De Groene Meisjes eten nog niet zo heel lang vegan. Dus een bezoek aan een wat grotere bio-winkel kan voor ons nog steeds een ontdekkingstocht zijn. Het mandje raakt dan binnen 10 minuten vol tot de rand. Dan besluiten we een karretje te pakken. Bij de kassa is het dan soms even schrikken. Maar ach, ‘het is de ontdekkingsfase’, verzuchten we dan maar weer.
Een egg-replacer hadden we nog nooit gekocht. We weten dat je bij bakken (Brownies! Cupcakes! Koekjes! Taarten! Ho, stop.) Ook goed een banaan kan gebruiken ter vervanging van eieren. Maar laten we eerlijk zijn, een beetje veggie heeft een egg-replacer in huis.
Zo belandde dit pakje natural ‘no-egg’ van orgran in ons karretje.
We betaalden 2 euro 79 voor dit pakje en het is goed voor de vervanging van 60 eieren.
Dat valt mee he?
Zondagmiddag leek ons een perfect moment voor het testen van dit product.
Het bleek kinderlijk eenvoudig te zijn. Het is een wit poeder, waarvan je 1 theelepel mengt met 2 eetlepels water. Dit roer je goed door elkaar en dan heb je de vervanging van 1 ei in een schaaltje. Een beetje gek, het ziet er namelijk wel uit als ei-wit, maar het ruikt heel anders.
De aanwijzingen staan duidelijk, maar wel in het engels, op de achterkant van het pakje.
We bakten vegan brownies. Omdat we een beetje lui zijn op het gebied van bakken (wel op meer gebieden, maar dit terzijde), kochten we een pak organic brownies bak-mix van het merk ‘de rit’.
Alleen toevoegen: boter (wij kozen voor plantaardige/sojaboter), 2 vervangen eieren en melk. Wij kozen voor sojamelk, maar andere plantaardige melk zou het ook goed doen.
Mixen, verdelen over de vormpjes (helaas zat er bij de bakmix geen kant-en-klare bakvorm van papier, dus we gebruikten cupcake bakvormpjes) en voor 25 minuten de oven in.
Het moeilijkste was: het wachten.
Perfect comfort food voor een zondagmiddag:
Nice! Van de egg-replacer is niks te proeven en het heeft prima z’n werk gedaan.
De Groene Meisjes zijn zeer te spreken over dit product en zullen het weer kopen als de overige 58 ‘eieren’ op zijn.
Lekker!
Ik las op een site nog het volgende: Gebruik één volle eetlepel sojameel of maïszetmeel plus twee eetlepels water om elk ei bij het bakken te vervangen.
Ook een goedkope methode want een pakje maiszetmeel kost praktisch niks!
Goede tip! Dankjewel! Maizena kost idd niks…hmm, volgende keer proberen!
thanks girls! ben zelf nog niet helemaal thuis in de wereld van: wat mag ik wel en niet eten en als ik het niet mag eten waarmee kan ik het vervangen.
Fijn dat je hier iets mee kan Saskia! Succes ermee :)
Ik weet dat domme vragen niet bestaan, maar zouden ze bestaan dan zou hij het goed doen!
Kan je egg replacement ook gewoon bakken, als in gebakken ei op brood?
Hoi Marij,
Ik denk dat je dat beter niet kan proberen. Het ‘goedje’ heeft namelijk alleen de textuur van een eiwit, en doet hetzelfde (in ieder geval bij het bakken) als een ei.
Voor een groot deel is dat binden of ergens lucht in brengen. Maar zo bakken, nee, ik denk niet dat dat wat wordt.
Overigens kan je wel, maar dat is dan wel even een gedoetje, tofu ‘scrambelen’ in de pan en dan is er een of ander stofje waarmee je de zwavelgeur die aan een gebakken ei zit, nabootsen. Wel een gedoe, maar voor de diehard fans van gebakken eieren (die wij geloof ik niet echt zijn) misschien wel een idee.
Volgens mij kun je een plantaardig gebakken ei maken van cashew noten, die geweekt en gemalen worden. Daar neem je dan een kleine hoeveelheid van af en dat meng je dan met wat curcuma. Maar helemaal precies weet ik het niet. Heb het op youtube filmpjes gezien.
Ik heb een heel lekker basis recept voor tofu scamble mocht je geïnteresseerd zijn. Eentje zonder gedoe ;)
Ik ben benieuwd!
Een vraagje, ik ben al een paar weken op zoek naar no egg, in Amsterdam. Maar kan het nergen vinden! De tuinen, de ekoplaza en de estafette natuurwinkel, ze kijken me aan alsof ik iets heel bizars zoek:P Online kan ik het bestellen, maar dan komt er meteen 4 euro verzendkosten bij -_- waar hebben jullie het gevonden?
Hi Bernice,
Wij hebben de No-Egg bij Biolicious op Ijburg gekocht destijds. Ook bij Ekoplaza in de Eerste van Swindenstraat hebben ze het. Staat bij de glutenvrije producten, bij Ekoplaza! Succes met je zoektocht :)
Egg replacer is toch gewoon overprized maizena met een beetje tapiocameel? Dat is in elk geval het enige dat op de ingrdiëntenlijst staat van die ik n tijdje geleden in mijn handen had. Ik bak al 7 jaar vegan zonder, gebruik alleen extra zonnebloemolie en baksoda (zuiveringszout) in cake e.d., ook nooit banaan (wordt het zo massief van vind ik, juist niet luchtig).
Mooi dat het zo goed bevalt natuurlijk, maar het is niet onoverkomelijk als je het niet kan vinden! Al is het dan misschien meer een kwestie van uitvinden. ;)
(kennen jullie trouwens Vegan cupcakes take over the world? Geniaal boekje! Ook weleens gezien bij the American Bookstore. En ook geen moeilijke ei-vervangers.)
Heb zelf helemaal geen ervaring met deze vorm van bakken, maar moet nu een taart bakken voor kindje met voedselallergie voor verschillende producten (ei, koemelk, (kristal)suiker). Heb jij suggestie voor een recept voor een taart?
Kun jij me ook vertellen wat de verhouding is voor de vervanging van één ei? Hoeveel baksoda?
voor eva de vraag over de verhouding
Hoi Groene Meisjes,
Ik ben als beginnend veganist en bakliefhebber naarstig opzoek naar eivervangers. Ik volg jullie sinds een aantal maanden maar kwam via google bij deze post terecht. Jullie zijn wel enorm gegroeid in jullie posts en bak-/kookkunsten zeg! Chapeau! Maar dat terzijde. Ik vroeg me af of jullie in de tussentijd meer ervaring hebben met eivervangers? Gebruiken jullie nog steeds Orgran egg replacer of hebben jullie betere vervanging? Ik hoor het graag!
Liefs Anouk
No Egg Ingrediënten: aardappelzetmeel, tapiocameel, methylcellulose, calciumcarbonaat, citroenzuur.
Overal lees je vervangt 66 eieren, zelfs naast een foto van de verpakking, maar daar staat toch echt op: vervangt 33 eieren.
Ik ben op dit moment ermee aan het testen en na appelmoes, banaan en citroensap met bakpoeder gebruikt te hebben, vond ik de cake met appelmoes nog het lekkerst.
Maar sinds ik No Egg heb gebruikt, heeft die mijn voorkeur. Cake is echt lekker en wordt ook luchtig en dat vind ik van alle andere alternatieven niet, die blijven compact en vast.
methylcellulose ofwel e461, staat te boek als een onveilige toevoeging. Ik zou no egg afraden en liever inderdaad gebruik maken van maizena of andere ei vervangers zoals chiazaad of lijnzaad (gemixt met water). Lees maar eens over e461 als je meer wilt weten (bijwerkingen zijn darmproblemen en word niet afgebroken in de darmen, kan in je bloedsomloop belanden).
Waar kochten jullie deze egg replacer?