Wij vullen eigenlijk nooit tags in. Waarom niet? Geen idee eerlijk gezegd. Als jullie het leuk zouden vinden om vaker tags te lezen, dan horen we het heel graag, dan kunnen we daarmee aan de slag gaan. De Fashion Revolution tag konden we niet overslaan. Het is een speciale editie ter ere van Fashion Revolution Day. Afgelopen vrijdag vertelden we je al iets over deze speciale dag; op Fashion Revolution Day, op 24 april, herdenken we dat het twee jaar geleden is dat er een grote kledingfabriek in Bangladesh is ingestort. Bij deze ramp kwamen ruim 1000 mensen om – verschrikkelijk triest.
Dat er moet iets gaan veranderen in de mode industrie, wordt steeds duidelijker. De arbeidsomstandigheden in de fabrieken (in bijvoorbeeld Azië, maar ook in Oost-Europese landen) moeten worden verbeterd, werkers moeten een eerlijk loon verdienen en er moet met minder giftige stoffen worden gewerkt. Het begint met twee dingen, denken wij. Ten eerste moeten wij bereid zijn om iets bewuster stil te staan bij de kleding die wij dragen. Misschien betekent dit ook dat we bereid moeten zijn om iets meer te betalen en te kiezen voor kwaliteit. Ten tweede moeten producten bereid zijn om een transparanter antwoord te geven op de vraag: “Who made my clothes?” Wanneer meer consumenten leren over de omstandigheden waarin nu onze kleding wordt gemaakt, zal dat ongetwijfeld leiden tot meer vraag naar eerlijke mode. Hier zullen producenten toch iets mee moeten – willen ze nog kleding verkopen.
En daarvoor is Fashion Revolution Day in het leven geroepen. Op 24 april worden er tienduizenden foto’s geplaatst op Facebook, Twitter en Instagram, met daarbij de #whomademyclothes. Tienduizenden mensen willen meer duidelijkheid over waar hun kleding vandaan komt en willen van de grote merken en winkels horen dat zij hun best gaan doen om bij te dragen aan een eerlijkere modewereld. Heeft zo’n actie effect? Zeker wel. Vorig jaar was er ook een Fashion Revolution Day en deze actie heeft ervoor gezorgd dat veel merken een veiligheidsovereenkomst hebben getekend. In zo’n overeenkomst beloven de merken bijvoorbeeld dat ze erop zullen toezien dat fabrieken veiliger worden en de werkomstandigheden beter. Dit alles is een stap in de goede richting, maar we zijn er helaas nog lang niet.
Wat kunnen we verder doen? Je zou je eigen kleding kunnen maken, alleen nog maar tweedehands kunnen kopen óf helemaal geen kleding meer kunnen kopen. Maar of dit het oplost, vragen we ons af. Daarbij komt dat niet iedereen zo in het leven wil staan of in staat is om dit te doen. Waar het volgens ons allemaal mee begint, is dat we ons bewust worden van wat we hebben en wat we dragen. Dankbaar met je spullen omgaan en ze koesteren. Niet met alle winden meewaaien: bij de grote modehuizen hangt praktisch iedere week een nieuwe collectie in de winkels. Is dat nodig? Wij denken van niet. We moeten af van de fast-fashion gedachte. We snappen heel goed dat dit voor veel mensen nog een brug te ver is. Misschien denk je wel “Heb je die Groene Meisjes weer, met hun moraalridderij.” Sorry als we je ermee irriteren, dat is absoluut niet onze bedoeling. Wat onze bedoeling is, is je inspireren om in ieder geval eens na te denken over dit onderwerp. We doen dit graag door je te vertellen over onze eigen ervaringen. Voor de Fashion Revolution tag (een vragenlijst die in blogland de ronde gaat,) beantwoordden we beide een zestal vragen die te maken hebben met (eerlijke) mode en we hopen dat je er iets aan hebt!
The Fashion Revolution TAG
1. Als je de deuren van jouw kledingkast opendoet, wat valt dan als eerste op?
M: Dat ik heel veel heb weggedaan en dat wat ik over heb, ik ook echt draag en mooi vind. Ook valt me meteen opdat mijn garderobe wat minder kleurrijk is dan een half jaar geleden. Ik heb meer basic-kleuren en houd het tegenwoordig wat neutraler.
J: Dat mijn garderobe één kleurenexplosie is en dat het grootste gedeelte vintage of tweedehands is.
2. Hoe zou je jouw ‘geschiedenis’ wat kledingstijl betreft omschrijven?
M: Vroeger kocht ik gewoon wat ik leuk vond. Ik zag iets in de uitverkoop hangen en nam het mee. Of het nou te combineren was met iets wat ik al had of niet, dat maakte me ook eigenlijk niet uit. Ik had eerlijk gezegd niet echt een heel helder beeld bij mijn kledingstijl en ben me hier ook pas sinds een tijdje mee bezig gaan houden.
J: Met mijn eerste kleedgeld ging ik al naar de kringloopwinkel. Ik kocht alles wat los en vast zat en had niet echt 1 duidelijke stijl. Tegenwoordig ben ik veel selectiever. Mijn kledingstijl is wel redelijk gelijk gebleven door de jaren heen.
3. Wat vind je belangrijk bij de aanschaf van nieuwe kleren?
M: Dat de kwaliteit goed is, dat ik het kan combineren met dat wat ik al thuis heb hangen en dat ik koop van merken waar ik achter kan staan. Ook let ik tegenwoordig meer de materiaalsoorten. Het liefst draag ik biologisch katoen of materialen zoals hennep en tencel. Ik investeer graag in goede dingen en koop niet meer zo vaak heel goedkope kledingstukken.
J: Als ik iets nodig heb, kijk ik altijd eerst of ik het fairtrade of van bijvoorbeeld bio-katoen kan krijgen. Ook ben ik altijd op zoek naar unieke items. En tot slot: ik probeer ook geregeld basics te kopen, zodat ik die kan combineren met de kleurenexplosie in mijn kledingkast.
4. Koop je jouw kleding bewust of is dit een ver-van-je-bed show?
M: Sinds ongeveer een jaar doe ik dit wel. Ik vind het soms lastig, want ik kan niet alles in mijn maat van een eerlijk merk óf tweedehands krijgen. Ik draag maat 46 en dat is nog wel eens lastig. Dat is dan ook de reden waarom ik nog wel wat stukken in mijn kast heb hangen die ik liever ergens anders had gekocht.
J: Ja, bijna al mijn niet-tweedehands kleding komt van eerlijke merken die fairtrade produceren en werken met natuurlijker materialen.
5. Wat denk jij van de huidige situatie in de kleding-industrie?
M: Ik word verdrietig als ik berichten lees over de erbarmelijke omstandigheden in de lage-loonlanden. Als je erover nadenkt hoe mensen en ook kinderen worden uitgebuit om onze kleding te maken, omdat wij zo nodig goedkope kleding willen hebben, voel ik me schuldig. Ik denk dat er nog heel veel te verbeteren is, al ben ik realistisch en weet ik dat het nooit 100% naar ieders tevredenheid zal worden.
J: Hier sluit ik mij bij aan.
6. Wat is jouw favoriete kledingstuk, en waarom?
M: Dit vind ik een lastige vraag, want ik heb veel favoriete kledingstukken. Zo heb ik een trui van PeopleTree met allemaal katten erop. Die vind ik tof en ik ben er blij mee dat deze van PeopleTree is – een merk waar ik voor 100% achtersta. Ook ben ik erg gek op mijn vintage vesten. Op een gegeven moment kwam ik praktisch iedere maand een nieuw mooi vest tegen en moest ik echt stoppen met vintage vesten kopen. En tot slot heb ik onlangs een mooie sjaal gekocht bij de Geitenwollenwinkel. De sjaal is in Nederland gemaakt door een jonge ontwerpster die alleen maar werkt met biologisch katoen en haar kleding verft met natuurlijke materialen, zoals groenten en fruit.
J: een vintage lichtroze jasje uit Barcelona, mijn haarbanden van Nurmi uit Finland een vintage shirt met hysterische bloemenprint – gescoord bij Episode.
We hopen dat jullie het leuk vonden om onze antwoorden op de tag te lezen! Wij mogen nu drie andere bloggers uitnodigen om deze tag ook in te vullen. Het lijkt ons te gek als Iris, Cynthia en Mariët deze tag ook zouden invullen. Nóg toffer zouden we het vinden als jullie allemaal willen nadenken over deze vragen! Als je het leuk vindt mag je de vragen overnemen en hieronder bij de comments plakken en beantwoorden. Of je doet het op je eigen blog en laat een linkje achter. Be our guest! In ieder geval super bedankt voor het lezen en tot snel!
Even geheel off topic. Zouden jullie misschien een keer een artikel willen maken met ‘groene/vegan/bewust’ festivals in Nederland? Ik kom er namelijk altijd te laat achter dat er een leuk festival was.
leuk idee! dank voor de tip :)
Niet echt een antwoord op je vraag, maar ik wilde wel even laten weten dat er komende zondag in Gent een evenement doorgaat dat Bio-licious heet. Ben er nog niet geweest, dus weet niet of het een aanrader is. :)
Dit stemt tot nadenken! Het liefst zou ik willen dat alle ketens op de fairtrade kar springen, en daar wil ik gerust meer voor betalen. Ik ben namelijk iemand die niet graag op zoek gaat naar bepaalde winkels, waar ze bv bio katoen hebben, maar liever snel ergens binnenspring als ik voorbij winkels kom. Ketens zoals primark laat ik bewust links liggen omdat die extreem lage prijzen wel erg dubieus zijn. Maar als je dan hoort dat de conscious lijn van h&m niet zo conscious blijkt te zijn, vind ik het heel moeilijk om een keuze te maken. Wie moeten we nog geloven ?
Oh zo leuk om jullie antwoorden te lezen! Ik heb hem op mijn bloggie al ingepland staan voor vrijdag. Ik vind het echt tof dat er steeds meer aandacht is voor duurzame kleding. En dat er daardoor ook steeds meer hippe eerlijke kleding beschikbaar is!
Wat leuk om zo veel over fair fashion te lezen! Ik heb (mede dankzij jullie tips op Twitter) deze week een aantal bestellingen gedaan en ik ga straks de eerste dingen passen. Ik ben echt way more excited dan ‘normaal gesproken’ omdat het fair kleding is van goede kwaliteit en ja: ook een hoger prijskaartje. Maar dat maakt het allemaal dus best wel heel leuk! Ik moet nog even verder met opruimen en dan mag ik als ‘beloning’ de boel uitpakken en passen haha. Een erg leuke tag dit en ik vind de #whomademyclothes actie te gek!
Wat tof zeg! Ben heel benieuwd naar wat je zoal hebt gekocht!
Ik ga er ongetwijfeld iets over schrijven binnenkort, dus dan zie je meer! Trouwens: wat zijn jullie comments mooi en strak vormgegeven zeg. Wauw! :)
hoi
wat een mooie blog ik denk er nog steeds goed over na maar het blijft een twee strijd in mijn hoofd wel vermijd ik primark en h&m zoveel mogelijk wil niet zeggen dat daar van de kledingstukken die ik heb en nog aan doe weg zijn ik bewaren ze maar eerlijk is eerlijk heb laatste uit nood twee broeken moet kopen dit doe ik dan toch bij een h&M maar ik ben dus nog erg zoekende in hoe doe ik dat want mijn kleedgeld is 50 euro per maand maar ben mijn steeds meer bewust en word ook steeds kritischer misschien gewoon stap voor stap beginnen !!
Het feit dat je erover nadenkt is al geweldig, Natanja! Heel veel mensen zijn absoluut nog niet bezig met eerlijke mode. Je hoeft ook niet alles in 1 keer te doen he? Super ben je!
Hihi, grappig om jullie antwoorden al te lezen! Bij mij staat ‘ie ook ingepland voor a.s. vrijdag ;) Yeah!
leuk! we zijn benieuwd!
Leuke tag, ik neem ‘m over voor op m’n eigen site! Ik vind het ook heel interessant om jullie antwoorden te lezen.
Ik vind het jammer dat het de welwillende consument zo lastig wordt gemaakt: zoals iemand anders ook al in de comments zei, wie kan je nog geloven? Als het aan mij lag zou álle kleding in de winkels op een duurzame manier geproduceerd worden maar goed, ik vrees dat dat voorlopig een verre toekomstdroom blijft.
Leuke tag en goed dat jullie hier zo goed mee bezig zijn! Ik ben ook voor meer tags van jullie :D
Dankzij jullie blog ben ik sinds een jaar ook steeds meer bezig met eerlijke mode. Ik dacht altijd dat ‘eerlijke mode’ vooral uit gebatikte hippierokken en grauwe wollen truien bestond, maar gelukkig viel dat wel mee. En omdat de prijs van eerlijke mode een stuk hoger ligt dan die van gangbare mode, denk ik veel beter na of ik het kledingstuk echt wil hebben en of ik het goed kan combineren met kleding die ik al heb =)
Leuke tag! Ik ben er voor dat jullie vaker tags doen, maar het liefst wel met ‘groene’ onderwerpen :)
Toen ik ongeveer een jaar geleden jullie blog begon te lezen, hadden jullie ook net een artikel geplaatst over duurzame kleding en of dat duur was. Natuurlijk wist ik al wel uit het nieuws e.d. dat de kledingindustrie niet goed in elkaar zat, maar ik had dat nooit omgezet in ander koopgedrag. Nadat ik jullie artikel daarover las heb ik meteen de knoop doorgehakt: vanaf nu alleen nog duurzame kleding bijkopen. Ik kocht toch al nooit zoveel kleding, dus ik bedacht me dat die paar kledingstukken die ik koop best wat duurder mogen zijn.
Inmiddels ben ik een jaar verder en het gaat me heel goed af. Ik heb twee biologische, fairtrade kledingstukken gekocht en ik voel me helemaal fijn als ik die draag!
Aah ik vind jullie stukjes altijd zo fijn! Vooral de toon waarin jullie schrijven is prettig. Duidelijk, maar ook echt lief en daardoor worden dit soort onderwerpen heel toegankelijk. Goed werk :).
Wat lief, dankjewel!
Wat ontzettend tof dat hier een dag voor is! En een leuke tag ook. Kleding zou echt zo veel meer gewaardeerd moeten worden!
Voor mijn studie moest ik een driedelige docu over dit onderwerp kijken. het is lang, maar wel echt een aanrader! Het gaat over waar de katoen vandaan komt, hoe de situatie is in de fabrieken en een beetje de filosofie achter het maken en dragen van kleding.
http://www.npo.nl/de-slag-om-de-klerewereld/02-01-2015/VPWON_1231623
Het heeft mij in ieder geval laten stilstaan bij dit onderwerp, en ik koop nu alleen maar kleren waarvan ik weet dat ze lang meegaan of waarvan ik weet dat ik ze veel ga dragen. Zo heb ik er ook veel meer plezier van!
Jaa dat is echt een mega aanrader!
Mee eens, ik vond die docu ook echt erg de moeite waard ! Na het zien duizelde het me wel zowat voor de ogen…hoe complex de hele situatie onderhand is, met subcontractors en vage toko’s waar ze ( tot mijn verbazing/schrik ook ‘fair trade’ ) labels maken…
Wat betreft de H&M ben ik overigens een stuk milder – nee, ze laten lang niet alles eerlijk maken, maar hebben in elk geval een kleine collectie met duurzaam katoen, en bovenal is het met deze docu gewoon duidelijk. Dit in tegenstelling tot waarschijnlijk een hele hoop andere kledingzaken, aan alle labels te zien die voorbij kwamen..
Weer ontzettend interessant. Het is wel iets waar ik zo nu en dan over nadenk. Maar ik kan er nog vrij weinig aan doen. Ik ga regelmatig langs de kringloop, maar in dit gedeelte van zeeland is amper kleding te vinden saar. Daarnaast kom ik elke maand al in de min door mn studie en zorgkosten (chronisch pijn syndroom). Dus ja; ik kom bij de h&m en de primark en dat is omdat ik nou eenmaal echt nieuwe dingen nodig heb. Veel wordt slecht of past niet goed meer. Dan heb ik toch liever 5 nieuwe shirts ipv 1. Daar heb ik dan nog weinig aan. Wanneer ik het wel kwijt zou kunnen, zou ik er zeker meer op letten.
Dit is pas eens een echt nuttige tag!
Tip! Bij Sjerpentine (in De Pijp in Amsterdam) verkopen ze veel jurkjes, waarvan er ook heel erg veel fair-trade zijn. En leuk dat dat winkeltje is! Mn lievelings!
Wat een leuke tip! thanks!
Groene Meisjes, jullie zeuren echt niet! De zin “We moeten af van de fast-fashion gedachte.” zou naast de bewustwording waar onze kleding nu eigenlijk gemaakt wordt het streven ‘moeten’ worden! Als meer mensen minder fast-fashion gaan kopen zal er hopelijk meer aandacht gaan naar goede en eerlijkere kleding!
Daarnaast waarom koop je niet een paar keer jaar mooie (tweedehands) items voor in de kast, schoenen en 1 mooie tas dan veel voor weinig? Je kunt toch niet alles tegelijk dragen!
Super artikel! Ik vind jullie trouwens helemaal geen moraalridders, gewoon meisjes die eerlijk hun gedacht zeggen en durven toegeven dat ze ook niet altijd heilige boontjes zijn (of mintgroen zoals jullie dat zo mooi zeggen).
Ik heb de tag ook ingevuld en ik doe vrijdag mee :D
Leuk! En dankjewel :)
Wat goed! Ik ga hier zeker over schrijven en ook foto`s van mij labels maken en op Facebook plaatsen. Ik hoorde trouwens wel dat H&M hun productieketen wil verduurzamen en hoop dat zij snel hun concrete plannen naar buiten brengen. Misschien dat ik daar dan vaker ga kopen als het echt fair wordt. En hopelijk volgen andere ketens dan hun voorbeeld.
Zeker, ze zijn ermee bezig. (zie ook onze vlog van vandaag, want we waren naar een event van H&M) Maar goed, we zijn er nog lang niet… We hopen wel, zoals jij ook zegt, dat meerdere merken zullen volgen en een voorbeeld zullen nemen. Alle beetjes helpen!
[…] Vrijdag is het Fashion Revolution Day. Op Fashion Revolution Day, op 24 april, herdenken we dat het twee jaar geleden is dat er een grote kledingfabriek in Bangladesh is ingestort, waarbij ruim 1000 mensen omkwamen. Daarnaast wordt er op Fashion Revolution Day stilgestaan bij arbeidsomstandigheden bij het produceren van kleding, oneerlijke lonen en gebruik van giftige stoffen. De Groene meisjes leggen het allemaal duidelijk uit. […]
Goed artikel. Leuk om jullie antwoorden op de tag te lezen. Ik heb hem overgenomen op mijn blog:
https://eigenwijzehuisje.wordpress.com/2015/04/22/fashion-revolution-day-24-april/
Leuk om te lezen!!
Super cool dat Jamie dr haar heeft afgeschoren!
Erg leuke tag om te lezen
[…] lezen is het vandaag, vrijdag 24 april, Fashion Revolution Day. Wat dat precies inhoudt lees je in dit artikel. In hetzelfde artikel vullen we een TAG met vragen over (eerlijke) mode in. Speciaal voor Fashion […]