Fairtrade Slow Coffee

006

Goedemorgen!

Het is weer tijd voor een heerlijk bakkie koffie. Hmmm, kunnen jullie die fijne koffiegeur ook al bijna ruiken? Zoals jullie weten zijn wij enthousiaste thuiskoffie-drinkers. Geen liters per dag hoor, we moeten natuurlijk een beetje oppassen voor koffie freak-outs, maar we houden van een goede koffie die is gezet met zorg en aandacht. Een betere start van je ochtend kunnen wij ons niet bedenken. Los van dat het lekker is om zelf koffie te zetten, is het ook nog heel erg groen. Wij gaan heel graag buiten de deur een koffie drinken (het is ook vaak het eerste dat we zoeken in een stad: leuke koffietentjes!) maar zelf koffie zetten is goedkoper en duurzamer, wanneer je er niet allerlei ingewikkelde apparaten en verpakkingsmaterialen voor gebruikt. En uiteraard kiezen we de koffie die we gebruiken uit op smaak, maar ook zeker op het verhaal achter de bonen.

Vandaag vertellen we je graag meer over de koffie van Fair Trade Original en hoe je deze op een ‘Slow Coffee’ manier kan zetten thuis. Pak er een vast een lekker bakkie bij en lees gauw verder!

Fairtrade koffie

Eerst even een stapje terug. Wist je dat Fair Trade Original de eerste fairtrade organisatie ter wereld is? Deze organisatie is al sinds 1959 met volle overtuiging bezig met hun missie: ‘geen hulp, maar handel’. Inmiddels is deze organisatie bij velen van ons bekend en groeit zij nog steeds door. Belangrijk om te weten is dat Fair Trade Original nog altijd een non-profit organisatie is. Dat betekent dat alle winst die wordt gemaakt, gebruikt wordt om nieuwe eerlijke handelsketens en meer fairtrade producten te ontwikkelen. Weer een verhaal waar wij, en jullie vast ook, erg blij en gemotiveerd van worden. En het mooiste van dit verhaal? De producten van  Fair Trade Original zijn gewoon te koop zijn bij jouw reguliere supermarkt in de buurt. Ik bedoel, onze dagelijkse boodschappen hebben meer impact dan je soms verwacht en je hoeft  er in dit geval niet eens voor naar een andere winkel.

001

Mocht je liever thee drinken, in plaats van koffie, dat kan natuurlijk ook gewoon. Fair Trade Original heeft ook heel fijn assortiment met thee en nog een heleboel andere fairtrade producten. Voor ieder wat wils gelukkig. Kijk gerust verder voor een compleet overzicht van deze Fair Trade Original producten. Extra leuk  deze maand maak je met alle koffie van Fair Trade Original kans maakt op een jaar lang gratis koffie! Meer weten over deze toffe actie? Kijk op: https://www.winjefavorietekoffie.nl/.

003

Slow Coffee

Deze term horen we tegenwoordig steeds vaker. Ook in koffietentjes heb je vaak de optie om een ‘slow coffee’ te bestellen. En dan zien we allerlei laboratoriumachtige instrumenten voorbij komen. Heel leuk en fascinerend, maar wat houdt ‘slow coffee’ eigenlijk in? En kan je zoiets ook thuis drinken?

Wij hebben dit eens uitgezocht en besproken met een aantal gespecialiseerde barista’s en andere koffieliefhebbers. Het is leuk om het hier met elkaar over te hebben en om te zien dat iedereen weer een eigen definitie heeft. Maar wat ons opviel is dat de kern van alle uitspraken over ‘slow coffee’ toch wel inhoudt dat het koffie is die met aandacht wordt gezet. Dat hoeft dus niet per se altijd letterlijk langzaam te zijn, maar het is zeker koffie waar je eventjes goed bij stilstaat.  Ja, dat lijkt ons toch wel de beste uitleg. Kunnen jullie je daar wat bij voorstellen?

De afgelopen jaren zijn we namelijk erg gewend geraakt aan het feit dat alles heel snel moet. Snel, geautomatiseerd , ‘klaar terwijl u wacht’. Gelukkig komen we met Slow Coffee deze mindset weer tegemoet. Neem eens een aantal minuten extra om je koffie te bereiden. Een lekker bakkie voor jezelf, je visite of je lief. Er valt zoveel te ontdekken over koffie en het is nog leuk ook!

Bovendien ook wel weer fair voor de herkomst van de koffiebonen. Bedenk maar eens hoeveel liefde en aandacht de boeren stoppen in het maken van deze producten, waarom zouden wij dat dan ook niet doen?

002

Jouw eigen Slow Coffee maken

Ok, nu wil je natuurlijk weten hoe jij zelf thuis aan de slag kan met die zogeheten slow coffee. Het is makkelijker dan je denkt. Hier volgen een aantal tips en tricks om jouw eigen slow coffee te maken!

Onze persoonlijke favoriet (echt, het verveelt nooit,) is toch zeker wel het maken van een sojalatte. Dit doen we met een 4 kops-percolator van Bialetti en een melkschuimer van Bodem. En tegenwoordig hebben we ook onze eigen bonenmaler! Het de bonenmaler van Nivona, iedere dag onze versgemalen bonen. Ja, je kan er de koffie-nerd niet blijer mee maken ;-) (is er binnenkort een koffieliefhebber in je omgeving jarig? Dan heb je hierbij gratis wat cadeautips gescoord!)

005

Hoe het werkt? Je haalt het bovenstuk van de percolator los van de bodem en vult deze tot het aangegeven streepje met water. Je pakt er een filtermaling bij, bijvoorbeeld eentje van Fair Trade Original en je vult het bakje netjes tot de rand. Een klein beetje aanstampen mag, maar niet te veel, want dan kan het water niet naar boven, door de koffie heen, komen. Dat hebben we een paar keer mogen ondervinden en je wordt er niet vrolijk van. Zonde!

Vervolgens zet je het potje op het gasfornuis op een middelhoog vuurtje en je geeft deze een aantal minuten totdat je het hoort pruttelen. Dit betekent dat al het water van het onderste deel door de koffie naar boven is gekomen. Een goed teken! Verdeel de koffie over 2 kopjes.

Intussen vul je de melkschuimer met jouw melk naar keuze tot het zwarte randje en geef je deze een minuutje in de magnetron. Of je zet een klein pannetje op een laag vuurtje om de melk op te warmen. Als de melk warm is, niet kokend (!), schuim je deze op en voeg je deze toe aan de verse koffie. Deze melkschuimer is goed voor 1 kopje, dus deze handeling 2 keer doen om beiden kopjes te vullen.

Voila! Een heerlijk eigen gezette latte. Geen onnodig afval en mocht je eventueel je eigen groentetuin hebben, kan je zelfs de koffieresten gebruiken als compost! (wist je dat je zelfs paddestoelen kunt kweken op koffiedik? Ik bedoel maar, je hoeft niks te verspillen.)

007

Koffie heeft niet het eeuwige leven, zorg er dus voor dat je het goed verpakt. Bewaartip voor je koffiebonen of filtermaling: gebruik het liefst een luchtdichte weckpot en bewaar de koffie op een donkere en droge plek. Gemalen koffie kan je zelfs bewaren in de vriezer. Zo behoud je de smaak nog meer en houd je de koffie langer vers.

Hebben jullie al zin gekregen in koffie? Laat ons weten wat jouw favoriete zetmethode is en/ of welke koffiebonen jullie het liefst gebruiken. Zo leren wij ook weer van jullie. Een hele fijne ochtend gewenst in ieder geval!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Fair Trade Original / Foto’s door Aline Bouma

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Fairtrade Slow Coffee

  1. Hhmm, nou heb ik helemaal zin in een kopje koffie! Aangezien ik het liefst espresso drink gebruik ik ook altijd een percolator. De boontjes maal ik ook altijd zelf. Als ik voor meerdere mensen koffie zet gebruik ik de French press.

  2. interessant champignons kweken op je eigen koffiedik. Hoe doe je dat? Zou misschien een leuk onderwerp zijn voor een volgend blog? :-) Ik lees mee!

    1. Gaan we mee aan de slag :) We hebben hiervoor een oesterzwam kweek-kit van Rotterzwam!

  3. Mmm koffie :) Leuk artikel!

    Laat ik nou net op zoek zijn naar een goede bonenmaler. Kan die Nivona ook noten en/of lijnzaad aan? Wegens plaatsgebrek zoek ik naar een toestel dat alle drie kan malen.

    In “mijn” biowinkel kun je setjes vinden om je eigen paddenstoelen te kweken op koffiedik. Eén van de favoriete cadeautjes van mijn favoriete groene jongen. Ik geloof dat ze van PermaFungi zijn, die ook in de kelders van Thurn & Taxis in Brussel paddenstoelen kweken (op koffiedik). Misschien een tip voor de Belgen of Brusselliefhebbers :).

    1. Rotterzwam heeft ook growkits voor oesterzwammen op koffiedik!

    2. Oei geen idee of dat kan eerlijk gezegd… wij hebben alleen nog maar koffiebonen geprobeerd. Dat gaat in ieder geval erg goed :)

  4. Mmm lekker! In het nieuwe huis komt er bij ons ook eindelijk iets van koffie in de keuken. We hebben zo’n glazen kannetje met een zeefje wat je naar beneden drukt, en die doet het prima om te zetten. Wat er nieuwe bij gaat komen is een melkschuimer en een bonenmaler, zodat we écht lekkere koffie kunnen zetten! Thanks voor de tips!

  5. Ik lees opeens weer “we”, werken jij en Jamie weer nauwer samen?

    1. Nee, niet met Jamie :) Wel met andere teamleden: Precilla, Samantha, Aline, Naomi en Thomas :)

  6. Wat een goed idee van slow koffie. Gewoon even een momentje van rust tussen alle drukte door. Ik heb pas sinds kort een Bialetti en ik moet echt toegeven dat ik dit veel lekkerder vind dan bonenkoffie uit een automaat. Het duurt eventjes, maar dan heb je ook wat. Ik gebruik nu koffie van Lavazzo, maar ik ben wel benieuwd naar de koffie van Fair Trade!

  7. Wij gooien koffiedik altijd in de tuin, houdt de katten van de buren op afstand (die vinden dat niet fijn ruiken) en het is goede mest voor de planten.
    De koffie van Moyee is ook heerlijk (en duurzaam) ook duurzame keten. Geen aandelen hoor, maar wel een koffieliefhebber ;-)

  8. De Fair Trade espresso bonen zijn hier favoriet! Niet overdreven duur, gewoon in de supermarkt en een lekkere eigen smaak! :-)

    1. Goed he? Ze maken het heel haalbaar en laagdrempelig voor iedereen. Vind ik tof!

  9. Nou is een percolator wel de lekkerste koffie, maar natuurlijk niet zo duurzaam als bijvoorbeeld French Press of filterkoffie, omdat je er gas voor gebruikt ipv elektriciteit…

    1. Kan.. maar als je het dan weer vergelijkt met een Nespresso of een Senseo, waar je én stroom én verpakkingsmaterialen en dus afval voor hebt… dan valt het wel weer mee ;)

  10. Hmmm, een lekkere branding fair trade koffie! Zet trouwens al decennia slow koffie in mijn ouderwetse filter koffiezet apparaat ;-)

  11. Wij gaan voor de koffie van Straatmagellaan.nl. Deze koffiebrander krijgt de koffie via direct trade, tegen een eerlijke prijs, met veel oog voor wat er voor de mensen op de plantages verbeterd kan worden. Zo mooi om naar de verhalen te luisteren.
    We malen en schenken op. Altijd met veel liefde. Koffie, zoals koffie moet zijn. Mmmm!

    1. Ik ook! Don’t touch my soy latte ;) (of met havermelk. Eigenlijk vind ik dat nog lekkerder!)

  12. @merel, mocht je e.a. willen weten over hoe koffiedik verwerkt wordt en/of een kijkje achter het koffiedik-paddestoelen-kweken willen… let me know!

  13. Ik ben dól op koffie.
    Ik zet het liefst met mijn trouwe koffieapparaat voor meerdere kopjes.
    Maar ouderwets met een koffiefilter en een koffiehouder voor 1 kopje vind ik het lekkerst.

    Ik heb ook een percolator, maar ik vind deze toch net iets te sterk. Ik ben van de espresso afgestapt en helemaal over naar filterkoffie en americana bij koffietentjes.

  14. wat ik ook superfijn vind, is dat steeds meer producten van fair trade ook biologisch zijn.
    dan hoef ik niet meer te kiezen en is het gewoon en-en.
    vroeg me wel af hoe jullie dat doen met malen? ik heb zelf ook een bialetti mokapotje, en als ik mijn bonen tot filterkorrel maal, is het toch wat te fijn en komt het vaak mee in de koffie, wat ik niet zo lekker vind.
    hoe doe jij dat?

  15. Ik drink mijn koffie trouwens met vooral veel warme, opgeklopte(magere) melk, zonder suiker. En altijd een snufje specerij er in. Kardemom, gember, kaneel, vanille. Of een drupje Tabasco.

  16. Ik had net besloten geen koffie meer te drinken vandaag, maar nu heb ik wel weer zin in een bakje goede koffie. Het liefste drink ik koffie uit de perculator, helaas heb ik die momenteel zelf niet. Misschien leuk om die weer cadeau te vragen!

  17. Ha wat leuk. Ik zet al een jaar of 15 mijn koffie met een Bialetti. Lekker en hartstikke duurzaam ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *