Een paar jaar geleden dronk ik voor het eerst een matcha latte en ik kon me echt niet voorstellen waarom iedereen zo enthousiast was over dit spul. Ik had het idee dat ik een slok uit de zee nam. Herstel: uit een warme zee. Ik vroeg me af waarom er mensen zijn die dit drankje voor hun eigen plezier dronken. Inmiddels heb ik geleerd dat het maar net is hoe je matcha bereidt. Warme matcha is nog steeds niet mijn favoriet, maar koude daarentegen… deze matcha milkshake was bijvoorbeeld een groot succes!
Matcha. Niet te verwarren met macca.
Matcha is een speciale (lees: kostbare) groene Japanse thee die is verpulverd. Matchapoeder is dus héél geconcentreerde groene thee en dat proef je. Vooral wanneer je het warm maakt vind ik dat de smaak veel wegheeft van zeewier. Dat vindt niet iedereen lekker. Ik heb het een beetje leren drinken in de loop van de jaren, maar het zal nooit mijn lievelings worden.
Gelukkig kun je matcha nog op allerlei andere manieren verwerken. Zo kun je het door smoothiebowls blenden (wat resulteert in mooie groene ontbijtjes,) door ijs mengen of er een cake mee bakken. Wat je er ook mee doet: het poeder zal een groen kleurtje en een subtiele matchasmaak achterlaten. Tenzij je heel veel poeder gebruikt natuurlijk, dan is de kleur wat feller en dat smaak ook wat meer aanwezig.
Er schijnt een groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten matcha te zijn. Ik heb een biologisch 100% matchapoeder van het merk YEH tea. Ik ben geen kenner, maar ik ga er vanuit dat dit een matcha van goede kwaliteit is. Ik vind hem in ieder geval erg lekker en dat is ook wat waard natuurlijk. Echter, wil je je matchapoeder écht goed tot recht laten komen, dan zul je het moeten bereiden met een traditionele Japanse matcha klopper van bamboe. Die heb ik helaas nog niet, maar dat zou ik nog wel eens een mooie investering vinden.
Matcha milkshake
Als je net als ik koude matcha lekkerder vindt dan warme, dan kan ik je dit receptje van harte aanbevelen. Ik bedacht het niet zelf, maar zag het op het blog Love and Lemons. (dit blog bracht overigens ook een prachtig kookboek uit.) Je maakt het super simpel in je blender (of als je die niet hebt met een staafmixer, dat lukt ook wel, want het zijn allemaal zachte ingrediënten) en ik denk dat het perfect is voor mooie (lees: warme) lentedagen!
Wat heb je nodig voor 1 matcha milkshake?
100 ml ongezoete amandelmelk (een andere ongezoete plantaardige melk kan ook, zoals soja of haver)
2 bolletjes soja-ijs (kokosijs is ook lekker in combinatie met matcha!)
een snufje zout
1/4 theelepel vanille extract
1 theelepel matchapoeder + een beetje voor de garnering
Wat ga je doen?
1. Meng eerst de matcha met de melk. Dit zou je het beste met een matchaklopper kunnen doen, maar ik deed het met een garde en dat ging eerlijk gezegd ook best prima. (heiligschennis, ik weet het)
2. Doe alle ingrediënten in de blender en laat draaien tot het een mooi en luchtig geheel is.
3. Voeg eventueel naar smaak meer matcha toe – een theelepel is om mee te beginnen, maar misschien vind je een aanweziger matchasmaak lekkerder.
4. Garneer de milkshake met wat extra matchapoeder en serveer in een groot glas met een rietje.
Hop, lekker de tuin in met je milkshake in je ene hand en een boekje in de andere. Op dit moment lees ik Stilte van Erling Kagge en dat boek past helemaal bij deze mood.
Laat je het me weten als je dit recept ook gaat maken? Vind ik leuk! Je kunt een foto van jouw eindresultaat met me delen op Instagram. Vergeet niet #degroenemeisjes te gebruiken, zodat ik je foto gemakkelijk kan terug vinden!
Foto’s: Sam van Rij. Dit artikel bevat affiliaitelinks. Dit betekent dat wanneer je een product bestelt via de linkjes, ik een percentage van de verkoopprijs krijg. Dit is een manier om mijn blog te onderhouden en het is goed om te weten dat het jou niks extra kost. Dankjewel voor je support!
OE jum jum jum. Dit moet ik eens proberen.
Ik ben dus zo’n raar persoon die echt WILD wordt van de smaak van matcha. Ik vind het wel iets naar hooi en aarde smaken maar blijkbaar vind ik dat dus heel lekker…
Ja, daar heb je wel een punt. Hooi inderdaad, daar heeft het iets van weg. Wel lekker natuurlijk in ieder geval ;)
Ik heb nog nooit matcha op, maar ben er wel nieuwsgierig naar. Klinkt als een lekkere milkshake in ieder geval!
Oh dan is dit een goede eerste keer om er kennis mee te maken ;)
Hmm ik ga het eens proberen :) En een andere vraag, komen er nog meer blogs van Prins? Vond ze altijd fijn om te lezen. X
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar als het aan mij ligt zeker wel! : )
Yesssss, dan wacht ik netjes af :)
Matcha leek mij dus ook altijd vies, maar ineens zie ik daar een bolletje ijs en ben ik verliefd! Ga dit snel eens proberen, lijkt me heerlijk.
Ohh ja ik ben dol op matcha!! Matcha-ijs, koekjes, snoepjes…noem maar op. Als ik in Azië ben dan ga ik helemaal te buiten aan alle snacks met matcha. Fijn recept!
Wat leuk om te horen! grappig he, je hebt echt kamp voor en tegen matcha :) Ik neig ook steeds meer naar kamp Voor Matcha haha!
Snel ijs in halen! Want dat had ik natuurlijk niet, helaas… Jeetje het water staat al in m’n mond, the best of two worlds: Matcha and Milkshake!!!
:) :) :)
Wauw dit klinkt echt hemels! Ik hou enorm van de smaak van matcha, en in combinatie met kokosijs lijkt me dit te lekker <3
Jaaaa met kokos is het heerlijk ook!
Ik had juist precies het omgekeerde: ik dacht dat ik het super smerig zou vinden, maar uiteindelijk ben ik fan van matcha producten (warm en koud). Ik heb nu echt zin gekregen in zo’n milkshake dus misschien ga ik dit vandaag voor mezelf maken :)
Oh wat leuk! Nou, dan ga je zo’n milkshake zeker waarderen!
Ohhh ik ben zo dol op matcha! Maar het is inderdaad ontiegelijk duur. Een goede matcha (thee ceremonie kwaliteit, om puur te drinken) herken je aan de kleur: die is felgroen. Ik weet niet hoe jij je foto’s bewerkt, maar te oordelen daar de iets grijzige kleur heb jij meer een kwaliteit die is bedoeld voor verwerking in voedsel, zoals taart, toetjes, chocola, fudge, etc.
Oh dat zou heel goed kunnen hoor :) Ik ben geen kenner! Maar ik weet wel dat ik deze lekker vind :)
Ik ben wat je noemt een stille volger. Maar nu wel ik wel even reageren. Maandag heb ik courgettecarpacio van je weekmenu gemaakt. Ik heb het als hoofdgerecht gegeten en de granaatappelpitten weggelaten (niet gevonden in de winkel en geen zin om ze uit de vrucht los te peuteren). Het was heerlijk, dit wordt een blijvertje. De zoeteaardappelsoep staat morgen op het programma en de pizza met courgette (ik heb er nog eentje) wordt in het weekend gemaakt.
Dank je wel voor de lekkere en gevarieerde recepten en de leuke blogposts.
Jeannine (B)
Hi Jeannine, dat vind ik nou echt heel erg leuk om te lezen. En voor jouw informatie: ik lees dit om 9 uur ‘s ochtends, aan het begin van een nieuwe werkdag. En ik kon mijn dag niet beter beginnen! Dankjewel <3
Ohh dit lijkt me echt zo lekker! Nadat ik Matcha latte heb ontdekt kan ik niet meer zonder! En deze milkshake lijkt me zo fijn op een zomerse dag. :) Je hebt altijd zulke goede recepten! Vooral de rode linzensoep en de zoete aardappel curry zijn favoriet ;)
Wat leuk om te horen! Dankjewel :)
Yes, Hier ook een matcha-lover! Met opgeschuimde (ongezoete) soyamelk, een snufje kaneel en kurkuma. Mijn ‘koffiemomentje’. Tip 1/biecht: ik schend de heiligheid van het poeder nog veel erger, want klop het met een mini-schuimertje op batterijen i.p.v. bamboe. Werkt perfect! Tip 2: Matcha, ijs + geroosterd sesamzaad = dikke aanrader!
Matcha vond ik ook in het begin vieeeees klinken maar als je het goed klaar maakt is het best lekker! De combinatie met ijs lijkt me echt super.
[…] glutenvrije blondies 2. Pizza met vegan pesto en courgette 3. Chili sin carne 4. Acaibowl 5. Matcha milkshake 6. Verschillende gerechtjes voor bij de […]
[…] Matcha milkshake […]
[…] matcha milkshake is ontzettend eenvoudig om te maken, maar daarom niet minder lekker. En dat pastelgroen werkt ook […]