Thee met appeltaart – wordt het nog beter? Ja hoor! Wat dacht je van biologische, fairtrade thee die ook nog naar appeltaart smáákt? Count us in. Vandaag delen we een recept voor een overheerlijk, ambachtelijk appeltaartje met je. Zet het theewater maar vast op!
De appeltaart inspireerde Jamie op de thee ‘Home Sweet Home’ van Natural Temptation. Dit biologische en duurzame theemerk is ontwikkeld door de makers van Piramide thee – misschien ken je dit merk al? Natural Temptation is het wat hippere zusje van Piramide, als je het ons vraagt. De theeën komen in prachtige doosjes, in vrolijke kleuren en ieder met een eigen boodschap. Voor ieder feestelijk moment heeft Natural Temptation een speciale smaak bedacht, zodat je het doosje thee leuk cadeau kunt geven. Nog toffer: je kunt een persoonlijke boodschap op het doosje schrijven! Je merkt het misschien al, maar wij zijn ècht fan.
Home Sweet Home is een kruidenthee met appel en vanille, geïnspireerd op de smaak van een traditionele appeltaart. Het is een heerlijke winterse thee, één van de lekkerste smaken die we van Natural Temptation hebben geproefd. Iedereen kent die verwarmende geur van appels en vanille in huis, die vooral zo ontzettend lekker is in dit jaargetijde. Wij worden er erg huiselijk van. Kaarsjes aan, theetjes erbij en… appeltaart!
Wat heb je nodig?
deeg:
190 gram bloem (ik gebruikte speltbloem)
1 eetlepel suiker (hier kan ook kokossuiker worden gebruikt)
snufje zout
8 eetlepels kokosolie, hard (en minimaal 30 minuten in de koelkast gezet)
4 eetlepels ijswater (doe wat water met 2 ijsblokjes in een kommetje)
vulling:
2-3 appels
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel pimentpoeder
1 eetlepel suiker (hier kan ook kokossuiker worden gebruikt)
Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 190 graden –
1. Mix het bloem, suiker en zout in een kom. Hak de kokosolie in blokjes en voeg toe aan het meel. ‘Verkruimel’ de mix tot je een soort zand textuur krijgt. (Dit gaat veel sneller in een keukenmachine.)
2. Voeg de eetlepels ijs(koud) water toe tot en mix een stevig beslag. (Nogmaals, een keukenmachine maakt het allemaal veel makkelijker!)
3. Rol het deeg tot een schijf en zet 15 minuten in de koelkast.
4. Snijd de appels in hele dunne plakjes.
5. Haal het deeg uit de koelkast en rol hem uit. Ik deed dit door het deeg tussen 2 vellen bakpapier te leggen en daarover heen te rollen met een deegroller.
6. Besprenkel het kaneelpoeder, pimentpoeder en suiker in het midden van het deeg.
7. Leg de appelplakjes in het midden. Hou wat ruimte bij de randen over zodat je die naar binnen kan vouwen.
8. Vouw de randen naar binnen en zet voor 35 minuten in de oven.
9. Blijf na 20 minuten de oven goed in de gaten houden zodat de appels niet aanbranden. Serveer eventueel met wat poedersuiker.
Los van het feit dat de theeën van Natural Temptation gewoon heel erg lekker zijn, vinden wij het erg belangrijk dat ze biologisch en duurzaam zijn. Misschien even goed om uit te leggen wat we bedoelen met duurzaam: Natural Temptation werkt met eigen, duurzame projecten in onder andere Vietnam en Egypte, waar ze de biologische grondstoffen vandaan halen om de thee te produceren. De thee heeft geen fairtrade label, omdat Natural Temptation de fee die ze zouden moeten betalen om het label te mogen dragen liever zelf in de eigen projecten stopt. Een aantal varianten van Piramide thee – het moederbedrijf van Natural Temptation – draagt wél het fairtrade logo. Eerlijke en duurzame handel staan dus hoog in het vaandel.
Wij kopen de theetjes graag bij WAAR en/of Ekoplaza, maar ze zijn ook te koop bij DA en DIO drogisterijen en andere natuurvoedingswinkels. In ieder doosje zitten 18 zakjes thee. De doosjes kosten €3,49 per stuk – een leuk betaalbaar cadeautje, toch?
Wij hebben al wat doosjes Natural Temptation cadeau gegeven de afgelopen tijd. Bijvoorbeeld om een vriendin te bedanken voor het zorgen voor de katten als we in het buitenland zijn (‘Thanks a lot’) en aan een vriendin die een baby kreeg (‘Welcome little baby’) Laatst kregen we op onze eigen boeklancering een pakje ‘Dreams come true’ thee cadeau. Dat vonden we zo attent! Dit pakje Home Sweet Home thee leek ons perfect om cadeau te geven op een housewarming. Taartje bakken om mee te nemen en niks meer aan doen.
Ben jij al bekend met de theeën van Natural Temptation? Welke smaak is jouw favoriet? En wie van jullie gaat het appeltaartje bakken? Deel je een foto van het eindresultaat met ons? Dit kan via #degroenemeisjes op Instagram. Alvast bedankt!
– Deze blogpost schreven we in samenwerking met Natural Temptation.-
Oh heerlijk die herfstige/winterse sfeer in de foto’s! Ziet er echt weer waanzinnig lekker uit deze taart! Ik ga proberen om deze glutenvrij te maken, ben benieuwd! :)
Ah dat is een leuke uitdaging inderdaad! Laat je ons weten of het is gelukt?
yummie to my tummy! Deze gaat ook weer op de lijst om te maken, ik ga het nog druk krijgen met al jullie lekkere recepten! En weer propz voor de prachtige foto’s
Dankjewel! de credits gaan weer naar Jamie :)
Jamie! Daar heb ik wel zin in! Kan je kokosboter ook vervangen door sojaboter?
Ik wil jullie trouwens even zeggen dat jullie blog gewoon fantastisch, geweldig en super is! :)
Wat lief en wat een geweldig begin van de dag :) thanks!
En over de kokos vervangen door sojaboter: ja, dat zou moeten kunnen. We weten alleen niet of je dan precies dezelfde hoeveelheden moet aanhouden.. maar je kunt het zeker proberen!
Oh, Jamie zegt nu: ja hoor, je kunt precies dezelfde hoeveelheid sojaboter aanhouden :)
Appeltaart? Vegan? Yes, please! Wat ziet deze er apart, maar lekker uit! Deze wil ik graag een keertje proberen!
Oh wow! Die appertaart ziet er zo lekker uit! Die ga ik zeker eens proberen te maken, yummie! Ik ben nog niet zo bekend met deze thee. Ik zag hem iedere keer wel liggen maar op een of andere manier nog niet geprobeerd. Toch maar eens doen :-)
Liefs,
Eva
echt de moeite waard hoor! ze hebben ook zoveel verschillende smaken dat je wel even aan het experimenteren bent ;)
Zoooo die tip van dat deeg uitrollen tussen twee vellen bakpapier, dat is slim! Dit recept gaat zeker gemaakt worden. Woensdag bakdag! Ik ben voor.
haha yeah! welkom bij de club ;)
Deze appeltaart ga ik binnenkort maken:D Het zou ook lekker zijn om er nog een laagje abrikozenjam tussen te doen!
Nigella was gisteren op tv met een vegan chocolate cake….. die zag er heeeeeeeeeel goed uit trouwens. En leuk dat ze er aandacht aan besteedt:)
Ja super leuk! Ik hoorde sowieso dat Nigella de laatste tijd meer aandacht heeft voor vegan recepten enzo! Tof!
Poeh per ‘natural temptation’ vermelding een fee? Iets te veel reclame naar mijn smaak.
Nee hoor, gewoon een gesponsorde blogpost :) Jammer dat je het teveel reclame vindt. Wij zijn heel blij om samen te mogen werken met een merk met biologische en eerlijke producten. Voor ons is dit dé manier om ons blog te kunnen onderhouden en een stukje van ons salaris te verdienen. Wij een gesponsorde post, jullie een lekker recept :)
Super leuk! Ik ga zeker kijken bij de Waar, want hij is natuurlijk nu geopend in Amersfoort, ik ga er overigens niet werken. Het werd me dan een beetje te druk in het weekend! Ik vind het wel belangrijk ook vrije tijd voor mezelf te houden! Prachtige foto’s trouwens girls! Ik kan echt nog wel wat van jullie styling leren! Kunnen jullie daar niet eens een workshop voor geven? Dan ben ik van de partij!!
Ah toch niet werken bij WAAR? Jammer, maar we snappen het. Je kunt nu in ieder geval lekker gaan shoppen daar ;) En ja, WAAR heeft alle smaken, dus je kunt je uitleven haha! Een workshop… Jamie zegt dat ze het daarvoor nog te vroeg vindt en dat ze eerst zelf nog meer wil leren ;) Maar we gaan wel binnenkort aan de slag met een artikel over foodfotografie, over alles wat Jamie gebruikt en hoe ze inspiratie opdoet, waar ze van heeft geleerd, enz. Dus stay tuned ;)
wat een mooie foto’s! Heb er helemaal zin in, komt op het ‘to bake’ lijstje te staan :-)
Hopelijk is je to bake lijstje niet al te lang en komt dit recept onderaan, want seriously, deze vegan taart verdient voorrang ;) hahaha
Wat een prachtige foto’s weer! Ik ga deze appeltaart snel maken, ziet er zo lekker en mooi uit! :)
Dankjewel!
Zin in die heerlijke appeltaart:)
Zijn er ook alternatieven voor pimentpoeder?
Je zou het pimentpoeder kunnen vervangen door wat meer kaneel, kruidnagelpoeder of gewoon weglaten :)
Ja ja, ook dit ziet weer heerlijk uit dus die gaan we proberen.
Het ziet er niet al te ingewikkeld uit en ik ben gek op appeltaart èn thee.
Ik ken het merk wel, ik heb al een pakje in de kast staan, maar deze lijkt mij ook heerlijk.
Dus wellicht fiets ik straks, als eens een keertje ophoudt met regenen, naar het dorp voor een nieuw pakje thee.
Nog iets anders, de wentelteefjes waren echt zalig!!!!!!
Dat recept blijft erin.
Wat een tof taartje om te zien, door die plakjes appel lijkt het heel chic en rustiek!
Oké… dit appeltaartje MOET ik maken! En wat een prachtige foto’s – jullie weten wel hoe jullie je recepten moeten ‘verkopen’, haha.
:) Ja, Jamie leeft zich er lekker op uit de laatste tijd ;)
Wat zit dit er weer heerlijk uit! Wat een leuke invulling van een gesponsorde blogpost!!!!!! Die taart gaat hier snel gemaakt worden, alle ingrediënten zijn al in huis :-) En de foto’s zijn weer prachtig Jamie!
Ohhhh laat ons weten wat je ervan vond! Bakze! ;)
ik kies thee liever op wat er in zit dan op de slogan, zo vind ik (kinder- en zwangerloos) de hoera een baby thee erg lekker :D
Superfijn recept! Ga ik eens proberen! Met de thee ben ik niet echt bekend, drink altijd alleen maar rooibosthee en Colombia is niet echt een thee-land dus als ik ergens thee bestel is dat vrij simpele thee altijd :)
Ah, wat lekker! Die thee ken ik, ik vind hem heerlijk en inderdaad erg leuk dat je hem cadeau kunt doen. De 4 weken voor kerstmis trekken we kaartjes en verwennen we op school 1 iemand uit onze klas (die persoon weet niet wie hem/haar cadeautjes geeft), dus ik denk dat ik veel theedoosjes cadeau zal doen :)
Ziet er werkelijk verrukkelijk (lees dit met een lekkere rollende ‘r’) uit!
[…] Ik las Jennie’s post over je handschrift omtoveren tot een lettertype, leuk!; – Bekeek het recept van De Groene Meisjes over de vegan appeltaart, die foto’s, zó mooi!; – En als laatst las ik een artikel van Sabine Metz (topper in […]
Mmm die ga ik maken! Kleine opmerking; je deeg uitrollen tussen 2 velletjes bakpapier is dan weer niet zo goed om je afval te verminderen. Of doe je dit met bakpapier dat je kan hergebruiken, van dat siliconen materiaal?
Prachtige foto’s, jeetje mineetje. Oh en nu heb ik zin in appeltaart! liefs
Hallelujah! *rent nu naar de winkel om ingrediënten te kopen voor deze taart*
De foto’s zien er weer prachtig uit! (Ik weet ook heus wel dat je een beetje skills moet hebben om deze prachtige kiekjes te maken, maar wat voor camera gebruiken jullie?)
Ziet er echt ontzettend lekker uit! Van de week ga ik deze zeker eens proberen :)
Wow ziet er heerlijk uit, en die foto met poedersuiker tegen de zwarte achtergrond is net een kunstwerk:O
Wat is de functie van het ijswater? *vriezerloos*.
Zowel de taart als de thee ga ik absoluut proberen. Ik houd van taart met fruit in de hoofdrol. Ik had laatst een keer bij een vegan diner een speculaas taart gehad met superveel appel binnenin, hallelujah.
Sorry voor het extreem late antwoord, misschien je de taart inmiddels al gemaakt ;) Het is vooral belangrijk dat de sojaboter/kokosolie niet warm wordt. Het deeg wordt dan namelijk niet knapperig. Je kan dus ook het water en kokosolie een flinke tijd in de koelkast zetten.
Hallo meiden,
Zelf ben ik ook een grote fan van Natural Temptations thee, vooral leuke kleurige verpakkingen daar val ik altijd voor! En laat mijn dochter nu een groot verrassingspakket gewonnen hebben tijdens EKOTown festival vorig jaar mei, daar drinken we nog steeds heerlijk thee van, bijna alle smaken zaten in het pakket. Op mijn blog heb ik er een stukje over geschreven, samen met een lekker recept voor quinoa koekjes, kijk hier : http://heidiovergaauw.blogspot.nl/2014/10/citroenkoekjes-met-quinoa-bij-de-thee.html. Maar jullie appeltaart ga ik zeker nog eens proberen deze week met veel regen en donkere avonden…hmmm…taart en thee en kaarsjes aan!
Help! Mijn taartje staat nu ruim 30 minuten in de oven, maar de bodem wil niet hard worden. Gaat deze nog uitharden als ik hem laat afkoelen?
als het goed is wel, dat is de kokosolie die moet uitharden
Het kan zijn dat ik er overheen lees, maar ik zie niet voor hoeveel personen deze taart is?
Ik wil een keukenmachine ;(( sorry moest ik ff kwijt.. lekkere taarten hier ;))
Ik heb een vraagje: waar is de kokosolie (hard) een vervanging van? is dat van boter? Wat zou je nog meer kunnen gebruiken (om het wel vegan te houden)?