jaren! Superproducten. Erg tevreden over: WC-reiniger, allesreiniger, ruitenreiniger, afwasmiddel, wasmiddel, wasverzachter, schuurmiddel, ontvetter,… Eigenlijk ben ik tevreden van al hun producten :-)

  19. Al jaren gebruik ik Ecover,en laatst zag ik het ook bij de Jumbo staan (de kleine verpakkingen).
    Hun afwasmiddel vind ik het allerfijnst,zacht voor de handen en heel erg zuinig.ik probeer wel eens wat andere merken maar ik fiets altijd maar weer gauw naar mijn lokale reformzaak om Ecover te halen.

  20. De lavendel-handzeep is fantastisch. En ik gebruik ook al jaren met veel plezier het vloeibare wasmiddel. Heeft ook al zo’n zachte, subtiele fijne geur i.t.t. de chemische tegenhangers die een stuk sterker geuren. Zeker de moeite waard om te proberen!

  21. Jammer dat jullie geen foto van het etiket van de handzeep hebben geplaatst. Als je de ingrediënten daarvan nazoekt op schadelijkheid, kom je erachter dat er wel degelijk een aantal stoffen in zitten die schadelijk voor de gezondheid zijn. Voor mij geen Ecover handzeep meer dus, ik heb vandaag voor het eerst zelf vloeibare zeep gemaakt. Dat is veel goedkoper, je hebt meer controle over de ingrediënten (je kan zelf kiezen welk stuk zeep je gebruikt om het te maken) en het is nog leuk ook :) Gewoon een stuk zeep raspen en vermengen met een paar liter kokend water. Er staan talloze recepten van op internet.

    1. Hi Karianne, wij hebben hier ook niet de Ecover handzeep getest, maar de handzeep van Method.

  22. Hartstikke leuk deze site ! Wij als groene professionals gebruiken andere producten, wij hebben ecover uiteraard ook getest maar is echt met een ruime onvoldoende uit onze testen gekomen.

  23. Het zou heel fijn zijn als De groene poetsers aangeven waarom Ecover onvoldoende uit hun tests komt en welke producten zij dan gebruiken?

    1. De producten van ecover maken onvoldoende schoon, ontvetten onvoldoende, daarnaast moet je zoveel van het product gebruiken dat het eerder op is. Tevens is de distributie van de firma ecover erg vervuilend. Jammer, de firma is niet op basis van een ideologie opgericht maar is een commerciële tijger. Met een goede marketingstrategie.

      Beter zijn de producten van oa Robson, maar helaas niet voor de particulier verkrijgbaar.

  24. Bij Hoogvliet verkopen ze ook Ecover. Ik heb de handzeep gekocht, met een vleugje citroen. Zeer prettig, ik ga ook uitbreiden met de rest van het assortiment. En: goed dat de ‘gewone’ supermarkt het ook heeft :-)

  25. Beste Groene Meisjes,

    Ik was jarenlang een enthousiast gebruiker van Ecover, echter, sinds vandaag heb ik besloten toch naar een ander merk over te stappen, voortschrijdend inzicht… ik stuitte vandaag op een artikel uit 2014(!) van De Nieuwe Band (Groothandel in biologische levensmiddelen) waarin uitgelegd wordt waarom zij na jarenlang Ecover als merk gevoerd te hebben, toch daarmee stoppen. Ecover innoveert haar productieproces dusdanig dat het ‘groene’ er een beetje afgaat. De argumenten en het taalgebruik van Ecover klinken zeer ‘groen’, maar gaat binnen de kaders van mijn persoonlijke definitie van ‘groen’ en ‘duurzaam’ helaas steeds meer lijken op ‘green washing’. Zie uitleg in het artikel op de website van De Nieuwe Band, onder ‘nieuws’, ‘item 282’, met als titel “De Nieuwe Band kiest voor Sonnet en Bioclan en stopt met Ecover – Het hele verhaal”.
    Andere merken hebben Ecover inmiddels dus ver ingehaald op duurzaamheid en Ecover waagt zich momenteel zelfs aan ingrediënten die verkregen zijn d.m.v. een extreme vorm van genetische manipulatie, die Ecover zelf “fermentatieproces” noemt, zodat het natuurlijke imago blijft… Ecover is hier overigens wel open over. Maar ik wist het toch al die jaren niet, dus hoe open naar de consument is maar de vraag.

    http://www.nieuweband.nl/nieuws/item/282/de-nieuwe-band-kiest-voor-sonett-en-bioclean-en-stopt-met-ecover-het-hele-verhaal/

    Vriendelijke groet,
    N.

  26. biggreensmile.nl heeft ook regelmatig aanbiedingen, je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief en krijg zo de aanbiedingen in de inbox!

  27. IK heb gelezen dat Ecover afwasmiddel bronopol bevat en zeer giftig is voor waterorgamismen. Verder is bronopol irriterend voor de ogen en de huid. Ik wil nu liever overstappen op een ander afwasmiddel eigenlijk.

  28. Ik heb inmiddels meerdere artikelen gelezen dat Ecover zich een stuk groenen voor doet dan het merk in werkelijkheid is. Ik zie in vorige reacties dat dit ook de ervaring is van andere gebruikers.

    Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover groene meisjes.

  29. Ja! Daar kwam ik zojuist ook achter. En niet alleen slecht voor het milieu, maar dat het niet in contact met je huid moet komen, omdat dit kan irriteren. Lijkt me niet fijn voor mij en mijn kinderen die eten van servies wat hiermee afgewassen is. Ik schrok hier eigenlijk enorm van. Dus op zoek naar een alternatief.

  30. Wat gaan we nu gebruiken, dat wel betrouwbaar en volledig groen is?

  31. Als Ecover milieuvriendelijk is, weten jullie dan waarom het dan geen milieumerkje op de verpakking heeft ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *