Kan een persoon ooit teveel hummus eten? Wat mij betreft niet ;) Ik eet zeker 2-3x hummus in de week en het verveelt me nooit. Maar soms kan een beetje verandering geen kwaad. Deze hummus is getopt met gebakken bloemkool, gekarameliseerde ui en peterselie.
Voor de romigste hummus gebruik je gekookte kikkererwten zonder velletje. Het is een rotklusje om de velletjes eraf te halen maar het resulteert wel in de romigste hummus ever! Maar laat ze er lekker opzitten als je wat minder tijd hebt, de smaak blijft hetzelfde.
Wat heb je nodig voor 1 portie?
hummus:
1 blik/pot kikkererwten
sap van halve citroen
2 eetlepels tahin
1/2 theelepel zout (of meer naar smaak)
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels water of vocht uit het blik
topping:
3 eetlepels olijfolie
1 rode ui, gesneden in halve ringen
1 teentje knoflook
1/2 kleine bloemkool, in hele kleine roosjes gesneden
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
zout & peper
Wat ga je doen?
1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg de uien samen met een snuf zout toe. Bak deze op laag vuur en roer door voor 15-20 minuten totdat de uien bruinig en zacht zijn.
2. Schep de gebakken uien op een bord en verhit de andere 2 eetlepels olie in de koekenpan.
3. Bak de knoflook voor 1 minuut en voeg dan de bloemkool roosjes toe. Bak deze 2-3 minuten en doe de kruiden erbij. Mix goed door en bak nog eens een minuut of 10 totdat de bloemkool beetgaar is.
4. Maak ondertussen de hummus door alle ingrediënten in een keukenmachine te mixen.
5. Spreid de hummus uit over en bord en leg de gebakken bloemkool en ui in het midden. Garneer met verse peterselie en eet met pitabrood.
Dit weekend aan de hummus? Groot gelijk! Laat je het me even zien via #degroenemeisjes op instagram? Dat vind ik altijd leuk!
Oh ik ben ook echt gek op hummus, ik vind dat zo lekker! Zelf maken doe ik het eigenlijk maar zelden, maar misschien moet ik dat binnenkort maar weer eens doen. Ik wist trouwens helemaal niet dat hij romiger wordt zonder velletjes, good to know! (Al ik daar denk ik niet aan begin, haha!). Prachtige foto’s weer!
Dit lijkt me een heerlijke combo, fantastische foto’s ook weer!
Goed idee van die toppings, ga ik proberen. Ik snap alleen niet waarom jullie kikkererwten uit blik nemen, verse is toch véél lekkerder (en goedkoper?)
Hierdoor blijft het een laagdrempelig, makkelijk recept. Kikkererwten koken is een klusje waar niet iedereen altijd zin in of tijd voor heeft, ondanks dat het wellicht lekkerder of goedkoper is.
Paulien, verse kikkererwten? dat zou ik wel eens willen proeven! of bedoel je gewoon gedroogde…
Wow, wat ziet dit er lekker uit! Wil ik zeker eens gaan maken :-)
Oehh wauwie, ziet er mooi uit! Leuk om een keer bij de borrel te serveren. Normaal varieer ik altijd door er verschillende kruiden en groenten doorheen te gooien (en dus mee te pureren). Maar dit is een vet leuk/mooi idee!
Neeej en persoon kan noooit te veel hummus eten!! :D Ziet er heerlijk uit!
Oeh, bloemkool als topping lijkt me erg lekker bij hummus! :)
In Israël serveren ze hummus ook regelmatig met allerlei toppings. Echt heel erg lekker! Daar krijg je trouwens soms ook een schaaltje met citroensap met knoflook erbij die je er nog overheen kan kieperen, dat is ook echt een topcombi.
Toevallig vandaag voor de eerste keer zelf gemaakt. Zoveel lekkerder dan uit de winkel!
I looooove hummus! Kan ik echt elke dag eten, dus nieuw variaties zijn heel welkom!
Oh zo heeeeeeerlijk I love hummus! Maak het veel te weinig, terwijl je het eigenlijk zo gemaakt hebt. Dit weekend dus weer eens een flinke portie hummus maken :)
oooh I love hummus, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Bij deze neem ik mezelf voor in mijn vakantie zelf hummus te gaan maken, zin in!
Zalige topping zeg! Dit ga ik zeker eens proberen. En nee, te veel hummus kán gewoon niet. Afgelopen week was ik op vakantie in NYC. Daar loop je je sowieso de voeten onder het lijf vandaan, maar toen ik na een hele dag wandelen in mijn Stay-app (zo handig bij citytrips) ontdekte dat er op 2km afstand een tophummustent zou moeten zitten trippelde ik er gewoon nog wat km’s achteraan. Alles voor lekkere hummus haha! Om vervolgens te ontdekken dat die tent er niet meer zat, maar om een paar blocks verder een geweldig Israelisch restaurant te vinden met de lekkerste hummus en baba ganoush die ik ooi heb gegeten. Eind goed, al goed. En vooral hummus goed.
Zonder velletjes maakt inderdaad een groot verschil. Veel lekkerder! Wanneer je de kikkererwten zelft weekt en kookt zijn de velletjes makkelijk te verwijderen dankzij deze tip van Ottolenghi. Het enige dat je hoeft te doen is zuiveringszout aan het kookwater toevoegen en de velletjes komen vanzelf bovendrijven :-)
Hoeveel zuiveringszout moet je dan aan het kookwater toevoegen?
Gebruik je voor 1 persoon een klein blikje (potje) of een grote? Dan weet ik het even qua verhouden. Wil het graag maken!!
Vandaag gemaakt..ong dubbele porties genomen van alles, voor vier personen..
Velletjes van de kikkererwten afgehaald..
Heerlijk recept!! We hebben er echt van genoten!
Fijn om te horen!
Hoi!
Ik ben op zoek naar een vervanger van de tahini in de humus. Wat zouden jullie adviseren? Cashewpasta?
Groet!
Asselien
[…] Hummus […]
[…] Als je zelf hummus wilt maken, dan kan je dat doen volgens dit recept. Je laat de toppings weg en gebruikt alleen het basisrecept. Daarnaast is dus mijn bindende tip om […]