Keuzestress

Een vriend van mij zegt wel eens tegen me: “Merel, als ik met jou gepraat heb weet ik altijd weer helemaal wat ik wil en welke kant ik op moet.” Dat klinkt voor mij nogal gek in mijn oren, aangezien ik zelf soms helemaal niet weet wat ik wil en welke kant ik op moet. Het punt is: ik heb altijd gedacht dat ik geen enkele moeite had met kiezen. Waar anderen lang kunnen twijfelen over welke koffie ze zullen bestellen, sta ik al met mijn latte in mijn hand. Ik kan me oprecht verbazen over hoe mensen twijfelen over het aanschaffen van apparaten; ik kies snel en op gevoel. Ik koop er gewoon één. Snel kiezen heeft voordelen. Ik ben namelijk nogal ongeduldig en ik kan ook gewoon slecht tegen wachten en twijfelen. Maar, snel kiezen heeft ook nadelen. Het komt namelijk meer dan eens voor dat ik achteraf toch ga twijfelen over of ik wel de goede keuze heb gemaakt. Klinkt dit bekend? Dan ben jij waarschijnlijk ook een vrij impulsief type, net als ik. Je hebt misschien de term ‘keuzestress’ wel eens voorbij horen komen. Keuzestress kan optreden op momenten dat je (belangrijke) beslissingen moet gaan maken, maar door de bomen het bos niet meer ziet. Dat wordt beinvloed door alles wat er in de media op ons afkomt, reclame, meningen van andere mensen en vaak ook een veel te groot aanbod, waardoor het veel te complex wordt om alle opties nog in overweging te nemen. Ik heb dus niet zo zeer last van keuzestress vooraf, bij mij komt de ‘stress’ vaak na het maken van een beslissing opzetten. En dan word ik onzeker. Hmm, dus toch wel een vorm van keuzestress.

Wanneer het aankomt op het bestellen van een koffie of het kopen van een kledingstuk, ach, dan is de ramp wel te overzien als je het verkeerde blijkt te hebben gekozen. Maar wanneer het gaat om grotere beslissingen, zoals op werkgebied, of bijvoorbeeld over waar je naartoe moet gaan op vakantie, dan kan het toch wat vervelender uitpakken. Je kan ontzettend aan jezelf gaan twijfelen en onzeker worden. Ook heb ik gemerkt dat ik het mezelf heel erg kwalijk kan nemen als ik een verkeerde, of minder gunstige, beslissing genomen blijk te hebben. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig, maar toch is het lastig om dat gevoel tegen te houden. Als jij ook iemand bent die het lastig vindt om door de bomen het bos te zien, als het gaat om kiezen, dan helpen de volgende tips je misschien.

Zorg dat er minder te kiezen valt
Het klinkt misschien als een gek voorbeeld om aan te halen in dit geval, maar eten volgens een bepaald dieet (vegan, in mijn geval) kan je op alledaags gebied helpen om keuzestress te vermijden. Als ik denk aan de enorme rijen schappen die ik in de supermarkt kan overslaan…heerlijk! Het scheelt me tijd en energie en ik kan makkelijker kiezen. Ook hoef ik niet alle kookboeken ter wereld te lezen en álle foodblogs uit te spitten, want lang niet alles is vegan en dus kan ik lang niet alles kopen of eten. Dat betekent dat in dit geval een zekere beperking (die natuurlijk heel erg relatief is, want hallo, er is nog steeds héél veel te kiezen) in je voordeel kan werken. Heb je wel eens meegemaakt dat je uiteten ging en dat je gewoon niet wist wat je nu weer eens van de kaart moest bestellen, omdat alles zo lekker klinkt? Als veggie zijnde overkomt het mij regelmatig dat er geen geschikt gerecht voor mij op de kaart staat. Daar kan je van balen, maar als je het uitlegt en het netjes vraagt aan de bediening, kan er vaak wel iets voor je geregeld worden. Ik heb al heel vaak een verrassingsmenu gekregen, waarvoor ik zelf dus niet hoefde te kiezen en vaak het lekkerste gerecht van de hele tafel had!

Simplify your life
Ik heb eens gelezen dat op vakantie gaan voor heel veel mensen een ontzettend grote stressfactor is. Eerst al om te moeten kiezen waar je in hemelsnaam dit jaar weer naartoe moet, daarna om te bedenken wat je allemaal mee moet nemen, dan: zit het allemaal wel in mijn koffer? En op de bestemming slaat de ‘waar willen we allemaal naartoe-stress’ al gauw toe. Stel dat het dan ook nog eens regent en je al je plannen niét kan uitvoeren… dan verlang je snel terug naar je eigen bed hoor! Kortom: op vakantie gaan heeft voor veel mensen helaas niet meer zoveel te maken met ontspanning. Lijkt me geen gezonde ontwikkeling. Waar zijn de mensen gebleven die ieder jaar naar Frankrijk afreizen, naar dezelfde camping, om daar van drie heerlijk ontspannen weken te genieten? Je hoort het nog maar weinig. Laten we eerlijk zijn: als je nog niet naar Thailand bent geweest, of nog geen plannen maakt voor een trip door Australië, tsja, dan stel je op vakantiegebied niet zoveel voor. Whatever! Simplify your life. Als je het moeilijk vindt om te kiezen, kies dan gewoon lekker voor wat veilig is. Met veilig is echt niet zoveel mis. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vakanties, maar eigenlijk voor heel veel dingen in ons leven.

Less is More 
Sta jij ‘s ochtends in paniek voor je kledingkast en vliegen de kledingstukken om je oren? Vraag jij je regelmatig af : “Wat moet ik in godsnaam aantrekken vandaag?!” Calm down woman, je hebt waarschijnlijk gewoon teveel spullen.  Want: hoe meer jurkjes, schoenen, tassen, sieraden, broeken, blousjes… hoe lastiger de keuze. Niet dat ik hiermee wil zeggen dat je maar 1 broek, 1 blouse, 1 jurkje en 1 paar schoenen zou moeten hebben. Maar van alles twintig exemplaren? Is dat nou echt nodig? Eén ding weet ik in ieder geval wel: kiezen wordt er zo niet gemakkelijker op.

Schakel een professional in 
Ik geef het eerlijk toe: ik vond het altijd wat Amerikaans. Een professional inschakelen? Ik? Waarom zou ik dat nodig hebben? Totdat ik eigenlijk toch wel een beetje wanhopig begon te worden van mijn eigen vragen (in mijn geval op werkgebied) en ik zelf eigenlijk niet meer zo goed wist hoe ik dit nu eens moest aanpakken. Natuurlijk probeerde ik wel wat; ik maakte bijvoorbeeld lijstjes met ‘positief’ en ‘negatief’ en ik zocht wat info op internet, maar toch kwam ik niet echt tot concrete plannen of doelen. En ondertussen bleef ik maar worstelen met vragen als: wat wil ik eigenlijk in de toekomst? Wat kan ik allemaal nog meer dan wat ik nu doe? Wat zijn mijn opties en mogelijkheden en waar liggen mijn kwaliteiten? En ik kwam er niet uit. En daarom heb ik nu de hulp van een loopbaancoach ingeschakeld. Vorige week hebben Karin en ik ons eerste gesprek gehad, bij haar thuis in Utrecht, en ik kreeg er meteen een heel rustig gevoel bij. We gaan stap voor stap bespreken wat mijn vragen zijn. Dat doen we door middel van opdrachten (met verschillende onderwerpen) die ik moet maken en uiteindelijk maken we een plan van aanpak. Ik hoop dus over een paar ( 4 tot 8) gesprekken  in ieder geval de deur uit te lopen met een concreter plan en een paar heldere doelstellingen voor mezelf. En ook al is het nog niet zover, ik ben er nu al blij mee! Want wat kan het fijn zijn om met iemand te praten die volkomen onbevooroordeeld tegenover je staat en je, eigenlijk alleen maar door middel van het stellen van vragen, tot inzichten brengt. Uiteindelijk moet ik natuurlijk zelf nog kiezen, maar dit gaat mij zeker helpen. Als jij er ook iets voor voelt om eens met een loopbaancoach te praten, dan mag je me mailen en dan breng ik je in contact met mijn eigen loopbaancoach.

Neem het jezelf niet kwalijk als je een minder gunstige beslissing hebt genomen
Niks menselijks is ons vreemd; we maken allemaal wel eens de verkeerde keuze. Daar leer en groei je van. Het laat je beter nadenken over een volgende keuze die je moet maken en je  weet in ieder geval weer even wat je voortaan niét wilt. Wees niet boos op jezelf, raak niet in jezelf teleurgesteld. Dat is echt nergens voor nodig. Foute beslissingen zijn er om recht te zetten. De volgende keer maak je vast de goede keuze!

Heb jij wel eens last van keuzestress? Hoe ga jij hier mee om? Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Keuzestress

  1. Mijn opa had vroeger een tegeltje boven de schoorsteenmantel hangen, waarop stond: ‘Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat’.
    Cliché, wellicht, maar hij hangt nu boven mijn bank en ik kijk er geregeld naar. Weer even met beide benen op de grond :)

    1. Dankjewel weer voor deze post trouwens, Merel! Ik kan me wel een beetje indenken wat die vriend van je bedoeld ;)

  2. Dit is echt een heel goed, mooi geformuleerd stuk over iets waar heel veel (jonge) mensen tegenaan lopen. Ik kan echt wat met je tips en anderen denk ik ook. <3 Top, Merel.

    1. Dankjewel! dat is een groot compliment uit de mond van een selfhelp hipster! <3

  3. Ik zit in het dertigersdilemma. Ik ben rond de 30 en weet niet meer wat ik wil op gebied van werk. Heel veel andere dingen in mijn leven zijn me erg duidelijk maar wat qua werk… wat past nu bij mij, waar word ik vrolijk van en gaat mijn hart van zingen? Ik ben jong afgestudeerd en ik ben jong begonnen met werken en werk nu al meer dan 7 jaar, maar de bevlogenheid mis ik in de banen die ik had. Ik heb er zelfs tussen gehad waar ik met buikpijn naartoe ging, bang voor de collega’s of de bakken met werk die ik weer zou krijgen en hoe de dag dus uiteindelijk weer miserabel rond een uur of 8 ‘s avonds zou eindigen en ik me de volgende ochtend opnieuw mijn bed uit moest slepen om hetzelfde te doen.

    En daar pas ik voor! Ik heb mijn baan opgezegd, woon nu in Parijs (mijn droom is werkelijkheid geworden!) en ga na dit avontuur naar een coach, want dat gedwaal… daar kan ik niet meer tegen.

    Groetjes Nancy

    1. Woooow Nancy, wat cool dat je gewoon je droom achterna bent gegaan! respect hoor. Ik ken je verhaal helemaal: jong afgestudeerd, jong aan een vaste baan.. terwijl de mensen in mijn omgeving zover nog helemaal niet zijn. (nouja, sommigen wel, maar de meesten niet) En soms denk ik dan wel eens: mis ik niet iets? Herkenbaar!!

  4. Wat een fijn artikel! Ik heb zelf weinig last van keuzestress, maar je noemt een paar hele goede tips :)

    Alleen, volgens mij is het twintigvoud ipv twintigfout onder het kopje Less is more? Er verschijnen nu wel rode golfjes onder ‘voud’, maar het is toch een bepaalde veelvoud? Niet twintig fouten, of zo.

  5. Wat een herkenbaar verhaal! Vooral het stuk mbt een loopbaancoach en keuzestress rondom werk komt me op het moment (helaas) erg bekend voor. In overleg met mijn baas ben ik ook op zoek naar een goede coach om weer eens wat orde op zaken te stellen en een pad te bepalen.

    Wat mij vooral nekt qua keuzestress (o.a. rondom werk), is dat het lijkt alsof je in een soort negatieve spiraal terecht komt. Zelf ga ik steeds meer twijfelen aan de keuzes die ik maak en het doorhakken van knopen lijkt steeds moeilijker te worden, waardoor ik nog meer ga twijfelen aan de al gemaakte keuzes en… Nou ja, ik vraag me af wanneer ik de grond raak zegmaar. Het speelt nu bijvoorbeeld met het kiezen van een passende loopbaancoach… Ironie ten top!

    Mag ik je vragen bij welk bureau jouw loopbaancoach werkt? Ik zoek inderdaad iemand in omgeving Utrecht/’s-Hertogenbosch, maar ben gebonden aan de bureaus/mensen waar mijn werkgever mee samenwerkt.
    Jij heel veel sterkte en succes met je coachings traject!

    1. Hoi Nine,

      Ik kreeg een berichtje van mijn loopbaancoach en zij heeft jouw reactie gelezen. Ze zou graag met je in contact komen. Als je mij even mailt (meisjes@degroenemeisjes.nl) dan stuur ik je haar gegevens. Groetjes!

  6. Ik was zelf een jaartje terug heel erg in paniek over waar ik heen zou moeten met mijn leven, waar ik stage moest gaan lopen en of ik in plaats van stage misschien zou moeten gaan studeren in het buitenland. En waar ik later zou moeten gaan wonen, wat voor werk ik zou gaan doen en of ik daar nu al invloed uit op moest gaan oefenen door een bepaalde stage te kiezen.. En daarnaast voelde ik ook nog de druk om allerlei vrienden te zien die niet zo goed bij me pasten en mij het gevoel gaven dat ik anders was.
    Daarna heb ik een tijd lang heel goed over mezelf nagedacht en dingen op een rijtje gezet en kwam ik erachter wie ik ben. Toen ben ik veel meer naar mijn gevoel gaan luisteren en heb al het gepieker losgelaten en is alles op zijn plek gevallen. Ik heb een awesome stage gevonden, waar ik later ga werken doet er nu nog helemaal niet toe, en door meer mezelf te blijven heb ik leuke nieuwe vrienden gekregen die beter bij me passen en zit veel beter in mijn vel. Nooit meer last van keuzestress! (behalve dan over wat ik aan moet trekken in de ochtend). Dus mijn tip: leer jezelf kennen en doe wat goed voelt. Dan vallen er allerlei keuzes af.

    1. Goed om te horen Veerle! Inderdaad, goed nadenken over wie je eigenlijk bent (en wat je idealen zijn, wat er bij jou past enzovoorts) is heel erg belangrijk!

  7. Oooh dit artikel is heel herkenbaar! Ik ben een twijfelaar eerste klas en ben altijd bang om iets te missen of de verkeerde keuze te maken. Daarbij wil ik ook nog eens alles tegelijk. Onmogelijk natuurlijk. Het gaat echt wel al veel beter en ik kan ook maar 1 ding aanraden: gewoon iets kiezen. Het twijfelen zelf kost zoveel energie en je kunt eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Alles is ergens goed voor!

  8. Jes helemaal! Ik KAN NIET KIEZEN :( Ik heb een superbreed interesseveld waardoor ik alles wil uitproberen en eerst alles wil hebben overlopen voor ik kies! Soms wordt ik er zelf een beetje kierewiet van :) Maar gelukkig is er de mama die mij altijd goede raad kan geven en waardoor kiezen opeens een stuk makkelijker gaat :D

    1. Oh dat is superfijn! Maar ik ken dat ja: een breed interessegebied. Superleuk, maar soms zó ingewikkeld! :)

  9. Hoi Merel, wat een fijne blog! Ik ben erg benieuwd naar hoe de ervaring met de loopbaancoach uiteindelijk heeft uitgepakt. Ik overweeg zelf ook om dergelijke begeleiding te zoeken namelijk. Groetjes, Hanneke

    1. Supergoed! Ik heb daarna keuzes gemaakt in mijn werk waar ik nog iedere dag blij mee ben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *