Grote kans dat je deze felrode besjes al eens voorbij hebt zien komen, of misschien zelf al geproefd hebt. Vandaag vertellen we je wat meer over Goji bessen, 1 van de hipste “ontwikkelingen” in gezondheidsland. Ironisch genoeg werden deze besjes honderden jaren geleden al ontdekt, maar zijn wij, Westerse mensen, er nu pas achter dat ze hartstikke gezond zijn.
Wat zijn Goji Bessen?
Goji bessen (oftwel Lycium Barbarum) zijn besjes die vooral groeien in China, Tibet en Mongolië. Goji bessen zijn rood van kleur en lijken veel op rozijntjes qua formaat. De smaak van Goji bessen zit tussen zoet en bitter in. Wij vinden dat elk merk Goji bes weer net een andere smaak heeft. Je koopt Goji bessen in Nederland voornamelijk gedroogd.
Waarom zijn Goji bessen gezond?
Deze besjes zijn echte Vitamine C knallers! Naast vitamine C bevat Goji bessen o.a. ijzer, zink, koper, vitamine B1, vitamine E en calcium. Andere vruchten zijn ook rijk aan deze voedingsstoffen maar de Goji bes bevat een hoog percentage. In China wordt deze bes al eeuwen gebruikt om verschillende klachten te verminderen of te voorkomen. Het zou het gezichtsvermogen verbeteren, nierklachten voorkomen en huidproblemen tegengaan.
Hoe gebruik je Goji bessen?
Je kunt Goji Bessen op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rozijnen. Wij strooien ze vooral over een warm havermoutpapje of een schaal sojayoghurt met fruit. We zien veel foodies die de besjes met hun smoothie meeblenden. Het is ook lekker op een “trail-mix” te maken met bijvoorbeeld paranoten, amandelen, stukjes gedroogde mango en Goji bessen. Je kunt er zelfs thee van trekken! Om profijt te hebben van alle voordelen van de Goji bes is een handjevol per dag genoeg. Alleen een handje Goji bessen vinden wij niet zo lekker, maar in combinatie met andere fruitsoorten wel.
Waar koop je Goji bessen?
Doordat superfoods nogal een hit zijn op dit moment zijn Goji bessen op steeds meer plekken te vinden. Bij elke biologische winkel kun je ze krijgen maar we hebben ze ook bij Chinese toko’s gezien. Dan zijn ze een stuk goedkoper maar (uiteraard) niet biologisch. Goji bessen zijn niet extreem duur in vergelijking met veel andere superfoods, maar ze zijn ook zeker niet heel goedkoop. Een zak van 250 gram is rond de 10 euro. Wij hebben niet altijd Goji bessen in huis omdat we het toch best prijzig vinden om ze er altijd bij te kopen, naast de andere superfoods die we standaard in huis hebben. Maar soms moet dat extraatje kunnen, toch? :)
Heb jij al Goji bessen geprobeerd? Wat vond je ervan?
Wat een superartikel weer. Vorig jaar at ik het dagelijks, maar ik vond het echt niet lekker. Ik deed het vooral omdat het gezond was. Thee er van vond ik geen probleem, maar ik bereep dat de vitamine dan grotendeels verloren gingen. Weten jullie hier ook meer van?
Bij mij is het eigenlijk hetzelfde als de reactie van Sand hierboven, ik vind het ook niet echt lekker maar wel te doen in/als thee. Ik ben ook benieuwd of dat een nadelige invloed heeft op de vitamines!
Om eerlijk te zijn hebben we geen idee!
Idd Suzanne! Haha jammer groene meisjes. Maar je kunt ook niet alles weten
Ik vind ze lekker, door de kwark, sojajoghurt of zo een handje.
Ze zijn idd niet heel lekker maar door Shakes en trail-mix prima!
Ik heb ze nog niet geprobeerd, ik vind ze behoorlijk prijzig. Helaas!
Ik vind ze niet lekker dus ze gaan bij mij vaak door een smoothie o.i.d.
Ik heb een zakje gekocht, maar vond ze zo muffig smaken! Vraag me nog steeds af of dat aan mijn Goji bessen lag of dat dat hoort! Niet echt lekker, geef mij dan maar Chia zaad als superfood ;)
Hebben wij ook gehad hoor! Met goji bessen van een ander merk. Maar deze vinden wij erg lekker!
ik heb een tijd een klein zakje gehad, maar ik vond het niet zo lekker, zo taai. ik deed het altijd door fruitsalade heen, dan ging het wel, maar ik heb het niet opnieuw gekocht.
ik vroeg me ook al af of je ze zo moet eten (wat ook ik niet echt lekker vind), of dat je ze eerst kan wellen in warm water (net als rozijnen).
maar of dan alle goede eigenschappen behouden blijven?
weet iemand dit?
Ik kan me moeilijk voorstellen dat de goede stoffen verloren zouden gaan als je de gojibessen van tevoren welt in water. Gewoon proberen dus!
Goed artikel met veel handige info! Ik vind ze zelf ook niet echt lekker, helaas..
Kun je al die superfoods als Chia, Goji, Spirulina en Acai eigenlijk gewoon allemaal iedere dag eten? Of krijg je dan misschien teveel ‘van het goede’ binnen?
Op de verpakkingen van de superfoods staat meestal aangegeven hoeveel je van elke soort kan gebruiken. Bijvoorbeeld: chiazaad 1 eetlepel, gojibessen 1 handje, chlorella 1 theelepel, enzovoorts. Je kan iedere dag superfoods gebruiken en ook meerdere naast elkaar. Geen probleem!
Leuk artikel. Ik zet thee van de bessen, ze worden dan lekker zacht, daarna doe ik ze door de soja yoghurt. Zo heb je er 2x plezier van.
Wat ook heel lekker is gember/goji bessen limonade..
/ Laat een handje vol goji bessen voor een paar uur wellen in ongeveer een liter water
/ Snijd gember fijn en voeg dit toe aan de goji bessen
/ Mix alles met een staafmixer of blender en giet vervolgens het mengsel door een kaasdoek
/ Nu heb je heerlijke, doorzichtige en gezonde limonade
/ Geniet!!
Om bovenstaande vraag te beantwoorden: je kunt ze zelfs beter eerst wellen, voor je ze eet. Dan verteer je ze beter en worden de voedingsstoffen dus beter opgenomen. Ook voordat ik ze in een smoothie doe, wel ik ze even. En bovendien smaken ze dan ook veel lekkerder, want ze zijn dan natuurlijk niet taai meer;)
Ik kende ze al want ik kocht in een biologisch winkeltje muesli en daar zat het doorheen. En ik vind ze erg lekker door yoghurt met muesli dus ;)
Hm dit is wel 1 van de superfoods die ik echt niet lekker vind. Maar ik lees er zo veel over dat ik ze misschien maar nog een kans geef, en dan bijvoorbeeld eerst wellen of zo.
Zou ik zeker doen! Wellen scheelt echt heel veel. En de besjes van dit merk vinden wij erg lekker! Misschien maar eens een kans geven?
Ik heb de gojibessen nog steeds niet gekocht, omdat ik ze best prijzig vind. Ben van plan om ze toch eens te kopen. Bedankt voor jullie artikel.
Ga de verschillende manieren(cfr. reacties)uitproberen.Iedereen bedankt!:-)
Graag gedaan!
Tja, wat ik een beetje heb is dat je ook gewoon een extra sinaasappel kunt eten voor de vitamine-c + al die andere voedingsstoffen. Niks geen besjes van 10 euro voor 250 gram nodig. Ze kunnen wel een hoog percentage bevatten, maar ze zijn ook wel heel klein.
Het is zo’n hype nu! Ik ga me dan altijd afvragen of het ‘echt’ is of dat het gewoon heel goed in de markt wordt gezet en hier gewoon ontzettend goed aan wordt verdient.
Hetzelfde heb ik met bijv. chiazaadjes. Ik gebruik gewoon voor alles lijnzaad.
Nouja, het is geen kritiek op jullie hoor! Ik vind het een leuk stuk, maar vraag me wel af of er meer mensen zijn die dit hele ‘super’ gebeuren een beetje in twijfel trekken.
Els: Ik ben een mede-twijfelaar! Voor de zekerheid neem ik een dagelijks multi-vitamientje, maar al die ‘superfoods’ zijn mij ook te waanzinnig duur.
Haha, dat doe ik ook, iedere dag een multivitaminetablet (als ik eraan denk).
Daarvan wordt vast lang niet alles opgenomen, maar iets zal toch wel blijven hangen.
Fijn om te merken dat er mede-twijfelaars zijn :)
In Spanje kwam ik de grootste glazen pot met gojibessen ooit voor een zachte prijs. Meteen meegesmokkeld in mijn koffer natuurlijk ;) Ik vind een klein handje uit het vuistje wel erg lekker! Maar ik heb nu alle ruimte om verder te experimenteren.
Ik heb een tijd geleden goji bessen gekocht nadat ik er zoveel goeds over had gelezen, maar degene die ik nu heb vind ik echt niet lekker. Wat ook al eerder gezegd is, erg muffig. Ook na het wellen vind ik ze niet lekker. Nu lijkt het er wel op dat die van jullie meer naar rozijnen neigen, iets minder droog. Klopt dat? Hebben jullie deze online gekocht bij Planetbio of zijn ze ook verkrijgbaar in Nederland bij bijv. ekoplaza?
Leuk artikel, maar Goji bessen bevatten vrijwel geen vitamine C. Dit is een misverstand dat op een of andere manier ter wereld is gekomen (Bron: Superfoods by David Wolfe)
Leuk om het stukjes over gojibessen te lezen. Ook om alle reacties te lezen.
Ik doe een handje gojibessen door de groenten in de pan die ik door de macaroni roer. Of een handje bessen bij de soep, laatsten 10 min. mee
koken.
Wij hebben 2 gojibes struiken in de groentetuin staan en heb er dit jaar
voor het eerst bessen van kunnen plukken. Verse bessen smaken smerig. Ze
waren verschrikkelijk bitter. Kreeg de smaak het eerste uur niet uit mijn
mond. Klopt dit?
ik heb ze van de struiken geplukt die ik in de tuin heb.
laat de vogels ze maar opeten, zo goor ga er van over me nek.
rare jongens die chinezen…eten ook echt vreselijke dingen
Ik woon al jaren in China. Toen ik mijn Chinese vrienden vertelde dat ze in Nederland gojibessen eten lagen ze met tranen over hun wangen te rollen van het lachen. Ze vonden het zo grappig. Chinezen eten ze helemaal niet, maar gebruiken ze wel veel hoor. Je ziet ze wel overal in de thee en soep drijven. Maar ze laten ze wel in de beker/mok achter, drinken het niet op.Je kan ze hier overal kopen. Ook trekken Traditionele Chinese artsen er (samen met andere kruiden / ingredienten) speciale theetjes van. Tot nu toe ben ik nog geen Chinees tegengekomen die ze eet.. kan vast geen kwaad, maar het beeld in Nederland klopt niet helemaal.
Ps Kees , de chinezen vinden het dus net als jij een beetje raar om te eten.
Lotte, weet je misschien ook WAAROM de chinezen ze niet eten? Ben erg benieuwd…..
Tien euro voor 250 gram is wel prijzig. Dat zijn we biologische neem ik aan? Ik koop ze bij Tasty Noten (http://www.tastynoten.nl/p/zuidvruchten/goji-bessen) voor iets meer dan vier euro per 250 gram.
Elisa en klaas: De gojibessen in de winkel zijn gedroogd, misschien dat ze dan hun bitterheid kwijt raken?
Verse gojibessen plukken uit eigen tuin of zelfs balkon. Met de unieke gojibesplanten van TastyGoji is dat mogelijk. Voor meer informatie over het telen van verse gojibessen en informatie over onze gojibes cultivars, kijk dan op onze website. http://www.gojibes.nl