WAT DE GROENE MEISJES ALTIJD IN HUIS HEBBEN

Wij vinden het altijd handig om een bepaalde basisvoorraad in onze keukenkastjes te hebben liggen/staan. Immers, je hebt niet altijd zin om naar de supermarkt te gaan en dan kan het heerlijk zijn om zomaar iets uit de kast te kunnen trekken en dan toch een complete maaltijd op tafel te kunnen toveren. Daarom laten wij vandaag een lijstje zien van de dingen die wij standaard in huis hebben. Go veggie!

Gedroogd fruit; zoals dadels, abrikozen, vijgen, rozijnen, ananas, appeltjes en ga zo maar door. Wij eten dit graag als zoete snack, maar gebruiken het ook als vulling van de zelfgemaakte muesli. Zie: ‘havervlokken.’

Een goed gevulde fruitmand en groentelade. Een veggie mag nimmer bezuinigen op groente en fruit. Ook ideaal; bevroren fruit (zoals een doosje bosbessen of frambozen) in de vriezer. Kan altijd van pas komen!

Couscous en quinoa. Snel te bereiden, gezond, lekker en makkelijk. Wij maken regelmatig salades met (gegrilde) groente die we nog in huis hebben en gekookte quinoa. Of wat te denken van zoete couscous, met kaneel en rozijntjes? Ideaal!

Notenboter/pindakaas. Onmisbaar. Voor een lekkere boterham met pindakaas, sambal en komkommer. Of om door de softserve te mengen. Of voor een cracker peanutbutter-and-jelly. MMMM! (Op de foto: tahin – ook ideaal voor in de hummus -, raw amandelpasta en pindakaas. Alle drie bio)

Chiazaad. Powerfood! Wij mixen deze zaadjes iedere dag door de soyayoghurt of door een smoothie. Lees hier ons artikel over chiazaadjes. Wonderbaarlijk gezonde dingetjes!

Lijnzaad. Mixen we ook iedere ochtend door een ontbijtje. Gebroken lijnzaad doet wonderen voor de stoelgang, daarbij komt dat het een goede bron van omega 3 is. Het is eigenlijk een gewoonte geworden om een schepje chia- en lijnzaad door de soyayoghurt te roeren. Bevalt ons prima!

Avocado’s. Een van de lekkerste dingen op aard. Door een salade, op je zelfgemaakte hummus op een broodje of verwerkt tot guacemole…Avocado’s zijn fantastisch. Bovendien bevatten deze vriendjes (veel) gezonde vetten, dus geniet ervan!

Edelgistvlokken. Deze vlokken hebben een kaasachtige smaak. Heerlijk om over een pasta te strooien, bij wijze van Parmezaanse kaas-vervanger. Hiervoor kan je overigens ook de vegan parmezaanse kaas van Veggiedeli gebruiken!
Met edelgistvlokken kan je zelfs kaassausjes maken. Op de verpakking van onze edelgistvlokken, gekocht bij Ekoplaza, staat: “Goed voor huid en haar!” Is dat niet geweldig?!

Kikkerwten. Om zelf hummus (in allerlei smaakvarianten) mee te maken. Yummmm op een cracker, boterham of bagel. Trouwens, kikkererwten zijn ook heerlijk in Indiase curry’s! Reden te meer om een zak gedroogde kikkererwten in huis te halen.

Linzen. Dat zelfde geldt voor linzen. Want wat kan je daar een lekkere dingen mee maken! Denk aan burgers, soepen, pastasauzen, de vulling van een wrap, paté voor op een broodje… Dus, op je boodschappenlijstje: een zak gedroogde linzen.

Havervlokken. Om zelf muesli mee te maken! We kopen altijd voor 2 euro een zak bij de bio-winkel en kunnen daar heel wat muesli mee maken. Ideaal.

Havermout. Om stevige (havermout vult enorm goed!) ontbijtjes van te maken, of om er bijvoorbeeld mee te bakken. Havermout bevat veel vezels,antioxidanten en mineralen zoals magnesium. Een goed begin van je dag dus!

Rijststroop. Of een ander natuurlijk zoetmiddel. Vroeger gebruikten we vaak honing, maar sinds we veganistisch eten hebben we altijd een fles of potje rijststroop in huis. Je kunt dit ook prima bij bakgerechten gebruiken! (ook te koop bij de biowinkel)

Kruiden. Veel verschillende soorten! Wij vinden het heel belangrijk om een vega-gerecht lekker ‘op te spicen.’ Zo kan je tofu en tempeh bijvoorbeeld heerlijk marineren, of groenten roerbakken in een pittige, zelfgemaakte woksaus. Wij hebben altijd in huis: (liefst vers) munt, koriander, komijn, paprikapoeder, chilivlokken, basilicum, gember, oregano, kaneel,kerrie en kurkuma. Knoflook en uien (sjalotjes gebruiken wij veel) mogen ook niet ontbreken in onze keuken.Denk verder ook aan citroensap, vanille-extract en een flesje tabasco. (als je dan ook nog altijd plantaardige olie en een pakje kokosmelk in huis hebt, ‘flans’ je met alle gemak van de wereld een curry in elkaar!)

Pure chocolade. Gewoon lekker om te snoepen, maar ook om bijvoorbeeld een sausje mee te maken. Heerlijk over een bananasoftserve! Wij letten er altijd op dat de chocolade vegan is. Zo heeft het merk ‘BonVita’ bijvoorbeeld vegan chocolade in allerlei smaken. Zelfs pure chocolade met cranberry en… witte chocolade!

Zo, dat was ons lijstje. Nu zijn we natuurlijk heel benieuwd naar welke dingen jullie nog zouden willen toevoegen aan deze lijst… dus laat een berichtje achter bij de comments!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “WAT DE GROENE MEISJES ALTIJD IN HUIS HEBBEN

  1. Ha, ik heb echt exact dezelfde dingen in huis, standaard. Plus nog: biologische citroenen. Dochter en ik zijn citroenfanaat en gooien overal citroenrasp en -sap door. Oja, en noten heb ik Ook altijd op voorraad. Voor bakken, door de muesli en om notenmelk te maken.

  2. Ook hier een ‘twin’-keukenkastje… Rauwe noten heb ik ook in idiote hoeveelheden liggen, plus ook die biologische citroenen die hiervoor genoemd zijn. Die verwerk ik dan tegelijkertijd met verse koriander en peterselie in kleinere porties: de kruiden gaan gehakt de vriezer in en de citroenen in gedeeltes in rasp, fijne schilletjes en schijfjes. Heb ik voor elke toepassing iets liggen! Glutenmeel (om seitan van te maken), gember en knoflook in pot (voor als de verse op is) en bevroren boerenkool (in deelblokjes om door een smoothie te verwerken voor de nodige calcium en ijzer) zijn zo’n beetje de andere ‘standards’.

  3. Zeewieren! Die was ik helemaal vergeten te vermelden; daar heb ik ook altijd veel soorten van liggen. Super yummie, super easy en super healthy!

  4. Leuk artikel!
    De helft heb ik ook in huis, de andere helft (zoals rijststroop) had ik nooit van gehoord! :-P

  5. wat een leuk stukje! erg handig om te weten wat nou echt nodig is
    bij mij zitten er standaard citroenen/spinazie/fruit in de koelkast
    ik heb ook lijnzaad, maar chiazaad nog niet, ik zal dat eens uitproberen

  6. Leuke post! Hier kan ik toch weer wat inspiratie uit halen :-) Kikkererwten en linzen vind ik ook erg handig en ik ben ook helemaal zat van avocado! Sommige zaakjes moet ik nog eens ontdekken precies! Trouwens hoe leuk is jullie Fruit-tella pot!! Geweldig ;-)

  7. Leuk onderwerp weer!
    Ook ik heb het grootste deel van de genoemde spullen op voorraad.
    Verder allerlei soorten noten, studentenhaver, zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten voor door de salades, tortilla’s, volkoren pita-broodjes en allerlei soorten noodles, pasta en rijst.

  8. Ook zo’n beetje alles van het rijtje behalve chia zaad. Wat ik ook altijd in huis heb zijn blikken biologische tomaten van Heinz, kan je overal voor gebruiken zoals soep, saus curry

  9. Hoi, hoi, ik heb altijd fruit, vooral perssinaasappels en rauwe noten in huis en allerlei groente op voorraad in de diepvries. Verder heel veel tomaten in allerlei maten, uien en knoflook. Brood zit ook altijd in de vriezer. Ik kan altijd in geval van nood een lekkere groentesoep maken met een lekker broodje met tomaat.

  10. Op de gistvlokken na alles van dit lijstje in huis :D In plaats van rijststroop heb ik dadelstroop om bijvoorbeeld (raw) koekjes mee te maken. Ook heb ik als extra powerfood/superfruit gebroken hennepzaadjes en gojibessen voor door havermout of (soja)yoghurt. Hey, pindakaas + sambal + komkommer…aan die combi heb ik nog nooit gedacht, ga het eens proberen :)

  11. Ik heb de meeste dingen ook in mijn kast staan! Ik heb net mijn eerste vegan cheddar style cheese spread gemaakt! Ik weet zeker dat jullie ze ook lusten! Het is mijn laatste blog post! :) Ik hou van edelgist maar het is zo duur. Ik betaal voor 210 gr: 15,5 Euro!

  12. Hoi ik heb een combinatie van bovenstaande dingen in huis..plus tarwegras poeder,superfood..alleen vroeg ik me af of jullie een winkel of liefst website weten waar je bio spullen goedkoper kunt kopen..:-)

    1. Hi Lizzy, hmm, goedkoper weet ik zo niet, maar wij bestellen superfoods (en andere dingen) graag via superfoods.nl en vegan producten bestellen we via veggiedeli.nl ! Succes ermee :)

  13. Ha, veel heb ik ook altijd in huis maar ik heb toch weer wat inspiratie opgedaan, fijn. Wat bij mij ook nooit mist in de keuken is een pot kokosolie. Superlekker en gezond, ik gebruik het om in en mee te bakken.

  14. Ik hoorde voor het eerst van de gistvlokken toen ik op zoek was naar een vervanger voor kaas. Fijn dat er sites en blogs zijn! Ik heb echt alles wat jullie in de ijzeren voorraad hebben gezet, behalve dus die vlokken. Maar eeen ding mis ik bij jullie: een flesje Kikkoman Teriyaki Marinade en sauce. Echt, echt heel lekker om tofu mee te marineren, om bij de broccolie te doen en doe maar eens een drupje op een avocadosalade. Klein nadeel: er zit wel suiker in, maar de smaak van de saus is zilt, zeker niet zoet.

  15. Veel heb ik ook standaard in huis, maar ik heb ook standaard (spelt)pasta, rijst, polenta en boekweitmeel (handig want glutenvrij) en blikken tomaten in huis. Dan kan je altijd nog eten maken voor grote gezelschappen of onverwachte gasten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *