Duurzaam leven krijgt gelukkig steeds meer aandacht, en dit zie je ook terug in de wereld van interieur. Duurzaamheid in je interieur gaat verder dan alleen milieuvriendelijke materialen; het draait om bewuste keuzes die je ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een gezonder thuis. Maar waar begin je? En hoe zorg je voor een stijlvolle én verantwoorde woonruimte? Hier zijn zes praktische tips voor een eco-vriendelijker interieur.
Maar wat ís dan een eco-friendly interieur?
Een eco-friendly interieur draagt bij aan een betere wereld door bewuste keuzes te maken die zowel de natuur als het welzijn van mensen respecteren. Deze bewuste keuzes draaien om de drie P’s: People, Planet en Profit. Dit betekent dat we op zoek moeten naar een balans tussen de behoeften van mensen, de bescherming van het milieu en economische duurzaamheid. Door deze principes in je interieur toe te passen, creëer je een woning die niet alleen stijlvol en comfortabel is, maar ook milieuvriendelijk en voordelig op de lange termijn.
Tip 1: Kies bewust voor duurzame materialen
Van banken tot eettafels – door te kiezen voor materialen die het milieu minder belasten, denk bijvoorbeeld aan kurk, bamboe, wol en biologisch katoen, kun je je interieur verduurzamen. Deze materialen zijn snel hernieuwbaar en stoten tijdens de productie minder schadelijke stoffen uit. Daarnaast zijn het trouwens ook nog eens prachtige materialen die een fijne vibe in huis brengen.
Let bij je keuze ook op certificeringen zoals het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) voor houtproducten en GOTS (Global Organic Textile Standard) voor textiel. Het valt me op dat er steeds meer merken zijn die zich hiervoor inzetten. Neem bijvoorbeeld Ferm Living: zij hebben als doel om tegen eind 2024 uitsluitend FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat wanneer je bijvoorbeeld een houten eetkamertafel uitzoekt het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Een andere goede keuze zou zijn om voor gerecyclede materialen te gaan, zoals de Bit-collectie van Normann Copenhagen, gemaakt van gerecycled plastic. Echt lóve deze collectie.
Tip 2: Let op het productieproces
Het productieproces van meubels heeft een grote invloed op hun duurzaamheid. Steeds meer interieurmerken verduurzamen hun productieprocessen door energie- en waterverbruik te beperken, verspilling te verminderen en afval te scheiden. Meubels en accessoires die aan strenge milieunormen voldoen, worden vaak gecertificeerd met labels zoals het Nordic Swan Ecolabel, Cradle to Cradle of het EU Ecolabel. Zo heeft Bolia al 14 stoelen in hun collectie met het EU Ecolabel, wat aantoont dat ze voldoen aan hoge milieueisen. Daarnaast investeren bedrijven in duurzame energie. Vitra, bijvoorbeeld, gebruikt sinds 2008 gedeeltelijk waterkracht voor hun stroomvoorziening, en sinds 2016 draait ook hun hoofdkantoor in Birsfelden, Zwitserland, op groene energie. Heb jij wel eens op deze labels gelet?
Tip 3: Kies voor sociaal verantwoorde producten
Duurzaamheid omvat meer dan alleen het milieu; het gaat ook om eerlijke en sociale arbeidsomstandigheden. Let bij je keuzes op merken die sociale duurzaamheid waarborgen, zoals Bolia, Ferm Living en Audo Copenhagen, die samenwerken met het Amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative). Dit initiatief ondersteunt bedrijven in het verbeteren van hun toeleveringsketens door goede en veilige werkomstandigheden en eerlijke lonen wereldwijd te bevorderen. Door te kiezen voor de meubels en woonaccessoires van deze merken, steun je sociaal verantwoorde producten en weet je dat leveranciers hun medewerkers wettig en ethisch behandelen. Dat vinden we bijvoorbeeld bij kleding over het algemeen heel belangrijk, dus het zou logisch zijn om er bij meubels ook op te letten.
Tip 4: Kies voor duurzame transportopties
Merken die hun productie zoveel mogelijk lokaal houden, verkorten transportafstanden en verkleinen daarmee hun CO₂-voetafdruk. Ook flat-pack meubels zijn een duurzame keuze, omdat ze minder ruimte innemen in vrachtwagens, wat zorgt voor een efficiënter transport en minder verpakkingsmateriaal. Zo zijn de Taula- en Rink eettafels van Ferm Living ontworpen om volledig gedemonteerd te worden vervoerd, wat zowel brandstofverbruik als afval vermindert. Daarnaast maakt het Maersk ECO Delivery label het mogelijk voor merken als HAY om hun meubels met minder CO₂-uitstoot te vervoeren door gebruik van biobrandstoffen en andere koolstofneutrale oplossingen.
Tip 5: Kies voor duurzame kwaliteit
Een duurzaam interieur bestaat ook uit hoogwaardige meubels die lang meegaan en daardoor minder snel vervangen hoeven te worden. Kwaliteitsnormen zoals EN- en BIFMA/ANSI-certificeringen garanderen duurzaamheid en veiligheid. De Form-stoelen van Normann Copenhagen zijn hier een goed voorbeeld van; deze eetkamerstoelen en barkrukken ondergaan uitgebreide tests, zoals het toepassen van 200 kg druk op de rugleuning en 200.000 keer 100 kg druk op de zitting. Naast duurzaamheid worden deze meubels ook vaak op schadelijke stoffen getest volgens BIFMA/ANSI-normen, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Door te kiezen voor kwaliteitsproducten die voldoen aan deze normen, bevorder je verantwoorde consumptie en verminder je onnodige verspilling. Laten we vooral beseffen: minder spullen kopen is nog altijd de meest duurzame optie.
Tip 6: Kies voor circulair design
Circulair design draait om het hergebruiken, recyclen en upcyclen van producten, zodat ze na gebruik niet in de afvalstroom belanden. Fatboy is een goed voorbeeld van een merk dat circulaire meubels aanbiedt: hun modulaire meubels zijn ontworpen met vervangbare en repareerbare onderdelen, en ze bieden diverse reparatiekits aan via hun website. Het Zweedse merk Vitra stimuleert hergebruik in de interieurbranche met hun speciale Vitra Circle Stores, waar gebruikte meubels een tweede leven krijgen. UMAGE biedt daarnaast een circulair abonnementsplan waarmee je, als klant, langer tevreden blijft met je meubels. Deze leesstoel van UMAGE zou ik bijvoorbeeld zó willen hebben. Binnen dit plan kun je vijf jaar lang de kleur van het textiel gratis omruilen, waarbij alle materialen voor 100% gerecycled zijn en opnieuw gerecycled worden wanneer je ze niet meer nodig hebt. Ook bieden ze gratis montage en reserveonderdelen aan. Handig!
Bijdragen aan een groene wereld
Met deze 6 tips kun je op een doordachte manier een eco-vriendelijk interieur creëren. Elke stap die je zet in dit proces, hoe klein ook, helpt de vraag naar verantwoorde producten te vergroten en draagt bij aan positieve verandering in de industrie. Bovendien inspireer je anderen om ook duurzamer te kiezen, waarmee we samen bijdragen aan een toekomst met minder afval en een lagere ecologische voetafdruk. Zo creëer je niet alleen een bewuste en fijne leefomgeving, maar draag je ook actief bij aan een groenere wereld.
Ben je benieuwd naar meer blogposts over groener wonen? Misschien wil je iets lezen over het wonen in een duurzame woonboerderij? Of misschien ben je meer geïnteresseerd in een super duurzaam huis middenin de stad?
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met fonQ
Foto: Aline Bouma