Plantaardig alternatief voor yoghurttaart

Dit superdelicious taartje mag je jezelf rustig eens gunnen. Niet alleen op feestdagen, ook op een doodnormale doordeweekse dag. Wat let je? Duik die keuken in!

Wat je nodig hebt:

* springvorm 16 cm
* 500 ml plantaardig alternatief voor yoghurt (je mag zelf een smaak kiezen, ik gebruikte hier perziksmaak)
* een stapeltje country/amandelkoekjes (als het maar vegan koekjes zijn)
* 1 zakje agar-agar (verkrijgbaar bij de biowinkel, ik heb ze van het merk Lima en in 1 zakje zit 2 gram agar agar poeder)
* 1/2 cup water
* plantaardig alternatief voor margarine

Wat je moet doen

* Verwarm wat margarine in een pannetje en verkruimel daarboven de koekjes
* Roer goed door, zodat de koekkruimels lekker krokant worden (pas op, dit ruikt heeeeel lekker. eet niet alles op!)
* Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk goed aan met een vork. Zet de vorm in de koelkast.
* Giet het water in een pan en los de agar-ager erin op. Breng het water aan de kook. Roer ondertussen goed!
* Als het water gekookt heeft, draai je het vuur laag en schep je de yoghurt erdoor
* Verwarm dit geheel nog eventjes samen, zodat de agar-agar goed wordt opgenomen door de yoghurt
* Haal de springvorm uit de koelkast, giet de yoghurt over de koekjesbodem ((dit is als het goed is precies genoeg yoghurt voor dit formaat springvorm)
* Zet het taartje in de koelkast en wacht een uurtje. Check of de yoghurt stevig geworden is. Zo niet, laat de taart dan langer in de koelkast staan.

Enjoy!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

77 gedachten over “Plantaardig alternatief voor yoghurttaart

  1. Lekker! Ik heb zopas nog een aardbeien-yoghurt taartje gemaakt voor de verjaardag van onze jongste. Nog niet gepost, toch gauw eens doen. Want die was ook al zo lekker. Fijn en fris!

    1. mmm aardbeien zijn ook zo fijn! Kan niet wachten tot die weer in het seizoen zijn, zodat we een verse variant van dit taartje kunnen maken :)

  2. oeh dat ziet er lekker uit, en ook niet te moeilijk, ga ik zeker binnenkort proberen.

    1. Zeker niet moeilijk! heel makkelijk zelfs! Een goede springvorm is wel een must.

  3. Klinkt goed! Ook makkelijk om te combineren met vers fruit. Eerst wat fruit snijden en op de bodem leggen en dan de yoghurt laag eroverheen.

  4. mhmmmm klinkt lekker en ziet er zeer lekker uit , ik ga ‘m maken voor mijn verjaardag zondag :-)
    Ben benieuwd

  5. Ik gebruik gedurende deze jaargetijd altijd de Speculoos-koekjes, (200 g op 100 g (Alsan)-margerine). Hoe groot was het zakje agar-agar, het lijkt me een beetje veel op een beker joghurt, is het niet te vast geworden ?

    1. Dat kan natuurlijk ook, is ook lekker. Ook vegan kokoskoekjes is erg lekker.
      Het zakje agar-agar, geen idee hoe groot het is, maar gewoon de porties zoals ze in de verpakking zitten. De taart was gewoon stevig, maar precies goed!

    2. Hoi Reiner, ik heb het nog gecheckt: ik heb zakjes van het merk Lima en per zakje zit er 2 gram in. Ik las net dat er ook zakjes van Marmello zijn, maar die zijn 5 gram per zakje.. Dus dat lijkt me teveel voor dit recept. Ik zal het in het recept er nog even bij schrijven, welk merk ik gebruik!

  6. Oh goed idee zeg! Mijn oma maakte voor verjaardagen vroeger altijd kwarktaart met zo’n pakket van Dr Oetker en dan deed ze er zelf nog een blikje mandarijntjes en stukjes banaan door en gekleurde sprinkeltjes erop. Die pakketten zijn helaas niet vegan, met gelatine enzo, dus ik ga denk ik jullie recept maar eens ga maken met fruit op oma’s wijze.

    1. Echt een goede vervanger hoor! ook ik was altijd DOL op kwarktaart. Dit komt heel dicht in de buurt. En natuurlijk kan je eindeloos varieren met lekker vers fruit en vegan taartversiersels! (ja, die zijn er! google maar eens op: vegan taartdecoratie. het is een duits merk..)

  7. Ah dit is perfect! Kwarktaart was altijd m’n lievelingstaart, totdat ik vegan ging eten. Dit recept gaat dus zeker gebruikt worden!

    1. Dit is zó herkenbaar! mijn moeder maakte altijd de lekkerste kwarktaart op aard. Maarja, niet vegan natuurlijk. Dit is écht een vervanger! en dan heb ik het hier nog niet eens met vers fruit gemaakt he? Het kan alleen maar beter worden! ;)

  8. Heb van de week ook een yoghurttaart gemaakt. Ik gebruikte voor de bodem volkoren koekjes, 4 eetlepels kokosolie. Goed over de bodem verdelen en daarna een laag gesmolten pure chocola. Had alleen teveel agar agar gebruikt, dus de yoghurtlaag was te veel opgesteven.

  9. Petradeverschrikkelijke schreef:

    Lijkt me heerlijk en wil hem graag vanmiddag gaan maken, maar hoeveel is een stapeltje koekjes?

    1. dat is maar net hoe dik je de bodem wilt maken :) gewoon op gevoel dus!

      1. Petradeverschrikkelijke schreef:

        Het is gelukt hoor! Was een heerlijk taartje :-)

  10. Voor de mensen die liever geen margarine eten: kokos olie werkt ook prima en wordt goed hard in de koelkast.

  11. Super simpel en lekker inderdaad! Mijn taartje is een beetje erg laag geworden, had een pot van 500 gram sojayoghurt… maar voor de smaak maakt het niet uit!

    1. Ik heb een ook pot yoghurt van 500 ml, maar ik gebruik dan ook een kleine springvorm he? 16 cm is niet groot.. Deze vorm wordt precies tot de rand gevuld met yoghurt, als je een pot van 500 ml hebt.

      1. Ik wist de afmeting van mijn springvorm niet, maar de taart was sowieso superlekker! Ik ga voor de volgende ronde een kleinere springvorm halen. Dank voor dit lekkere recept!

        1. graag gedaan! bij Dille en Kamille kost de springvorm van 16 cm ongeveer 5,50. Ze hebben ook een 12 cm springvorm, maar dat is wel erg klein!

  12. Zojuist een eigen variant met naturel sojayoghurt met daarin cocosrasp, cocosvet, citroenrasp en beetje -sap gedaan. Mijn laatste agar agar probeersel resulteerde erin dat ik taartvla serveerde op een verjaardag, dus ben erg benieuwd hoe het dit keer uitpakt!

    1. klinkt lekker! En? gelukt? Ik heb weer een taartje in de koelkast staan nu en echt, súperstevig! De yoghurt ‘veert’ gewoon terug als ik er zachtjes op druk.

      1. Haha oh my, heb je een verslaving te pakken? Mijne was enorm gelukt! Perfecte stevigheid. Hij is nu zelfs al op want hemeltje, wat was ie lekker, het was zojuist zelfs mijn avondeten. Ik wilde mij al schuldig gaan voelen tot ik mij bedacht dat ie heel zo slecht niet is. :D Want eigenlijk is het gewoon een flinke kom sojayoghurt met cocos, citroen en koekjes erin, ghihi.

        Overigens had ik de vorige keer deze taart geprobeerd te maken. http://kblog.lunchboxbunch.com/2011/09/vegan-banana-cream-pie-and-story.html Ik denk dat het gewoon mis is gegaan met de hoeveelheid én het koken van de agar agar. Hij was ondanks zijn vla toestand SUPER lekker trouwens, dus zeker aan te raden om ook eens te maken! ;D

  13. Mag ik vragen welke plantaardige margarine jullie gebruiken, merk?
    Ga hem vrijdag proberen te maken bij en voor vrienden, maar wil precies weten wat ik nodig heb.

    Thnx

  14. Hi ladies,

    Het ziet er erg lekker uit!
    In het dagelijks leven ben ik Voedingsdeskundige en het viel mij op dat jullie margarine gebruiken. Deze boter bevat veel transvetten. Grasroomboter is misschien een beter alternatief?

    Groetjes Jess

    1. Hoi Jessica,

      Ik denk dat grasroomboter voor ons geen optie is, omdat we veganistisch eten. Wel gebruiken we vaak kokosolie ipv margarine.

  15. Ik ga dit vandaag maken. Ben heel benieuwd, bedankt voor het recept!

  16. Ziet er heerlijk uit, ga het voor moederdag uitproberen! Alleen, hoeveel margarine moet je gebruiken? Ben benieuwd naar het resultaat! :-)

  17. Hoi. Fijn recept! Ik ben druk aan het experimenteren met recepten voor de verjaardagstaart voor mijn zoontje die maandag 1 wordt. Het verwerken van de agar agar gaat prima. Ik heb het opgelost/aangemaakt met verdund diksap en een keer met sinaasappelsap. Maar ik vind dat het zo vreemd ruikt. Ik lees overal dat het geur /smaakloos is, maar ruik wel degelijk geurverandering als ik de agar agar in de pan strooi (heb ook zakjes van lima). En proef het ook (weliswaar op de achtergrond maar toch) .Heeft iemand anders deze ervaring ook?

  18. Thnx voor het recept. Hij staat in de koelkast, nu alleen nog wachten!!!

  19. Tof recept, ik wil het graag voor mijn verjaardag maken :) Ik heb alle ingrediënten gekocht maar er was geen sojayoghurt met een ‘smaakje’ meer. Ik heb wel neutrale sojayoghurt gekocht van Provamel. Ik dacht zelf, misschien kan ik het in de blender doen met aardbeien om een soort ‘aardbeiensmaak’ te creëren. Zou dit kunnen, denk je?

    Superleuke blog by the way ;)

    Veel liefs

    1. Dat zou zeker kunnen én heel erg lekker zijn! Mocht je het nog wat willen zoeten dan zou je dat met bijvoorbeeld agave, kokospalmsuiker of stevia kunnen doen. Maar waarschijnlijk is het niet eens nodig. Geniet van je verjaardag!

  20. Ik heb een hele lekkere variatie op deze kwarktaart gemaakt die luchtig is. Aarbeien in stukjes gesneden en door aarbeiyofu geroerd
    2/3 pakje alpro soya slagroom opgeklopt met een eetlepel kokosvet en dat voorzichtig door aardbeienyofu gespateld. Een volgende keer zou ik zelf wel minder vet doen want ik vond hem wel heel romig. Ik had agar agar van een ander merk en 1 theelepel is ong 2 gram en dat werkte perfekt!

  21. Is deze taart geschikt om mee te nemen naar het werk of zakt hij in als hij niet koel genoeg meer is? Ik heb nog nooit met agar agar gewerkt, dus ik heb geen idee hoe dat reageert :)

  22. Misschien handig om weten (en dan vooral voor de Belgische lezers): agar agar kan je gewoon in de Carrefour kopen, het staat bij de bakproducten. Wordt verkocht per 5 pakjes van 2 gram elk. Misschien dat je het in Nederlandse supermarkten ook kan kopen, dat weet ik niet.

  23. Ik heb deze taart gisteravond gemaakt en hij is goed stevig.Nu heb ik een blik aardbeien op siroop,als ik die verwarm met agaragar,zou ik een mooi aardbeienlaagje op de taart kunnen maken.Maaaar stort de yoghurt-taart niet in als ik er een warm laagje over doe?Taart is voor verjaardag vanmiddag.

  24. Deze taart is geweldig! Ik was een beetje huiverig, omdat ik geen hele goede ervaringen heb met agar, maar dit ging echt prima. Ik heb het recept verdubbeld voor een grotere springvorm en naturel soja yoghurt gemengd met limoensap en een beetje beetje vanillesuiker. (wou eigenlijk de limoen yoghurt van Provamel kopen maar de biowinkel had deze niet in voorraad). Mijn (absoluut niet vegan) familie vond het heerlijk.

    1. Op welke springvorm kom je dan uit? Want wilde dit ook doen :).

  25. ik heb hem vandaag gemaakt. super gelukt..ik heb pure chocolade au bain marie gesmolten en over de koekbodem gesmeerd, daarop verse stukjes aardbei. verder heb ik de aardbeienjoghurt van alpro gebruikt..ik las dat agar ook bij kamertemperatuur opstijft, maar na 2 dagen zijn kracht verliest…maar morgen is mijn taartje echt wel op..heerlijk

  26. Hoeveel is een halve cup water?? Ik ga hem proberen te maken voor mijn zoontje die 3 wordt en geen en en koemelk mag…. Ben benieuwd!

  27. wij hebben net deze taart gemaakt en gegeten. We hebben bosbessensmaak gebruikt en versierd met frambozen…errug lekker! niet vegan dirk vond m ook helemaal super :-)

  28. Veganistische margarine?
    Wat kan men dn het best gebruiken?
    Dank voor de recepten!

  29. Ik heb het taartje gemaakt, goed gelukt. Alleen heb ik het idee dat de smaak van de yoghurt wateriger is geworden.. Dat komt denk ik doordat er best wel wat water door de yoghurt heen gaat. Kan ik de agar agar ook in minder water oplossen?

  30. Hallo Vicky, een halve cup water (vanwege het soortelijk gewicht) is 120 ml.

  31. Wat was dat een heerlijk taartje, heb hem met naturel soya yoghurt gemaakt en verse aardbei stukjes, zeker voor herhaling vatbaar en mijn niet vegan vriend vond hem ook heerlijk, die geloofde eerst niet dat het niet met koemelk was gemaakt totdat ik hem de verpakking liet zien.
    Helemaal top!

  32. Mmmm hij staat in de koelkast, ik heb al even stiekem geproefd, hij smaakt heerlijk! Morgen gaan we er echt van genieten.

  33. Hij zag er mooi uit maar smaakte wat glazig. Ik gebruikte alpro soja perzik en versierde hem met blauwe bessen en aardbei. Maar het smaakte niet echt romig eerder glazig. Hoe kan ik het wat voller van smaak krijgen?

  34. Jullie informatie heeft mijn vegan ‘kwarktaart’ gered!
    Ergens vond ik een recept waarbij je gestolde kokosmelk tot slagroom moest kloppen maar het werd bij mij maar geen slagroom. Ik vond in de kast een zakje agaragar, wat ik nog niet had durven gebruiken omdat ik er nog nooit mee had gewerkt en omdat een kok in mijn familie zei dat het ook daarmee nog heel goed kan mislukken.
    Maar, het is gelukt! Ik hoefde gelukkig niets weg te gooien en de visite heeft gesmuld van de vegan taart. Bedankt!

  35. Kan je ook kokesolie gebruiken in plaats van plantaardige margarine?

    1. Dat kun je zeker wel proberen ja. Ik heb het ook wel eens gedaan!

  36. Oops, wat een blunder. Veel te veel water gebruikt… Er zat weinig smaak aan, maar wat was de taart stevig! De volgende keer beter. Ik denk dat ie dan wel lekker wordt ^^

  37. De taart lijkt me heerlijk maar is er een alternatief voor de koekjes bodem? Ik eet het liefst geen toevoegd suiker en eet koemelkvrij. Een bodem van havermout in kokosolie ofzo? Iemand een ideetje? Maak vaak kwaktaart met een verjaardag maar lijkt me zo heerlijk als ik het zelf ook eens kan proeven :-)

    1. Hoi Linda,

      Je zou een bodem kunnen maken van ontpitte dadels met noten (wel handig als je hier een keukenmachine voor hebt). Of de noten gedeeltelijk vervangen voor havermout inderdaad. Maar ik zou in ieder geval eens naar dadels kijken, worden ook door (raw) vegans veel gebruikt bij het maken van zoetigheden omdat ze zo lekker sticky zijn!

  38. Nog wat “groen achter de oren” voor wat veganistisch koken betreft, maar dankzij jullie receptje heb ik al drie geslaagde varianten van deze taart op tafel gezet. Bedankt voor het recept!

  39. Hoi!

    Ik wil deze taart graag maken voor de familie vanwege het slagen voor mijn opleiding :)
    Mijn agar agar is geen poeder, maar meer een soort kleine ‘stukjes’, is dit gewoon goed?

    Groetjes Geke

  40. Gemaakt! Ik heb gekozen voor de frambozensoja, 2 bakken en dus ook 2x zoveel koekjes en agar-agar. Super lekker geworden. Misschien lukt het ook wel met de nieuwe sojakwark van Provamel, dat is wat dikker dan de yoghurt.

  41. Hoi! Ik wil deze vandaag gaan maken, maar heb een vraagje. Heb je echt maar 2gr agar agar nodig?

    Groetjes Geke

  42. Ik heb hem gisteren gemaakt met alpro soya bessen yoghurt en geurloze kokosolie voor de koekjes. Zo gemakkelijk en lekker! Als versiering heb ik stukjes aarbei bovenop gelegd en nog wat speculaaskruiden erover gestrooid. Bedankt voor dit recept!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *