Zin in een gezonde snack? Of krijg je visite en heb je niks in huis? Balletjes gemaakt van vijgen, dadels of ander gedroogd fruit bieden altijd de perfecte uitkomst. Ze zijn makkelijk om te maken en dus snel klaar, je hebt weinig nodig en ze zijn superlekker (zoet!!) én überhealthy.
Je mag helemaal zelf weten met welke ingredienten je deze balletjes maakt. Eigenlijk is alles lekker. Gewoon experimenteren dus! (verderop in dit artikel lees je nog enkele suggesties voor verschillende ingrediënten)
Het is lastig om te zeggen hoeveel je nodig hebt, aangezien ik niet weet hoeveel balletjes je wilt maken. Vandaar dat ik er geen afmetingen bij vermeld, maar jou zelf laat bepalen hoeveel je van alles wilt gebruiken.
Daar gaan we!
Wat heb je nodig?
- ongebrande, ongezouten cashewnoten (deze noten zijn lekker romig)
- gedroogde (of verse, mag natuurlijk zeker ook!) vijgen
- een of twee dadels (om het deeg wat smeuïger te maken)
- rozijnen
- kaneel
- eventueel: een theelepeltje kokosolie (voor het geval dat je deeg erg droog blijft)
- sesamzaad (dit mag je uiteraard ook roosteren, als je dat lekkerder vindt)
Wat moet je doen?
- Doe alle ingrediënten in je keukenmachine. Wij maken deze balletjes in de Vitamix blender, maar ik weet niet of alle blenders blij worden van nootjes en gedroogd fruit.
- Laat je keukenmachine draaien totdat het een kleverig geheel is geworden en de nootjes en het gedroogde fruit fijn gehakt zijn. Voeg eventueel nog iets meer kaneel toe.
- Draai balletjes van het deeg: grote of kleine, mag je zelf weten.
- Rol de balletjes door de sesam.
- Zet het bordje met de balletjes eventueel nog even in de koelkast om de balletjes iets steviger te laten worden.
Wat kan je doen om je deeg smeuïger te maken? Je kan de cashews laten weken totdat ze lekker zacht zijn geworden, je kan verse( in plaats van gedroogde) dadels en verse vijgen gebruiken of je kan een lepeltje kokosolie toevoegen.
Houd je niet van vijgen, dadels en cashewnoten? Een aantal suggesties:
- amandelen, walnoten, pinda’s of paranoten
- gedroogde abrikozen of cranberries
- (rauwe) cacao, pindakaas, kokosrasp of ctiroen/sinaasappelschil rasp
Leef je uit en geniet ervan :)
Ps. Het houten bordje is van het geweldige merk Kinta en onder andere te koop bij WAAR (www.ditiswaar.nl)
lekker! ik maakte ze vorige week voor mijn blog, maar dan met dadels, en nam ze mee naar foodwelove. was een goed idee ;)
Wat een bof dat ik net een food processor heb gescoord, nou kan ik morgen deze balletjes maken. Dank zij jullie eet ik steeds meer veganistisch! :)
Yay! Succes ermee :)
Dit soort balletjes lijken me altijd een beetje vies, maar ik zie ze nu zo vaak voorbijkomen, dat dat haast niet waar kan zijn. ;)
Lijken me heel lekker, maar ik denk niet dat onze blender dit aan kan, haha! Ik ga een andere manier bedenken om het te fixen :)
Oeh lekker! Ik haal meestal vijgenbrood bij de notenbar, daar zitten naast gedroogde vijgen ook amandelen en anijs in, erg smakelijk. Maar goed idee om ‘t een keer zelf te maken!
Oeh jaaaa, dat vind ik ook zo lekker!
Laat ik hier nou net naar op zoek zijn…komt dat even goed uit.
Leuk idee, deze ga ik onthouden!
Net gemaakt. SUPER lekker. Dank!
Graag gedaan! :)
Ga ik onthouden als verjaardagshapje!
De courgettes komen een beetje op hun eind (ja, dezelfde persoon die omkwam in de courgettes haha), de eerste vijgen komen nu zo’n beetje.
En over een tijdje ook walnoten rapen uit de tuin, dus als jullie daar nog iets mee weten…
Ja zo jammer, er zijn heel veel van dit soort recepten die ik niet kan maken door het gebrek aan een sterke blender :(
Toch maar sparen voor een Vitamix dan he ;)
Klinkt heel erg goed! Met vijgen heb ik het nog nooit gemaakt, ga ik zeker eens proberen!
Of (raw) cacao poeder ipv kaneel en wat gedroogde chilizaadjes door het sesamzaad
Het is ook echt zo lekker om ze door gehakte pistachenoten te rollen :D en ze worden dan prachtig groen.
Oh dat is een heel goed idee!!
Heerlijk! Hoelang kun je ze bewaren?
Wat zijn de hoeveelheden qua grammen die jullie gebruikten?