Keniaanse bonenschotel

bonenschotel

Wij koken erg graag met bonen en peulvruchten. En niet in de laatste plaats omdat bonen en peulvruchten erg gezond en voedzaam zijn. Wij eten – zoals de meesten van jullie wel weten – veganistisch en bonen zitten bomvol met eiwitten. Erg belangrijk, aangezien wij geen eiwitten uit dierlijke bronnen halen. Maar met bonen en peulvruchten (en groenten, noten en vleesvervangers) komt het helemaal goed!

Nu maken wij graag Mexicaanse gerechten met bonen. Wij houden gewoon heel erg veel van de Mexicaanse keuken. Maar, je wilt ook wel eens iets anders. Onze goede vriend Tasos reist de hele wereld over. Noem een land en hij is er geweest. Tasos vertelde ons dat er in Afrikaanse landen ook erg veel met bonen wordt gekookt. Daar wilden we meer over weten! Op Pinterest (onze grote inspiratiebron als we zoeken naar recepten,) kwamen we een Keniaanse bonenschotel (Githeri) tegen. Het zag er zo lekker uit dat we er meteen mee aan de slag wilden! We delen vandaag het recept met jullie.

Moestuintje met bonen erbij

https://www.youtube.com/watch?v=_jY1u8Wao8M

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

HAK heeft goed naar chef Herman den Blijker geluisterd! Wie van jullie heeft er ook een mini moestuintje? Ja, geef maar toe, we zijn hooked met z’n allen. We vertelden jullie een paar weken geleden over de mini moestuin actie en wij presenteerden het als ‘leuk voor de kleintjes.’ Inmiddels, een paar weken later, staat heel Instagram vol met foto’s van volwassenen die hun mini moestuin willen showen.

bonenschotel bonenschotel

Naast dat je groenten en fruit kunt laten groeien in je mini moestuin, komt HAK nu ook met een mini bonenplantje om je moestuintje compleet te maken. Wat een grappig idee; een moestuintje met bonen erbij! Zo kun je dus je eigen bonen gaan kweken. We zijn nu al benieuwd naar de foto’s van de trotste bonenplantbezitters. Als jij een bonenplantje wilt bemachtigen moet je er wel op tijd bij zijn! Vandaag worden ze in Amsterdam (Museumplein,) Rotterdam (nabij Blijdorp) en Almere (winkelcentrum Citymall) vanaf 14.00 uur uitgedeeld! 

Keniaanse bonenschotel

bonenschotel

Goed, dan over naar de Keniaanse bonenschotel. Het is echt een mega simpel recept om te maken en je hebt ook maar heel weinig nodig. Het recept past daarom perfect in de categorie ‘Groen zonder Poen.’ De inspiratie voor dit recept vonden we op africanbites.com.

Wat heb je nodig voor 2 porties? 

een klein beetje kokosolie (geurloos) om in te bakken
1/2 ui (fijngesneden)
1 grote tomaat
1 teentje knoflook
2 bosuitjes (fijn gesneden)
1 pot HAK bonenmix (kidneybonen, witte bonen en bruine bonen)
1 pot maïs
1/2 theelepel currypoeder
1/2 theelepel peper
een snufje paprikapoeder
1 cup water
peper en zout naar smaak
2 eetlepels gehakte verse koriander

Wat moet je doen? 

1. Bak de ui en knoflook in de kokosolie in een grote pan. Doe dit voor ongeveer 2-3 minuten.
2. Voeg nu de bonen (eerst even afspoelen als ze uit de pot komen,) currypoeder, maïs, tomaat en bosui toe.
3. Voeg vervolgens het water toe en laat sudderen, voor ongeveer 15 minuten, met een deksel op de pan.
4. Voeg naar smaak peper (en eventueel zout) toe.
5. Strooi de gesneden koriander over de bonenschotel. Serveer met plat brood en sla.

bonenschotel bonenschotel

Tip: serveer, net als wij, deze bonenschotel met sla en plat brood. Dit brood kochten we bij de Turkse winkel.
Tip: wij denken dat het ook heel erg lekker kan zijn om in of bij de bonenschotel ook aardappeltjes te serveren. Bonen en aardappelen – hoe Hollands wil je dit Keniaanse recept krijgen?

Meer met bonen koken

Jammer genoeg denken veel mensen dat het lastig is om lekkere recepten met bonen te bedenken. En ook horen we regelmatig dat mensen niet zo van bonen houden. Misschien is het een idee om dan eens wat verschillende soorten bonen te proberen, want er zijn er zoveel! Geen enkele boon smaakt hetzelfde. Ook is het leuk om te zien dat bijna iedere keuken wel een beroemd recept met bonen heeft. Als je dus alleen al uit alle windstreken een keer een bonenschotel zou maken, dan kun je met gemak één of twee keer per week bonen eten. Wij vinden het wel een leuke uitdaging! Laten we beginnen met een Keniaanse bonenschotel.

Kook jij vaak met bonen? Ken jij veel leuke recepten die nog lekkerder zouden zijn met bonen erbij? Laat het ons weten! We worden graag geïnspireerd om nog meer lekkere recepten met jullie te kunnen delen. 

Let op: de bonenplantjes worden vandaag in Amsterdam, Rotterdam en Almere uitgedeeld. Check deze actiepagina voor alle info. Wees er op tijd bij, want vanaf 14.00 uur worden de plantjes uitgedeeld en op = op!

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met HAK –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Keniaanse bonenschotel

    1. Echte bonen schotel worden gemaakt met droge bonen en maïs staat zoeen uurtje of 3 te pruttelen heerlijk niks uit een potje

  1. Als vegetariër (die eigenlijk liever veganist zou zijn) heb ik ook wel een grote voorkeur voor bonen! Kikkererwten en linzen staan hier ook vaak op het menu, maar ik neem met gemak een potje witte bonen in tomatensaus mee naar het werk! En met bonen kan je ongelofelijk lekkere stoofschotels maken, dus die zijn veel gebruikt hier gedurende de winter!

    1. Jaa we love beans! In allerlei soorten en maten. Je kunt er zóveel kanten mee op!

  2. Als kind heb ik met m’n vader ooit ook een bonenplantje gekweekt in een glas met watten. Heel leuk, zo kon je het groeien van de wortels ook goed volgen.

    1. JA dat is cool om te doen! En ook kiemen kweken vind ik leuk. Het is gewoon tof om daarmee bezig te zijn. (haha, geek ;))

  3. Ziet er heel lekker uit! Ik ga dit recept zeker uitproberen. Hopelijk verkopen ze in België ook (Hak) bonenmix, heb ik nog niet opgemerkt in de supermarkt.

  4. De lente komt er bijna aan en ben weer volop aan het experimenteren in de keuken!
    Ik kan veel inspiratie putten uit veggienumnum.com, al bekend bij jullie?

    Recept komt goed van pas, ik heb precies alles in huis om van de week te proberen!

  5. Echt lekker: witte bonen met zuurkool en rode paprika.

    1. klinkt goed! En gebruik je dan nog bepaalde kruiden? :)

  6. Oewwww deze lijkt me heerlijk!!!!! Die ga ik snel ook eens uitproberen!!!

    Groetjes Yvon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *