Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik houd het met kerst graag lekker makkelijk. Natuurlijk, het is dé tijd om lekker te eten met elkaar. Maar lekker eten wil niet per se zeggen ingewikkeld eten. En het hoeft ook niet te betekenen dat er een zevengangendiner hoeft te worden gekookt. Toch? Het mag wel, maar het hoeft niet. Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van een urenlange borrel, met oneindige borrelplanken. Voor wie hier ook van houdt, deel ik vandaag een recept voor een kerstig borrelhapje!
Voor wie de titel van dit recept las en dacht ‘maar kruidenboter is toch helemaal niet vegan?!’; wees gerust. Het leven houdt niet op als je veganistisch gaat eten. Ook kruidenboter kan gewoon – je moet het alleen even zelf maken. Maar laten we eerlijk zijn – is dat niet sowieso véél lekkerder dan een kant-en-klaar product?
Wat heb je nodig voor 1 ciabatta (7-8 stuks)?
1 ciabattabrood
pijnboompitten
voor de kruidenboter:
100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur (of maak je eigen)
1 theelepel citroensap
rasp van een halve citroen
1 teentje knoflook, fijngesneden
3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
1 eetlepel verse salie, fijngehakt
1 eetlepel verse basilicum, fijngehakt
verse peper (& zout als je ongezouten boter gebruikt)
voor de paddenstoelen mix:
200 gram paddenstoelen (ik gebruikt een mix van kastanjechampignons, shii-take en oesterzwammen)
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel tijm
scheutje wijn
zout en peper
Wat ga je doen?
1. Bak de ciabatta af volgens aanwijzingen op de verpakking.
2. Mix alle ingrediënten voor de kruidenboter en zet in de koelkast.
3. Snijd de paddenstoelen in plakjes. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen 5 minuten. Voeg de tijm toe en bak nog eens 2 minuten. Schenk de wijn erbij en laat dit koken totdat het vocht weg is. Breng op smaak met peper en zout.
4. Snijd de ciabatta in plakken, besmeer met kruidenboter en top af met de gebakken paddenstoelen, pijnboompitten en verse basilicum.
En klaar is je super kerstige, maar nog steeds heel gemakkelijke borrelhapje! Een goed glas rode wijn erbij en volgens mij hoef je er helemaal níks meer aan te doen!
Hoe ga jij dit jaar kerst vieren? Houd je het eenvoudig ,of ga je juist helemaal uitpakken?
Voor wie dit lekkere borrelhapje gaat proberen: vergeet niet een foto met me te delen via Instagram! Dit kan met #degroenemeisjes. Alvast bedankt!
Wauw, dit klinkt heel lekker! Wij willen op Eerste Kerstdag allemaal kleine hapjes gaan doen, ik denk dat dit er heel goed bij zou passen =)
Toen ik de eerste foto zag (en het woord ‘shiitake’ nog niet) dacht ik dat het broodjes met dadels waren. Dat is misschien ook wel een idee, want dadels met “echte” kruidenboter zijn heel lekker. Per ongeluk dus nog meer inspiratie gekregen, haha!
Lekker ziet het eruit & lijkt een makkelijk recept. Daar hou ik wel van :)
Oh oh oh oh how bad I want this! Ik vind dit er echt goddelijk uitzien, doe je ook aan thuis bezorging? Malou x
Oh, ziet er heerlijk uit! Helemaal fijn dat het ook nog eens heel makkelijk te maken is.
Oh Wat ziet dit er heerlijk uit! Mijn vriend en ik gaan met kerst de reis in naar mijn ouders en vervolgens zijn ouders maar we willen na kerst nog ons eigen ‘kerstdiner’ doen. Zoals jij ook schrijft: gewoon een hele hoop borrelhapjes en er de hele avond over doen. Filmpje aan en genieten maar! Dit hapje gaan we zeker maken :)
Dit ziet er heerlijk uit! Zelf kruidenboter maken is inderdaad net zo leuk :)
Ziet er goed uit! Zelf heb ik een uitgebreid kerstdiner met mijn huisgenoten gehad, waar we in duo’s allerlei gangen maakten. De dagen rond kerst spenderen we bij mijn schoonouders, die meer van het “relaxt gezellig bij elkaar zijn” zijn (en af en to wordt er eten voor je neus gezet) en op 2e Kerstdag hebben we een buffetlunch bij mijn opa en oma, ook weer waar iedereen een gang maakt of meeneemt. Mijn vriend en ik zorgen voor een mini hot chocolate bar!
Dit ziet er mega lekker uit! Dat ga ik sowieso uitproberen! <3
Ziet er heel lekker uit en inderdaad makkelijk te maken! Heb toevallig net een hele zak Chinese paddenstoelen gekregen :)
Oooh.. dat ziet er echt lekker uit. Ik ben het helemaal met je eens dat Kerst helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn! Sowieso maak ik van elke dag een foodfeestje. Laten we ons niet gek maken met elkaar en gewoon van elkaar gezelschap genieten zonder stress! Happy X-mas.
[…] Wraprolletjes met vegan ricotta Bladerdeeghapjes met pompoen Tostini’s met kruidenboter en shiitake […]
Oh ziet er heerlijk uit! Gebruik je witte of rode wijn?
[…] Tostini’s met kruidenboter en shiitake – De Groene Meisjes […]
[…] Deze tostini’s met kruidenboter en shiitake zien er heerlijk uit, toch? Zelfgemaakte kruidenboter smaakt altijd zó veel beter dan kant-en-klare kruidenboter. Bovendien is het echt niet zo ingewikkeld om te maken. Zeker in combinatie met de gebakken shiitake is dit een fijn voorgerechtje voor Kerstmis. Dit recept is bedacht door De Groene Meisjes. […]