Palmolie

Orangutan-pointing-at-palm-oil-free

Palmolie kom je in allerlei uiteenlopende producten tegen. Misschien heb je wel eens gehoord dat palmolie erg slecht voor het milieu en de dieren is. Maar waarom is dat nou zo? En wat kunnen we eraan doen? Je leest het in dit artikel.

Allereerst: wat is palmolie?  Het is een plantaardige olie die smeltgedrag van producten tegengaat en dezelfde producten een goed mondgevoel geeft. Denk bijvoorbeeld aan koekjes met een vulling of extra creamy pindakaas. Palmolie zit niet alleen in voedingswaren, maar ook in verzorgingsproducten zoals shampoo en conditioners. Sterker nog; het zit in heel veel producten.

Waarom slecht voor het milieu?

Je zou dus kunnen zeggen dat er ongelooflijk veel palmolie in de wereld is. Wereldwijd wordt jaarlijks 47 miljoen ton palmolie geproduceerd. Voor het vergaren van al deze miljoenen liters palmolie worden er ontelbare hectares regenwoud gekapt. Houd je vast: elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. De meeste palmolie in producten die in Nederland verkocht worden komt uit Maleisië en Indonesië. (bron Greenpeace.)

Wat betekent het kappen van deze regenwouden voor het milieu en de dieren? Ten eerste worden heel veel dieren die in de regenwouden leven met de dood – en uitsterving – bedreigd. Je kan hierbij denken aan apen en tijgers. Deze dieren overleven niet in een kaal regenwoud. Nogal logisch. Ook ontstaan er heel veel bosbranden, wat weer voor milieuvervuiling (smog) zorgt. Kortom; palmolie is slecht voor de natuur, voor de dieren, maar ook voor de mensen. Nu schijnt het ook nog zo te zijn dat palmolie veel meer verzadigde vetzuren bevat dan andere plantaardige oliën. Het gebruik van palmolie verhoogt daarom de kans op hart-en vaatziekten. Kortom: palmolie is op allerlei manieren een dikke vette no go.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit recept plaatsten wij op 27 oktober 2013 online. Het zijn cupcakes met oreo-koekjes. Oreo’s bevatten palmolie en zouden we alleen al om die reden niet meer gebruiken of aanraden. Zo zie je maar dat ook wij als de Groene Meisjes steeds meer dingen bijleren. Je hoeft je dus ook niet te schamen als je geen idee had van hoe schadelijk palmolie is; je kan niet alles in één keer weten. You live, you learn, zullen we maar zeggen. Wij zijn er in elk geval achtergekomen dat we absoluut geen palmolie meer willen gebruiken. Hoe pakken we dat aan?

Schermafbeelding 2014-06-23 om 16.20.21

Palmolie-vrij

Het begint natuurlijk gewoon weer met etiketten lezen. Net als wanneer je geen suiker meer wilt gebruiken, of vegan wilt eten, zul je elk potje weer om moeten draaien. Op veel producten staat tegenwoordig een logo als het product palmolie-vrij is, zoals dat bijvoorbeeld ook met glutenvrije producten het geval is. Vind je het toch lastig om te bepalen of een product nu wel of niet palmolie bevat? Check dan eens de site palm-olie.info. Naast een heleboel nuttige informatie, vind je op deze website een overzicht van food en non-food producten zonder palmolie. Ideaal!

Schermafbeelding 2014-06-23 om 16.09.44

Geen producten met palmolie erin gebruiken is natuurlijk al geweldig. Wil je meer doen? Kijk dan eens op inyourpalm.org. Op deze website lees je het verontrustende bericht dat er nog meer 60.600 oerang oetans leven in het wild. Dat klinkt misschien als veel, maar dat is dus absoluut heel erg weinig. We hebben het over wereldwijd 60.000… dat zijn er ooit vele malen meer geweest. Wat je kan doen is een foto maken waarop je laat zien dat je in de palm van je hand #inyourpalm geschreven hebt. Wanneer er 60.600 foto’s verzameld zijn, worden ze als een noodkreet gestuurd naar 20 grote bedrijven die voeding met palmolie erin maken. Een mooi initiatief!

Wij als dierenliefhebbers en vegans willen geen palmolie gebruiken. En jij? Denk jij er over na? Je bewust zijn van dit probleem is een mooie eerste stap! We lezen graag je gedachten bij de comments.

bron afbeelding 1
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

61 gedachten over “Palmolie

  1. Klein vraagje. Jullie benoemen hier dat palmolie meer verzadigde vetten bevatten dus de kans op hart-en vaatziekten vergroot. Kokosolie bevat ook ook meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Hoe zit dat dan?

    1. Kokosolie is in tegenstelling tot palm olie juist heel erg gezond. Google het maar eens.
      Verrassend genoeg staat er bij kokosolie op het etiket: verzadigd vet, maar in feite werkt het juist cholesterol verlagend. Ondersteunt de spijsvertering en weert schimmels…en nog veel meer!

    2. Hoe gezond een olie is, heeft te maken met de smelttemperatuur. Onverzadigde vetten en verzadigde vetten met een korte koolstofketen smelten bij een lage temperatuur. Transvetten en verzadigd vet met een lange ketenlengte smelten bij een hogere temperatuur, waardoor je lichaam er moeilijker mee om kan gaan. Kokosolie smelt bij 24 graden celcius, palmolie bij 35 (https://www.ahealthylife.nl/palmolie-gezond-ongezond/).

  2. Wow, 300 hectare per uur is énorm veel! Ik wist helemaal niet dat er zoveel hout gekapt werd voor slechts één doel. Goed dat jullie hier iets tegen gaan doen. Zelf lijkt het me wel erg lastig om geen palmolie te eten, omdat het in zoveel producten zit. Maar elk begin is iets, ik kan in ieder geval eens kijken waar het wel en niet in zit.

  3. Palmolie is zeker een no go, maar wel lastig om helemaal te vermijden. Nadeel zal zijn dat er altijd voor het ene slechte product weer een ander slecht want goedkoop alternatief voor terugkomt. Producenten maar vooral consumenten willen nu eenmaal niet veel geld betalen voor producten en voeding. Wij als groene meisjes en jongens willen misschien wel iets meer uitgeven maar het merendeel deel niet.

  4. Ik ben momenteel in Maleisië en hier hebben grote stukken jungle plaats gemaakt voor palmolie plantages. Het oogt erg treurig, die eindeloze rijen palmen, allemaal op gelijke afstand van elkaar en allemaal even hoog. Net een grote open lucht fabriek.

    En toch… door deze plantages zijn er veel voorheen arme boeren die nu een goedlopend bedrijf hebben waarmee hele families van eten worden voorzien. Het is niet alleen maar slecht. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik het kappen van regenwoud goedkeur, absoluut niet.

    Het zou anders moeten kunnen, maar hoe?

    1. Dus je vind het belangrijker dat een paar boeren meer eten krijgen, dan dat de hele wereld er aan onder door gaat? Dat vind ik van de zotte, onderzoekers denken dat over een stuk of 50 jaar, iedereen te weinig eten heeft…

      1. Rond palmolieplantages leven vaak al veel kleine gemeenschappen. Zij leven van datgene wat het bos, en een klein stukje land, hun biedt. Dat is niet veel, maar net genoeg.
        De komst van palmolieplantages lijkt op het eerste gezicht een vooruitgang. Het palmoliebedrijf belooft ze dat ze met het telen van palmolie veel geld kunnen verdienen. De praktijk blijkt minder rooskleurig: ze kunnen hun palmolievruchten dan alleen aan dat bedrijf verkopen, die vervolgens allerlei kosten voor vervoer, verwerking, etc aan de kleine boeren doorberekend. Soms blijft er nog maar 10% van de inkomsten van de oogst over. Daarvan moeten zij vervolgens eten kopen op de markt, waar ze dat voorheen zelf verbouwden.
        En er is geen weg terug; het bos om hen heen is vernietigd en hun akkertje is vergiftigd door de pesticiden die gebruikt worden bij de palmolieteelt.

  5. Ik heb al lang geleden van de palmoliekwestie gehoord, maar ik vraag me elke keer weer af: hoe zit het dan met andere plantaardige oliën? Die worden toch ook geteeld in groten getale? Zijn die plantages dan ook niet in de plaats van natuurlijke bossen gekomen (jaren geleden al of recenter, afhankelijk van olie tot olie)? Maar dat heb ik dus nog altijd niet uitgezocht :)

    En inderdaad, kokosolie is ook een verzadigd vet en gebruik ik ook graag – met mate uiteraard. Da’s voor mij dan ook onvoldoende reden om het nooit meer te consumeren. Maar de gevolgen van de productie, dat blijft voorlopig wel een vraagteken.

      1. Ik weet niet hoe dit met de andere plantages zit, maar dit is wat ik hoorde van mijn gids toen ik in Indonesië was. Een groot deel van het probleem is dat de plantages maar relatief kort gebruikt kunnen worden. Elke palm zuigt namelijk elke dag 8 liter water uit de grond. Hierdoor, en omdat de palmbladeren te dicht op elkaar zitten waardoor er geen zonlicht bij de grond kan komen, is het voor andere planten niet mogelijk om tussen de palmen te groeien. Na een aantal jaar is de grond uitgeput en blijft er slechts eenn kale vlakte over.

    1. 5 jaar later, zal ik je eindelijk antwoord geven.

      Nee, palmsuiker komt van een ander soort (suikerpalm). En deze groeit juist het best tussen andere planten en bomen.
      Daarnaast is deze ook veel minder veeleisend kwa bodem om in te groeien.

  6. Ik geloof dat ik palmolie wel uit mijn leven heb gebannen. Ik maak alles “from scratch”, niet alleen voedsel maar ook verzorgingsproducten. Het enige waar ik niet zeker van ben is make up, al koop ik dat vaak wel bij de biologische supermarkt (maar dat is natuurlijk geen garantie)

  7. Ik ben wel benieuwd hoe jullie dat in de toekomst aan gaan pakken: Geen palmolie meer. Persoonlijk zou ik het erg moeilijk vinden als ik bijvoorbeeld nooit meer een nakd reep, iets lekkers van de vegetarische slager of billy’s farm koekje zou mogen eten. Alle drie zijn ze vegan maar er zit wel palmolie in.
    Over lichaamsverzorging en schoonmaakmiddel heb ik het dan nog niet gehad, want ook daar zit heel vaak palmolie in. Ook als het biologisch en proefdiervrij is.
    Daar komt nog bij dat ik laatst iemand uit Congo sprak: Dat land is lang geteisterd door ellende maar nu gebruiken ze de landbouwgrond om palmolie te verbouwen. Dat is lucratief want de vraag is groot. Die palmolie word duurzaam genoemd. Het was immers al landbouwgrond en er is niets voor platgebrand. Is dat dan duurzaam of is het niet duurzaam?
    Ook hoor ik de laatste tijd veel verhalen over kokos olie en kokoswater, dat daar ook op de oogst en teelt nog wel het nodige aan te merken valt.
    Dilemma’s genoeg lijkt me. :-)

    1. De vragen die Laurie zich stelt, stel ik me ook. Het is echt heel lastig om de juiste keuzes te maken. Ik probeer zo goed mogelijke keuzes te maken, maar merk heel vaak dat ik later weer op mijn keuzes terug moet komen. Vaak omdat ik dan weer info lees, waardoor eerder door mij als duurzaam bestempelde opties toch niet zo duurzaam blijken te zijn.
      Wat je nu ook weer ziet, bij de hele superfood-trend, dat sommige producten nu uiteindelijk juist veel minder duurzaam worden doordat de vraag weer zo toeneemt. Dus het was duurzaam, maar wordt weer minder duurzaam. Ook het invliegen van over de hele wereld is natuurlijk verre van duurzaam. Zelf vraag ik me wel eens af waar we uiteindelijk op uit komen. Zal het niet zo zijn dat we wellicht belanden waar we 100 jaar geleden starten (maar dan de 2.0 versie hiervan?).

      Kortom: lastig en inderdaad dillema’s genoeg….

  8. Zoveel dillema’s inderdaad… Goed en bewust eten wordt je niet altijd makkelijk gemaakt. Bedankt voor de heldere uitleg in ieder geval. Bijna overal zit wel plantaardige olie in… dus praktisch altijd palmolie?

    1. Nee hoor, niet praktisch altijd. het staat echt op de verpakking als er palmolie in zit :)

      1. Volgens mij klopt dat niet. Helaas! Op Palmolie.info staat: “.Palmolie wordt meestal verborgen onder de term ‘plantaardige olie’. In bijna alle Aziatische producten of producten die gefabriceerd zijn in Azië en waar ‘plantaardige olie’ op staat, zit in feite palmolie.” (http://www.palmolie.info/waar-zit-palmolie-in/). Wat Joy zei :-(

        Hoe gaat het trouwens inmiddels met het palmolie-vrije leven? Omdat ik zo verdrietig wordt van de bosbranden in Indonesië wil ik dat toch echt ook proberen. Fijn dat jullie ermee bezig zijn!
        Ik vind het nogal moeilijk om palmolie-vrije verzorgingsproducten te vinden. Hebben jullie een tip? Is er echt maar Weleda?

  9. Veel gezien, gehoord en en gelezen over palmolie bij Stichting Masarang op Sulawesi. Sinds dien erg bewust bezig met het niet eten van Palmolie.
    Een echte aanrader, als hij in Nederland is, om naar een lezing van Willie Smits te gaan. Heel erg indrukwekkend wat die man doet voor het oerwoud, de bevolking en de Orang Oetans!

  10. Is het niet wat ingewikkelder?

    Hoeveel mensen verdienen hun brood met palmolie? Honderdduizenden. En dat groeit. Elk jaar komen er duizenden bij, mensen die voordien in onvoorstelbare armoede leefden. In landen als Indonesië en Maleisië is het één van de meest bloeiende sectoren. Ze hebben het hard nodig. Bovendien zijn de meeste plantages gewoon kleine boeren.

    Wat met het oerwoud dan? Eerst en vooral: ze hebben nog altijd véél meer bos dan wij in Europa. Beetje hypocriet van ons als je weet dat die landen hebben beloofd om nooit minder dan 50% bos te hebben. 50% bos, van àlle oppervlakte.

    Bovendien is palmolie héél efficient. Als je evenveel olie wil uit zonnebloemen, soja etc. heb je 6 tot 10 keer meer oppervlakte nodig.

    Natuurlijk zijn er wat problemen, maar met palmolie zelf is er helemaal niets mis. Het is een goed alternatief voor transvetten, haalt elk jaar duizenden uit de armoede en is veel efficiënter dan andere plantaardige olie. Zouden we ook zo over palmolie denken als we die plantages in Europa hadden?

    1. Jij zit wel heel erg met je hoofd in het zand gestoken zeg! “Natuurlijk zijn er wat problemen…” ‘Wat’ problemen?! Er worden enorm belangrijke oerwouden vernietigd elk uur (UUR!), dier en plantsoorten verdwijnen inclusief enorme vreedheid naar dieren toe, voor olie! Die niet zoals jij denkt en zegt een goed alternatief is voor transvetten, het is niet eens gezond.. Daarbij, de productie van andere plantaardige oliën heeft misschien meer oppervlakte nodig, maar daar worden geen oerwouden voor gekapt, dat zijn bestaand akkerbouwgronden. Dus het is maar hoe je effectief wilt zien.

      Verder zijn het landen waar corruptie de boventoon voert, dus als jij op maar enig moment denkt dat hun belofte voor 50% bos een reeële is, dan moet je misschien wat minder naïef worden. En ook bedenken dat de hele wereld deze oerwouden nodig hebben, al vind je het misschien minder belangrijk om nu en in de toekomst nog zuurstof te hebben om te ademen…

      De meest plantages kleine boeren….mijn god, heb je überhaupt wel info hierover gelezen of pen je zomaar iets neer? Veel grote, beursgenoteerde bedrijven bezitten palm olie plantages. De lokale bevolking krijgt ook nog eens heel vaak geen waar voor hun geld (ookal is dat vaak nog steeds voor hun maatstaven goed geld, ze worden nog steeds bestolen door niet te krijgen wat ze werkelijk verdienen te krijgen), dus al met al klopt er compleet niets van je verhaal. Dat het ingewikkeld is ben ik met je eens, maar dat is dan ook het enige.
      Hier, kun je misschien nog wat van opsteken..
      http://www.greenpeace.nl/campaigns/oerbossen-2/Het-probleem/

      1. Ik ben het er volledig mee eens dat dit echt niet kan. De corruptie zal echter voortkomen uit armoede en cultuurverschillen waardoor dit niet zo snel op te lossen valt door de Indonesische regering. Het lijkt me een zaak van de United Nations om landen hierover aan te spreken. Een gezamelijke aanpak tegen de bedrijven die de natuur slopen. Bedrijven krijgen veel teveel vrijheid waardoor het aanpakken van dit wereldprobleem nu vrijwel geheel op de consument wordt afgeschoven. Het is op dit moment echter extreem moeilijk voor de bewuste consument terwijl het juist moelijk gemaakt zou moeten worden voor de consumenten die een zwaar belastend consumptiepatroon hebben. Boeren, fabrikanten en alles ertussen gaan pas massaal overstag naar duurzame productie wanneer overheden strenge regels opleggen. Wanneer ze dit niet gezamelijk doen, blijven de bedrijven van het ene naar het andere land hoppen om lage kosten en hoge winsten ten koste van de aarde te houden.

  11. Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Dat het niet zo gezond was, wist ik wel, maar dat het ook nog zoveel andere schaduwzijden heeft…Tjongejonge! Ja ik ga het mijden!

  12. Het regenwoud wordt primair helemaal niet gekapt voor palmolie. Het regenwoud wordt gekapt om het hout; namelijk het (tropisch) hardhout! Daarna worden er oliepalmen geplant.

    Bovendien is het soms zeer moeilijk na te gaan of er geen palmolie in jouw etenswaar zit. Het kan ook ondere andere namen op de verpakking staan. Bijvoorbeeld als er staat ‘plantaardige oliën’ kan dit palmolie zijn.

    1. Je hebt je info niet helemaal op de juiste manier verkregen ben ik bang…. Regenwoud wordt zeker wel ook primair gekapt voor palmolie. In onderstaande link duidelijk te lezen:
      “Elke twee seconden gaat een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte. Om het hout te gebruiken voor de bouw, meubels of papier, maar vooral ook om op het vrijgekomen land koeien te laten grazen of landbouwgewassen te verbouwen.”

      http://www.greenpeace.nl/campaigns/oerbossen-2/Het-probleem/

  13. Helaas is Weleda (die veel producten heeft zonder palmolie) overgenomen door Unilever. Een van de grootste afnemers van palmolie. Dus koop je de nu nog palmolie vrije producten van Weleda, support je toch nog een bedrijf die een groot gedeelte bijdraagt aan de verwoesting van de regenwouden in Azië en nu ook steeds meer in Zuid-Amerika.

    1. Waar kan ik informatie vinden over die overname van Weleda door Unilever? Klinkt me zo vreemd in de oren dat ik daar graag meer van weet.

      1. Hoe kom jij erbij dat Weleda overgenomen is door Unilever???
        Neutral is inderdaad overgenomen door Unilever maar Weleda niet.
        Eerst even je facts checken voordat je iets roept…staat trouwens heel duidelijk en makkellijk te vinden op de website van Unilever!

    2. Hoe kom jij erbij dat Weleda overgenomen is door Unilever???
      Neutral is inderdaad overgenomen door Unilever maar Weleda niet.
      Eerst even je facts checken voordat je iets roept…staat trouwens heel duidelijk en makkellijk te vinden op de website van Unilever!

  14. Misschien heeft Jessica het artikel gelezen in deze link http://wisdom-dance_2.plazilla.com/page/4295034951/wat-voor-gif-smeer-je-op-je-huid
    Daarin staat in de eerste alinea het volgende: Alle producten bevatten één of meerdere van de onderstaande chemicaliën. Voor zover we konden vaststellen zijn Weleda en Neutral (inmiddels gekocht door Unilever).
    Dit kan je op 2 manieren lezen. Ik lees dat Neutral is overgenomen door unilever. Dat laatste is wel terug te vinden op het wereld wijde web.

  15. WE ETEN ONS DOOD

    Palmolie ongezond daarmee kwam de hoge gezondheidsraad in 2013 op de proppen.

    Mijn moeder zaliger maakte heerlijke choco voor onze boterhammen en toen heb ik gezien dat choco heeeeeel veeeeel boter is en een beetje chocolade en wat hazelnoot.
    Welnu de meest verkochte choco is NUTELLA en alle boter wordt daar vervangen door palmolie. En elke 2 seconden dag en nacht wordt 1 pot Nutella verkocht. GOED BEZIG BELGIE
    Onze diepvriesfrietjes schatjes van patatjes Lutosa worden in palmolie gebakken.
    GOED BEZIG ALLEMAAL

    1. Waarom Belgie? Je weet dat Nutella een Italiaans product is? Inderdaad, Nutella bestaat bijna voor de helft uit Palmolie. Zonde.

  16. Eerlijk gezegd dacht ik dat de meeste palmolie in etenswaren wordt verwerkt maar toen ik op jullie site las dat het ook heel veel wordt gebruikt in de cosmeticasector ging ik eens kijken in mijn kast naar mijn creme en zelfs deodorant,ze bevatten allemaal palmolie weliswaar onder een andere naam en dat is juist het gevaar,we moeten inderdaad alle etiketten gaan lezen, van voedingswaren kun je het bij de meeste wel lezen en gelukkig hebben wij haast niets meer met palmolie,alleen nog pindakaas maar zovlug die op is komt dat niet meer in huis en nu ook geen cosmeticaprodukten meer. Het is vreselijk dar er zoveel regenwouden worden gekapt en dat er zoveel dieren dood gegaan zijn of worden bedreigd. Bedankt voor jullie lijst,en nee palmolie taboe. En de laatste tijd vertel ik het aan mijn vriendinnen die zeggen maar jij leest alle etiketten en dat is waar maar je moet er wel iets voor over hebben,hopelijk draag ik mijn steentje bij vanuit Griekenland(daar is waar ik woon) voor het behoud van regenwouden en dieren.

  17. OPLOSSING : blokkeer het probleem bij het begin : vrijwaar elke km2 oerwoud wereldwijd vanaf vandaag en herstel oerwoud en bos daar waar het kan. Meer hoeven we ons niet af te vragen.
    Waar ligt de verantwoordelijkheid ? Bij de politiek.
    Begin er maar aan in landen als Indonesië :(-

  18. Ik ben er pas sinds kort achter gekomen dat palmolie erg slacht is voor het milieu. Voordien gebruikte ik steeds ‘Alpro bakken en braden’ wanneer ik groenten aanstoofde of om wat bij onder de puree te doen. Hoe vervangen jullie dit precies? Ik vind geen gepast alternatief, ook Provamel en Ekoland lijken palmolie te gebruiken in hun plantaardig alternatief voor bakken en braden.

  19. Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed! Mijn palmolie-wake-up-call kwam na het kijken van:”Before the flood”. Ik eet zo veel mogelijk biologisch, vrij van enummers en geraffineerde suiker, maar door “Before the flood” wil ik palmolie vermijden en rundvlees drastisch verminderen (ook al eet ik dit biologisch).

    Op de site palmolie.info staat chocoladecruesli van Quaker als palmolievrij…ik weet het nog niet zeker, maar volgens mij klopt dit niet. Ik zie toch echt op een real-life-verpakking: plantaardig vet (palm,shea) staan, maar misschien zijn er meerdere chocoladevarianten. Al vertrouw ik Quaker in zijn totaliteit niet.

  20. Zeer naief missschien… Maar wat ik mij altijd afvraag. Als elke seconde zoveel oerwoud wordt weggekapt, elke dag, dan zou er theoretisch gezien toch al geen oerwoud meer zijn na al die jaren? ? Ik vind lastig overal op te letten. Kleding niet uit bangladesh, geen leer, biologischnverandwoord. Geen make up getest op dieren, geen plastic voor milieu etc. Nu geen palmolie meer. Wat kan nog wel, het wordt steeds meer..

  21. Wauw, wat ga je kort door de bocht! Het rammelt aan alle kanten! Als je al een blog hebt en volgers neem dan de moeite om iets meer tijd te investeren om je goed te informeren. Vooral als je nieuwe waarheden gaat verkondigen. Zowel virgin { en alleen virgin, dus absoluut onbewerkt!} palmolie als kokos olie zijn een weldaad voor ons lichaam. Dat ze door de voedsel industrie verkracht worden en als grondstof voor bijna alles in de supermarkt gebruikt worden is een ander thema.Dus lees eens http://www.earth-matters.nl/37/7228/voeding-als-medicijn/kokosolie-gezond-of-ziekmaker.html en https://draxe.com/benefits-of-palm-oil/ en je begrijpt dat de wetenschap nu heel anders denkt over verzadigde en onverzadigde vetten. Succes met je werk maar graag eerst diep graven voor je de volgers iets vertelt dat ze gaan geloven omdat het immers op jouw blog staat. Vr.Gr. Harrie

  22. Hoe zit het dan met Kokosolie ? Hoe slecht is dat dan voor het millieu?
    Komt dat niet van dezelfde plant als de palmolie? ?

  23. Er zijn een aantal ethische kwesties over de gevolgen voor het milieu, het wild, gemeenschappen en palmolieproductie’s.In de afgelopen decennia, heeft toenemende vraag geleid tot een ongekende uitbreiding van de productie van palmolie in Maleisië, Indonesië en Thailand.Deze landen hebben vochtige, tropische klimaten die bij uitstek geschikt zijn voor de teelt van oliepalmen.Echter, om plaats te maken voor oliepalmplantages, tropische bossen en veen gronden worden vernietigd.Volgens een recent onderzoek bleek dat 45% van de landbouwgrond in Zuidoost-Azië momenteel gebruikt wordt voor palmolieproductie was voorheen regenwoud in de jaren ’90, waaronder meer dan de helft van alle palmolie plantages in Indonesië en Maleisië.Ontbossing heeft naar verwachting verwoestende effecten op de opwarming van de aarde, aangezien de bossen een cruciale rol spelen bij het terugdringen van broeikasgassen door het absorberen van koolstof uit de atmosfeer.

  24. Ik zag net tijdens mijn diner, dat Alpro veel palmolie gebruikt in de margarine. Op de website niets daarover. Alleen over kokos. Wel slecht. Misschien een idee om hier een vraag over te stellen.

    Op de website van Milieudefensie staat dat de meeste palmolie in het veevoer terecht komt en als biobrandstof. Een kleiner gedeelte in voeding.

    Ik ben dol op PCD pindakaas…

  25. Het antwoord zou wel eens simpel kunnen liggen…terug naar de basis..wat groeit er in je eigen omgeving? Wat kunnen we leren van onze voorouders? Wij zijn zo geprogrammeerd dat we alles willen….less is more..wie heeft gezegd dat het makkelijk moet zijn😉

  26. Jammer dat je zo kort door de bocht gaat en daarbij getallen noemt die al lang niet meer kloppen. Ga eens te raden bij cocos oil en palm oil specialisten en kenners en leer je lezers dan het verschil tussen vierge ( niet verdorven of bewerkte }
    cocos en palm oil kennen en het bocht dat de industrie er van maakt en in allerlei levensmiddelen verwerkt.
    Er zijn inmiddels vele onderzoeken geweest die bewezen hebben hoe goed en gezond deze twee oliën zijn.
    Ondertussen wordt dit gegeven ook steeds meer erkend door openbare gezondheid instanties die niet door de levensmiddelen industrie worden gefinancierd.
    Ik wens je nog veel succes met je blog maar weet dat je lezers geneigd zijn te geloven wat je schrijft!! Dus wel eerst heel goed internationale sites bezoeken en plussen en minnen tegen elkaar afwegen!!

  27. PALMOLIE VRIJ en SOJA VRIJ *** Sinds vorige week zoek ik me suf, maar het is gelukt : palmolie vrije pindakaas en halvarine !!! Ik eet dus GEEN palmolie meer en geen soja(je wilt niet weten waar ze die twee overal ingooien, 60 % van alle producten in de supermarkt. ) De regenwouden worden dagelijks uitgedund voor deze twee voedingsmiddelen, waarvan de soja gemanipuleerd is , en beide producten worden dagelijks “overgoten” met pesticiden , waar je letterlijk dood of doodziek van wordt. Er is in die landen geen toezicht op het gebruik van pesticiden. Mensen die daar rondom de plantages wonen zitten vol gezwellen, en gaan massaal dood, ik zag dit op verschillende documentaires. Te triest voor woorden. Boeren die hun land niet willen verkopen worden gewoon doodgeschoten ! Niet normaal. Vreselijk. Soja wordt hier gevoerd aan ons vee !!! En regenwouden zijn hard nodig om het klimaat te neutraliseren. Stop dus met palmolie en soja te kopen, dan lever een bijdrage aan onze wereld , en aan jouw gezondheid ! Dan krijg je niet meer je dagelijkse dodelijke dosis pesticiden binnen bij het smeren van een boterham bijvoorbeeld.

  28. Even belangrijke mededeling. Wanneer je kunstvoeding voor een baby gaat kopen, dan is de enige zonder palm olie die ik kon vinden ; nanny care. Voor de rest zit overal palm olie in!!!!!!

  29. Wisten jullie dat een palm boom die vet produceert heel veel co2 bint ???????

  30. Een klein rekensommetje:
    een voetbalveld is minimaal 64m breed en 100m lang, komt neer op 6400m2.
    jullie claimen dat er 300 voetbalvelden aan oppervlakte regenwoud gekapt worden per uur. dat is 1,92 miljoen vierkante meter.
    Het land oppervlak van de aarde is 144,5 miljoen vierkante meter.
    Jullie claimen dus dat binnen 144,5/1,92 = ongeveer 78 uur HEEL HET LAND OPPERVLAK VAN BOMEN ONTDAAN KAN WORDEN.
    Dit vind ik heel knap en ik ontmoet graag het team wat dit voor elkaar weet te boxen in minder dan 2 volledige werkweken.

    groetjes,

    Iemand die kan rekenen en propaganda niet op prijs stelt

    1. Kleine aanvulling:
      52 weken per jaar komt neer op 2080 uur per jaar aan volle werk weken gegeven dat niemand vakantie heeft OF dat er goed met ploegen diensten gewerkt wordt.
      Dit artikel is al best oud, zeg dat het 5 jaar oud is rond de tijd dat ik dit post.
      Dat komt neer op 10400 uur aan bomen kappen. Dat betekent dat sinds het plaatsen van dit artikel in 2014 de wereld al 133 keer is kaal gekapt.

      Chapeau

  31. eken per jaar komt neer op 2080 uur per jaar aan volle werk weken gegeven dat niemand vakantie heeft OF dat er goed met ploegen diensten gewerkt wordt.
    Dit artikel is al best o

  32. ar oud is rond de tijd dat ik dit post.
    Dat komt neer op 10400 uur aan bomen kappen. Dat betekent dat sinds het plaatsen van dit artikel in 2014 de wereld al 133 keer is kaal gekapt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *