Deze blogpost is geschreven in samenwerking met KPN / Foto’s: Sam van Rij
Op mijn blog gaat het veel over vegan eten en soms over andere duurzame onderwerpen, zoals eerlijke mode of leerzame documentaires die je echt eens moet kijken. Er zijn wat onderwerpen waarover ik niet per se heel geregeld schrijf, maar die eigenlijk voor de hand liggen wanneer het om het vergroenen van je lifestyle gaat. Zo schreef ik bijvoorbeeld laatst een stuk over het maken van een overzicht van je vaste lasten, om te bekijken of je geld op maandelijkse basis naar bedrijven gaat die jij wil supporten. Dit zijn eigenlijk heel dagelijkse zaken, zoals je telefoonrekening, je (groene) stroom en je verzekeringen. Het zijn misschien wat minder uitdagende onderwerpen, omdat het zulke ‘gewone’ en dagelijkse dingen zijn, maar daarom zijn ze niet minder belangrijk.
Na het maken van het overzicht van mijn vaste lasten ben ik over een paar dingen wat dieper gaan nadenken. Zo heb ik concrete stappen gezet om nu voor écht groene stroom te kiezen. Ik gebruikte al jaren ‘sjoemelstroom’ en ik had het eigenlijk niet echt door en eigenlijk schaam ik me daar best wel een beetje voor. Ik ben misschien een beetje onwetend gebleven omdat het onderwerp me niet bovenmatig interesseert. En ook daar schaam ik me dan weer voor, want: zou het milieu me niet veel meer moeten bezighouden? Dus ging ik naar een open dag van Vandebron – waarover ik nog iets zal schrijven – en ik heb besloten om over te stappen en te gaan kiezen voor een energiebron bij mij in de buurt. Dat voelt als een stap in de goede richting.
Groene blogger
Als ik nog even nadenk over dagelijkse dingen, dan denk ik toch eigenlijk wel meteen aan mijn werk. Daar ben ik immers dagelijks mee bezig. Omdat ik voor mezelf werk, kan ik ook op dit gebied zelf bepalen welke keuzes ik wil maken. Nu krijg ik sowieso wel eens vragen over wat ik nodig heb voor mijn werk, dus laat ik dat eens op een rijtje zetten voor jullie.
Omdat ik ‘op internet’ werk – zo’n 80% van wat ik doe is online – is het voornaamste dat ik nodig heb: een goede internetverbinding en een laptop. Mijn laptop is eigenlijk mijn mobiele kantoor en goede wifi (of het internet thuis en op mijn werkplek,) is heilig. Kun je op dit gebied een groene keuze maken? Zeker. In mijn vorige stuk over vaste lasten schreef ik over KPN, die een duurzaam beleid hebben, en naast dat je KPN als provider van je mobiele telefoon kunt gebruiken, bieden ze natuurlijk ook internet aan. Onderweg maak ik geregeld dankbaar gebruik van hun wifi-hofspots. Ideaal. KPN is, zover ik weet, de enige Nederlandse provider die een transparant en groen beleid heeft.
Naast mijn laptop is mijn smartphone heel belangrijk voor me. Mijn telefoon moet goede foto’s kunnen maken, want ik gebruik verder geen andere camera. Dat is voornamelijk omdat ik niet zo’n goede fotograaf ben (en ik daarom Aline en Sam op freelance basis inhuur voor de foto’s op mijn blog,) en omdat ik het te veel gedoe vindt om een losse camera mee te nemen naar events en op reis. Ik gebruik op dit moment een iPhone 7, wat een fijne telefoon is, met een groot geheugen en een heel goede camera. Echter, ik zou heel graag naar een Fairphone overstappen, maar ik heb begrepen dat de kwaliteit van de telefoon nog niet helemaal betrouwbaar is en dat hij nog net niet zoveel kan als een iPhone. Dat durf ik me op dit moment nog niet permitteren. Hopelijk is de Fairphone weer verder ontwikkeld tegen de tijd dat ik een nieuwe telefoon nodig heb! (en dan lever ik mijn oude telefoon in om te laten recyclen, of ik doneer hem aan een goed doel. Ook een groene keuze.)
Wat gebruik ik verder aan apparaten of spullen? Niet zo heel veel, eerlijk gezegd. Ik heb bijvoorbeeld geen extern geheugen, omdat ik alles online backup. ‘In de cloud’ werken is voor mij een prima manier, omdat je er geen gadgets voor nodig hebt – ik ken mezelf, ik zou zo’n extern geheugen kwijtraken. Ook mijn agenda houd ik online bij, waardoor ik geen papieren agenda nodig heb. Ik heb niks tegen een leuke offline agenda hoor, maar voor mij werkt het online heel erg goed. (en ik moet ook vooral alles op één plek houden, anders raak ik maar in de war) Ook heb ik altijd een notitieboek en een pen bij de hand, want ik schrijf toch ook nog graag op papier. Ik probeer er wel rekening mee te houden dat de boekjes die ik gebruik gemaakt zijn van gerecycled (of anderszins duurzaam) materiaal. Op dat gebied is tegenwoordig ook van alles te kiezen, dus dat hoeft niet moeilijk te zijn.
Duurzaam en sociaal
Verder huur ik een werkplek, die ik deel met allemaal andere meiden. Dit is bij Hashtag Workmode in Rotterdam – er zijn ook twee filialen in Amsterdam. Het is gezellig om hier te werken, maar vooral ook motiverend. Voor jezelf werken, vooral wanneer je dat thuis doet, vraagt een hoop discipline. Een werkplek delen is ook duurzamer, want je deelt alle apparaten. We nemen allemaal onze eigen laptops mee, maar we delen verder de printer (die heel weinig wordt gebruikt,) de koelkast, het koffiezetapparaat, enzovoorts. Hoewel ik soms ook nog graag in een koffietentje zit te werken – vooral ook omdat ik dan een lekkere koffie en een taartje kan bestellen, – werkt het uiteindelijk toch beter om op een ‘echt kantoor’ te zitten. Het bevalt me erg goed! Oh en over dat naar een werkplek gaan: er is bij ons op kantoor niemand die met de auto komt. Iedereen komt fietsend of met het openbaar vervoer. Best wel verantwoord van ons :)
Dat is een beetje hoe ik werk en wat ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen. Nu zit ik natuurlijk niet altijd achter mijn laptop, ik moet soms ook op pad. Wanneer dat in Rotterdam is, dan ga ik met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer. Is dat buiten de stad, dan pak ik de trein. Moet ik echt naar een plek die onmogelijk te bereiken is met de trein, dan leen ik een auto die ik deel met mijn buren. Ik heb zelf geen eigen auto namelijk.
Ik probeer te bedenken wat je allemaal nog meer voor dingen kunt doen om je werkdag een beetje groener te maken. Wat denk je van spullen delen? Immers, waarom zou iedereen alles nieuw moeten kopen? Je telefoon opladen met een oplader op zonne-energie?Je hebt daar speciale laders voor, wist je dat? (sidenote: dan hebben we nog wel een beetje zonniger zomers nodig, zodat die laders naar behoren werken) Vegan lunchen? Je lunch delen met je collega’s? Je koffie met plantaardige melk drinken? Niet printen wanneer dat niet nodig is. Papier hergebruiken. Afval scheiden, ook op kantoor. En, in mijn geval: werken met andere toffe ZZP’ers en die een eerlijk salaris betalen. Want het gaat natuurlijk niet altijd alleen maar om milieubesparende maatregelen, maar ook om hoe we onszelf en anderen behandelen – ook daarin zijn keuzes te maken op de werkvloer. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is minstens net zo belangrijk.
Wat zijn jouw manieren om groener te werken? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter!
Leuk, zo’n kijkje in je werkleventje! Ik kwam er laatst achter dat ook online je dingen opslaan best milieubelastend is, omdat allerlei processors dat draaiende moeten houden. Dat wist ik helemaal niet, en jij misschien ook nog niet. Nog altijd veel beter dan op papier of op gadgets natuurlijk, maar misschien wel een idee om kritisch te kijken naar wat je eigenlijk moet bewaren en wat ook wel weg kan, om de servers minder te belasten :-)
Klopt, ‘online’ in de cloud betekent in feite gewoon op een server die ergens in een datacenter staat. Is ten eerst niet eens zo veilig en ten tweede vaak ook niet milieubewust. Die datacenters hebben best wel wat stroom nodig..
Wooow je hebt gelijk!! :o totaal nog niet aan gedacht.. :(
Wat een interessant artikel. Ik ben sinds mijn vakantie naar Griekenland (waar ik omgeven was met mooie natuur) pas goed gaan nadenken over hoe ik voor de wereld wil zorgen. Ik kan wel blijven doen alsof het wel goed komt met het klimaat en de milieuvervuiling, maar dat gebeurt niet als niemand verandert. Ik ben de laatste tijd dus echt bezig met om me heen kijken hoe ik op een haalbare manier iets voor het milieu kan doen. Afval scheiden doen we al en ook hebben we groene stroom bij mij thuis, maar ik wil mezelf echt uitdagen om te kijken wat nog meer kan. Dit soort stukjes lezen helpt daar zeker bij :D
Wat een leuk stuk! Over veel van die dingen heb ik eigenlijk nog nooit nagedacht. Tof!
En iets heel anders, ik zie Eat That Frog op je foto, wat vind je van dat boek? :)
Ja dat is een leuk boek! Ik moet wel zeggen dat ik de Nederlandse vertaling een beetje tuttig vind, of zo? Ik denk dat het grappiger is in het Engels. Maar het is een bruikbaar boekje!
Wat een leuk artikel! Het is inderdaad zo jammer dat de Fairphone qua functioneren nog niet betrouwbaar genoeg is om echt als werktelefoon te gebruiken. :( Hopelijk komt daar snel verandering in.
Wat ik zelf wel lastig vind, is om groen te werken als je bij een groot bedrijf (in mijn geval een grote school) werkt. Bij ons in de lerarenkamer drinken bijvoorbeeld heel veel docenten hun koffie of thee uit papieren/plastic bekers, terwijl er een kast vol mokken staat. Daar durf ik eigenlijk niets over te zeggen, maar je hebt me wel op het idee gebracht om toch eens na te gaan denken over een creatieve manier om het aan te kaarten! :)
Ik heb hetzelfde, bij ons op kantoor wordt er veel gebruik gemaakt van plastic bekertjes terwijl er ook gewoon mokken beschikbaar zijn. Gelukkig brengen veel mensen ook wel hun eigen mok. Daar tegenover hebben een groep collega’s zo’n Nespresso machine aangeschaft waar voor elke kopje koffie helaas weer een plastic capsule gebruikt wordt.
Het beste wat je kan blijven doen is denk ik toch de goede voorbeeld geven. Misschien kun je er ook een project van maken met de scholieren om in kaart te brengen hoeveel afval de school produceert?
Trouwens, behalve de eigen mok kan ik zeker ook de Keep Cup aanraden, voor degenen die onderweg hun koffie halen. Ik gebruik er eentje sinds januari en heb alleen leuke reacties op gekregen van medewerkers van koffiezaken. Dat scheelt toch 1 wegwerpbeker per dag!
Jaaaa! KeepCup for life!
Peeze heeft verantwoorde nespressocups! Biologisch afbreekbaar. Als je toch zo’n apparaat hebt..
Ah, goede tip! thanks :)
Ik ben echt niet zo’n heel groene ondernemer… behalve dat ik nooit print en dat ik KPN heb, haha.
niet printen is al heel wat, als je ziet wat voor boekwerken er op sommige kantoren doorheen gaan :(
Jammer dat je niet ‘echt’ out of de box denkt. Want wat veranderd er nou werkelijk? Ik begrijp dat dat offer voor velen teveel gevraagd is maar ik vraag me af of al deze kleine beetjes die ook nog door ‘willen’ worden beinvloed het verschil zullen gaan maken.
Voor veel dingen waar mensen tevens goed aan denken te doen staan vaak weer een heleboel dingen die elkaar weer tegen zichzelf wegstrepen. Vaak onbewust maar goed dessalniettemnin toch een feit.
Kan je een voorbeeld noemen van wat voor jou out of the box zou zijn? :)
Hihi, ik dacht bij “Groener werken” letterlijk aan groen werken: oftewel, groene vingers kweken! En dat kan natuurlijk ook prima op kantoor! Een paar (luchtzuiverende) planten staan niet alleen mooi, maar werken ook erg fijn. Of maak een mini-moestuin in een kantoorvensterbank: blaadjes sla, muntplantje voor kopjes verse muntthee, tuinkers, kruiden, etc!
Hey, daar heb je een punt :) Wat een goed idee!
Ik krijg elke dag wel een opmerking over mijn leuke theepot op kantoor, maar de meeste mensen kiezen voor die papieren bekertjes die naast de koffiemachine staan… die worden volgens mij wel gerecycled. Ik bedacht laatst dat het toch geweldig zou zijn als alle koffiemachines op kantoren voortaan plantaardige melk hebben in plaats van koeienmelk. Wedden dat de meeste mensen het niet eens door zouden hebben dat er iets is veranderd. Maar ja, krijg dat maar eens voor elkaar.
We hebben regelmatig een lunch waarbij iedereen iets te eten meeneemt. Ik heb me daarvoor de afgelopen keren afgemeld, maar bedacht dat ik juist mee zou kunnen doen en dan iets lekkers vegans bakken, zodat mensen kunnen proeven dat dat helemaal niet vies hoeft te zijn. Het valt sowieso wel op bij collega’s als je vegan eet: bij de lunch en bij de bedrijfsuitjes, waar ik de ene keer zelf iets meeneem en de andere keer probeer te regelen dat er iets plantaardigs voor mij te eten is. Ik heb de neiging om die dingen te vermijden, maar aan de andere kant is het juist tof om te laten zien dat je gewoon mee kunt doen, ook al eet je ‘anders’.
Wat klinkt dat gezellig en positief :)
Mooi stukje. Ik worstel net zo met verleidingen en voetafdruk. Ik heb een paar maanden geleden een aardig boekje ontdekt over verborgen milieubelasting onder de titel Verborgen impact van Babette Porcelijn. (Zie YouTube) Ze maakt een goed onderscheid tussen de kleine korrels (afval scheiden) en de grote keien (CO2 belasting invoeren) Ze analyseert dat veel verborgen CO2 uitstoot zit in de koop van spullen, te veel met name rundvlees eten, vliegreisjes en mobiliteit.
Er wordt verwacht dan er de komende jaren nog drie miljard mensen aan gaan komen op de wereld. Als die allemaal gaan leven zoals wij met gemiddeld 22 ton CO2 uitstoot per jaar per huishouden zal de wereld extreem op gaan warmen. De doelen van Parijs zijn dat elk persoon op deze aarde 1 a 2 ton per jaar uit mag stoten. Veel te doen dus.
Absoluut nog heel veel te doen. Soms klinkt het zo overweldigend allemaal he? Alsof je geen idee hebt waar je in vredesnaam zou moeten beginnen… tenminste, dat heb ik dan. En dan kijk ik maar naar de kleine, alledaagse dingen. Dan doe je in elk geval iets :) Dank voor je reactie!
Hallo Merel,
Hier een berichtje van iemand uit het zuiden des land.
Zelf volg ik ook al jaren de discussies op internet over ons voedsel, klimaatverandering en consumeergedrag. Ook kwam ik al steeds meer blogs en sites tegen van mensen door heel het land die voor “groener” leven kiezen, zo ook deze blog dus :)
Zelf ben ik nu ook uit de kast, zoals ik het noemde in mijn omgeving; ik ga groen doen! Een aantal mensen vinden het misschien suf (heb je haar weer die de wereld wil redden) maar ik merk vooral hoe leuk en verslavend het is om anders proberen te doen en denken. En wat voor leuke ” groene” spulletjes je dan tegenkomt (schoenen van ananasblad we want!)
Mede door bloggers als jij ben ik daarom zelf een site begonnen op facebook waar ik mensen probeer te inspireren anders te kopen/consumeren en na te denken over hoe dat met minder impact kan :)
win-win-win consumeren, leuke spulletjes kopen met minder impact op het milieu en soms ook nog meteen een goed doel steunen.
En mezelf heb ik nu de uitdaging opgelegd om voor ieder boek dat ik koop een boom te planten, en ben vervolgens (met ecosia of course) gaan zoeken op het web hoe ik dat dan makkelijk kan doen.
Jouw blog is wel echt heel professioneel tegenover mijn site als beginnend “groentje” haha
Af en toe zal ik misschien wat afkijken van blogs als deze,
maar dat is voor een goed doel dus dan mag dat wel, toch ;)
Groene groetjes
Joyce
NEE JOH, groen doen is verre van suf!!!!!! het is hartstikke hip :) Veel plezier en succes ermee!
Erg interessant artikel! Ik houd mij sinds kort ook steeds meer bezig met duurzaam leven. Zo koop ik bijvoorbeeld alleen nog maar duurzame kleding en werken wij bij ons kantoor met een mobiliteitskaart. Waardoor ik altijd in staat ben om een fiets te huren of met de trein naar werk te gaan.
Met vriendelijke groet,
Carla