KOKEN MET STERREN: SPICEY CITROEN-GEMBER CAKE

Hou je van kruidcake of Indische cake? Dan moet je deze kruidige vegan variant zeker eens proberen! Je maakt deze cake in een klein uurtje, inclusief baktijd, en de ingrediënten zijn hartstikke el-cheapo! Wij hebben het recept gevonden (en later een beetje aangepast) op de geweldige website ‘Budget Bytes’. Dit is een pagina met allemaal goedkope recepten, ook veel vega(n). Helemaal onze stijl dus!

Dit heb je nodig:

1 1/2 cups bloem
1 cup suiker
1 theelepel baking soda (zuiveringszout werkt ook)
1 theelepel kaneel
1 (flinke) theelepel geraspte gember
1 halve theelepel zout
1 citroen
1 eetlepel plantaardige olie of plantaardige boter (gesmolten)
1 theelepel appelazijn
1 cup water
1 cup poedersuiker
* Om de cake nog wat kruidiger te maken, kan je nog kruidnagel, nootmuskaat of speculaaskruiden toevoegen.*

Hoe je de cake bakt:

1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
2. Doe de bloem, suiker, baking soda, kaneel, gember, zout en rasp van de citroenschil in een grote kom. Roer alles goed door.
3. Maak 2 kuiltjes in het bloemmengsel.
4. Giet in het ene kuiltje de plantaardige olie en in het andere kuiltje de appelazijn.
5. Giet de cup water over het bloemmengsel heen en roer nu alles heel goed door, zodat het hele mengsel vochtig is.
6.  Vet een cakevorm in, bijvoorbeeld met plantaardige boter, en schep het beslag in de vorm.
7. Zet de cakevorm voor 30 tot 40 minuten (in ons geval 40 minuten) in de oven en check of de cake gaar is aan de binnenkant.

Hoe leuk is deze onderzetter trouwens? 

8. Terwijl je de cake laat afkoelen, maak je een citroenig glazuurlaagje. Dit doe je door de poedersuiker en het sap van de citroen in een kommetje goed te mengen. Vind je het te zuur uitpakken? Doe er dan wat meer poedersuiker bij!
9. Smeer het glazuur rijkelijk over de cake. De Groene Meisjes houden niet van zuinig gedoe!

Et voilà! Je zomerse spicey cake is klaar om verorberd te worden! Stel je trouwens eens voor: een plakje van deze cake op een vrolijk servetje, uit de hand gegeten, in het park tijdens een picknick…. Laat die zomer nou eindelijk eens komen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “KOKEN MET STERREN: SPICEY CITROEN-GEMBER CAKE

  1. Ahh.. deze gaat zeker een keertje gemaakt worden! Klinkt heerlijk! Overigens zag ik op twitter jullie oproepje voor eettentjes in Den Haag staan.. Weet er wel eentje in de buurt van Den Haag als dat ook goed is? http://www.natuurlijk015.nl/ vega(n) eten!

  2. Oeh, lijkt me lekker!!! Maar vraag me af of je deze cake ook zonder geraffineerde suikers kunt maken?

  3. Mirjam, ik vraag me ook af of je de cake zonder suiker kunt maken. Ik ga het proberen met agave of ahorn siroop. Ben benieuwd naar het resultaat.

    1. Je kan het ook proberen met Oerzoet (sucanat) of kokospalmsuiker! beide van de biowinkel.

  4. Hoi,

    Ziet er heerlijk uit maar is poedersuiker altijd vegan? Dacht niet per sé.

  5. Hallo groene meisjes! Ik heb vandaag deze cake gemaakt, maar hij is helaas mislukt.. Ik heb het idee dat de cup water het beslag te nat heeft gemaakt. Na 40 minuten op 180 graden was de cake nog niet gaar van binnen. Hij is ook niet goed gerezen. Ik heb hem toen nog een kwartier terug in de oven gedaan, maar dit maakte het niet veel beter.. Ik kreeg hem ook alleen maar slechter uit de bakvorm.. Ik heb plantaardige olie gebruikt ipv boter.. misschien dat boter beter was geweest? Heb ik iets gemist?
    Groetjes Debbie

  6. Hey Debbie,

    De mijne staat nu ook al een tijdje in de oven en zo te zien ga ik hetzelfde probleem krijgen. Ik vond het beslag idd al wat te nat..

    Heb je hem uiteindelijk nog opgegeten? Misbaksels kunnen ook erg lekker zijn!

  7. He Hanna,
    Haha nee ik heb hem uiteindelijk niet meer opgegeten… hij bleef voor meer dan de helft aan de vorm plakken.. :(

  8. Ik heb deze cake met 3/4 cup water gemaakt ipv de hele cup. En de cake was heerlijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *