– Advertorial –
Afgelopen week stuurde Atlantica ons een proefpakketje op. Het was een doosje vol met zeewierspreads en een flesje vinaigrette. Zeewierspreads…klinkt interessant! We weten inmiddels dat zeewier bol staat van de eiwitten, vele vitaminen, aminozuren en sporenelementen. Je hoort de laatste tijd steeds vaker dat dit het ‘voedsel van de toekomst’ zou moeten worden. Dat maakt ons nieuwsgierig! We kennen zeewier uit de Japanse keuken, zoals in sushi, salades en snacks. Maar de spread-vorm is nieuw voor ons.
Agnes van Dijk en Bert Baanders, twee rasechte zeewierliefhebbers uit Amsterdam, wijden zich al 20 jaar aan het maken van heerlijke producten met zeewier. Zo vertellen ze: “Elk wier heeft, als een palet, zijn eigen kleur en smaak. We mengen die met de andere elementen van de Franse en Mediterrane keuken om, bijvoorbeeld, heerlijke pasta te maken. Zeewier is superfood uit de zee, rechtstreeks op je bord!”
Met deze rauwe en veganistische zeewierspreads van biologische teelt, kan je alle kanten op. Zo kan je het verwerken in een (pasta-)saus of salade. Let op: je mag de zeewierspreads niet meekoken. Wel kan je de spread door een warm gerecht, dat al gekookt of bijvoorbeeld gebakken is, mengen. Gewoon op een toastje of een stokbroodje is de spread ook heel goed bruikbaar. Weer eens wat anders dan de standaard groentenspreadjes of hummus, waar veggies toch vaak op aangewezen zijn!
Atlantica verkoopt de zeewierspreads in verschillende smaakvarianten. Van notige smaken, tot fruitige tinten. En van olijvig tot pittig. Voor elk wat wils dus! De spreads kosten 4 euro 35 en zijn te koop bij de biowinkel, zoals bij EkoPlaza. De spreads zijn heel lang houdbaar, zeker 4 tot 6 maanden. Ook na openen van de verpakking kan de spread een maand goed worden gehouden in de koelkast. Op deze site kan je nog veel meer informatie vinden over de zeewierproducten van Atlantica. Ook vind je daar alle verkooppunten. Handig!
Hier testten wij de spreads op toastjes.
De spreads hebben allemaal een behoorlijk uitgesproken smaak. De zee-ige smaak doet ons een beetje denken aan vis (hetgeen natuurlijk ook vrij logisch is) en daar moet je wel van houden. De spreads vormen zeker een goede smaakmaker in bijvoorbeeld een salade of saus! Wij vonden de zeewierspread met olijven het lekkerst.
Behalve zeewierspreads ontvingen wij ook nog een flesje vinaigrette. Het zal je niet verbazen dat deze dressing gemaakt is van groene zeewier. Deze vinaigrette is nog handiger op een salade te gebruiken dan de zeewierspreads! Dit is een kant-en-klare dressing en een flesje kost 5 euro 25. Agnes geeft de volgende suggestie: “Ook te gebruiken als “ketchup” over een burger, gestoomde groente en als dip voor de verse artisjokken.” Kortom: ook dit flesje is veelzijdig in te zetten in de keuken! Wij vinden de zeewiervinaigrette lekker omdat het een heel ‘originele’ smaak geeft aan je salade.
We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met zeewier. Houden jullie ervan? En waarvoor of waarin gebruiken jullie het zoal?
Interessant! Deze moet ik echt onthouden on een keertje te proberen!
Oeh, klinkt erg bijzonder! Ik ken zeewier vooral van de sushi, maar die spreads lijken me erg lekker!
Heerlijk de zeewierdressing, ik gebruik ze overal voor, geeft een bijzondere en lichte smaak aan mijn salades en andere hapjes. De zeewierspreads gebruik ik ook om sushis te maken. Ik smeer het op de gekookte rijst met wat sesamzaadjes.
Het klinkt erg lekker, ik houd wel van zeewier, maar buiten zeewier bij sushi en rijstwafels met zeewier (en af en toe japanse mix) heb ik het nooit op omdat het niet iets is wat je standaard in de winkel ziet liggen, helaas.