Eetdagboek van een veggie: Sonya

Hoi, ik ben Sonya Langedijk, 35 jaar en mama van Jip 2jaar.
Zij is eigenlijk ook de reden waarom ik mij sinds één jaar ben gaan verdiepen in de wereld van Macrobiotiek..oei ..daar blijft een geitewollensokken gevoel aan kleven. Macrobiotiek betekend letterlijk: groots leven. Eten is een belangrijk onderdeel daarvan.
 

In grote lijnen: Geen zuivel/vlees/geraffineerde suiker, weinig nachtschade en tropische vruchten (in ons klimaat,) wel: volle granen, groenten (biologisch), bonen en zeewier. Er zijn ook nog verschillende kook-en snijtechnieken, energiën en smaken…Lijkt ingewikkeld blijkt heeeel logisch!

Ik heb een dag uitgekozen met ‘gewone’ gerechten…geen smultaart etc …die kun je op mijn blog (zie adres onderaan artikel) vinden!

Ontbijt:
Vandaag begon ik de dag met pap van zoete bruine rijst en havermout, opgepimpt met geroosterde zonnebloempitten, gojibessen, rozijnen, kamut en rijstpuffs gezoet met rijststroop en kaneel. YUM!

Lunch:
Boekweit Noodles met witte kool, taugé, wortel,geroosterde zwarte sesam zaadjes, paksoy, tempeh.

Tussendoor:
één/twee misschien wel drie! homemade hazelnootkoekjes.

Diner:

Het avond eten is een echte herfstdish geworden. Namelijk: zuurkool!

Vooraf:
Shoyu bouillon met gember en lente ui of bieslook.

Ingredienten:  1 el pp shoyu, 1,5 cm gedroogde wakame, halve wortel en 2cm gember geraspt en uitgeknepen boven de soep, lente ui.

Zuurkool met Tempeh en Walnoten:

ingredienten: 1 ui• 7 verse shitake• handje rozijnen• handje walnoten• half pakje tempeh in kleine stukje gesneden• 1 hand zuurkool• 1 hand gierst•

Rozijnen even koken, walnoten 3min roosteren in koekenpan.
Zet apart.
Uitje en champignons bakken in beetje olie en zout.
Tempeh 5/7 min bakken met 2el shoyu en 2el mirin en 1el rijststroop.
Ik heb een mix van gerst en gort gebruikt die ik over had van gister.
(1 deel gerst en 3 delen water,60 min koken in water met een paar korreltje zout)
Alles bij elkaar gooien in één koekepan, serveren met bijv.geperste salade en gestoomde groente. Op smaak brengen met shoyu/zout of Gomaisio.
(een mix van zeezout en sesamzaad)

Toetje was simpel: blauwebessen soya yogurt met verse blauwe bessen, aardbei & blaadje munt uit de m2 moestuin :-)

Meer recepten? Check mijn blog:
http://nodairynosugar.tumblr.com/

Sonya, dankjewel voor dit interessante en heerlijke eetdagboek van een Veggie! Je hebt ons weer geïnspireerd! Wil je reageren op dit eetdagboek, of Sonya een vraag stellen? Dat kan hieronder bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Eetdagboek van een veggie: Sonya

  1. Ziet er heerlijk uit allemaal. Ik vind je blog ook heel leuk, Sonya! Weer een interessant dagboek artikel :)

  2. Ziet er lekker uit Sonya! Ik ben even op je blog gaan kijken en daar ging ik ook spontaan van watertanden ;).
    Ik heb een vraagje: ik zou graag ook wat meer weten over macrobiotiek. Heb je misschien goede informatieve sites en/of boeken die je aanraadt?

    1. hi Sara,
      dank je! leuk om te horen! ;-)
      Ik vind de boeken-
      The Hip Chick’s Guide to Macrobiotics: A Philosophy for achieving a Radiant Mind and a Fabulous Body [Jessica Porter] erg leuk en makkelijk te lezen.
      Boeken van Michio Kushi zijn aan te raden verder kun je veel info vinden op deze site:
      http://www.macrobiotics.nl/
      Daar heb ik mijn cursussen gedaan….
      een echt goed kookboek vind ik Mayumi’s Kitchen, ze legt heel veel uit en heeft (heel handig) een 10 daags ‘dieet’ op gesteld..dat is heel fijn voor als je begint :) succes!

  3. Altijd weer leuk een eetdagboek :D Yummy, en wat heb je een mooie blog! Mooie foto’s en mooi vormgegeven. Dankje Groene Meisjes voor het delen van leuke blogs, altijd goed voor extra inspiratie!

  4. Yummm dank voor de inspiratie!
    Ik ga het allemaal uitproberen, vooral het ontbijt:)
    X

  5. Goed hoor Sonya, blij om te horen dat de familie steeds meer veggies telt. Wij hebben er hier al vier in huis. En twee vleeseters, maar dat zijn honden.
    Leuke site, ziet er allemaal lekker uit. Wens je veel succes in de Macrobiotiek. Lijkt me niet gemakkelijk. Erg stoer van je…

    1. Ha Johan!
      Leuk zie het berichtje nu pas…kreeg geen melding ervan!
      Valt wel mee hoe lastig het is hoor…je moet gewoon veel zelf koken/bakken :-)
      het bevalt erg goed dus dan heb je de motivatie om ermee door te gaan!

  6. Leuk Sonya, je blog! Wij ( Remco Sophie en ik ) eten gezond en vegetarisch maar ik weet zelf weinig van taarten en koekjes bakken en dan vooral lekkers bakken zonder suiker. Kom maar op met die recepten Sonya. Ik zie mezelf al met Sophie rondom de oven dansen in afwachting van onze zelfgemaakte cake…

    1. Hi Miriam!!
      Leuk dat je het gelezen hebt!
      Het is even lastig in het begin maar nu ben ik niet meer te stoppen! :-)
      Succes met de cake!! yum! :-)

  7. Ziet er goed uit en ik ga gelijk je blog even bekijken, eten zonder zuivel en suiker spreekt me erg aan!

  8. Ik mis wel een beetje waarom je hiervoor kiest en het ‘waarom’ van wat het precies inhoudt. Waarom mag je sommige dingen wel/niet eten van macrobiotiek, die tropische vruchten bv? En vanwaar die speciale kook- en snijtechnieken? Ben wel benieuwd! Misschien iets voor follow-up artikel?

    1. Hi Nienke,
      Het is allemaal heel interessant!
      In dit korte eetdagboek heb ik het achterwege gelaten omdat het redelijk veel omvattend is.
      Ik wil er nog een hoofdstuk aan wijden op mijn blog..ook wat mijn ervaringen met Macrobiotiek zijn etc.

      Maar even in het kort:
      Alles kun je herleiden naar Yin en Yang…en dat is al een hele uitleg opzich :-)
      In warme tropische landen (yang) groeien (yinne)vruchten/groente die het lichaam afkoelen. Heel goed geregeld van moeder natuur…maar als wij hier in ons koude kikkerlandje (teveel) tropische vruchten gaan eten koelt het lichaam te veel af en raakt ons lichaam uit balans.

      Snijtechnieken etc kan ik je beter naar een macrobiotisch (kook)boek verwijzen… want dat is lastig zonder afbeeldingen.
      Hier kun je ook veel info vinden: http://www.macrobiotics.nl/
      Succes!
      Grts Sonya

  9. Mooie blog heb je met heerlijke recepten! Je gebruikt heel wat ingrediënten waar ik nog nooit van gehoord had, lijkt me heel leuk om eens mee aan de slag te gaan :).

    1. Hi Nadine!
      Dank je!
      Een jaar gelden had ik ook nog nooooit van deze ingrediënten gehoord!
      er is een wereld voor mij open gegaan ;-)

  10. Hoi Sonya,

    Wat een inspiratie voor lekker en gezond eten. Ik ga je promoten op mijn natuurgeneeskunde site. Hier kunnen heel veel mensen nog wat van leren.

    Ga zo door en laat ons meegenieten ;-)

    Groetjes,
    Anka

    1. Hi Anka!
      Dank je wel!
      ik lees het berichtje nu pas!
      hihi ja ik vind het helemaal te gek ..grappig hoe iets je zo kunt ‘pakken’
      Thnx voor de ‘reclame’ !
      x

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *