Vorige week publiceerden we de blogpost ‘Hoe blijf je het hele jaar financieel in shape?‘ en we kregen ontzettend leuke reacties van jullie binnen. Voor ons een bevestiging dat financiën en budgetteren onderwerpen zijn waar toch heel veel mensen mee bezig zijn. Zéker in de maand januari. Het leek ons daarom leuk om nog een artikel te maken in samenwerking met de meiden van How 2 Spend It, zoals we vorige week ook deden. Vandaag gaat niet over financieel detoxen of in shape komen, maar over kiezen voor kwaliteit.
“Goedkoop is duurkoop, kindje.” Je hoort het je oma waarschijnlijk zo zeggen. Maar de beste vrouw heeft wel gelijk. Hoe vaak ben jij al in de koopjesvalkuil gestapt? Hoe vaak heb jij toch net iets te overhaast een apparaat aangeschaft en baalde je achteraf dat je toch niet voor een beetje meer kwaliteit was gegaan? Dat is ons wel eens overkomen. En eerlijk gezegd ook wel eens vaker dan eens. Nog los van het feit dat het zonde is om dingen te kopen die je toch niet echt blij maken, is het ook heel erg zonde van de investering. Om er nog maar een cliché tegenaan te gooien: je kunt geld maar één keer uitgeven. Immers, dat geld had je ook opzij kunnen zetten en kunnen bewaren voor een betere aankoop.
Het lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan: kiezen voor kwaliteit. Een gevalletje ‘achteraf gezien was het allemaal makkelijk praten.’ En toch kun je het leren. Het is niet eens zo moeilijk als het lijkt. We gingen met How 2 Spend It in gesprek om te kijken of zij misschien tips and tricks voor ons hadden. We delen deze inzichten hier met jullie.
– Om even terug te komen op wat je oma altijd zei: wat betekent ‘goedkoop is duurkoop’ nou eigenijk? Het betekent dat je voor een goedkope optie bent gegaan, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een apparaat van een mindere kwaliteit, omdat je op dat moment geen hoger budget hebt (of het er niet voor over hebt,) en dat het apparaat dan binnen no-time kapot gaat. Let op, dit hoeft absoluut niet altijd te gebeuren, maar we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Op dat moment is goedkoop duurkoop gebleken, want je zit met een kapot apparaat, waar je niks meer mee kunt. In het gunstigste geval kun je het apparaat laten repareren (kost geld,) en in in een minder gunstig geval moet je een nieuw exemplaar kopen. Zonde! Hoe ga je dit voorkomen?
– Je begint met kiezen voor kwaliteit door onderzoek te doen. Wat is kwaliteit? Dat hangt helemaal af van het product dat, of de dienst die, je wilt aanschaffen en de eisen die jij hieraan stelt. En niet alleen dat, het gaat ook om wat voor jou kwaliteit is. Waar moet een product of dienst voor jou aan voldoen? Zorg dat je dit helder hebt.
– Voordat je overgaat tot het aanschaffen van iets, ga je op onderzoek uit. Vraag rond naar ervaringen van anderen, lees recensies op internet, raadpleeg een vergelijkingssite – dit zijn slechts enkele manieren om onderzoek te doen naar de kwaliteit van een product dat je wilt aanschaffen. Zorg dat je goed op de hoogte bent, alvorens je een keuze maakt.
– Bedenk voor jezelf welke producten of diensten voor jou de moeite van het investeren waard zijn. Welke dingen gebruik je vaak en intensief? Welke spullen moeten lang mee kunnen? Denk aan een warme winterjas – wil je ieder jaar een nieuwe jas kopen? Of wil je één keer investeren in een tijdloos model, dat je jaren kunt dragen? En los van het tijdloze model: ben je bereid om te investeren in kwaliteit? Een jas die warm is en warm blijft, ook na twee jaar dragen? Bibberend de winter door omdat je niet bereid was te investeren ga je jezelf niet in dank afnemen.
– Kiezen voor kwaliteit wil niet zeggen dat je alles nieuw hoeft te kopen. Op bijvoorbeeld Marktplaats of Bol.com worden prima tweedehands (merk-)producten, boeken en kleding aangeboden, soms amper gebruikt, voor veel minder geld – maar wel van dezelfde kwaliteit. Dit is in feite de meest duurzame keuze die je kunt maken. Neem dus in je onderzoek mee of je ook voor tweedehands zou kunnen gaan.
– Wanneer het gaat om kleding, is investeren in een goede basisgarderobe aan te raden. Investeren in een duurzame garderobe is ook kiezen voor kwaliteit. Lees hierover meer in dit artikel.
– Maak bewuste keuzes en stel prioriteiten. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Maak bewust geld vrij om keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn. Stel: je wilt vegetarisch of vegan eten, maar je bent niet zo’n held in de keuken en je wilt graag makkelijk, maar toch lekker vega eten. De vleesvervangers van de Vegetarische Slager zouden dan heel goed bij jou passen, maar die zijn wel wat prijziger dan, bijvoorbeeld, een blik kikkererwten waarvan jezelf burgers maakt. Maar als jij niet het type bent dat zelf graag burgers maakt, of je neemt niet gauw genoegen met een goedkopere vegaburger, maar je wilt je wél aan je principes houden, dan kon jouw keuze wel eens zijn om budget vrij te maken voor de vleesvervangers van de Vegetarische Slager. Dit betekent misschien dat je ergens anders een beetje moet bezuinigen – misschien op uitgaan? Of op kleding?
– Om bewuste financiële keuzes te kunnen maken, is het van belang dat je weet hoe je er financieel voor staat en waar jouw geld nou eigenlijk naar toe gaat. Vorige week publiceerden we hierover een uitgebreid artikel met de titel ‘Hoe blijf je het hele jaar financieel in shape?’ In dit artikel tippen we de Budgettool App van How 2 Spend It. Met deze gratis app (die je kunt downloaden in de Appstore of Google Play) houd je je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij, zodat je makkelijker naar je financiële doelen toe kunt werken. Mocht je dit artikel nog niet hebben gelezen, dan raden we je aan dit alsnog te doen!
Kort samengevat zou je kunnen zeggen: kiezen voor kwaliteit betekent investeren in tijd, aandacht en geld. Wanneer je daar een concreet doel voor jezelf van maakt, is het makkelijker om daar naar toe te werken en het te realiseren. Om een voorbeeld te noemen: een paar jaar geleden bedachten wij dat wij dolgraag een Vitamix blender wilden kopen. Deze blender staat bekend als beste blender van de wereld en we hoorden Amerikaanse bloggers en YouTubers er altijd zó enthousiast over dat we zeker wisten: die moeten we hebben. Maar ja, zo’n blender kost 600 euro. Dat geld hadden we niet en wat deden we? We kochten een goedkope blender. En daarna nog twee, want ze gingen alle drie kapot. Nadat we drie blenders hadden versleten (absoluut niet duurzaam, maar ja, we wilden er zo graag bananenijs mee maken en dat ging gewoon niet met blenders van mindere kwaliteit,) waren we er zo klaar mee, dat we alles op alles hebben gezet en heel hard hebben gespaard, om toch de Vitamix te kopen. Met deze blender zijn we nu al jaren heel erg blij. We gebruiken hem iedere dag met plezier, soms zelfs meerdere keren per dag, en hij is alle 600 euro’s waard geweest. Voor óns is een blender van goede kwaliteit heel erg belangrijk. Voor een ander geldt dat voor een televisie (daar hebben wij dan weer niks mee,) of een snowboard of complete ski-uitrusting (hebben wij niet nodig.) Iedereen maakt zijn eigen keuzes wanneer het gaat om kwaliteit – maar we denken wel met zekerheid te kunnen stellen dat uiteindelijk de keuze voor kwaliteit zich altijd terugbetaalt. (psssst al meegedaan aan onze Vitamix-winactie?)
En jij? Kies jij vaak voor kwaliteit, of denk je dat het nog beter kan? Op welke gebieden is kwaliteit voor jou heel belangrijk? Laat het ons weten bij de comments! Dankjewel voor het lezen! We hopen dat jullie iets aan onze tips (van How 2 Spend It en ons samen, ) hebben.
Wat een tof artikel meiden, fijne tips geven jullie! Zelf was ik vroeger eigenlijk niet per se zo van de duurzame, kwalitatieve dingen. Ik ging – net als zoveel andere meisjes van mijn leeftijd – met liefde naar de Primark bijvoorbeeld. Nu eigenlijk nooit meer, qua kleding probeer ik nu echt te investeren in écht goede items die langer mee gaan, maar misschien wel wat duurder zijn. Het bevalt me heel goed! Ik ga jullie tips ook zeker meenemen!
Wat goed om te horen! :)
Wat een top artikel, fijne tips! De laatste tijd probeer ik steeds meer te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, maar dat was vroeger nog wel anders..
Zo’n fijn artikel. Stom hè, dat het zo’n grote valkuil is om maar voor iets goedkoops te kiezen. Ik merk dat ik dat ook echt lastig vind, zeker omdat ik alleen een studentenbudget te besteden heb. Voor mij lijkt een grotere aankoop ineens heel veel geld – terwijl ik soms weleens allerlei verschillende dingen koop in een maand tijd die samen dat grote bedrag zouden vormen. Maar dan vind ik het niet zo ‘eng’, om dat bedrag in kleine beetjes uit te geven. Maar ik begin de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ wel steeds meer te waarderen en ernaar te streven. Helemaal welkom om dan jullie tips te lezen!
Leuk artikel! Soms moet je inderdaad een paar keer je neus stoten voordat je er achter komt dag je beter kunt investeren in kwaliteit. Overigens is het ook heel leuk om bijvoorbeeld tweedehands kleding en duurzame kleding te combineren. Wat je uitspaart door tweedehands te kopen kun je weer gebruiken om een mooi, duurzaam itwm te kopen. Dat doe ik nu al een hele tijd en het bevalt prima. Vergeet ook niet dat je heel veel spullen kunt delen. Geef je een feestje en heb je meer servieswerk nodig? Lenen in plaats van kopen is veel duurzamer en neemt ook minder ruimte in beslag. Binnenkort is mijn dochtertje jarig. Graag laat ik haar poffertjes en fruit spiesjes uitdelen, maar ik heb geen poffertjes pan. Na een beetje rondvragen mag ik er een lenen van een vriendin. Erg fijn, want voor die zeldzame keer dat we zo’n pan zouden gebruiken is het zonde om er eentje aan te schaffen. Al ik het maar om de ruimte die het inneemt.
Zeker! Wij zijn grote fans van lenen, bijvoorbeeld via Peerby of Rentsy!
Ja hier ben ik zeker bewust mee bezig, kiezen voor kwaliteit. Toen ik wat jonger was kocht ik vaker budget artikelen. Maar na een paar keer je hoofd stoten kies ik nu eerder voor kwaliteit. Zeker voor items waarvan ik verwacht dat ze meerdere jaren mee moeten gaan. Wat een fijn artikel weer om de bewustwording hiermee te vergroten! Liefs!
Wat weer een heerlijk artikel. Helemaal mijn straatje, ik maak keuzes in investeringen en korte termijn geluk. Keukenapparaten investeer ik in, maar accessoires in huis niet. Ik investeer in een goede spijkerbroek maar koop goedkope fashion items. Ik hoop dat er nog meer zulke leuke “groene” artikelen online komen. Dan maak ik een lekkere kurkuma latte en ga ik er heerlijk voor zitten.
Jullie hebben echt helemaal gelijk. Toch lukt het mij niet om te investeren in bijvoorbeeld kleding omdat ik soms helemaal niet tevreden ben met kleding. Als ik er dna wel veel voor neer zou tellen doe ik het misschien toch niet aan. Behalve met sportkleding. Daar investeer ik dan wel echt in.
Ik vind het lastig. Aan de ene kant leven we in een consumeer-maatschappij waarbij je binnen no-time goedkope rotzooi kan kopen. Aan de andere kant wil ik streven met een leven met alleen die dingen waarmee ik blij wordt (leve KonMari!) Soms lukt het beter dan andere dagen. Soms heb ik nog wel eens zo van “waarom heb ik dit uberhaupt gehaald?”
Maar goed, het begin is er!
Nu moet ik eerlijk zeggen dat veel van die dure merken ook trenddingen zijn en de prijs zich niet altijd uit in de kwaliteiti maar ook in de naam…ziet er natuurlijk beter uit een Magimix in je keuken te hebben dan een Moulinex. :P Mijn ervaring is dat die goedkopere Moulinex gewoon prima is en jarenlang meegaat dus ik ben het er niet mee eens dat je altijd voor duur moet gaan, vele dingen kun je ook goed af met de goedkopere versie, kwestie van onderzoek. Ik laat die Magimix in ieder geval staan, veel te overproced.
Wat een fijn artikel, al ben ik het wel met ‘me’ eens dat kwaliteit zich lang niet altijd uit in prijs.
Juist nu ik bijna niets te besteden heb, ben ik meer op kwaliteit gaan letten. Daarbij vind ik het prima om tweedehands te kopen of te krijgen, zeker met dingen als meubels en kleding. Vaak zijn dat juist de dingen die al een tijdje meegaan trouwens. Met kleding heb ik al eens een voor mijn doen duur item gekocht, dat binnen een paar maanden gaten bij de naden vertoonde, terwijl ik kleding bij een textielsuper heb gekocht die al jaren meegaat en er nog goed uitziet. Bij schoenen wacht ik meestal tot er ergens opruiming is, zodat ik voor mijn doen dure schoenen aan kan schaffen voor het budget dat ik normaal heb, en ik ben gestopt met vinden dat ik schoenen ‘voor de mooi’ moet hebben. Als mensen vinden dat ik er niet netjes genoeg uitzie op mijn wandelschoenen, hebben ze pech, want andere schoenen binnen mijn budget zijn vaak al heel snel volledig versleten.
Qua apparaten hebben we een keukenmachine met blender die enorm budget was vergeleken met jullie blender, maar waar we nog steeds heel blij mee zijn en die we na een paar jaar nog regelmatig gebruiken. Maar mijn goedkope filterkoffie-apparaatje, daar was ik helemaal niet blij mee. Die we nu hebben was drie keer zo duur (en nog met 50% korting), en ook die gaat al jaren prima mee – maar ook daarmee zet ik prima koffie, daar dan heb ik dan weer geen special apparaat met zoveel functies van nog veel meer geld voor nodig. Zo is het inderdaad steeds afwegen wat kwaliteit is, en wat gewoon veel geld is voor wat je ervoor krijgt.
Wij kiezen ook steeds meer voor kwaliteit en ik ben groot fan van tweedehands, er is zoveel te vinden als je even goed zoekt :)
Ik geef altijd liever iets meer geld uit aan iets kwalitatief dan aan iets goedkoop dat toch niet zo lang mee gaat. Bij mij gaat het dan niet om keukenapparaten zoals een blender (dat gebruiken we bijna nooit), maar eerder om kledij, een iPhone/iPad/Mac, een fiets,… Kortom: aan de dingen die voor mij belangrijk zijn en die ik vaak gebruik, geef ik met plezier wat meer geld uit.
Als het voor mijn gevoel te duur is ga ik altijd nadenken of het wel nodig heb en of ik het ga gebruiken. . Het ligt bij mij aan de tijd van de maand of ik iets moet/wil hebben en of ik het dan koop of niet. Als in zo’n periode overstag ga wil ik daarna vaak ruilen.. Dat is dan wel weer typisch.. Voor hele dure aankopen, zoals mijn ittala servies, verzin ik een strategie om het wel te krijgen. Een deel komt voor marktplaats, kanariegeel maar wel t juiste merk, de rest zijn kerstcadeautjes. Zo doe ik dat met andere spullen ook. De enige uitzondering is de vitamix waar voor ik echt aan het sparen ben.. Die wil ik niet zo kopen, ondanks dat ik er wel genoeg op mijn rekening staat. Ik wil die niet zomaar aanschaffen want als ik hem dan toch minder gebruik dan heb dat geld voor niets uit gegeven en dat vond ik zonde..
Winnen zou natuurlijk ook fijn zijn! De komende dagen ga ik ontdekken waar ik hem zou kunnen gebruiken en die foto’s komen op instagram: het_stukje_in_mij heet ik daar. Oa. Voor ‘jullie’ aangemaakt maar wil het ook gaan gebruiken om mijn auti trekken wat te laten zien. Het spaargeld krijgt dan een nieuw groen doel..
Ik kies meestal wel voor kwaliteit, maar tot op een zekere hoogte. Merken koop ik sowieso niet, omdat ik meestal het gevoel heb dat het niet alleen betere kwaliteit is maar je vooral ook voor het merk betaald.
Wat jullie zeggen over bol.com is ook echt een goeie! Daar laatst een refurbish e-reader gekocht voor €50 minder dan de verkoopprijs, en heb sindsdien al 5 boeken bijna uit, terwijl ik nu anders misschien net aan 1 boek was begonnen. En terwijl ik vroeger had gedacht.. Hmm refurbished, ik koop wel een nieuwe
Kwaliteit. Absoluut. Al kun je soms aan dure dingen ook je hoofd stoten hoor. Ik koop al twee jaar mijn kleding via MP en dan kijk ik altijd op een paar vaste (dure) merken. Die zijn op MP soms nog duurder dan dingen bij de H&M hoor, maar gaan wel langer meer en zijn gewoon mooier. Wat ik storend van de h&m en soorten vind, is dat ze bewust kleding maken die slechts een paar maanden meegaat.
Zo waar, goedkoop is duurkoop. Ik naai zelf kleding en mensen deken vaak dat dit goedkope kleding oplevert. Niets is minder waar… Eén keer ben ik de fout in gegaan met een goedkope stof…. Vele uren werk, een mooie jurk, één keer gedragen, au…. (lees en huiver ;) http://whencirclemeetsline.blogspot.nl/2015/03/little-black-dress-van-la-maison-victor.html) Sindsdien alleen nog goede stoffen, liefst bio, waarvan ik overtuigd ben van kwaliteit. In de naaikamer staat een goede machine, nieuw iets te duur voor mij, maar tweedehands net zo goed.
Maar eigenlijk geldt het in alles, lekker eten = goede ingredienten, mooie kleding, goede schoenen =goede materialen en afwerking. Alleen bij electronica raak ik het spoor bijster, dat voelt altijd als een gok.
Zo fijn dat jullie de belang van kwaliteit benadrukken! Ik denk echt dat dit voor iedereen de beste manier is. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor de gehele economie is het beter om niet altijd alles maar bij de Eurowinkel te kopen. Ik probeer dit zelf dan ook zoveel mogelijk toe te passen, al het niet altijd mogelijk is. Soms heb je nu eenmaal snel iets nodig en maar een klein budget. En, precies zoals jullie al aangeven, soms is kwaliteit minder belangrijk en loont het om een budgetartikel te kopen, afhankelijk van wat voor product het is en waar je het voor gaat gebruiken. Misschien heb je het maar één keer nodig. Daar staat dan weer tegenover dat als je ook dan ene kwaliteitsartikel koopt, je het hoogstwaarschijnlijk weer kunt door verkopen. Leuk artikel! (:
Helemaal mee eens, na Marie Kondo opruimacties in huis kom ik er telkens weer achter hoe belangrijk het is om alleen spullen van goede kwaliteit te hebben. Er is zoveel door mijn handen gegaan waarvan ik echt dacht hoe heb ik dat ooit kunnen kopen. Zo zonde van die producten en ook van je portemonnee. Maar ook de ruimte die deze spullen in je huis innemen gaat me steeds meer tegen staan. Om me heen lijkt het bij anderen toch nog steeds zo normaal om maar gewoon goedkope prullen te blijven kopen en weer weg te gooien als je het zat bent. Daarom erg leuk om dit soort artikelen te lezen en er veel in te herkennen!
Heel soms trap ik er nog in, maar ook in het kader van een te volgepropt huis (het gaat steeds beter) kies ik tegenwoordig ook veel liever voor iets echt goeds. Iets dat ik al heel lang wil, al een tijd van loop te kwijlen en wat lang goed blijft. In een keer veel geld aan mezelf uitgeven blijf ik moeilijk vinden omdat ik zolang van een mini budget heb geleefd (en er is vast ook nog iets psychologisch van ‘verdien ik dit wel?’), maar het lukt steeds beter. ;)
Goed artikel met goede tips! De meeste tips pas ik zelf al toe. Liever iets meer investeren in een goed product, dan relatief weinig betalen voor iets wat minder qua kwaliteit is (en dus sneller vervangen moet worden).
Ik ben iemand die lang nadenkt over (grote) aankopen, reviews leest, meerdere opties naast elkaar zet etc. Soms erg vermoeiend, maar als ik dan de knoop doorhak, is het een weloverwogen keus.
Fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. Hopelijk wordt de wegwerpcultuur snel verleden tijd.
Interessant artikel.
Mij overkomt het nog veel te vaak dat ik kies voor goedkoop en dat achteraf de kwaliteit te wensen overlaat.
Vooral zelfbeheersing kweken om te wachten tot je genoeg gespaard hebt zodat je de kwaliteitsvollere variant kan kiezen in plaats van rap rap een goedkope versie aan te schaffen. :)
Je leven ontspullen, ik ervaar het als een luxe!
Ik ontdek Marie Kondo-gewijs een vrijheid die ik nog niet kende.
Herbruikbare items, biologische voeding, duurzame apparaten: het kost inderdaad een flinke duit meer maar ik heb er ook veel meer aan. Ze helpen mij om kwaliteitsvol en bewust te leven, spaarzaam ook. Ik geniet van mijn keuzes.
Ik trek me niets aan van wat ‘hip’ is (en dus elk seizoen wat nieuws vraagt), maar ga wel voor wat ik echt mooi vind.
Alleen mis ik nog tijd…kan ik dat nergens kopen? ;-)
Mijn angst bij dure apparaten blijft de garantie termijn. Ik koop het niet, als er maar 2 jaar garantie op zit.
Het helpt mij goed om items die ik zou willen hebben in een bladwijzer op te slaan of ergens op te schrijven. Zodoende kan ik hiervoor sparen of na enkele weken kijken of ik het item nog steeds zou willen, af en toe met het geluk dat het item tegen de tijd dat ik ‘m wil kopen nog in de sale beland is ook. Geduld wordt beloond zullen we maar zeggen! Ook heb ik een briefje op mijn computer geplakt met spaardoelen, als ik dan weer eens in een webshop beland, denk ik wel twee keer na voordat ik mijn digitale winkelmandje volgooi. Een interessante rubriek trouwens, ik zou graag meer artikelen van deze strekking willen zien – een goede reminder op z’n tijd kan geen kwaad. :)
Dit is iets wat ik echt heb moeten leren en wat nu in steeds meer dingen terugkomt. Jullie hebben het ook weleens gehad over (kinder)kleding tweedehands kopen en dat doe ik ook best heel veel. Nu combineer ik dat steeds vaker met goede basisstukken. Soms is het weleens lastig om niet te denken: ik had voor dit ene jurkje ook 10 jurkjes bij -insert goedkope winkel- kunnen kopen, maar uiteindelijk ben ik er veel blijer mee. Deze combi werkt zo goed omdat ik dan een goede basis heb en mijn zin in koopjes op een leuke manier kan invullen :-)
Zeer herkenbaar. Ook ik heb meerdere blenders/staafmixers gekocht en kapot gekregen omdat ik goedkoop uit wilde zijn.
Gelukkig zijn manlief en ik allebei erg van het kringlopen. Voor de kinderen puzzels, speelgoed, onze meubels komen ook (behalve de bank en de eetkamerstoelen) allemaal van de kringloop of bij oma’s vandaan. Met onze vrienden hebben we een heel kledingruilnetwerk opgezet voor kinderkleding. Als we voor onszelf kleding kopen doen we dat ook heel vaak bij de duurzame merken. En ik naai, haak en brei zelf veel, wel zoveel mogelijk met ecogaren en ecostoffen.
Op eten bezuinigen we dan weer niet. Wij geven echt heel veel geld uit aan (gezonde) voeding. Maar ja, met drie kinderen, waaronder 1 puber, gaat het ook hard met het eten.
[…] Groene Meisjes schreven over het nut van Kiezen voor kwaliteit, iets waar ik groot voorstander van […]