Je oma zei het altijd al: ‘april doet wat hij wil.’ Het lijkt wel alsof dit spreekwoord nooit eerder zo treffend is geweest als dit jaar. Jemig, we gaan van zon en 23 graden naar natte sneeuw en hagel op Koningsdag. Maar wij laten ons niet van ons stuk brengen. Ooit wordt het écht een keer lente. En ook zomer. En daarom blijven wij stug doorgaan met het bedenken van lekker lichte, frisse recepten. Vandaag delen we, in onze reeks basisrecepten, een vegan risotto met asperges en citroen met je.
Voor als je twijfelt of risotto wel in het rijtje basisrecepten thuishoort: ja hoor. Het is echt helemaal niet moeilijk om een lekkere risotto te maken en in feite heb je ook helemaal niet veel meer nodig dan wanneer je bijvoorbeeld een curry of een pasta maakt. Maar natuurlijk, het is waar, een risotto is niet iets wat je eventjes in elkaar flanst. Risotto hoor je wel met een beetje aandacht te maken. Dit kon wel eens het perfecte date-gerecht zijn. En daarmee bedoelen we: een gerecht dat je je date met goed fatsoen kunt voorschotelen. Als je het goed doet, maak je met risotto echt wel een beetje indruk. (en toch hoef je er ook weer niet Masterchef Benelux voor te zijn).
Edelgist
Misschien kijk je straks naar het ingrediëntenlijstje en denk je: edelgistvlokken? Is dat dat spul dat op het eerste gezicht een beetje op vissenvoer lijkt? (zie de rechter foto hier boven) Goed gezien. Het lijkt op vissenvoer en ik zou je ook niet aanraden om het zo, lekker uit het vuistje, te proeven. Je gaat er niet blij van worden. Maar waar je wel blij van gaat worden – en waarom iedere zichzelf respecterende veganist een bus edelgistvlokken in huis heeft -is het feit dat je met edelgistvlokken echt prima een kaasachtige saus kan creëren. Sterker nog, als je het verwarmt en het in een saus verwerkt, dan smaakt het zelfs een beetje kazig. Ik heb al eens een uitgebreid artikel geschreven over wat edelgist is en waarvoor je het kunt gebruiken. Wil je er meer over weten? Lees het artikel dan hier.
Goed, genoeg gepraat. Laten we de keuken induiken!
Wat heb je nodig voor 4 porties?
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 sjalot, versnipperd
– 3 knoflookteentjes, heel fijn gesneden
– een bakje kastanjechampignons
– een bosje verse salie
– een bosje tijm
– 200 gram risottorijst
– 1 liter groentebouillon
– 200 ml droge witte wijn (huismerkwijn/zo goedkoop mogelijk)
– 4 eetlepels edelgistvlokken
– een bosje groene asperges
– 2 citroenen
– peper en zout naar smaak
Wat ga je doen?
1. Ik heb er voor gekozen de champignons apart te bakken in een klein koekenpannetje, met een scheutje olijfolie, salieblaadjes van 2 takjes, peper en zout. Gewoon op een medium vuurtje laten smoren. Tip: als de pan te droog wordt kan je ervoor kiezen om er een klein scheutje water bij te doen, zodat alle smaken los komen en de champignons alles goed kan absorberen!
2. Pak een pannetje waar je de groene asperges binnen een minuut of 10 beetgaar kookt. Giet af als ze klaar zijn en leg de asperges klaar om toe te voegen aan de risotto als deze klaar is.
3. Zet een grote koekenpan of een risottopan (mocht je die hebben,) op een medium vuurtje. Voeg de sjalotjes en gesnipperde knoflook toe met een scheut olijfolie en laat rustig fruiten. Voeg de droge risotto toe en laat deze ook even kort fruiten tot de korrels een beetje glazig worden. Belangrijk dat je de risotto niet laat aanbranden.
3. Na een paar minuten kan je beginnen met het toevoegen van de groentebouillon. De bouillon moet wel warm tot kokend zijn. Belangrijk is niet alle bouillon tegelijkertijd! Gebruik een scheplepel en voeg 2 á 3 lepels per ongeveer 5 minuten toe. Blijf de risotto goed roeren tot het vocht weer minder wordt en herhaal. Wissel een paar van deze rondes af met een scheut van de witte wijn. Dit voegt veel smaak toe, maar de alcohol zal helemaal verdampen. Blijf herhalen tot de risotto gaar is. Dit kun je checken door een paar korrels te proeven.
4. Voeg aan het einde de edelgistvlokken toe en laat deze nog even kort meekoken. Breng de risotto op smaak met zout, peper en citroen. Voeg toe of laat weg waar nodig!
5. Serveer de risotto op een mooi bord met de asperges, champignons en een handje verse peterselie.
Cheers!
We zijn benieuwd wie jij gaat imponeren met deze heerlijke frisse risotto. Of misschien ga je wel helemaal geen romantische praktijken uithalen en kook je gewoon lekker een pan risotto voor jezelf – mag allemaal. Laat je het ons weten als je dit recept gaat maken? Je mag altijd een foto delen op Instagram, met #degroenemeisjes erbij, zodat we je foto makkelijk kunnen terugvinden. We zijn heel benieuwd! Eet smakelijk alvast :)
Foto’s: Sam van Rij / Styling: Dille & Kamille
Hi, huismerk wijn is vaak niet vegan toch? Waarom kies je in dit geval voor witte wijn (ik heb toevallig rode in huis), wat zou het verschil in smaak zijn? Of is het dat de rode wijn dan alles verkleurt?
Thanks!
Hi Brechje, er zijn een hele hoop huismerken die Vegan verklaard zijn! Check deze link: http://vegan.ricksmind.com. (Zelfs een alcoholvrije!) En met huismerken/ goedkopere wijnen bedoelen we met name dat het zonde is om een fles uit het speciale wijnrek te pakken. Of jouw persoonlijke favoriete, die misschien wat duurder kan zijn. Die zou ik gewoon lekker opdrinken!
Het kiezen voor witte of rode wijn is zeker een verschil, zoals je aangeeft in kleur zeker, maar ook qua smaken. Witte zijn geeft vaak een zuurtje met bloemen en citrus noten. Past mooi bij dit gerecht toch? Rode wijnen zijn vaak wat zwaarder en kruidiger, wat je wat vaker in winterse gerechten gebruikt. In bijvoorbeeld een gluhwein of een stoofpotje.
Maar wie weet geeft het een leuk effect! Ik heb het nog nooit geprobeerd met risotto ;-)
Succes en laat het smaken!
Misschien een stomme vraag maar bij sommige merken staat dat ze niet geklaard zijn met dierlijke producten en bij sommige staat vegan. Is toch geen verschil lijkt me…of ben ik nou zo….????? In ieder geval bedankt voor de lijst! Tot mijn grote opluchting zie ik dat mijn wijn erbij staat :))
Dat klinkt goed met groene asperges! Lekker zomers. Edelgistvlokken zijn inderdaad ideaal om een hartige smaak te geven aan gerechten! Ik gebruik het zelf graag in marinades voor tofu of om een hartige dressing voor een salade te maken.
Ook een goed idee! Je kan sowieso echt van alles op smaak brengen met edelgist, handig! Altijd een pot in huis hebben dus :)
Hoi merel,
Gaat de tijm er nu in of niet? Of moet het peterselie zijn of juist niet?
Heb hem gister voor het eerst gemaakt en hij smaakt heerlijk. Kan niet wachten om de rest uit te proberen.
Groetjes Connie
Ik ben echt dol op risotto! Deze versie lijkt me ook erg lekker!
Ga ik zeker uitproberen! Staat al lang op mijn lijstje :).
Yes! Super leuk om te horen!
Ik zag het al op Instagram voorbij komen maar het lijkt me echt héél lekker, ik heb nog nooit vegan risotto op dus ben heel benieuwd. Ik sla het recept op!
Oh ja, ik ben gek op risotto! Ik eet niet vegan, maar ben er toch wel een beetje benieuwd naar sinds een vriendin vegan eet. En die edelgistvlokken, ga ik ook zeker eens uitproberen, dat lijkt mij wel wat!
Zeker een handig product om in huis te hebben, want je kan er heel veel mee doen! (en zo’n pot gaat echt maanden mee)
Dit ziet eruit als een heerlijke recept! Die ga ik binnenkort zeker proberen! Haha! Ik moest zo lachen om je opmerking over dat edelgist lijkt op vissenvoer. Dat vind ik ook! Daardoor denk ik ook steeds vissenvoer te ruiken als ik mijn pot met edelgist open trek. Het wordt tijd voor een nieuwe associatie!
:’) blij dat ik niet de enige ben!
Dit ziet er echt super lekker uit! Ik hou van rissoto. Ik ga dit eens proberen te maken ;) Ohja ik heb een keer edelgist ‘uit het vuistje’ gegeten en dat is inderdaad echt geen aanrader haha.
Ah bah nee, dat lijkt me nou ook niet bepaald lekker!
Op een één of andere manier dacht ik dat risotto onmogelijk is om te maken. Ik krijg altijd visioenen van een aangekoekte pan haha. Deze ga ik een keer proberen (als ik het durf!).
Nee hoor, geen zorgen! Als wij dit kunnen, kan jij het ook :)
Lekker recept, ga ik maken! En dank voor de tip van Edelgistvlokken! Lekker makkelijk ook in zo’n pot: lang houdbaar en je hebt het dan altijd in huis.
[…] Maandag – Risotto met asperges en champignons […]
Klinkt heerlijk! Ik zie alleen de tijm niet terugkomen in het recept, maar wel ineens peterselie opduiken op het eind. Hoort de tijm er ook nog bij?
Hai!
Ik maak jullie recepten inmiddels met plezier. Lekker makkelijk om de inkopen te doen en fijn om te weten wat we gaan koken! Geen gedoe meer, geen gebrek aan inspiratie, maar gewoon lekker eten.
Ik schrijf jullie ingrediënten dan ook altijd over voor m’n boodschappenlijstje. En zo kwam ik tot de ontdekking dat jullie ingrediënt tijm niet meer terugkomt in het recept? En de toevoeging peterselie niet voorkomt op de ingrediënten lijst.. Ach, klein detail! Het zal hoe dan ook smaken!
[…] alleen is deze risotto vegan, maar hij is ook nog eens lekker […]
[…] Dinsdag – Risotto […]
Wauw, wat een heerlijk recept! Na anderhalf jaar vegetariër te zijn, nu in het proces van vegan, ( dankzij de docu earthlings) want ja een proces is het voor mij. Het enige wat ik anders gedaan heb zijn de asperges. Die heb ik gegrild ipv gekookt, erg lekker.
Deze gaat in het boekje! Dank je wel!!
Heerlijk, ga ik straks maken. Kan het bewaard worden (en afgemaakt) tot morgen avond? EN de vraag over tijm zie ik nog niet beantwoord…
Hi! Klinkt goed, ik wil graag deze risotto gaan maken. Het is alleen niet echt het asperge seizoen. Met welke groente zou ik deze kunnen vervangen?
[…] heel lekker) – risotto van freekeh (waarbij je dus geen rijst maar freekeh gebruikt) – risotto met citroen en groene asperges (ja oké, ook een beetje zomers. Conclusie is: ik miste nog een winterse variant en die is er na […]
Heb deze vanavond gemaakt met verschillende soorten paddenstoelen, en de paddenstoelen eerst 25 minuutjes in de oven gezet. Heerlijk! Deze gaat in mijn recptenboekje :) bedankt voor het delen Merel!
Fijn recept dankjewel! Ik heb de risotto gemaakt met wat ik in huis had. Groenten apart erbij: gegrilde tomaten en groene boontjes. Ik heb ook het stoomvocht van de boontjes erbij gedaan. De edelgistvlokken maken het helemaal af. Gelukkig is er nog wat over voor morgen :-)
Heerlijk recept. Ik begrijp alleen niet waarom je voor ‘zo goedkoop mogelijke’ witte wijn kiest. De witte wijn draagt veel bij aan de smaak. Neem dus vooral een lekkere wijn!
Afgelopen week hebben we een kerstdiner gehad op mijn gang in een studentenflat.
Sommige huisgenoten deden altijd afkeurend tegenover veganistisch eten.. Ik heb ze kennis laten maken met een heerlijk veganistisch gerecht dankzij jou!
De grootste vleeseter vroeg of er nog wat risotto was haha, bedankt voor het recept. Het was heerlijk!
Hoi, dit recept heeft mij heel erg geholpen toen ik voor het eerst zelf risotto ging maken! Ik had namelijk echt geen idee hoe ik moest beginnen en dit was handig als basisrecept. Ondertussen knutsel ik regelmatig eigen varianten, zoals vanavond met spinazie en tuinbonen. Ik gebruik nog steeds altijd de basis van sjalotten, knoflook, risottorijst, groentebouillon en witte wijn. Bedankt voor dit recept!
Was echt teringlekker thanks!! Wel echt te weinig voor 4 man, hebben het met z’n tweeën opgevroten
Als kok is de vegan wereld weer een vak apart. Ik bezoek regelmatig dit soort website’s om ideeen op te doen! Dit recept ga ik ook een gedeelte van gebruiken. bedankt weer!
En de tijm, wanneer gaat die er bij? (Speciaal gekocht)