Iets waar je steeds meer mensen over zult gaan horen – en gelukkig maar! – is biologisch en/of lokaal eten. Lokaal eten betekent dat je zoveel mogelijk producten uit jouw directe omgeving probeert te kopen. Nu is dit natuurlijk niet altijd met alles wat je nodig hebt mogelijk, maar je zal nog versteld staan als je ziet hoeveel fruit, groenten, noten, paddestoelen, kruiden, graansoorten en noem maar op er bij jou in de buurt groeien. Maar waarom zou je eigenlijk lokaal kopen? Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste: je krijgt je fruit en groente nooit verser dan wanneer je het zelf bij de boer ophaalt. Je kersen hoeven niet eerst een hele weg af te leggen naar een supermarkt; je stapt op je fiets en haalt ze zelf op. De voldoening is vele malen groter. Het is trouwens ook veel beter voor het milieu. Moet je je voorstellen hoeveel vervuilde kilometers sommige producten afleggen: van de boer naar de veiling, van de veiling naar de supermarkt, van de supermarkt naar jouw huis. Daarbij komt dat het leuk is om te weten waar je eten vandaan komt. Dat maakt boodschappen doen stukken persoonlijker. En als laatste reden zou ik willen zeggen: je leeft meer met de seizoenen (immers: als een bepaalde groentesoort er niet is, dan is het er niet… zo simpel is het) en dat maakt je een heel bewuste consument. Genoeg redenen om lokaal te gaan eten. Toch?
Jobien Groen (kijk, met zo’n te gekke achternaam kan je ook alleen maar over dit soort onderwerpen schrijven natuurlijk) heeft er een boek over geschreven: “Lekker Lokaal.” Het boek laat je zien waar je op fietsafstand van Amsterdam zoal terecht kan voor je boodschappen. Benieuwd naar dit boek? Lees dan verder!
Lekker Lokaal is ingedeeld naar de vier seizoenen. Erg handig, want zo krijg je heel snel een beeld van wat je zoal in welk seizoen kan verwachten. Zo liggen in de lente de courgettes en spinazie weer te wachten, en in de zomer is het tijd voor heerlijke aardbeien en goede knoflook. Wij zien ons al gaan: op de fiets, mandje voorop en gaan! Kom maar door met dat rode fruit, die verse bladspinazie en de heerlijke zoete tomaten. Leuk hoor, die winterse groentesoorten, maar we hebben het er nu wel weer mee gehad. Nog even geduld en we gaan helemaal los op al die heerlijke dingen die de lente en de zomer te bieden hebben!
Tek gek aan dit boek is dat er ook heerlijke recepten (maar liefst 40 stuks) in staan. Nu is dit niet bij uitstek een vegetarisch (of vegan) kookboek, maar toch staan er een aantal heel geschikte recepten in. Trouwens, recepten die niet vegan zijn, zijn gemakkelijk te veganizen. Neem bijvoorbeeld de rabarbercrumble waar direct mijn oog op viel: deze is natuurlijk ook prima te maken met sojaproducten. Ik wil al zo lang een keer rabarber maken! Dit jaar ga ik het echt doen! Van lokaal gekochte rabarber, uiteraard.
Dit recept vond ik er ook meteen heerlijk uit zien: wrap met geroosterde bloemkool en tahin. Klinkt geweldig! En guess what? Dit recept is wél vegan! Zoals wel meer recepten, overigens. Kortom: ik vind dat dit boek voor de veggies onder ons ook heel geschikt is.
Lekker Lokaal is een heel handig boek. Zo staan er bijvoorbeeld zes kant-en-klare fietsroutes langs 38boeren adressen in. Dat is toch ideaal?! Je kan thuis dus al een route plannen en op een mooie dag op je fiets stappen.
Maar naast handig vind ik dit boek ook nog eens heel leerzaam. Er staan namelijk ook heel interessante interviews met boeren (of eigenaren van tuinderijen en pluktuinen) in. Van die verhalen kan je veel leren, omdat deze mensen vol passie over hun producten praten. Ze leggen je uit wat de oorsprong van de producten is en vertellen vol liefde over hun werk. Ik vind het persoonlijk veel leuker om mijn boodschappen bij iemand te kopen die écht iets over zijn producten kan vertellen, dan om het zo bij een grote supermarkt uit de schappen te trekken. Dat is toch eigenlijk heel onpersoonlijk?
Jullie hebben het denk ik al wel door: ik vind Lekker Lokaal echt een prachtig boek. De fotografie is geweldig – en jullie weten dat ik daar een zwak voor heb, – de recepten zijn lekker en de verhalen inspirerend. Zelf ben ik nu nog meer gemotiveerd om mijn boodschappen lokaal te kopen en ik kan niet wachten om op mijn fiets te stappen en nieuwe adressen te gaan ontdekken. Wat je van dichtbij haalt is lekker!
Lekker Lokaal kost €19,95 en ligt vanaf volgende week in de winkels.
– Let op: op Instagram verloten wij 1 exemplaar van Lekker Lokaal! Volg ons via @merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes, like de foto van het boek (vrijdagavond geplaatst) en laat een reactie achter om te laten weten dat je mee wilt doen met de winactie. Succes! –
Koop jij jouw boodschappen wel eens lokaal? Denk je dat dit boek iets voor jou is?
Mooi boek! Staat er ook een seizoenskalender in?
Lijkt me een heel leuk boek! Ik ben erg voorstander van het eten van seizoensgroenten. Daar let ik wel op. Deze tijd van het jaar zal ik dus echt geen bessen kopen bijv. En ik hou ook van fietsen, dus zo’n route lijkt me ontzettend leuk.
Nu graag een variant voor Utrecht ;-)))
dat zou leuk zijn! of voor heel Nederland!
DIE WRAP! wow, ik dacht eerst dat het een foto was van een echte wrap, in plaats van een foto van een plaatje van een wrap, haha ;) maar die wil ik in ieder geval eens gaan namaken!
Heey, ik zie dat jullie niet meer onder elk artikel zetten wie het heeft geschreven..of dmv foto. Ik merk dat ik dat fijn vind om te weten wie het stukje heeft geschreven. Willen jullie dat weer doen please? Verzoekje van moi..:-)