Beeld: Aline Bouma
Zo lang als ik me kan herinneren ben ik een moeilijke slaper geweest. Slapen in een nieuwe omgeving, of met nieuwe mensen, heb ik altijd lastig gevonden. Ook ben ik nooit een uitslaper geweest, ook niet toen ik een puber was en mijn leeftijdsgenoten niks liever deden dan dagenlang in bed liggen. Sterker nog, ik vond uitslapers altijd een beetje lui. Ik was er ook altijd best wel trots op dat ik ‘weinig slaap nodig had’ – want dat is namelijk wat ik lange tijd dacht.
Het afgelopen jaar werd slapen wel érg lastig voor me. Ik had meer gebroken dan goede nachten, en om eerlijk te zijn was ik op een gegeven moment de wanhoop redelijk nabij. Ik sliep gemiddeld nog maar vijf uur per nacht en nee, ik heb geen baby die ik ‘s nachts moet voeden. Van maar vijf uur per nacht slapen wordt niemand gelukkig, dat kan ik nu wel met zekerheid stellen. Ergens eind november merkte ik dat ik slechter begon te functioneren en werd het tijd om mijn slaapprobleem serieus aan te pakken. Ik wilde beter slapen.
Waarom ik me wil focussen op beter slapen
Misschien vraag je je af waar ik dat slechtere functioneren dan aan merkte? Een aantal symptomen van het lijstje dat ik bijhield in november en december:
– moeilijker opstarten in de ochtend, ochtenden voelen ‘heavy’
– mijn weerstand is laag, ik blijf wéken verkouden
– ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik dingen op de automatische piloot doe
– mensen merken op dat ik er moe uitzie (en dat is ook zo: mijn huid is grauw en de grijze kringen onder mijn ogen worden steeds zichtbaarder – ook door mijn make-up heen)
– ik kom steeds vaker te laat, omdat het me niet lukt om te haasten (daar heb ik niet genoeg energie voor)
– ik kan me niet zo goed concentreren
– mijn lichaam voelt stram en stijf aan (bijvoorbeeld tijdens yogalessen, of op de fiets)
– ik heb continu honger
– ik heb weinig geduld en ben sneller geïrriteerd – ik omschrijf dit als het ‘open zenuw gevoel’
– ik heb meer last van somberheid en ik voel me (weer) vaker angstig (beter slapen en een betere mentale gezondheid gaan absoluut hand in hand)
Nou, dat is niet echt een lijst om vrolijk van te worden. Ik ben er best wel van geschrokken hoe je in relatief korte tijd echt kunt ervaren dat je (mentale) gezondheid achteruit holt. Als jij je herkent in bovenstaande dingen, kijk dan alsjeblieft eens kritisch naar je slaapgewoonten. Het kan (voor een deel) wel eens daardoor komen.
Dus toen werd het tijd om mijn slaapprobleem serieus te nemen. Om eerlijk te zijn heb ik nooit eerder stil gestaan bij mijn slaapgewoonten. Slapen was gewoon iets wat ‘ook nog even moet,’ en daar hoefde ik niet al te veel aandacht aan te besteden. Omdat ik het zo zat was om me een halve zombie te voelen, besloot ik in actie te komen. Dat betekende dat ik wat slaapmeditaties (via de Calm app) probeerde en een hanger met lavendel naast mijn bed hing. Maar dat was duidelijk niet genoeg. Toen ik in december in Londen was met Mare, en we een donkere en stille hotelkamer hadden, verheugde ik me op drie nachten van heel goede slaap. Helaas lukte dat maar één van de drie nachten. Dat was het moment waarop ik besefte: ik zal meer uit de kast moeten trekken, want dat slaapprobleem dat ik in een jaar heb opgebouwd, gaat niet zomaar verdwijnen. Zoals mijn vriendin Alida zo mooi zei: ‘slapen is ook overgave.’ En dat is nou precies wat soms zo lastig is. Maar misschien moet je ook eerst de juiste omstandigheden scheppen om je te kúnnen overgeven.
Ik had sterk het gevoel dat ik meer inzicht moest krijgen in mijn slaap. Of in slaap in het algemeen. Gelukkig houd ik ervan om in een onderwerp te duiken door er boeken over te lezen en er podcasts over te luisteren, dus dat deed ik nu ook. Ik maakte er een project van en dat bleek heel erg leerzaam en nuttig uit te pakken.
Project Beter Slapen
Twee boeken die ik heb gelezen die mij heel erg hebben geholpen zijn ‘Why we sleep‘ van Matthew Walker en De Slaaprevolutie van Arianna Huffington. Dat laatste boek gaat grotendeels over het nut van slaap en over hoe het in onze maatschappij een totaal ondergewaardeerd iets is geworden. De auteur beschrijft hoe ze zelf uit een (werk-)omgeving komt waarin níet slapen heel cool is. Slapen is een teken van zwakte. ‘Echt? Heb jij slááp nodig?!’ Een uitermate ongezonde houding, want niet slapen is roofbouw plegen op je lichaam. Altijd productiever willen zijn, tijd besparen door korter te slapen en op ‘kostbare’ tijdstippen (waarop je eigenlijk hoort te slapen) werken lijkt misschien een snelle oplossing voor je tijdgebrek, maar je hebt jezelf er keihard mee. Ik heb er ook lang aan mee gedaan: tot heel laat nog doorwerken, extra vroeg opstaan om dingen af te maken… en natuurlijk, soms kan het misschien niet anders en kun je een uitzondering maken. Maar het zou zeker geen gewoonte moeten zijn.
Why we sleep is een meer wetenschappelijk (maar gelukkig wel heel toegankelijk geschreven) boek, over hoe slaap werkt en waarom het zo ongelooflijk belangrijk voor ons is. De auteur van dit boek, Walker, werd ook geïnterviewd in de podcast Deliciously Ella en hij had slechts tien minuten nodig om mij ervan te overtuigen dat ik alles in het werk wilde stellen om mijn slaaphygiëne (zoals dat genoemd wordt) te optimaliseren. Hij vertelt bijvoorbeeld over hoe slaap je brein ontgift en hoe je lichaam tot rust komt tijdens je slaap. De uitkomst van het interview in de podcast is: je kunt nog zoveel liter boerenkoolsap drinken en iedere dag sporten, maar als je niet slaapt, gaat het niks uithalen voor je (mentale) gezondheid. Na deze aflevering, die ik inmiddels zo’n vijf keer geluisterd heb, heb ik Why we sleep gelezen en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen. Ik bleef maar interessante dingen aanstrepen in het boek.
Ik denk dat we al met al veel te weinig weten over slaap en het effect ervan op onze gezondheid en gemoedstoestand. Mij heeft het geholpen om er meer inzicht in te krijgen, zodat ik tenminste wist wat ik aan het doen was – en waarom ik het zou moeten doen.
En wat ging ik toen doen?
Van alles! Na het luisteren van de podcast had ik al een hele waslijst van actiepunten die ik kon gaan uitproberen: magnesium slikken, even helemaal stoppen met caffeïne (het effect hiervan wordt ook hevig onderschat), in de weer met pillowsprays, zorgen dat mijn kamer donkerder en rustiger werd, bedtime yoga voor het slapen gaan, schermtijd ernstig reduceren, blauw licht uit op mijn telefoon, op gezette tijden gaan slapen, uit bed gaan als ik wakker lig (je hersenen moeten begrijpen dat je bed de plek is om te slapen, niet om wakker te liggen, dus moet je jezelf uit bed slepen en op de bank gaan zitten lezen, tot je moe genoeg wordt en weer terug naar bed kan, om te slapen), elke dag wandelen, warm douchen voor het slapen gaan, een lavendelbad nemen, zorgen dat je slaapkamer een lagere temperatuur heeft… en na het lezen van beide boeken kwamen daar nóg meer actiepunten bij. Ik heb bijvoorbeeld vandaag mijn telefoon zo ingesteld dat ik er ‘s avonds niks meer mee kan doen. Een volgend streven wordt om mijn telefoon helemaal uit de slaapkamer te verbannen. Die telefoon, dat is een gróte boosdoener. Dat lees ik ook overal. Ik denk dat we dat serieus moeten nemen.
Misschien denk je: is dit niet een beetje overdreven? Nee, dat denk ik niet. Ik heb mijn slaap 33 jaar lang verwaarloosd. Ik heb altijd te weinig geslapen en heb mijn eigen ritme totaal naar de gallemiezen geholpen. Ik zal er nu dus ook zelf moeite voor moeten doen om dit langzaamaan weer te herstellen. Daar moeten even wat dingen voor wijken. Zoals bijvoorbeeld mijn geliefde rondje Insta-stories voor het slapen gaan, en mijn koffietjes in de middag. Ook moet ik wennen aan nieuwe routines. ‘s Avonds ben ik, voordat ik kan gaan liggen, zeker een kwartier bezig om de juiste slaapomstandigheden te verzorgen. Ik heb dus een heel nieuw avondritueel, en dat is eventjes wennen. Ik zie het als investeren en dat doe ik graag.
Gelukkig is aandacht besteden aan zoiets als je slaaphygiëne in dit tijdperk van selfcare ook steeds meer geaccepteerd. Volgens Huffington verkeren we in een slaapcrisis en moéten mensen wel gaan nadenken over hoe ze hun leven willen leiden. ‘Willen we meer of minder slaap?!’ Aandacht besteden aan neter slapen – of meer ontspanning in general – is nu heel oké. Het is iets om jezelf te gunnen, gelukkig. Net als dat offline zijn ‘the new luxury’ wordt genoemd. Noem het een modeverschijnsel; ik vind het een prettige ontwikkeling.
En? Kan ik al beter slapen?
Laat ik gewoon maar heel eerlijk zijn: mijn slaapprobleem is absoluut nog niet verholpen en dat kan ook niet in zo’n korte tijd. En dus zijn ook nog niet alle symptomen van het lijstje dat ik sinds november bijhield, verdwenen. Wel merk ik dat de maatregelen die ik tref hun vruchten beginnen af te werpen. Ik ga meer ontspannen naar bed, ik heb al een paar heel goede nachten gehad en op de dagen na zo’n goede nacht voel ik me véél energieker. Niet om te overdrijven, maar ik voel me op die dagen echt een ander mens. Maar, er is nog voldoende werk aan de winkel, dus de komende tijd blijft Project Slaap hoog op de agenda. Immers, dit is geen quick-fix, maar een patroon dat ik echt wil veranderen.
Ik hoop van harte dat als jij ook kampt met een slaapprobleem, in welke vorm of mate dan ook, je het serieus zult nemen. Duik erin, onderzoek het en maak het tot een prioriteit om het probleem te verhelpen. Laten we onszelf dat gunnen! :) Geef het vooral aan bij de comments als je vragen hebt. Ook hoor ik graag van jullie of jullie over een tijdje een update zouden willen lezen van mijn Project Beter Slapen. Ik houd de voortgang voor mezelf bij – wat werkt? wat niet? – en ik zou dit best met jullie welen als daar vraag naar is!
Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je een product bestelt via deze link krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost voor jou absoluut niks meer! Het is voor mij een manier om mijn blog te kunnen onderhouden.
Altijd interessant om jouw voortgang te lezen. Wat bij mij hielp ; pillow spray van rock your world met oa lavendel, amethist naast mijn bed, donkere gordijnen, geen tv en telefoon meer na 8 uur en een speciale blauw licht werende bril, yoga en meditatie, dankbaarheidsoefening voor het slapen gaan tegen het piekeren en moonmilks met adaptogenen drinken. Verder heeft leven naar het ritme van de maan mij ook erg geholpen!
Snap je helemaal, hier hetzelfde en in periodes van stress wordt de slaap nog minder. Ik ben heel goed in piekeren in bed en om mijn hoofd af te leiden heb ik nu een slaaprobot gekocht. En ik moet zeggen dat dat voor mij echt super werkt! Misschien ook voor jou eens om naar te kijken? Je kan ze ook leasen op bepaalde plekken om uit te testen. Maar zelfs als ik hem nu even niet bij me heb vanwege een weekendje weg ofzo, dan val ik nog steeds snel in slaap (mijn probleem was vaak wakker worden midden in de nacht en dan ging mijn hoofd aan en kon ik daardoor niet meer slapen). En ik heb ook een verzwaringsdeken besteld, schijnt ook heel goed te werken tegen allerlei prikkels van buitenaf. Het is even allemaal een flinke investering, maar zoals je zegt: Slaap is echt superbelangrijk!
Hoi Jolien. Vertel meer over de robot. Ik word ook midden in de nacht wakker en kan dan niet meer slapen.
Met google snel te vinden, er zijn allerlei soorten in allerlei prijzen en kwaliteiten.
Ik hoop dat al je acties binnenkort nog meer vruchten afwerpen en goede nachten de nieuwe standaard worden.
Ik merk ook echt verschil wanneer het een periode lukt om mijn telefoon uit bed te verbannen. Daarnaast heb ik het idee dat sleepy time van Celestial tea (met dat beertje) mij ook goed doet.
Ik lees graag over een tijdje weer een update!
Voor mij maakt stoppen met caffeine verschil, voor slapen maar vooral voor anxiety gevoelens. Ik voel me zo truttig als ik decaf bestel, dus fijn om in jouw blog te lezen over caffeïnevrije periode.
Dank voor de tips! Ik slaap ook al mijn hele leven slecht. Nu ik zelf een kleintje heb, is dat niet beter geworden. Voor mij kwam het besef ‘ik moet iets aan mijn slaapprobleem doen’ toen we het slaapprobleem van ons kind gingen aanpakken. Hij viel (net als ik) ‘s avonds heel slecht in slaap en we hadden er allemaal last van. Na 2 weken trainen bleek het te werken, hij gaat nu zonder (veel) gezeur liggen en slaapt vrijwel meteen! Als een dreumes het kan, waarom ik dan niet? 2020 wordt het jaar waarin ik mijn slaapissues ga tacklen!
Ongevraagd een tip voor jouw kleintje wat hielp bij onze moeilijke slaper. Zachtjes masseren met lavendelolie voor het slapen gaan. Ze is nu 15 maar nog steeds is het haar lievelingsgeur en druppel ik soms olie op haar kussen.
Nog 2 heel goeie tips vind ik zelf 😄:
– leg een notitieblok je naast je bed. Gaat je hoofd ‘aan’, noteer wat je moet onthouden zodat het uit je hoofd is.
– gebruik de app ‘calm’. Heeft Een serie oefeningen om te leren mediteren. (21 days of calm) en heel veel keuze uit meditaties en sleepstories. Ik moest wennen aan de Amerikaanse stem van de mevrouw maar het went. Gisteren bijvoorbeeld liggen luisteren naar een verhaal van 20 minuten over een treinreis met bijbehorende zachte railgeluiden en een hele kalme mannenstem. Zelfs Stephen Fry heeft een verhaal ingesproken.
Ik ben zo enthousiast omdat ik 2 jaar geleden tijdens een burn-out alleen maar rustig werd door deze app als ik in bed lag. (Kies voor anxiety oefeningen). Noem je mijn naam als je hier ooit een artikel over schrijft? Ik ben mijn bedrijf aan het opbouwen en zit in jouw regio ☺️.
Hier ook altijd slaapproblemen gehad. Sinds kort heb ik de Storytel app. Inslapen is altijd een dingetje geweest. Voor de tv viel ik zo in slaap, maar zodra ik mijn bed zag lukte het niet meer en lag vervolgens uren wakker. Met Storytel inslapen lukt nu goed omdat ik mijn gedachten bij het verhaal houd en niet bij mijn eigen ‘to-do’ lijstjes. Er zit zelfs een slaaptimer op die bijvoorbeeld na 15 minuten uitspringt. Daarnaast is het heerlijk om zo’n verhaal te luisteren tijdens een wandeling. Mijn gemiddelde aantal km per dag is dan ook flink opgelopen☺️ De hond ook blij 😁 en wandelen lijkt me ook bevorderend voor je slaap.
Wat bij mij goed werkt is drie keer in de week sporten (krachttraining). Ik denk dat onze lichamen gemaakt zijn voor fysieke arbeid. Door onze werkzaamheden van tegenwoordig doen we veel meer met ons hoofd en veel minder met ons lichaam. Als ik een tijdje niet sport merk ik direct dat ik minder slaap of onrustiger en sneller wakker wordt en wakker blijf. Veel sterkte met je project!
Zeer herkenbaar! Ik ben nu het boek “start to sleep” van Annelies Smolders aan het lezen, heel boeiend. Ik ga binnenkort haar methode proberen. Hopelijk helpt het ….
Hallo Merel,
Ben je bekend met het Sounder Sleep System ?
Ik volg zelf Feldenkrais (bewegingsleer) lessen en onze docente had
een cursus hiervan gevolgd en leerde ons ook wat oefeningen.
Zeer ontspannend !
Op internet is allerlei informatie te vinden.
groeten, Bep
Dit is voor mij best herkenbaar! Ik heb met vlagen ook veel moeite met slapen (dat hoort ook bij een stoornis die ik heb). Tijdens mijn slechte dagen sliep ik nog maar een uur per nacht en dat een paar weken lang. In mijn geval bleek de beste oplossing een bepaald medicijn dat zowel op je stemming als op je slaap werkt. Maar voorafgaand aan dat medicijn heb ik ook erg gelet op mijn slaaphygiene! Ik vind het mooi dat je het zo serieus neemt, niet slapen is ook écht een probleem. Ik hoop dat je snel beter gaat slapen en ja, ik zou graag over een tijdje willen lezen hoe het je vergaan is.
Oh je moet echt bij Pam van den Hurk van Makkelijk In Slaap zijn! Zij heeft echt een geniale techniek die juist NIET focust op al die 1000 actiepunten die je door de dag heen kunt aanpakken (hallo discipline als je hondsmoe bent…) maar juist wat je WEL kunt doen om je lichaam meteen in slaap te laten vallen zodra je wakker ligt in bed. Echt goud waard!! En het is iets heel simpels!
Half 2019 heb ik besloten mijn telefoon niet meer mee naar bed te nemen. Ik kon me nog herinneren dat toen ik daar mee begon ik echt merkte dat ik er slechter door sliep maar toch nam ik hem al jaren mee. Het heeft voor mij zoveel geholpen! Ik merk dat ik rustiger slaap en minder heftig droom als mijn telefoon niet mee naar bed gaat. Ik ben gelukkig een redelijk goede slaper, maar ik heb ook veel slaap nodig, minstens 8 maar liever 9 uur per nacht. Gezette bedtijden heb ik al jaren, ik raak helemaal ontregeld als ik die niet heb, dus die zou ik ook zeker aanraden!
In m’n eentje slapen gaat nog wel, maar naast iemand vind ik echt een ramp… Ik durf mezelf dan niet om te draaien, vind het irritant als de ander draait, hoorbaar adem haakt, laat staan snurkt… Ik heb al goede, op maat gemaakte oordoppen, maar dat helpt mij niet. Het liefst slaap ik apart maar mijn partner vindt dat ongezellig. Als iemand tips heeft om naast iemand te slapen, hou ik me aanbevolen…
Ik denk dat ik het ook lastig vind dat je dan als je samen bent je ook niet (helemaal) aan je eigen slaaproutine houdt. Met z’n 2en ga je dan toch eerst vrijen/kletsen etc.
Ik vond dit ook een dingetje, slapen naast iemand. We hebben dan ook lange tijd wel op 1 kamer maar in 2 verschillende bedden geslapen. Nu slapen we in een groot bed. Ieder eigen matras en dekbed. Mijn man weet dat ik dit nodig heb voor een goede nachtrust. En dat gunt hij mij ook. Kwestie van open durven bespreken.en grenzen trekken. Intimiteit plannen we (onromantisch, kan niet anders met een kleintje momenteel). Dus naar bed = slapen. Aan de geluiden moest ik wennen. Inmiddels gebruik ze ten positieve om erop te mediteren, waardoor ik niet de ergenis voel. De ontspanning brengt meteen rust in het hoofd en daardoor slaap ik tegenwoordig snel. Mijn man snurkt enorm en heeft speciaal voor mij een bitje laten maken, waardoor het een heel stuk minder is. Bij toch een aantal nachten minder slaap, slapen we eennachtje apart. Je overdag fit voelen vinden wij allebei belangrijk. Het is ook binnen een relatie je eigen verantwoordelijkheid om voor jezelf te blijven zorgen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ps oordoppen werkten voor mij ook niet. Daar kon ik juist helemaal niet meer van slapen. Meditatie, mildheid en je niet of juist wel foccussen op geluid deden het voor mij.
Ohh dit vind ik heel interessant! Heel graag een vervolgartikel :) Ben ook benieuwd of je iets te weten bent gekomen over ochtend/avondmens, zomer/wintertijd en misschien zelfs over externe factoren die niet te beïnvloeden zijn? (Zoals vroeg/op verschillende tijden op moeten staan voor werk, of een partner die dat doet).
Jaaaa, slapen is echt mijn hobby tegenwoordig. Track jij dan ook je slaap? Of baseer jij of je goed geslapen hebt op hoe je je voelt? Sinds ik een Apple Watch heb en daarmee mijn slaap bijhoud (o.a. hartslag), ben ik me steeds meer gaan verdiepen in slaap en hoe ik het beste slaap. Op sommige nachten heb ik het idee dat ik het best goed heb gedaan en dan blijkt dat ik alleen maar lichte slaap heb gehad, haha. Heeft de maan trouwens ook invloed op jou? Dat je slechter slaapt met volle maan?
Hou je niet teveel vast aan zo’n apple watch. Zelfs de meest geavanceerde slaaponderzoek apparatuur zit er vaak naast. Daarom wordt medisch slaaponderzoek ook altijd uitgevoerd door ervaren en opgeleidde specialisten ( ik ben zelf iemand die dit werk doet). De horloges werken vaak op beweging en evt hartslag, terwijl je voor een echt betrouwbaar oordeel de hersenactiviteit zou moeten meten. Iets om mee te nemen misschien :-)
Thanks! Doe ik ook niet, vind het vooral gewoon leuk om een idee te krijgen van hoe ik slaap en hoe slaap werkt. Heb indirect veel slaaponderzoeken meegemaakt (zowel thuis als in het ziekenhuis) en heb wel een beeld van hoe geavanceerd dat is. Daar kan een Apple Watch niet aan tippen, nee. :-)
Fijn artikel met goede tips (al is de aanleiding natuurlijk minder fijn)!
Ik kán goed slapen, gelukkig, maar zodra er iemand naast me ligt en/of als ik gespannen ben, blijft er nauwelijks iets over van die nachtrust. Het lijkt me heeeeerlijk om uitgerust en blakend van gezondheid naast een nieuwe liefde wakker te worden, in plaats van brak en grauw en met grijze kringen onder m’n ogen. :/
Misschien is het gewoon een kwestie van wennen – ik heb 99% van mijn leven alleen geslapen – maar dat woord “overgave” vind ik ook wel een dingetje…
Ik ben al zo lang ik me kan herinneren een slechte slaper. Bij mijn weten heb ik nog nooit een nacht volledig doorgeslapen, tenzij wanneer ik ziek ben. Ik herken je symptomen, de meeste heb ik zelf ook. Ik probeer eraan te werken, alleen ben ik niet zo van de rituelen en heb ik moeite met dat hele bedtime ritual. Soms doe ik het wel, soms niet. Maakt het voor m’n hersenen alleen maar verwarrender. Ik ben heel erg benieuwd naar je voortgang, ik zal er wellicht ook iets aan hebben.
Trouwens, ik heb intussen al bijna twee jaar geleden een artikel met praktische slaaptips geschreven op basis van m’n interview met het hoofd van het UZA-slaapcentrum. Heel erg interessant, alleen kan ik mezelf er vaak niet toe brengen op de bank te gaan lezen in het midden nacht. En die koffie in de namiddag lijkt soms wel van levensbelang.
De beste tip die ik ooit kreeg: probeer wakker te blijven. Vecht tegen de slaap verlies je gegarandeerd! Ik moet zo’n 5x per nacht uit bed en heb soms ook heftige pijn ‘s nachts. Daarbij is deze tip onmisbaar.
Hoi Merel,
Goed bezig! Misschien helpt een verzwaringsdeken ook voor meer rust. I😍it!
Als alles niet voldoende blijkt te zijn misschien nadenken over een slaap kliniek.😉
Groetjes,
Liann
Heb je al eens onderzoek laten doen in een slaapcentrum? Soms is er een fysieke/medische oorzaak van een slaapprobleem. Dan kun je doen wat je wil, maar dan los je de oorzaak nooit zelf op. (Ik werk op zo’n afdeling, vandaar de tip :-) )
Heb je laten testen of je genoeg melatonine aanmaakt? Ik niet en daarom krijg ik temazepam en nu slaap ik goed. Succes, ik lees graag het vervolg.
Hoe werkt dat, dat je als je te weinig melatonine aanmaakt temazepam krijgt?
Temazepam is een heel ander stofje dan melatonine. Ik heb zelf een tijdje oxazepam gehad toen ik heel slecht sliep en erg piekerde/panikerde, maar alle medicijnen eindigend op -pam zijn snel verslavend en je mag ze dus maar kort gebruiken. Het kan je wel helpen om te slapen als het echt niet lukt allemaal en je in een crisis zit, maar het is niet iets wat je langdurig kunt doen.
Waarschijnlijk weet je dit al, maar ik wilde dit toch even toevoegen, zodat degenen die dit lezen niet denken dat temazepam een oplossing kan zijn voor langdurig slecht slapen. Het is iets tijdelijks, want een verslaving aan benzodiazepinen is echt iets naars.
Veel sterkte/succes met het slapen, Emma <3
Ik ben nooit een fantastische inslaper geweest en dacht ook dat ik met weinig slaap de wereld aan kon, tegenwoordig heb ik echt mijn 7-8 uur nodig.
Ik ben heel benieuwd naar wat voor jou werkt want ik ben niet zo strict meer met mijn avondroutine en wil er graag weer mee aan de slag.
Voor mij is ‘s avonds de slaapkamer mijn sanctuary, mijn telefoon komt er niet in. Schermen gaan het liefst minstens een uur voor bedtijd uit. Ik heb een Bluetooth speakertje waarop ik een podcast of luisterboek luister en stel dan een timer in via de app.
Interessant! Leuk om over je ontdekkingen en ontwikkelingen te lezen. Ik ben benieuwd wat 2020 verder voor je brengt op dit vlak!
Heb je je schildklier al eens laten onderzoeken ? Via een bloedonderzoek ,je hebt al de kenmerken van een schildklier die niet goed werkt. Mischien een ideetje.
Een weighted blanket werkt bij mijn kinderen erg goed om te slapen. Succes meid !
Na het lezen van dit artikel moet ik denken aan die keer dat jij de Helweek deed, Merel, en dat je toen ook 24 uur wakker en ‘productief’ “moest” blijven. En nu vraag ik me af of de bedenker van die Helweek misschien ook uit zo’n slaap-is-voor-watjes- omgeving komt…
Er zijn al heel wat tips voorbij gekomen, maar ik heb er ook nog een. Na heel lang last te hebben gehad van slaapproblemen (gemiddeld 4 uur slaap per nacht, 5 jaar lang) en heel veel uitgeprobeerd te hebben, kwam ik terecht bij een therapeut die werkte volgens een methodiek die uitgelegd staat in het volgende boek: ‘Slapeloosheid. Beter slapen? Doe het zelf!’ van Ingrid Verbeek en Ed Klip.
Hoe slechter ik sliep, hoe vroeger ik naar bed ging. En laat dat het slechtste zijn wat je kan doen. Ik moest juist veel korter op bed gaan liggen (of ik nou had geslapen of niet) om zo slaapschuld op te bouwen. Dit boekt legt het allemaal uit. Het is mega zwaar om maar een paar uurtjes op bed te mogen liggen, maar het was het allemaal waard. Ik slaap nu veel beter, hoewel ik altijd een gevoelige slaper zal blijven.
Ik hoop voor jou Merel dat je snel weer beter gaat slapen, want slecht slapen is echt een verschrikking en zorgt ervoor dat je niet jezelf kan zijn.
Ik kan je ook een verzwaringsdeken aanraden! Ik slaap er nu een week onder en alhoewel ik over het algemeen niet superveel moeite heb met slapen (ik heb de deken eigenlijk voornamelijk gekocht tegen depressie/stress), merk ik wel dat ik een stuk dieper slaap. Ik ben de hele week nog niet wakker geworden ‘s nachts! Het is misschien eventjes wennen zo’n zware deken, maar ik vind het echt heerlijk.
Super interessant en loop nu meteen naar de bi3b of zei er ook boeken over hebben. Ik heb een baan waarbij ik 4 dagen in de week moet opstaan om half 5, maar naar bed gaan om half 9 doe je dan gewoon nier, dan ben ik niet moe genoeg en niet gezellig etc. Plus op je vrije dagen lig j3 langer waardoor een ritme ver te zoeken is… maarjah dat elke dag moe zijn is ook op een gegeven moment niet meer vol te houden…
Het lijkt mijn verhaal wel van het afgelopen jaar. En dan echt, ik had het geschreven kunnen hebben. Ik ben in augustus begonnen met Sleepforlife.com. Wat er eigenlijk een beetje op neerkomt dat slapeloosheid als afwijking eigenlijk niet bestaat. Het is meer het geloof in jezelf, dat je een slechte slaper bent. En dat je weer moet leren geloven in jezelf dat je een goede slaper bent. Dit artikel heeft dezelfde strekking. https://www.sleeplikethedead.com/chronic-insomnia-intro.html . Interessant om te lezen.
Ook ik ben er nog steeds niet, het wisselt. Na zo’n 40 jaar (in mijn geval) slecht slapen zal het ook niet zomaar opgelost zijn. Maar ik geloof absoluut in deze methode.
Fijn dat het lijkt te helpen! Ik slaap zelf heel/te goed. Ik leg mijn hoofd op het kussen en slaap negen uur door. En het liefst ook wel 10. Overdag slapen heb ik ook geen probleem mee. En alsnog voel ik me nooit echt energiek. Het lijkt me heerlijk om aan 7 uur slaap genoeg te hebben!
Jeetje dat is veel uur slaap! Heb je er ooit over nagedacht dat het misschien teveel kan zijn? Te weinig slaap is uiteraard slecht, maar teveel ook! Daardoor kun je ook suf zijn overdag. Klinkt een beetje contra-intuïtief maar wellicht het proberen waard om een tijd lang minder (7-8 uur ongeveer) te gaan slapen!
Hier sliepen 3 van de 4 kinderen pas door met 5 jaar: na buisjes in de oren en/of neusamandel knippen door de KNO-arts. Na 10 jaar gebroken nachten weet ik één ding: slaap is een basisbehoefte die zwaar onderschat wordt!
Je schrijft dat je ook chronisch verkouden bent. Heel goed om allerlei slaaptips uit te proberen. Maar misschien is het ook een goed idee om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten?
Ik heb ook jarenlang niet goed kunnen slapen. Het duurde uren voordat ik in slaap viel en ik werd dan ook nog eens een paar keer wakker. Bleek dat ik allergisch was voor nikkel. Ik at veel vegetarisch en ook vegan en dat verergerde het alleen maar (wist ik toen niet). Nu zit ik op een nikkelarm dieet en slaap ik elke dag als een roosje. Ik kom zelfs aan 8 uur aan 1 stuk doorslapen, fantastisch!
Hoop dat het voor jou ook snel beter gaat.
Heel erg bedankt voor deze blog, Merel. Super waardevol en echt op het goede moment! Liefs
Hoi, enorm herkenbaar tot 1,5 geleden toch. Ik heb via de site starttosleep.be leren slapen in 6 weken. 6 pittige weken maar na jarenlang ernstige slaapproblemen en Burn Out tot gevolg is dagelijks slapen als een roosje een heel mooi geschenk
Het boek super slapen van Floris Wouterson is ook een aanrader. Een slaapexpert aan het woord. Het boek leest makkelijk. Hier ook een slaapproject!
Hoop dat het je gaat helpen! Fijn om jouw voortgang te blijven lezen.
Ik heb ook slaapproblemen. Sinds kort ben ik begonnen met het gebruik van speciale 100% pure essentiële oliën. En het werkt nu al! Ik ga er mee door, erg blij met het eerste resultaat en ben mijn ervaringen aan het opschrijven (kan ik eventueel delen als je interesse hebt).
Succes en hoop dat je vanacht alweer een beetje beter slaapt!
Ik slaap altijd heel slecht in, maar als ik dan slaap, dan slaap ik meestal door, gelukkig. En mijn man slaapt sneller in en heeft meer slaap nodig, waardoor ik meestal ruim op tijd in bed lig.
M’n dochter is ook zo’n slechte inslaper en de tips die ik haar altijd geef: zorg dat je rust heb voor je gaan slapen, maak je er niet druk om dat je niet in slaap valt, je kunt het hebben (zij gaat ook altijd lekker op tijd erin). En ik verzin altijd verhalen, ik heb een hele roman bedacht tijdens het wakker liggen, die ben ik nu aan het uitschrijven :-)
Maar lijkt me erg lastig, als ik slecht slaap heb ik daar net zoveel last van als jij omschrijft. Dus ik hoop dat je snel een oplossing vindt!
Bij mij is het ook heel wisselend hoe goed ik slaap. Je zou denken dat iemand met chronisch vermoeidheidssyndroom altijd kan slapen, ik ben ook altijd moe, maar het wil niet perse zeggen dat ik ook goed slaap die nacht.
Hoi Merel, ik ben een natuurvoeding adviseur, toen ik je klachten las vroeg ik me af of je je B12 wel eens laat checken, want daar kan je ook slaapproblemen en stemmingswisselingen van krijgen. Ook al neem je met regelmaat een B12 supplement is het toch verstandig om regelmatig je B12 te laten controleren, omdat sommige mensen een opname probleem hebben.
Heel interessant, hier een matige slaper met vooral veel slaap per nacht (10-12 uur op z’n best).
Ik ben benieuwd naar je vorderingen maar ook of je in iets hebt gelezen over onregelmatige werktijden (werk als verpleegkundige) en slaap bevorderen.
Ik heb sinds kort een hele fijne podcast ontdekt, op spotify, die me echt helpt om sneller maar vooral ook fijner in slaap te vallen, ook als ik midden in de nacht wakker wordt. De podcast heet “Nothing much happens; bedtime stories to help you sleep” 😊
[…] Drie van de boeken die ik las in januari: Why we sleep, Seeking Slow en De ontembare vrouw. De laatst genoemde titel is een boek dat ik vorig jaar in januari zeer uitgebreid heb gelezen en bestudeerd. Na een gesprek over sprookjes bij de leesclub had ik een sterke drang om het boek er weer bij te pakken. Wat een bijzonder boek is dit toch. Van Jennie leende ik Seeking Slow, een fijn boekje over langzamer en kleiner leven. Why we sleep is een heel belangrijk boek gebleken. Het helpt me enorm bij het verbeteren van mijn slaap. […]
[…] januari schreef ik de blogpost ‘Beter Slapen‘ en het leek me nu een goed moment voor een follow-up. Er is namelijk een hoop veranderd in […]
[…] moet ik zorgen dat ik slaap. Dit is je fundament. Niet slapen is vragen om heel veel slechte dagen en daar kan ik helaas over […]
[…] En dat is geslaagd! Je leest hierover in deze en in deze blogpost. Het was een project, maar het is me […]
[…] laten slapen. Vorig jaar struggelde ik enorm met een slaapgebrek en toen las ik het boek ‘Why we sleep.‘ In dat boek werd ook gehamerd op de noodzaak van lichaamsbeweging (en frisse lucht) en hoe […]
Mijn hele leven was ik een veel slaper, echt overal kon ik slapen en was altijd uitgerust.
De laatste 2 jaar echt een stuk minder, ouder worden, meer stress, i don’t know, vaker eens een nacht wakker en ook wel wat gewoontes die ik eens zou kunnen schrappen als ik het zo lees. Koffie, te lang op schermpjes kijken, prikkels enz..
Ik ga ermee aan de slag.
Leuk om jouw inspirerende blog(s) te lezen Merel en dat je alle kanten durft te belichten.
Hoi Merel, ik weet niet hoe het nu is met het slapen. Maar los van alle slaaphygiene en rituelen kan ik je adviseren om naar een slaapoefentherapeut te gaan. Zie slaapoefentherapie.nl voor een overzicht van therapeuten in de buurt. Zij kunnen helpen om je brein echt weer te leren dat het bed bedoeld is om te slapen en dit uit te bouwen naar de hoeveelheid die jij nodig hebt. Groetjes, Vera